sosy - 72234 przepisów (strona:2124/4816)

Szaszłyki z krewetek po tajsku 178

Prosto i smacznie <3  Składniki 200 g mrożonych krewetek 150 g boczku 4 jabłka czerwona papryka 2 cebule 2 łyżki sosu sojowego 100 ml wódki pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki chili   Przygotowanie   Krewetki rozmroziłem, przyprawiłem imbirem oraz chili, a następnie zalałem sosem sojowym wymieszanym z wódką. Odstawiłem do lodówki na 20 minut. Boczek pokroiłem w kostkę

R'n'G Kitchen
Ryż z warzywami 223

olej i na małym ogniu podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę i posiekane w paseczki pomidory. Po 5 minutach dolewamy 1/2 szklanki wody, posypujemy curry i mieszamy, aż utworzy się sos.  W tym czasie kalafiora podgotowujemy w garnku z wodą 5-7 minut, odcedzamy. Na patelnię dodajemy plastry cukinii, plasterki pora i koperek. Wszystko solimy. Dusimy pod przykryciem(...)minut.  Dodajemy różyczki kalafiora, dusimy jeszcze 5 minut. Ew. dolewamy wody, tak by na patelni było około 1/2 cm sosu.  Wyłączamy ogień i do gorących warzyw dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy.  Podajemy z ryżem lub kaszą

Smakuje zdrowo
POMARAŃCZOWE UDKA 199

SKŁADNIKI NA 4 OSOBY  8 pałek z kurczaka 3 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 1 pomarańcz kilka łodyg kolendy 1 łyżka pieprzu 1 woreczek do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Pałki z kurczaka myję, zdejmuję skórę i odcinam kość. Przekładam do miseczki. Dodaję sos solowy następnie świeżą kolendrę, pieprz. Dodaję dalej 2 łyżki miodu. Z całej pomarańczy wyciskam

Gotowanie Patki
Botwinka z mlekiem kokosowym 205

ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200  ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania: makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę(...)przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Liście i łodygi botwinki myjemy i drobno kroimy, dodajemy do zupy. Po około 5 minutach dodajemy koncentrat barszczu i mleko kokosowe. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym i szczypiorkiem

Smakowity Blog Kulinarny
SAŁATKA Z MOZZARELLĄ 156

warzywa, zioła, dobry olej... Dziś moje śniadanko wyglądało właśnie tak!   Składniki: miks sałat z rukolą 1 czerwona cebula 1 duża kulka mozzarelli 12 pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowych sos: 1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno GREEN- SPOON sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Na półmisek wykładamy sałaty, pokrojone w mniejsze kawałki mozzarellę, piórka cebuli oraz pomidorki. Z podanych składników przygotowujemy sos, dobrze mieszamy, polewamy nim sałatkę

Z Majeczką w kuchni
Kalafior zapiekany pod beszamelem. 305

Dziś piątek, więc w wielu domach bezmięsnie. Ja proponuje kalafior pod beszamelem, kto się skusi?! Zapraszam! Składniki; 1 średni kalafior pół łyżki soli   Sos beszamelowy; 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka pół szkl. startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa     Przygotowanie; Kalafiora opłukać i wyciąć głąb. Kiedy go wytniemy kalafior podzieli się(...)różyczki które należy  podgotować kilka minut w osolonej wodzie.  Odcedzić i poukładać w naczyniu żaroodpornym. W garnku o grubym dnie robimy sos. Wrzucamy masło, kiedy się rozpuści dodajemy mąkę, chwile mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy starty ser żółty ( troszkę zostawiamy do posypania po wierzchu) i zalewamy kalafior. Po wierzchu posypujemy serem żółtym

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami 185

ciemne jeżyny i truskawki. Sok, w którym macerują się owoce powstaje z połączenia przepysznego miąższu z marakui z sokiem pomarańczowym, świeżą miętą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Polecam! Składniki sosu do sałatki: 2 pomarszczone marakuje 50 ml świeżego soku z pomarańczy z miąższem (można wycisnąć sok lub kupić świeży sok z miąższem) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy extra(...)łyżka oliwy extra vergine spora garść listków świeżej mięty (z 1/2 pęczka ważącego ok. 15 g) Brzoskwinie, obrane mango i obrany melon pokroić w kawałki. Wrzucić do miski z sosem. Dodać jeżyny i truskawki. Wszystko delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (do 24 godzin). 2 dojrzałe brzoskwinie 1 dojrzałe mango 1 dojrzały żółty melon 125 g jeżyn

