tuszki, bo u nas chłopaki jedzą piersi, a dziewczyny nogi. Składniki: • 2 filety z udźca indyka Marynata • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki piwa porter • 1/4 szklanki sosu sojowego • 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżka oleju • 1/4 łyżeczki pieprzu • 2 ząbki czosnku • 1 duża cebula Wykonanie: • Mięso indyka pokroić na małe kostki ok. 2 x 2 cm. Marynata(...)Cebulę drobno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. • Połączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać cebulę, czosnek, pieprz i dokładnie wymieszać. • Dodać mięso do marynaty, przemieszać składniki i odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Ja marynowałam całą noc. • Zamarynowane mięso indyka nabijać dość ciasno na drewniane szaszłyki. • Grillować szaszłyki na mocno rozgrzanym
To co kochamdałam tylko 1 łyżeczkę, bo nie przepadamy za ostrymi daniami. Składniki: • 6 ogórków gruntowych • 1 łyżeczka soli • 1-2 łyżeczki chrzanu wasabi • 1 łyżka octu winnego • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki sezamu Wykonanie: • Ogórki obrać i zetrzeć na plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać wodę(...)ogórków. • Połączyć razem sos sojowy, wasabi, ocet winny, cukier i wymieszać z ogórkami. • Sezam uprażyć na suchej patelni i wymieszać z ogórkami. Ja użyłam również do ozdoby szczypty czarnego sezamu
To co kochamsmaki. Sławek powiedział, że lepszej kaczki nie jadł! Składniki na 2 porcje: • 2 piersi kaczki • sól, pieprz do smaku • olej do podsmażenia • 2 łyżeczki sosu sojowego • 3 gruszki • 1 łyżeczka majeranku • 2 łyżeczki żurawiny ze słoika Wykonanie: • Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju(...)ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Włożyć gruszki do naczynia do zapiekania, posypać majerankiem. • Na gruszkach położyć piersi kaczki skórą do góry, polać sosem sojowym i przykryć naczynie. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 40 minut. • Podawać piersi pokrojone w plastry, z gruszkami i żurawiną
To co kochamnosić nazwę „Wyśmienita jak nigdy dotąd”. Składniki na 2 porcje: • 2 pomidory pomarańczowe • 1 mały pomidor czerwony • 1 banan • kilka liści bazylii • 3 ziarenka czerwonego pieprzu Sos • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • szczypta przyprawy curry Wykonanie: • Pomidory pomarańczowe i banana pokroić w plastry a czerwony(...)pomidor w kostkę. • Ułożyć na talerzu na obwodzie pomidory pomarańczowe, w środku banany, i posypać czerwonymi pomidorem. • Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i polać nimi sałatkę. • Posypać po wierzchu posiekanymi liśćmi bazylii i utartymi ziarenkami czerwonego pieprzu
To co kochamDzisiaj zdradzę Wam tajemnicę mojego najlepszego sosu żurawinowego. Najbardziej pasuje on do łososia lub kurczaka w cieście francuskim i wtedy zawsze ląduje w ich towarzystwie. Najprostszy bo dwuskładnikowy! Można go również podawać ze schabem pieczonym i zapiekanym serem pleśniowym lub w ogóle z różnymi rodzajami serów. Składniki: • 1 szklanka wina czerwonego
To co kochamustach, a ogórek dodaje wyrazistości. Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 4 małe ogórki kiszone • 2 łyżki sosu sojowego • 2 liście laurowe • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • olej do smażenia Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę(...)cebuli i zwinąć roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. • Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut
To co kochamzimno jako przekąska lub dodatek do wędliny. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 buraczek czerwony • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 4 łyżki oliwy • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: • Buraczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i zetrzeć(...)makaron. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i poddusić, aż odparuje się woda. • Połączyć ryż ze startym buraczkiem, pieczarkami, ewentualnie przyprawić jeszcze raz do smaku solą i pieprzem. • Wymieszać z posiekaną natką pietruszki
To co kochammoim domu nie jest zbyt mile widziana, ale taka jej odmiana dała radę. Składniki: • 500 g białej kiełbasy parzonej • 500 g brukselki • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka majeranku • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • koperek do posypania Wykonanie: • Brukselkę gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, odcedzić. • Cebulę obrać, pokroić(...)kostkę i zrumienić na oliwie. • Dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i podsmażyć razem z cebulą. • Podlać 1/2 szklanki wody, dodać ugotowaną brukselkę, sos sojowy, majeranek i poddusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. • Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem
