 Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym 347
Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym 347Każdy z Was powinien znaleźć czas, by przyrządzić sobie takie cudowne i pożywne steki wołowe zwłaszcza, że ich przygotowanie to niecałe 10 minut, prawda, że krótko? ;) Może zasmakuje Wam moja wersja na słodko-kwaśno z malinami - uwielbiam ją!Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym Receptura na dwie porcjeSos malinowy:- cukier kryształ biały - 250g mrożonych malin- 100ml(...)wina półsłodkiego czerwonego - 50ml octu balsamicznego- 100 ml oliwy z oliwek - sól-pieprzMięso: - 2 kawałki steku wołowego z krzyżowej po 100g każdy Sałatka: - 200g mixu świeżych sałat - 3 łyżki sosu sojowy- 2 łyżki ocet balsamiczny- garść sezamu białegoSos malinowy: 1. Na patelnie wysypujemy cukier - taką ilość, by przykryła całe jej dno, po czym czekamy
Sajkofanka smaku Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 406
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 406szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego(...)podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu
OstryKęs Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 488
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 488szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego(...)podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu
OstryKęs Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 241
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 241wszyscy byli bardzo zadowoleni. Do tego wyjątkowy sos z pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać :) Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej (u mnie(...)polać każdego łyżką sosu z patelni, na której się smażyły i koniecznie pozwolić im odpocząć ok. 5 minut. Resztę sosu ze smażenia dolać do sosu z pieczarkami. W tym czasie do gorącego sosu z pieczarkami dodać dwie łyżki śmietany, pokruszony ser Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać
Moja Delicja Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 270
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 270solenia steków szkół jest kilka – jedni kategorycznie mówią „nie solić”– sól wyciąga wodę z mięsa i sprawia, że staje się suche. Owszem, sprawia – ale na stekach minutowych, grubości 5mm do 1 centymetra. Przy porządnym steku grubości 2,5-3,5cm posolenie mięsa sprawi, że przy obróbce cieplnej zbuduje się na nim konkretna, wyczuwalna, skarmelizowana ‘skórka’ – po prawidłowym usmażeniu stek(...)przełożeniu do sosu – wtedy podpalamy je długą zapałką. Sos warto też wzbogacić leśnymi grzybami lub mocno aromatycznymi, polnymi pieczarkami (te z warzywniaka i dyskontu możecie sobie darować), a najlepiej – świeżą truflą. Jest to całkowicie opcjonalne i warto pamiętać, że podstawowy sos Diany grzybów w sobie nie ma . Na te proporcje sosu potrzebujemy nie więcej niż 100g grzybów leśnych
Karo in the Kitchen Stek z rostbefu z sosem z Katarzynkami 245
Stek z rostbefu z sosem z Katarzynkami 245Stek z rostbefu z sosem z Katarzynkami Czy Wy też tak macie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz na jakiś czas mam :) Do steka dodatek pysznego szpinaku i sos na piwie z pierniczkami. Stek z rostbefu z sosem piernikowo – piwnym czy to nie brzmi pysznie ? Zapraszam do przeczytania przepisu. Stek(...)zostawiamy stek na chwilę. Przygotowujemy sos. Drobno kroimy pierniczki. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy pierniczki, po chwili dodajemy miód oraz piwo, doprawiamy delikatnie pieprzem i całość mieszamy, aby piwo lekko odparowało, a sos stał się gęstszy. Przelewamy sos do miseczki i posypujemy jednym drobno pokrojonym pierniczkiem. Podajemy : stek, do niego szpinak i na to sos. Stek
Kuchnia na wzgórzu Idealny stek z sosem Ballymaloe 217
Idealny stek z sosem Ballymaloe 217Original Relish Przygotowanie: Na około godzinę przed grillowaniem steków należy je wyjąć z lodówki. Przekroić ząbek czosnku na pół i natrzeć nim po obu stronach nasze steki. Ten prosty krok intensyfikuje smak wołowiny. Steki skropić oliwą z oliwek, opruszyć solą i pieprzem. W ostatnich chwilach grillowania można natrzeć steki odrobiną sosu Ballymaloe . The post Idealny stek z sosem Ballymaloe appeared
naRuszcie Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce 254
Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce 254temperaturę. Podałam go ze śmietankowym puree ziemniaczanym i obłędnym sosem grzybowym z boczkiem i śmietanką, wyszło przepysznie! Ten stek to wielki stek typu tomahawk, ale z termometrem każdy wyjdzie idealny, zapraszam! Scroll down for recipe in English Stek z sosem grzybowym ( 2-3 porcje) Składniki na steki: 2 steki typu tomahawk (lub innych, ale regulując wtedy czas pieczenia) sól pieprz(...)steki porządnie solą i pieprzem, włóż na patelnię i podsmaż po 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Przełóż steki na blaszkę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz aż termometr wskaże temperaturę około 60 oC w środku steka. To zajmie około 20-30 minut, ale najlepiej użyć termometru kuchennego by mieć 100% pewność. Wyjmij steki
karmelowy Sos chrzanowy do steków 260
Sos chrzanowy do steków 260smaczny sos chrzanowy jest doskonałym dodatkiem do steków, wieprzowiny i krewetek. Wyraźny smak chrzanu dobrze komponuje się z białym winem, piwem lub kawą. Składniki: 1 łyżka czosnku drobno posiekanego / grillowanego / pieczonego(...)szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka startego chrzanu 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: Czosnek i pozostałe składniki umieścić w blenderze. Mieszać ze średnią prędkością przez około 1 minutę. Aby poprawić aromatyczność sosu można dodać do niego odrobinę tymianku. Sos przygotować kilka godzin przed podaniem. Sos chrzanowy do steków is a post from: naRuszcie.pl The post Sos chrzanowy
