Przepis jest wielką wariacją jeżeli chodzi o steki, za zwyczaj grilluję samo mięso i doprawiam je pysznymi sosami jednak dzisiaj marynowałam i to nie krótko. Długo zastanawiałam się nad sosem albo jakimś fajnym dodatkiem. Jednak miałam okazję przetestować Maximiliana i musiałam sprawdzić jak sobie poradzi z trzymaniem zapachów, otóż mogę go zdecydowanie polecić. Zaimponował mi szczelnością, a nie każdy(...)posiekany, przyprawy - wszystko mieszamy, wkładamy steki, miskę zamykamy i wkładamy do lodówki na 12h. Na rozgrzanej grillowej patelni bez tłuszczu smażymy steki, ja lubię wysmażone po 3 minuty z każdej strony, nie odrywając wcześniej od patelni. Jeżeli nie wiecie jak się to tego zabrać możecie zajrzeć do wcześniejszych wskazówek. Po wysmażeniu steki muszą odpocząć ok 5 minut
Niezły Młyneketykietce były 3 rysuneczki, podpisane: grill, steak, beef – czyli wszystko pasuje :) Po ostatnich doświadczeniach z chutney'em mangopostanowiłem poeksperymentować i zrobiłem kolejną wersję tego sosu, z wykorzystaniem marynaty w której moczyły się steki. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemtydzień wygląda tak: Poniedziałek: Tajska zupa Tom Yum ze słoika z krewetkami Wtorek: Kaczka po chińsku z ryżem i surówką z czerwonej kapusty Środa: Steki z kalafior z pęczakiem Czwartek: Filety z kurczaka w sosie balsamicznym z kukurydzą i marchewką Piątek: Letnia pasta z cukinią i ricottą Przepisy na poszczególne dania będziemy wrzucać każdego dnia, bo nie zdążyliśmy spisać wszystkich(...)przygotowania zabrały trochę czasu – głównie zrobienie zaprawy do kaczki po pekińsku z dużą ilością tartego imbiru, zamacerowanie kurczaka w sosie balsamicznym (tu trzeba było zmieszać przyprawę włoską, składającą się z mieszanki wielu ziół) i przyrządzenie mieszanki do steków z kalafiora. Wszystko to zajęło nam pół godziny w sobotni wieczór, a dzięki poświęconemu czasowi, w niedzielę mogliśmy sprawnie zabrać się
Niedzielny kucharzSos bearnaise powstał na bazie sosu holenderskiego. Doskonale nadaje się do dań rybnych i mięsnych. Wbrew pozorom jest prosty do zrobienia. Trzeba tylko uważać żeby żółtko się nie zważyło. Jak dla mnie aksamitny, mogłabym go jeść łyżkami. Podałam go ze stekiem z tuńczyka i pure z zieloną pietruszką. sos béarnaise: 1 cebula 2 żółtka 100 g masła klarowanego
wesoła kuchniacoraz popularniejsza staje się wołowina w formie steku i tzw steki minutowe. Trzeba wiedzieć że takie steki minutowe to ładnie i poprawnie ucięte mięso lecz jest to mięso które zwykle kupuje się z myślą o gulaszu wołowym a nazywa się ono udziec wołowy. W żadnym wypadku nie kwalifikuje się na robienie steku i nie popełniajcie tego błędu i nie próbujcie(...)sobie naczyń bo steki udusimy owinięte folią aluminiową. Dodamy aromatyczne przyprawy i w godzinę będzie gotowe :) Zapraszam Na 2 osoby Czas przygotowania 1 godzina + marynowanie Składniki: 300g steku z udźca wołowego olej rzepakowy 2 ząbki czosku Sól himalajska Pokrojona marchew i cebula suszona Przyprawy: papryka słodka, majeranek, jałowiec, kolendra, pieprz czarny, kurkuma, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie Sos worcestershire Przygotowanie
Kuchnia PROzdrowotnaCześć. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisami na najlepsze marynaty do mięsa i krewetek. Pierwsza – glazura kawowa nada się idealnie do mięsa (steków!) i krewetek. Druga – pomarańczowa, niezwykle aromatyczna – świetnie zagra z krewetkami. W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział. Były to warsztaty grillowe z Kamisem . Zabrakło na nim kiełbasy(...)mango i pomidora z sosem winegret z curry pieczone gruszki z sosem miodowo – piwnym placki z ciecierzycy krewetki z azjatyckim pesto papryka nadziewana chorizo (+ wersja wege z ciecierzycą) sandacz z rusztu pieczone marchewki grillowany pomidorowo – kokosowy sos barbecue ananasowy sos sos z musztardy sos z pestek dyni i chili rozmarynowe steki z arbuza ‚grillowana’ pina colada
Moja pasja smakupodstawowym przepisie na sałatkę nicejską znajdziecie jedynie surowe warzywa, nawet bez sałaty, jedynie z odrobiną rukoli, a składniki rozkłada się na talerzu natartym czosnkiem. Nie wykorzystuje się także sosu winegret, a jedynie parę kropli oliwi, sól i parę kropli octu. Jednak ta wersja sałatki nicejskiej jest obecnie mało popularna. Najbardziej popularna obecnie wersja opiera się na sałacie, surowych warzywach(...)może także zawierać świeże warzywa sezonowe: karczochy, czerwoną paprykę, szalotkę – wtedy jest jeszcze bardziej kolorowa. Gdy użyjecie całych steków z tuńczyka sałatka nicejska może zastąpić pełny posiłek! Składniki: 2 steki z tuńczyka albo 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym (absolutnie nie w oleju!) główka sałaty rzymskiej/ dekoracyjnej, ewentualnie lodowej 2 garści rukoli 1 czerwona cebula 8 jajek przepiórczych
