pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze
Szczęśliwa kuchniapaprykę , to bardziej mnie zmotywowało do ich upieczenia :) Będę mieć do pracy! Takie bułeczki mogą służyć za przekąskę lub w większej ilości jako drugie danie podane z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem lub sosem czosnkowym. Składniki na 6-7 bułek: 250 gramów mąki pszennej 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej 3 łyżki oliwy z oliwek 25 gramów świeżych drożdży 2 łyżki
Szczęśliwa kuchniabyło smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut Podajemy z ziemniakami lub, tak jak ja, z kaszą jaglaną. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie
Szczęśliwa kuchniagramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników Formujemy niewielkie pulpeciki Przekładamy do garnka(...)zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy do garnuszka, zalewamy ją wywarem spod pulpetów na wysokość niewiele ponad 1/2 kubka i dodajemy mąkę - wszystko dokładnie mieszamy sprężynką do połączenia składników Przelewamy do garnka z pulpetami i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy
Szczęśliwa kuchniaprzyprawami na kabanosie – zamiast patyczków do szaszłyków) z polską, a właściwie wielkopolską tradycją z której pochodzę (ziemniaczana rolada z boczkiem i chrzanem w kapuście) oraz smakowego mixu, czyli sosu na bazie sałaty rzymskiej, śmietanki i mleka kokosowego. Do przygotowania swojego dania należało użyć produktów sponsorów: Indykpol, Octim, House of Asia, Ogródek dziadunia i Jan Niezbędny. Jurorami w konkursie byli(...)Asia. Jurorzy oceniali każdego z nas przyznając punkty za zgodność z tematem, kreatywność, smak, higienę i temperaturę dania na talerzu. Najbardziej jurorom przypadły do gustu Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym Małgorzaty Ostrowskiej, która wygrała nagrodę główną 2500 zł. To już trzecia edycja konkursu BlogerChef, w której brałam, to było dla mnie kolejne cenne doświadczenie, miłe chwile i nowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłodygi selera naciowego 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru palmowego 4 łyżki oleju natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Papryki kroimy na ćwiartki(...)stron, kroimy w kostkę. Razem z posiekaną cebulą i pokrojonym w kostkę selerem dusimy, na rozgrzanym oleju, przez 10 min. Następnie dodajemy osączoną z zalewy fasolę, passatę, sos sojowy, ocet, cukier, cynamon, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, kumin, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy, i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 60 min, od czasu, do czasu mieszając
R'n'G Kitchenzielonych i czarnych * 100g sera feta * sól, pieprz * tarty żółty ser Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na oliwie przesmażyć cebulę i czosnek drobno posiekaną. Dodać mięso i pomidory. Podgrzać sos aż się zagotuje. Dodać oliwki i fetę oraz przyprawy. Sos wymieszać z makaronem. Można posypać startym żółtym serem. Podawać na ciepło
Magiczne Życie MartyBardzo delikatny kurczak w śmietanowym sosie z dodatkiem z suszonych grzybów. Takiego kurczaka możemy również przygotować na świąteczny stół. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Liść lubczyku Biały pieprz 1 cebula ¼ szklanki suszonym borowików i podgrzybków 1,5 szklanki bulionu drobiowego 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej Grzyby zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 15 minut. Filet(...)kurczaka. Gdy mięso zmięknie podlewamy je bulionem. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Powlewamy śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Doprawiamy do smaku solą. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ziemniaczkami