To co kochamprosty w przygotowaniu, do tego pyszny, sycący i pachnący wiosną obiad. Składniki: • 400 g makaronu łazanki • 1 mała młoda kapusta • 1 marchewka • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: • Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. • Kapustę drobno pokroić, cebulę obrać(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. • Rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę, dodać marchewkę, podsmażyć. • Dodać kapustę, podlać 1 szklanką wody, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym. Dusić ok. 20 minut do miękkości warzyw. • Do kapusty dodać ugotowany makaron i przemieszać
To co kochamsałatą zieloną. Proste jedzenie na nadchodzące upały. Składniki: • 4 duże młode ziemniaki • 2 serki topione śmietankowe po 100 g • 150 g boczku wędzonego w plastrach Sos czosnkowy • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i gotować przez 20 minut. • Przekroić na pół i na każdej(...)kostkę i podsmażyć, po czym posypać ziemniaki. • Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w 200 st.C przez 15 minut. • W międzyczasie przygotować sos czosnkowy – czosnek przepuścić przez praskę i połączyć ze śmietaną. • Doprawić solą i pieprzem.{jcomments
To co kochamidealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu oraz serów kozich, pleśniowych czy oscypków. Gładka konsystencja żurawiny może być również bazą do innych sosów. Dla mnie najlepszy ze wszystkich sosów. Składniki: • 1 kg żurawiny • 2 szklanki słodkiego wina czerwonego • 3/4 szklanki cukru Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej
To co kochamjeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak • 1 puszka cieciorki • 1 marchewka • 4 łyżki ziaren słonecznika • 4 liście jarmużu Sos • 4 łyżki oliwy • sok z 1/2 cytryny • 1/2 łyżeczki musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. • Liście jarmużu umyć(...)drobniutko pokroić. • Wymieszać jarmuż, marchewkę, pęczak, cieciorkę i słonecznik. • Połączyć składniki sosu i wymieszać z sałatką
To co kochamdanie cieszyło się ogromnym powodzeniem. Składniki: • 400 g dowolnego makaronu • 1 mała młoda kapusta • 200 g boczku wędzonego • 8 suszonych pomidorów w oliwie • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 4 łyżki oliwy z pomidorów • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • pęczek koperku Wykonanie: • Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. • Kapustę drobno(...)podsmażyć na oliwie. Gdy się zrumieni, dodać cebulę i razem poddusić. • Do boczku dodać kapustę, podlać 1 szklanką wody, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym. Dusić ok. 20 minut do miękkości warzyw. • Do kapusty dodać ugotowany makaron i posiekany koperek, przemieszać
To co kochamłyżeczki kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 3 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbirem Bulion drobiowy 0.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie papryki drobno pokrojona Składniki (przegrzebki(...)rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imbir korzeń, pastę imbirowa i czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa, paprykę słodka Gotujemy 10 minut pod przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu. Możemy zrezygnować z makaronu . Przegrzebki: Przegrzebki myjemy
Viola cooks with passionprzepis na tradycyjne kluski śląskie . Dzisiaj zachęcam do lekkiej modyfikacji przepisu i dodaniu ugotowanego buraka. Kluski są bardzo smaczne, różowe i lekko buraczane w smaku. Idealnie smakują polane sosem pieczeniowym. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 średniej wielkości burak mąka ziemniaczana sól do smaku Buraka umyć, odciąć końcówki i ugotować(...)uformować wałek oraz wykrawać kawałki ciasta. Wylepić kulki, lekko spłaszczyć i za pomocą małego palca - zrobić delikatnie wgłębienie. Przygotowane kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i podawać z sosem pieczeniowym. *Buraka można zmielić w maszynce do mielenia, jednak wtedy kolor klusek nie będzie w jednolitym, różowym kolorze Rady: - lepiej formować trochę mniejsze kluski, ponieważ szybciej się ugotują
Ugotować