mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka przyprawy do bigosu 2-3 łyżki koncentratu(...)marchewkę i gotujemy ok godzinę. Grzyby moczymy w 1 szkl gorącej wody, kroimy i dodajemy wraz z wodą do bigosu, dodajemy również upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka i sos. Nadal gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy. Najlepiej aby bigos postał przez noc w chłodnym miejscu, odgrzany na drugi dzień będzie jeszcze lepszy
Smakołyki Asiwołowej, gorąco polecam. Pręga (inaczej goleń) idealnie sprawdza się właśnie w tym daniu. Ze względu na dużą zawartość tkanki łącznej posiada właściwości żelujące, więc fajnie zagęszcza sos i nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje z kaszą lub kopytkami :)) Składniki: 1,5 kg pręgi wołowej 2 cebule 3 ząbki(...)wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Jęśli jest bardzo rzadki, możemy zaciągnąc go łyżką mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody
Walijskie Pichceniecytryny, pomarańczy i oliwę z oliwek łączymy aby powstała jednorodna emulsja. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Ostudzone i ugotowane ziemniaki kroimy na grubą kostkę, mieszamy z częścią sosu. Za pomocą obręczy kulinarnej, układamy je dość ściśle na samym dole, następnie wykładamy mango wymieszane z brzoskwinią ze śledzi, na samym wierzchu eksponujemy śledzie i żurawinę. Całość dodatkowo skrapiamy sosem
SMYKWKUCHNIzdjęciach 9 platrów rolady zostało pokrojonych jedynie z połowy jej długości. Smak mięsa można wzbogacić o przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Roladę można podawać na ciepło np. z sosem żurawinowym, jak również na zimno (jak u mnie) np. z sosem tatarskim. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamoże to magia? Bo w każdej porządnej kuchni dzieją się czary, przynajmniej czasami. Domowy ocet owocowy jest bardzo przydatny w domowej kuchni. Może służyć do zakwaszania, doprawiania zup, sosów, do marynowania mięs, do zrobienia sosu do sałatek. Ocet jabłkowy jest nawet polecany, w niewielkich ilościach, do codziennego picia w celu zdrowotnym. Domowy ocet malinowy ma nieprawdopodobnie piękny zapach i kolor
Smaczna PyzaBuliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których
Moja Delicjaszafran - łyżka masła - 1 malutka cukinia - woda - świeże chili WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże i szafran. Całość dusimy przez 4-6 minut, podlej winem, poczekaj 2 minuty, aby alkohol odparował. Wytworzy nam się idealny sos do paelli
SMYKWKUCHNIolej kokosowy do smażenia 1 szklanka malin 1 łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Maliny umieścić w rondelku, dodać cukier i gotować, aż się rozpadną i zaczną gęstnieć. Tak przygotowany sos malinowy odstawić na bok. W miseczce wymieszać jogurt z jajkiem, mąką jaglaną i proszkiem do pieczenia. Najszybciej i najdokładniej można to zrobić przy pomocy rózgi. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju(...)kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz wylewać porcję ciasta, formując mały placuszek. Smażyć na wolnym ogniu obu stron, na rumiano. Placuszki podawać polane sosem malinowym. Smacznego
kolorowotorcikowoszynką i mozzarellą Składniki : 250g mąki typ 00 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 łyżki kefiru 25g drożdży 2/3 szklaki wody opcjonalnie 1/2 łyżeczki oregano dodatki: sos pomidorowy około 150-200 g szynki 200-250 g mozzarelli Przygotowanie : Przygotowujemy zaczyn: do rondelka wlewamy wodę w temperaturze pokojowej, wkruszamy drożdże oraz dodajemy około 1/2 szklanki mąki(...)stopni, wkładamy spód na 7 min - ciasto ma się nie spiec tylko lekko podpiec - wyciągamy spód i odwracamy do góry nogami (podpieczona część ma być górą) Nakładamy sos pomidorowy, rozdrobniony ser (wkładamy ser do rozdrabniacza na około 7-10 sekund), pokrojoną w kosteczkę szynkę. Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta i roztopienia sera
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPindżur oraz kieliszek białego wina. Mrożone małże rozmrozić. Umyć pod bieżącą, zimną wodą, oderwać bisiory (nitki wystające ze środka małży) oraz szczoteczką oczyścić muszle, jeszcze raz opłukać. Do powstałego sosu dokładamy umyte i oczyszczone surowe małże, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 5 min na dużym ogniu lub do czasu aż wszystkie się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem(...)Uchylić pokrywę i trochę ostudzić. Muszle małży, które się nie otworzyły wyrzucić Przygotowany sos podwać z makaronem posypując całość posiekaną natką pietruszki
W kuchennej krainieminuty. Po tym czasie dodaję pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażę składniki kilka minut. Na patelnię wlewam wino, które redukuję o połowę. Pesto mieszam ze śmietaną i dodaję do sosu na sam koniec gotowania. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Ugotowany makaron mieszam z sosem. Podaję od razu. Przed podaniem posypuję posiekanymi orzechami, posiekaną bazylią i startym parmezanem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaciabatta jajko na twardo puszka tuńczyka kilka plasterków świeżego ogórka pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka gotowa tapendada lub garść czarnych oliwek z kroplą cytryny i łyżką oliwy sos winegret ukręcony z łyżki soku z cytryny, chlustu oliwy, połowy łyżeczki musztardy, oraz szczypty pieprzu kilka kaparów ze słoika posiekana natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo. Tuńczyka mieszamy(...)sosem winegret, kaparami i cebulą. Pieczywo rozkrajamy i smarujemy tepenadą, którą można zrobić samemu miksując wszystkie składniki. Na to kładziemy warstwę tuńczyka z przyprawami, plasterki jajka i ogórka i natką. Osobiście znam wiele osób, które potrafią zjeść taką kanapkę w towarzystwie, nie brudząc się od góry do dołu wypadającymi kawałkami jajka. Ja niestety do nich nie należę, więc “prasuję” kanapkę
Ugotowane pozamiataneWszystko robimy w jednym czasie, bo przygotowanie tego dania zajmuje tyle co ugotowanie makaronu. :) Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go pozostawiając odrobinę wody spod gotowania do ewentualnego zagęszczenia sosu i nie przelewamy go zimną wodą! Makaron dorzucamy do boczku i cebuli na patelni, mieszamy go dokładnie i włączamy pod nią lekki ogień. Następnie wlewamy na patelnię mieszankę śmietankowo-jajeczną(...)dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Uważajcie jednak, by mieszanka nie zamieniła się w jajecznicę. Ważne, by dokładnie wszystko mieszać i podgrzewać na małym ogniu. Sos podgrzewamy do momentu aż zgęstnieje, jeśli będzie z tym problem możecie dolać 1-2 łyżki wody spod gotowania do jego zagęszczenia. Pod koniec dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej oraz pieprz. Gotowe! Makaron przekładamy do miseczek i posypujemy
Cooking Monsterprzepadacie) spokojnie i ze smakiem możecie go zastąpić ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia, na kolację czy świąteczny stół. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym mała wędzona makrela obrana ze skóry i z ości mały pęczek rzodkiewek 1 zielony świeży ogórek 1 suszony pomidor Przygotowanie: 1. Tuńczyka odsącz z sosu, włóż do miseczki
Zasmakuj Kuchni