VioletoweKucharzeniepikantne skrzydełka,marynowane w pachnącej imbirem i tymiankiem zaprawie.Chrupiące,soczyste ,rozpływające się w ustach mięso.Fajne danie na imprezy i spotkania towarzyskie. 4 łyżeczki imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 czerwona słodka papryka roztarta na piure 1/4 szkl.soku z cytryny 1 łyżeczka sosu tabasco 1/4 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mięty 1/2 szkl.oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizdjęcia w książkach kulinarnych. Dlatego książka nie dostanie ode mnie 10 punktów, tylko 8. Jest jeszcze kilka przepisów, które zamierzam wykorzystać. Gdy robiłam kotleciki, zrobiłam też sos na bazie przepisu na sos szczypiorkowy. Z braku koperku dodałam koperek i pominęłam żółtko, za to dodałam kukurydzę konserwową, więc wyszedł rzadszy. Ale poza tym pyszny. W ostatnią sobotę zabrałam się za kartacze
Anioszek w kuchnidoby). Następnie blendujemy z burakiem i resztą składników (z wyjątkiem jarmużu). Dokładnie mieszamy Liście jarmużu rwiemy na kawałki (nie wykorzystujemy łodyg). W dużej misce mieszamy jarmuż z buraczanym sosem. Każdy kawałek liścia powinien być pokryty sosem. Układamy na tackach dehydratora i suszymy w temperaturze 42 stopni do momentu, aż osiągną chrupkość (około 7 h). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiulekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać czerwone wino, oliwki, kapary, pokrojone pomidory z puszki, dobrze wymieszać, zagotować. Gorący sos pomidorowy przełożyć do misy wolnowaru, dołożyć kalmary, wymieszać. Przykryć i gotować w ustawieniu low 3,5 - 4 godziny, do czasu aż kalmary będą zupełnie miękkie. Kiedy kalmary są już(...)miękkie, doprawić sos solą i pieprzem. Wymieszać. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
Stare Garydań. Ja postanowiłam zmodyfikować danie z fasolą na jej zamienić - ciecierzycę! Również spaniały smak! :) Składniki: 200g suchej ciecierzycy 2 skrzydełka kurczaka włoszczyzna: marchew, pietruszka, 1/4 selera 1 szklanka sosu słodko-kwaśnego przyprawy: jarzynka Eko, przyprawa do fasoli po bretońsku, magi, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego 2 litry wody Sposób przygotowania: Ciecierzycę(...)wrzącą wodą. Następnie płukamy pod bieżącą, zimną wodą. Ciecierzycę gotujemy przez 30 minut, kolejno dodajemy skrzydełka i obraną, umytą i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy sos i przyprawy. Smacznego
Truskawkowa Fiestagrzybów moon House Of Asia 1/2 czerwonej papryki ćwiatrka kalafiora 10 pomidorków koktajlowych 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) pęczek szczpioru ok 6 łyżek sosu rybnego 1 podwójna pierś z kurczaka ok 4 łyżki brązowego cukru sok z jednej, dwóch limonek 1 łyżka oliwy z chilli 2 4 łyżki pasty tom kha Trawę cytrynową delikatnie(...)wrzucić do wody. Doprowadzić do wrzenia i dodać pokrojoną w dowolne kawałki pierś z kurczaka. Dodać pastę tom kha. Gotować ok 5 minut. Wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone grzyby, paprykę, kalafior oliwę chilli, sok z limonki oraz cukier. Gotować ok 2-3 minuty
Jemy Pijemypodać na lekki obiad. Są bardzo sycące, sama ledwo zjadłam jedną. Składniki: 2 płaskie chleby żytnie 2 sznycle z indyka Ogórek zielony Pomidor Kilka liści sałaty Ketchup Fanex Pikantny sos arabski Fanex Przyprawa do indyka Słodka papryka Sól olej Sposób przygotowania: Sznycle z indyka lekko rozbijamy, oprószamy przyprawą do indyka, słodką papryką oraz solą, wstawiamy na godzinę do lodówki. Patelnię(...)grillujemy z obydwu stron. Sałatę i pomidora myjemy, ogórka obieramy, kroimy w plasterki. Chlebki rozcinamy na pół, układamy liści sałaty oraz plastry ogórka, polewamy ketchupem. Układamy grillowane sznycle, polewamy sosem arabskim, układamy plastry pomidora i przykrywamy wierzchnią częścią chlebków
Bajeczna Kuchnia