sosy - 72234 przepisów (strona:2116/4816)

Ślimaki smażone panierowane 143

olej, najlepiej ryżowy) Ugotowane ślimaki,  oprószyć mąką, obtoczyć w rozbełtanych jajkach z pietruszką, a następnie w bułce tartej z parmezanem. Smażyć w głębokim tłuszczu. Do ślimaków przygotowałam sos na bazie jogurtu greckiego. 2 małe opakowania jogurtu greckiego, pęczek natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, sól Natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek rozgnieść. Wymieszać jogurt z natką pietruszki i czosnkiem. Doprawić(...)smaku solą. Smażone ślimaki podać z sosem jogurtowym. Ślimaki chyba smakowały :) Zanim jednak zaczęliśmy gotować, odwiedziliśmy farmę na której żyją ślimaki. Mogliśmy zobaczyć jak się rozmnażają i żyją . W czasie wizyty w Krasinie, (największego w Polsce producenta Snails Garden ) obejrzeliśmy wszystkie pomieszczenia, w których wychowują się, dojrzewają i po prostu żyją ślimaki. Niestety teraz ślimaki są w stanie „snu”. Dopóki

królestwo garów
Krewetki w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym 200

KREWETKI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM NA OSTRO To danie rozgrzewa! Oooo tak J   Kto lubi ostre jedzenie, na pewno pokocha to danie. U mnie zagościło już na stałe w domu. Doskonale nadaje się na romantyczną kolację we dwoje , jak i na rodzinny posiłek . W jesieni i zimie sprawdza się najlepiej, bo rozgrzewa do czerwoności.  Polecam ;) SKŁADNIKI(...)zamieszać i znowu smażyć przez kolejną minutę/ dwie. Dodać paprykę, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty cały czas mieszając. Na patelnię wlać sos, zeskrobać resztki z dna patelni, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia. Podawać z ryżem i posypać szczypiorkiem. Krewetki powinny być chrupkie i jędrne. PROPOZYCJA PODANIA: ¾ szklanki ryżu jaśminowego

Calzonella.com
Nuggetsy serowe (pieczone) 167

pietruszkowe są naprawdę smaczne:). 2 filety z kurczaka  100g sera cheddar 5 łyżek posiekanej natki pietruszki  100g bułki tartej Marynata: 200ml jogurtu 1 jajko L 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 1. Filety kroimy na nieduże kawałki. Jogurt mieszamy z jajkiem, sosem sojowym i przyprawami. Filety zanurzamy w marynacie, odkładamy na minimum 30 minut

Szefowa kuchni
2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe 168

Składniki :  100 g mąki 1 jajko 500 g dyni 1 duża cebula 300 g mrożonego szpinaku 100 g fety 2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano sól pieprz 30 g parmezanu lub innego sera żółtego oliwa  Przygotowanie :  Dynię oczyścić z nasion, nie obierać. Ułożyć(...)wrzątku na 3-4 minuty. Następnie ostrożnie wyjąć pakunek z wody, gdy nieco przesztygnie, odwinąć i pokroić roladę na ok. 3 cm plastry. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy, ułożyć plastry rolady, posypać parmezanem i , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut. Przepisy pochodzą z blogu lawendowy

zdrowa vege kuchnia
Pappardelle w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pieczarkami 192

dania same w sobie nie mają wyrazistego smaku, ale dzięki przyprawom - dużej ilości świeżo mielonego pieprzu i słusznej ilości czosnku - potrawa staje się wyrazista i charakterna. Kremowy, śmietanowy sos nadaje jej za to delikatności, łączy i równoważy smaki. Bardzo polecam wszystkim zapracowanym - taki obiad powstaje w niespełna 15 minut!     Składniki: 10 pieczarek 2-3 garście młodego szpinaku(...)doprawić solą i pieprzem, a następnie postawić na wolnym ogniu i podgrzewać przez chwilę. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i dodać na patelnię. Wymieszać z sosem i podawać od razu

Kulinarne Inspiracje
KLUSKI ŚLĄSKIE 131

nich wgłębienia. Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kluski i gotuj około 3 minut po wypłynięciu. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.  Kluski śląskie można podawać z sosem. Propozycja podania z sosem pieczarkowym