Pociąg Do Kuchniprogram na antenie Radio Plus " Turek pomoże od kuchni " ) odwiedziliśmy restaurację Senso . Początkowo burza mózgów, gdyż trzeba było obmyśleć co dobrego dla was przygotujemy. Padło na stek w iście Świątecznym stylu, gdyż z sosem pomarańczowym i w korzennych przyprawach, podany z kaszą i cebulowym confit. Oczywiście relacji możecie posłuchać dziś (13.12.2013r) w godzinach 18.00-19.00 na antenie Radio Plus(...)lunch - nie wyjdziecie głodni a wasze brzuchy zaciągną was tam z powrotem :) Posłuchajcie jak dobrze bawiłam się w tym męskim gronie i zapraszam na krótką fotorelację. To co stek w korzennych przyprawach na Święta Bożego Narodzenia? Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytstarty imbir i białe części szczypioru. Mieszamy i smażymy razem 10-20 sekund do czasu, aż czosnek straci mocny surowy zapach. Wlewamy rosół, dodajemy cukier, ciemny i jasny sos sojowy, sos ostrygowy i zmielony w moździerzu pieprz. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Do powstałej „zupki” wsypujemy zielone części szczypioru, a następnie wlewamy wymieszaną z wodą skrobię – nie wlewajcie wszystkiego(...)skropioną olejem sezamowym. Więcej przepisów z wykorzystaniem łaty wołowej /bavette znajdziecie TUTAJ SKŁADNIKI na 2 porcje MIĘSO I MARYNATA 1 stek z łaty wołowej 350-400g 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej 1/3-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POZOSTAŁE SKŁADNIKI 1 łyżka oleju ryżowego 2 średniej wielkości ząbki czosnku
Karo in the KitchenPolecamy wyjątkowe gotowe sosy i przyprawy do dań z grilla. Ballymaloe Tomato Original Relish to bogaty w pomidory wyśmienity, naturalny sos. Stworzony według oryginalnej irlandzkiej receptury, doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, serów, jak również jest idealnym dodatkiem do kanapek, burgerów i wielu innych. Oprócz niesamowitych walorów smakowych jego niewątpliwą(...)zaletą jest to, że nie zawiera glutenu. Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish to przepyszny paprykowo – pomidorowy sos, który nada Twoim potrawom wyrazistości. Jest to w pełni naturalny, bezglutenowy sos stworzony według tradycyjnej irlandzkiej receptury. Idealnie pasuje do mięs, serów, snacków i wielu innych. Przyprawa do steków Broil King Perfect Steak . To starannie dobrana kompozycja grubo mielonych przypraw Broil King, dzięki której
naRuszcieprzyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się Wam ;) Polecam! MARYNOWANY STEK Z KOŚCIĄ Z WARZYWAMI Czas marynowania : 3,5 - 4h Czas przygotowania : 1h SKŁADNIKI: 8 łyżek oleju sojowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki koniaku(...)łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód, dodajemy otartą skórkę z cytryny (sparzonej i dokładnie umytej), rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy. Krok 2. Steki myjemy, wycieramy do sucha, tłuste części kilkakrotnie nacinamy ostrym nożem - mięso układamy w płaskim naczyniu
Moja Książka Kucharskaprzedstawiam. Steki z ligawy cielęcej to bardzo delikatne mięso i szybko się grilluje a do nich równie przepyszna chińska kapusta pac choi z wyśmienitym sosem. Całość to pyszny, treściwy obiad. Spróbujcie razem ze mną? Steki z ligawy cielęcej z kapustą pac choi z grilla. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestek z ryby.Z tą ryba przygotowałam kilka przepisów , i muszę przyznać , że każdy kawałek był w smaku niesamowity.Dziś pierwszy przepis zrobiony w stylu orientalnym.Oczywiście suma możemy zastąpić inną rybą, ale ja gorąco polecam jego!.Jak macie możliwość kupno tej ryby ,to kupcie a nie pożałujecie. 4 kawałki w stylu " stek" z Suma lub dzwonka 5 łyżek sosu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDelikatny stek wołowy z warzywami duszony w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 4 befsztyki wołowe, najlepiej z polędwicy 1 duża cukinia 2 duże marchewki 5 ząbków czosnku 10 szt. cebuli dymki 1 średnia czerwona papryka 1½ łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody kilka gałązek natki Przygotowanie Podsmażyć befsztyki z obu stron na suchej patelni. Cukinię i marchewki
Tureckie Przepisysukces kulinarny i nie obciążą domowego budżetu! O czym mogliśmy przekonać się podczas warsztatów przekonać się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową
królestwo garów