naRuszcie Wołowina z pitą z grilla 198
Wołowina z pitą z grilla 198Steki z grilla podane z pitą i warzywami. Do tego sos lekki i mamy fajną propozycję na letniego grilla. Możemy zrobić sobie taka przekąskę na wynos, albo na pikniku. 4 chlebki pita 4 steki wołowe 1 papryka czerwona 1/2 opakowania rukoli 1 cebula czerwona 1 cukinia sól, piepr papryka słodka, papryka wędzona przyprawa do wołowiny olej rzepakowy 2 gałązki(...)kroję w krążki i też grilluję, razem z pitą. Od pity odcinam około 2 cm ciasta na szerokości, w ten sposób zrobimy kieszonki. Wkładamy w środek każdej rukolę, trochę sosu, stek, paprykę, cukinię, cebulę, kawałek selera naciowego. Składniki sosu mieszam, czosnek dodaję sprasowany, szczypior pokrojony. Pite podaję z sosem
wesoła kuchnia Niedziela: Stek z pure i surówką z brukselki 181
Niedziela: Stek z pure i surówką z brukselki 181przypadku steków. Owszem, można robić steki z antrykotu, rostbefu, krzyżowej – są pyszne, mają swój osobny smak, ale nic nie wygra z kawałkiem sezonowanej polędwicy. Ma ona swoją cenę, to prawda, bo za dwa w sumie niewielkie steki trzeba zapłacić 30 zł, no ale czasami człowiek musi… ;-). Jak usmażyć steki Pierwsze skrzypce w tym daniu grają oczywiście steki, które(...)waszym gustem. Stek słabo wysmażony będzie lekko gumowaty w dotyku, dobrze wysmażony nie ugnie się pod naciskiem szpatułki. Smażenie steków to wspaniała przygoda i doświadczenie kulinarne. Łatwo dojść do wprawy, a jeszcze łatwiej uzależnić się od nich. Pamiętajcie, żeby co najmniej pół godziny przed smażeniem wyciągnąć steki z lodówki. Mięso musi być temperaturze pokojowej. Składniki: 2 steki 2 ząbki czosnku
Niedzielny kucharz Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 236
Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 236były przygotowywane te steki to jednego można być pewnym. Bez względu na rodzaj cięcia otrzymać można było duży i aromatyczny kawałek mięsa. Przepis na stek Delmonico był bardzo prosty a sam stek bardzo smaczny. Mięso było lekko przyprawione solą, skropioną roztopionym masłem i grillowane bezpośrednio nad ogniem. Tak przygotowany stek był podawany z jasnym lekkim sosem i porcją ziemniaków. Ostatecznie(...)sprawą serwowanych dań w tym dzięki grillowanemu fantastycznemu stekowi Delmonico. Polecamy przepis na te wyjątkowe steki Delmonico serwowane w wielu dobrych restauracjach za oceanem. Składniki: 4 steki Rib-Eye 2 grzyby Portabello, usunięte łodygi i blaszki 12 suszonych pomidorów 4 świeże gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku na sos: 1 szklanka bulionu wołowego ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki świeżego imbiru
naRuszcie Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 201
Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 201zupełnie inne spojrzenie na steki. Stek wołowy po filipińsku jest bardzo wytrawny w smaku, ale jednocześnie niezwykle lekki i świeży. Cebulka podsmażona i krótko podduszana z liśćmi laurowymi (najlepiej świeżymi, także ze względu na kolor i estetykę dania) nabiera niezwykłego aromatu, które wieńczy szybko zgrillowane mięso. Stek wołowy po filipińsku jest dodatkowo okraszony sosem z soku limonki i sosu sojowego(...)zredukować. Jeśli chcecie uzyskać mega wytrawny smak, cukier można pominąć. Mięso polać sosem, dodać przygotowaną wcześniej szalotkę z liśćmi laurowymi. Stek wołowy po filipińsku podawać od razu na gorąco. Post Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchni Poniedziałek: Sałatka z mango z orzechowym dresingiem i stekiem 184
Poniedziałek: Sałatka z mango z orzechowym dresingiem i stekiem 184zrobiony na bazie masła orzechowego. Masło samo w sobie nie ma specjalnie smaku, ale w towarzystwie cytryny, miodu i sosu chili zmienia się nie do poznania w aromatyczny sos o delikatnym, orzechowym smaku. Przepis inspirowany jest wpisem na Minimalistbaker . Składniki: Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g Mała sałata karbowana lub masłowa 2 małe marchewki pokrojone w cienkie paski(...)cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili Woda do rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj mango z marchewką, kapustą, papryką i kolendrą. Krok 2 Zrób sos. Wymieszaj masło orzechowe z sokiem z cytryny, miodem i chili, dolewając wodę, tak żeby sos był płynny. Krok 3 Usmaż steka. Posól i popierz mięso. Rozgrzej na patelni
Niedzielny kucharz Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce 210
Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce 210śmietanką i ziołami, który cudownie pasuje do klasycznego, średnio wysmażonego steka, któremu nikt się nie oprze. Ja użyłam rostbefu, jednak możecie użyć innego swojego ulubionego kawałka wołowiny. Podałam ją z pyszną fasolką szparagową w pomidorach. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Szybki stek z sosem kurkowym (2 porcje) Składniki: 2 ulubione steki 250 g kurek, oczyszczonych(...)usmaż steki. Rozgrzej patelnię zwykłą lub grillową i smaż steki, obracając je raz lub dwa razy, do ładnego zarumienienia, przez około 7 minut jeśli lubisz średnio wysmażone (termometr kuchenny powinien wskazywać 60-65 C w środku steka). Przełóż je na deskę do krojenia i daj im “odpocząć” przez minimum 5 minut, po czym podaj polane sosem kurkowym
karmelowy