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kurczak w sosie curry 172

Kurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i proste do przygotowania i jest przepyszne. Gwarantuję, że jeśli spróbujecie, to też będziecie robić je częściej :) Składniki: 4 piersi z kurczaka 3 łyżki curry 150 ml mleczka kokosowego 150 ml śmietany 18% 1 cebula(...)cukier, kurkumę i resztę curry. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilkę jeszcze podsmażyć (1-2 minuty). Śmietanę wymieszać z mleczkiem kokosowym i wlać do kurczaka. Gotować przez około 5 minut (sos musi troszkę zgęstnieć). Doprawić do smaku solą. Smacznego

kuchnia doski
Gęsie udka w sosie z warzywami 163

Gęsie udka pieczone w ciemnym sosie - ten przepis znalazłam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie gęsiny, bo danie właściwie przygotowuje się samo. Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy. Danie długo dusi się pod przykryciem, a mięso jest soczyste i delikatne, skórka rumiana i chrupiąca. Wielokrotnie czytałam o moczeniu mięsa i przyznam szczerze(...)będą zupełnie miękkie dodać chleb razowy, sok z cytryny, powidła i wino, odkryć pokrywkę i przypiekać 10-15 minut, by skórka stała się chrupiąca. Dodatek chleba ma zadanie zagęścić sos, ale nie dodawałam gęsie uda podałam z gryczanymi kluskami śląskimi. W tradycyjnym przepisie na kluski śląskie połowę mąki ziemniaczanej zastąpiłam mąką gryczaną. Przepis podstawowy znajdziesz tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
filety śledziowe w warzywno-cebulowym sosie pomidorowym... 191

pomidorowy (użyłam swój domowy), podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, dodać cukier, ocet, pieprz, kucharka, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu gorący sos wlać do miski z filetami i zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia - pysznie aromatyczne śledzie w sosie smakują do bułki z masłem lub ciemnym pieczywem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekany pęczak z mięsem mielonym 146

tygodnia. Mocne przyprawy, wspaniały aromat i wyrazisty smak to epitety jakimi mogę określić te danie. Składniki na 2 porcje: 100g kaszy pęczak 250g mięsa mielonego 10 pieczarek 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu piri piri lub 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki czosnku w proszku Sól himalajska Olej

Czarnawisienka
Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem 212

dobry, czy ptak za bardzo się nie wysuszy w piekarniku. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Po prostu orgazm na podniebieniu :) A najlepszy z tego wszystkiego był sos. Po wyjęciu kaczki z blachy i przełożeniu jej na półmisek zlaliśmy tłuszcz i sok z blachy do małego rondelka. I na małym ogniu odparowaliśmy nadmiar płynu - powstał gęsty sos, którego

W kuchni Katie
Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami 135

Dynia – 200 g Czerwona papryka – 100 g Czerwona cebula – 50 g Imbir – 20 g Papryczka chilli – 1 szt. Limonka – 1 szt. Sos sojowy – 1 łyżka Pasta curry, zielona lub czerwona – 1 łyżka Czosnek – 2 ząbki Trawa cytrynowa Cynamon Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Dynię obierz, oczyść i pokrój w kostkę(...)łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć krewetki i smaż około 3-5 minut, aż krewetki się zarumienią. Usmażone krewetki wrzuć

ale Pysznie
Tortilla z kurczakiem 528

kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawa do gyrosa. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Przygotowujemy sos czosnkowy. W misce mieszamy jogurt oraz majonez. Dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sałatę drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w drobne paseczki, natomiast(...)kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Na innej suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Musimy uważać żeby nie przypalić ich. Na każdym placku układamy wszystkie warzywa oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem czosnkowym oraz ketchupem. Tortillę zwijamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makaron fusilli z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem 98

cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodałem pomidory z puszki i posiekane suszone pomidory. W garnku z wrzącą i osoloną wodą zagotowałem makaron. Gdy makaron był prawie gotowy wrzuciłem do sosu , do którego dodałem tuńczyka, oliwki, kapary i posiekaną natkę pietruszki, podgrzałem, zestawiłem z kuchenki. Na tarce o drobnych oczkach starłem połowę parmezanu, dodałem do sosu, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Cykoria, fenkuł i ziemniaki zapiekane pod beszamelem 184

mąkę i smażycie, aż się zarumieni (tylko nie spalcie). Wlewacie powoli szklankę zimnego mleka, cały czas mieszając trzepaczką i gotujecie wszystko dalej. Mieszacie tak też w trakcie gotowania, aż sos ładnie zgęstnieje i będzie aksamitnie jednolity. Przyprawiacie gałką i pieprzem, mieszacie i wylewacie na ułożone w naczyniu warzywa. Pieczecie w temperaturze 200 stopni jakieś 20-30 min, aż sos zarumieni

GRUBY WAŁEK

Proponowane wyszukiwania