Poniższe przepisy pokazują jak można wykorzystać czekoladę aby wzbogacić sosy do mięs z grilla. Czekolada wykorzystywana w sosach do mięs nadaje odrobinę goryczy takim sosom. Do przygotowania takich sosów nie potrzebujemy dużej ilości czekolady. Wystarczy wykorzystać ją aby lekko zagęścić sos. Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao sprawia, że sos na niej przygotowywany jest bardzo bogaty w smaku(...)sos na stekach. Marynowany stek w Whiskey z sosem czekoladowym Składniki: do marynaty: ¼ szklanki Whiskey ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki cebuli w proszku do sosu: 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki gorzkiej czekolady drobno posiekanej 1 łyżka brązowego cukru pozostałe składniki: ulubione steki 4 szt Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać. Steki
naRuszciebyć przygotowywany z wyprzedzeniem. Taki sos możemy przechowywać nawet do 3 dni szczelnie zamknięty w lodówce. Składniki: na sos: ¾ szklanki rozdrobnionego sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego 2 łyżki białego wina lub octu z jabłek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki natki pietruszki sól i pieprz do smaku 4 steki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)oliwek, śmietanę a na koniec pietruszkę i dokładnie wymieszać (np. przy pomocy blendera). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Steki posypać solą i pieprzem. Steki grillować, według wymaganego stopnia wysmażenia. (Zobacz nasz poradnik grillowania steków ). Steki podawać z przygotowanym wcześniej sosem. Stek z sosem gorgonzola is a post from: naRuszcie.pl The post Stek z sosem gorgonzola appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciesos pieprzowy z Whiskey idealnie pasuje do wołowiny. Składniki: na sos: 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 filiżanki bulionu wołowego ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 wyciśnięty ząbek czosnku 2 łyżki Whiskey 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżka wody steki: 2 ulubione steki 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól koszerna Przygotowanie: W rondelku lub w głębokiej(...)wołowego i pozwolić dusić się na małym ogniu. W międzyczasie przygotować steki. Steki natrzeć na całej powierzchni solą i pieprzem. G rillować na rozgrzanym grillu do pożądanego stopnia wysmażenia. Kiedy steki są prawie gotowe, w małej misce połączyć mąkę kukurydzianą z wodą, mieszać aż nie będzie grudek. Sos zdjąć z ognia i dodać do niego mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą
naRuszciesosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w rondelku i gotować pod przykryciem przez 30 minut lub do momentu uzyskania dobrej konsystencji sosu (mieszając od czasu do czasu). Następnie przygotowany sos ostudzić i odcedzić. Usunąć cebulę i czosnek. Sos przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje podawany następnego dnia po przygotowaniu. Klasyczny domowy sos do steków(...)post from: naRuszcie.pl The post Klasyczny domowy sos do steków appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciesosu sojowegoPrzygotowanie: W rondelku należy wymieszać: whiskey, piwo Guinness, sos Worcestershire i tabasco. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać biały pieprz, czosnek, sól i miód. Całość dobrze wymieszać, zredukować gotując na małym ogniu aż uzyskamy konsystencję sosu, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Sos ten można podawać na od razu na ciepło albo schłodzony. Sos do steków(...)piwem i whiskey is a post from: naRuszcie.plThe post Sos do steków z piwem i whiskey appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciepieprzu Przygotowanie: W płytkim szklanym naczyniu wymieszać wszystkie składniki marynaty. Steki dokładnie z każdej strony natrzeć przygotowaną marynatą. Przykryć i przechowywać w lodówce do 24 godzin. Przed grillowanie steki wyjąć z lodówki i odstawić na pół godziny do osiągnięcia temperatury pokojowej. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Sos rabarbarowy Składniki: 2 szklanki grubo posiekanego rabarbaru sok i skórka(...)doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować w niskiej temperaturze aż rabarbar zmięknie a sos zacznie gęstnieć. Ostudzić sos i podawać ze stekami lub ulubionym deserem lub lodami. Zobacz nasz poradnik grillowania steków . Steki z letnim sosem rabarbarowym is a post from: naRuszcie.pl The post Steki z letnim sosem rabarbarowym appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieRostbef kroimy na 4 steki, myjemy, osuszamy. Oprószamy grubo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej - 3 minuty z każdej strony. Steki odkładamy na deskę aby odpoczęły. Na patelni na łyżce masła zeszklij posiekaną szalotkę i goździki, dodaj wino i odparuj 80% płynu. Dodaj kolejną łyżkę masła, posól i mieszaj by sos maksymalnie zgęstniał. Przed podaniem zanurz steki delikatnie w sosie(...)przez chwilę podgrzewaj. Marchewkę posyp solą morską. Steki możesz polać pozostałym sosem