Moja Delicja
Siekane drobiowe 184

mniam..pycha.. 1 pierś z kurczaka 3 plasterki  żółtego sera kawałek papryki cebula fioletowa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki sosu  Kielecki sól, pieprz zioła prowansalskie Pierś z kurczaka , ser i paprykę pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąki, sos. Wszystko wymieszać.Następnie dodać pierś z kurczaka,paprykę i ser.Wymiesza

Moje domowe kucharzenie
Indyk w sosie mango 175

kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (do wysokości owocu), dodajemy rozmaryn, posiekany imbir i ksylitol, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 5 min. Lekko studzimy. Gdy sos będzie się studził, mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Oprószamy solą i pieprzem, przekładamy na ręcznik papierowy, usuwamy nadmiar tłuszczu. Sos miksujemy na gładko, dodajemy 2 łyżki soku

R'n'G Kitchen
Domowe nachos - strefa kibica 267

Euro 2016, a ja no cóż będę przygotowywała przekąski na strefę kibica. Nachosy robi się szybko, możemy smak ich dopasować pod siebie. Łącząc to z naszym ulubionym sosem możemy oglądając w "pełnym spokoju" :))) mecz. Ciekawe ile jestem w stanie przygotować przekąsek na ten miesiąc. SKŁADNIKI : 120 gram mąki kukurydzianej  120 gram mąki pszennej tortowej  120 ml ciepłej wody(...)mąką. Ciasto kroimy na paski następnie na trójkąty, nie muszą być identyczne równe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 15 minut. Po wystudzeniu zajadamy z ulubionym naszym sosem lub po prostu chrupiemy same. Z takiej porcji otrzymamy średnią miseczkę. Drogie Panie a jak Wy spędzie ten miesiąc? :) Pozdrawiam

Basia w kuchni
,, Lasagne z chleba tostowego’’ 162

Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 260*C. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i bazylią. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy warstwę chleba na to wylewamy troszkę sosu śmietanowego. Układamy szynkę i żółty ser. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i wykładamy wszystko aż powstaną 3 warstwy. Na wierzch ostatniej układamy oliwki, plasterki pomidora, paprykę, plastry cebulki i plastry mozzarelli(...)Posypujemy bazylią i szczypiorkiem. Pieczemy kilka minut, aż ser się zarumieni. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym

Podróż w kulinaria
Combo sezonowe 165

minut. Dodajemy wino ryżowe lub zamienniki, łyżeczkę miodu, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż fenkuł zmięknie (ok. 10 minut). Koper wraz z powstałym sosem przekładamy do brytfanki. Szparagi zielone: Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Dokładnie myjemy (szczególnie główki szparagów) pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Dwa szparagi zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. Wersja opcjonalna. Można pominąć(...)albo zawijać każdy szparag w jeden plaster szynki. Łączymy całość: Na spód naczynia do zapiekania wykładamy fenkuł wraz z sosem. Na fenkuł delikatnie kładziemy cykorię. Na cykorii układamy szparagi. Całość posypujemy drobniej posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawiamy do nagrzanego na 195 stopni C (grzanie góra/dół) piekarnika na ok. 15-20 minut (uważamy, aby szynka nam się nie przypaliła

gutfut
Burger jaglano-buraczany w tofu 171

mąki z ciecierzycy (lub innej) + 2 łyżki do obtoczenia tofu 2 łyżki ziaren prażonego siemienia lnianego (lub sezamu czy słonecznika) 1 łyżeczka musztardy pół łyżeczki curry 2 łyżeczki sosu sojowego pół łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem. 1/3 szklanki kaszy zalewamy 2/3 szklankami wody i gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kasza się gotuje(...)Smażymy je na patelni. Na koniec smażymy nasze plasterki buraczka i marchewki na złocisty kolor. Wszystko odsączamy na papierowych ręcznikach i składamy w pysznego burgerka. Podajemy z 5-minutowym sosem czosnkowym :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Sałatka z truskawkami i fetą na rukoli 189

Oczywiście nie może zabrakną ć sałatek z truskawkami. Na blogu jest już kilka przepisów a teraz polecam kolejną. składniki: 2-3 garście rukoli ok 12 truskawek 80 g fety sos balsamiczny Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć listki rukoli. Truskawki dokładnie umyć, oderwać szypułki i przekroić na pół. Następnie pokrojone truskawki ułożyć na rukoli. Ser feta rozkruszyć i kawałeczki(...)ułożyć pomiędzy truskawkami. Całość skropić sosem balsamicznym i od razu podawać

Monia miesza i gotuje
Wiejska zapiekanka ziemniaczana 187

twardo, potem kroimy na talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;) Smacznego

Kuchnia smaków