Sałatka ze stekiem to szybki sposób na pyszną kolację po pracy albo lekki obiad. Sekretem przygotowania mięsa jest krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni. Mięso wołowe
Dieta bez mlekaStek to solidne danie, które przygotujemy w kilka chwil... Miłośnicy steków to głównie mężczyźni, lecz również nie które kobiety są fankami porządnego kawałka mi ę cha😊 Do przygotowania steka możemy użyć antrykot, rozbef lub polędwicę. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie steków, to należy pamiętać o kilku wskazówkach. Mięso, którego będziemy używać powinno mieć temerature pokojow ą , podczas smażenia mięsa(...)zabrać za obiad :-) Usmażone steki można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, kasz ą i różnorodnymi warzywami... Ja wzbogaciłam smak steka, polewając go masłem czosnkowym, a do tego przygotowałam kasze gryczan ą i sałatkę z rukoli, która doskonale współgrała z całością. Smacznego 😊 Składniki: stek : stek wołowy 1 szt, sol i pieprz, olej do smażenia, sos : masło 25g, czosnek 1 ząbek
kulinarne odsłony patizostawiliśmy gotowce - czyli dania główne , które wystarczy odgrzać i obiad można podawać na stół. Znajdziemy tam proste dania typu ciecierzyca, fasolka czy soja w sosie pomidorowym. Ale są też takie frykasy jak strogonow, bitki, steki, pulpety czy sznycel - co kto lubi. Jest to bardzo wygodne, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, albo po prostu mamy lenia i nic nam się
Bananowe Polejedzenia , skłoniła mnie do tworzenia ;-) Bez marynowania to danie zajmuje nam całe 15 minut ;-) ViolaPassion Składniki: 4- 6 osób 200 g tuńczyka świeżego (steki) sok z połowy limonki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy truflowej albo oliwy z oliwek kilka grzybów shiro-shimeji 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła garść zielonej Pietruszki drobno posiekanej
Viola cooks with passionpostawił na wołowinę, a ja na rybę. Oryginalny stek z wołowiny argentyńskiej z masłem ziołowym, frytkami i sałatką a'la feta to był z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował dobrze. Podano z nim esencjonalny sos pieprzowy co wraz z wołowiną stanowiło ciekawą, świeżą kompozycję
Kuchnia po mojemukiedykolwiek próbowaliście steka grillowanego na drewnianej desce? Najważniejsze przy tej metodzie grillowania steków jest aby przypiec charakterystyczny diamentowy wzór na na jego powierzchni przed wyłożeniem go na deskę. Grillowanie steków na deskach cedrowych nadaje im ciekawy smak dymu drzewnego. Jest to prosta alternatywa do stosowania wędzenia i miła odmiana w stosunku do standardowego steka z grilla. Rib-Eye grillowany(...)grillu deskę cedrową i ją podgrzewamy. Umieszczamy steki na ruszcie i grillujemy przez 3 minuty (nie odwracamy ich). Po tym czasie odwracamy deskę cedrową i umieszczamy na niej steki stroną przypieczoną do góry. Całość grillujemy jeszcze przez około 5 minut. Grillowany stek na desce cedrowej marynowany w piwie Składniki: 1 butelka ulubionego sosu barbecue (500ml) ¼ szklanki soku z cytryny
naRuszcieogromne ilości zieleniny ale podanej z fajnym sosem i dodatkami. Lubię pożywne sałatki - są zdrowe, lekkie i bardzo dobrze wyglądają. Są idealnym rozwiązaniem zarówno na obiad jak i kolację i może je wszędzie ze sobą zabrać bo świetnie smakują też na zimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior(...)pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego odrobina miodu (pół łyżeczki) Sos: 3 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Do dzieła!!! Mieszamy ze sobą składniki marynaty i zalewamy nią stek - odstawiamy na 1 h. Nagrzewamy patelnię grillową, delikatnie polewamy ją olejem i układamy na niej wołowinę odsączoną
sierotka maRysia w kuchniTaką kolację kilka dni temu zaserwował mi mój Mąż. Pyszny miecznik, świetnie przyrządzony szpinak i sos, który wszystko fajnie podkręcił. Źródło przepisu. Składniki /dla 2 osób/:2 steki z miecznika1/2 szkl. białego wina2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu5 ząbków czosnkuszczypta solipieprz2 łyżki soku z cytryny1 łyżka oliwy z oliwek250 g mrożonego szpinaku (liście)Do naczynia żaroodpornego wlać wino(...)minut. Szpinak rozmrozić na patelni, pozwolić by woda odparowała, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, wymieszać i doprawić do smaku. Miecznika podawać na szpinaku, z ryżem i sosem cytrynowym
Pasja Smakukrążki 2 duże białe cebule 10-centymetrowy kawałek imbiru 8 łyżeczek cukru trzcinowego 1 łyżka soli 4 łyżki jasnego sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego sok z limonki Do garnirowania: makaron ryżowy wstążki 250 g polędwicy, steku lub ładnej łopatki, pokrojonej w bardzo cieniutkie plasterki 1 cebula, pokrojona w bardzo cieniutkie plasterki (jak papier) garść kiełków fasoli