Brzuszki ŁakomczuszkiPysznie mięciutki schab i ciemny sosik grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :) Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne były
Walijskie Pichceniemałej misce rozgniatamy masło i mieszamy z mąką. Na palniku w którym gotuje się sos zmniejszamy temperaturę do średniej i dodajemy do sosu mieszankę masła i mąki. Całość gotujemy jeszcze około 1 minuty ciągle mieszając aż zgęstnieje. Sos przecedzamy przez sito o drobnych oczkach. Sos z zielonych oliwek Składniki: ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki posiekanych korniszonów ¼ szklanki zielonych oliwek(...)natka pietruszki, szczypiorek, koperek) ½ łyżeczki papryki ¼ szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego Przygotowanie: W średniej misce wymieszać masło z solą i pieprzem oraz z wybranym składnikiem dodatkowym. Podawać na świeżo przyrządzony stek. Sosy i inne dodatki do steków is a post from: naRuszcie.pl The post Sosy i inne dodatki do steków appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciemięsem, trzeba było zgrillować steki. Grill pod chmurką u nas jeszcze zamknięty, mięso robiłam więc na patelni grillowej. Tym razem steki przyprawiałam zgodnie z przepisem Jamie'go Oliver'a (Dania w 30 minut) Mięso wyszło soczyste, o lekko orientalnym smaku, a z dodatkiem zielonego, mocno czosnkowego chimichurri naprawdę godne polecenia. składniki2 x stek z antrykotu - Rib Eye Steak(...)papierowym. Położyć stek na desce, posypać solą, pieprzem syczuańskim i przyprawą pięć smaków. Skropić steki oliwą i dobrze wmasować przyprawy. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Położyć mięso.Stek o grubości ok 1,5cm smażyć:półkrwisty - 2 min z każdej stronyśrednio wysmażony - 3 minuty z każdej stronywysmażony - 4 minuty z każdej stronyPo usmażeniu, kiedy steki są gotowe, należy odstawić
Stare GaryDziś coś dla miłośników "białego mięsa" :) Steki z indyka. Pyszne i niskokaloryczne danie. Jeśli oszczędnie serwujemy sobie kalorie - pomijamy sosik, a jeśli nie, podkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem. Polecam gorąco! Składniki: pierś z indyka sól pieprz oregano czosnek olej do smażenia Na sos: 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 1 łyżka mąki(...)minuty z każdej strony. Przewracamy używając szczypiec – nie wbijamy w steki widelca, aby nie spowodować wypływania soków. Usmażone przekładamy na talerz. Na patelnie po smażeniu steków wlewamy bulion, zagotowujemy, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a dla nadania ładnego wyglądu dodajmy posiekany koperek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Podajemy
Walijskie Pichcenieprzepisy na pyszne steki smażone. CZYTAJ WIĘCEJ Jak smażyć steki -wprowadzenie Steki to wyjątkowe danie mięsne, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Soczyste, aromatyczne i doskonale przyrządzone steki są ulubionym daniem wielu miłośników kuchni. W tym artykule przyjrzymy się pochodzeniu i historii steków, które mają długą tradycję kulinarną. Czym są steki? Stek to kawałek mięsa, zwykle pochodzący(...)oliwę z oliwek) i umieścić steki na gorącej powierzchni. Smażyć steki z obu stron, dopasowując czas smażenia do pożądanego stopnia wysmażenia. 2. Grillowanie Grillowanie steków to kolejna popularna technika, szczególnie w okresie letnim. Grillowanie nadaje stekom wyjątkowego smaku i charakterystycznych pasów grillowych. Wystarczy rozgrzać grill, posmarować steki odrobiną oleju i umieścić na ruszcie. Grillować steki z obu stron, kontrolując czas
Podstawy Gotowaniasię rozpuści a sos zgęstnieje. Sos podawać na ulubionych stekach. Przygotowując marynaty do steków polecamy korzystać z prostych rozwiązań. Do ich przygotowania polecamy używać rozmaryn, czosnek, oliwę z oliwek, cytrynę, czarny pieprz. Proste rozwiązania są zawsze najlepsze i najlepiej smakują. Wyjątkowy przepis na marynowane steki podawane z ostrym sosem czekoladowym Marynowane steki w kawie i chili w ostrym sosie czekoladowym(...)grillowaniem. W międzyczasie przygotować ostry sos czekoladowy. Rozgrzać oliwę i masło na patelni dodać cebulę, szalotkę i czosnek. Całość smażyć aż zbrązowieje lekko i się skarmelizuje. Dodać boczek i smażyć aż się zredukuje tłuszcz. Następnie dodać płatki chili, wlać bulion i sos Worcestershire. Na koniec dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Steki grillować do pożądanego stopnia wysmażenia
naRuszcie