Kuchnia Prezydentowejróżnorodny zasyp słodów i egzotycznych chmieli w piwie. American imperial pale ale (AIPA) to wysokochmielowe piwo z karmelowymi posmakami, może dobrze posłużyć za sos o wielowymiarowym smaku. Można polecić go jako skromny dodatek do wołowych steków, sushi, łososia, wysokogatunkowych serów czy sałatki. Zapraszam do wypróbowania. Dla 3 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Piwo (200ml) w stylu American pale(...)wszystkie składniki dobrze się rozpuściły doprowadzamy do wrzenia, wtedy zagęszczamy składniki roztworem wody i mąki aż do utworzenia wolno lejącej się konsystencji. Przelewamy do dzbanka z dziubkiem 3/ Sos najlepiej odstawić na noc przykryty. Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnazobowiązuje Udało mi się zakupić piękny kawałek tuńczyka (w dodatku w dobrej cenie!), więc mogłam poszaleć. Do tego dania najlepiej wybrać kawałek polędwicy tuńczyka znajdujący się przy końcu ogona. Steki najlepiej będą smakować, gdy będą się marynować przez noc, więc dzień wcześniej należy posypać tuńczyka tartą skórką z umytej i sparzonej pomarańczy oraz gruboziarnistą solą, następnie zawinąć w folię spożywczą(...)sosu sojowego 6 łyżeczek rozgniecionego czarnego pieprzu 200g mrożonego zielonego groszku 200g marchewki 30g masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku garść rukoli łyżeczka ziaren sezamu Wyciągnąć tuńczyka z lodówki i odwinąć. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sosem sojowym, mieszaniną posmarować rybę. Rozsypać pieprz na papierze do pieczenia (ważne, żeby był tłuszczoszczelny) i przycisnąć do niego steki, żeby
Dietologmorelą, śliwką czy orzechami. Do wersji obiadowej przygotowałam sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami według przepisu szafa kuchni Knorr Pana Piotra Murawskiego. Otrzymałam całą torbę zakupów potrzebnych do przygotowania sosu i zabrałam się do działania. Okazało się, że esencje do sosów są świetną bazą smakową do waszej wyobraźni idealnego sosu. Składniki: 0,5 kg schabu 20 suszonych moreli (mogą być(...)sos wodą. Dodajemy esencję do sosu, która nada całości wyjątkowy smak. Gotujemy ok 8-10 minut, aż sos nabierze odpowiednią konsystencję. Po tym czasie przecedź przez drobne sito do innego garnuszka, dodaj posiekane drobno suszone pomidory i rozmaryn. wszystko gotuj jeszcze 1-2 minuty. Pan Piotr Muranowski poleca również dodanie do sosu 2 łyżki śmietany. Wtedy sos
Niezły Młyneksos barbecue jest bardzo intensywny i wyrazisty, ma posmak dymu i jest idealny do grilla czy burgerów. W zależności od kraju i rodzaju panującej tam kuchni może mieć różny skład. My postanowiliśmy zrobić go na bazie piwa – ciemnego i słodkiego. Efekt naprawdę doskonały! Jedynym mankamentem sosu BBQ jest to, iż wszystkie składniki są w nim ważne i pominięcie np. sosu(...)RESZTA SKŁADNIKÓW (5 min): do rondelka dodajemy sos Worcester, sos sojowy, musztardę, ketchup, pieprz oraz piwo (my użyliśmy Fortuny Czarnej – chyba najbardziej się nadaje bo jest jednocześnie słodka i mocna w smaku, jeśli użyjcie ciemnego, ale gorzkiego piwa, musicie zwiększyć ilość dodanego cukru lub miodu). Dokładnie mieszamy i na średnim ogniu redukujemy sos do momentu, aż będzie bardzo gęsty. Zdejmujemy
Nerds Kitchenmarki- esencje do sosów. Moją pierwszą myślą było, że nie używam gotowych sosów ale kiedy doczytałam okazało się, że to nie gotowy sos ale wywar cielęcy z przyprawami. W przesyłce znajdował się również list od szefa kuchni Knorr z przepisem na nowy sos oraz wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania. I tu znowu pomyślałam, że sos z winem, pomidorami(...)jednak z ciekawości skusić się na ten sos i przygotowałam go na dzisiejszy obiad. Nie jestem przyzwyczajona do tego rodzaju sosów, więc wydawał mi się bardzo wykwintny a najbardziej podobał mi się jego kolor. Smakiem pasował do fileta z kurczaka, szef kuchni Knorra poleca go także do mięs z grilla i steków wołowych. Składniki: 4 płaty z fileta
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszna propozycja na obiad lub kolację , kanapka z wołowiną i pikantnym sosem. Podstawą kanapki jest dobrze przyrządzona wołowina. Może to być polędwica wołowa ale również i stek. Krucha i soczysta, mocno różowa w środku. Pieczona na ruszcie, w piekarniku lub na patelni. Jeśli się uda ją przyrządzić tak jak potrzeba to kanapka z wołowiną będzie najsmaczniejszym kulinarnym doznaniem. Kanapka
codojedzenia