sosy - 72734 przepisów (strona:2120/4849)

Ryż w sosie pomidorowym z kurczakiem. 705

odrobinie oleju rzepakowego. Następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Kiedy woda z pomidorów nam trochę odparuje dodajemy zahartowaną śmietanę i podgrzewamy aż nam sos zgęstnieje. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu - po ugotowaniu wrzucamy ryż do sosu i mieszamy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pizzerinki z cukinii 211

macie cienką cukinię pokrójcie ją wzdłuż).  Czosnek posiekaj i dodaj do passaty pomidorowej. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Duś do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia sosu.  Pieczarki pokrój w plastry. Podduś lub usmaż.  Plastry cukinii posmaruj sosem pomidorowym. Na to ułóż pieczarki oraz pokrojoną w paski szynkę. Posyp startym serem.  Piecz

Fabryka pomysłów
Boczniaki w pomidorach z makaronem 276

Obiad z serii błyskawicznych. W czasie, gdy gotuje się makaron przygotujesz smakowity sos z boczniaków. Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, ale nie proponujnę leśnych grzybów. W zastępstwie boczniaki - dla tych wszystkich, którzy nie zbierają grzybów. Boczniaki z sosem pomidorowym smakują naprawdę znakomicie, a jakie są zdrowe! Składniki na 2 porcje: 400-500 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 cebula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron Z Sosem Mięsnym I Warzywami 230

kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy ( dodajemy tyle aby nam smakowało ;) Kiedy zawartość naszej patelni będzie już gotowa, dodajemy na sam koniec śmietankę słodką aby utworzył się sos. Następnie przekładamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy posypane delikatnie natka pietruszki. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Pizza z Olafem 201

Udanego dzionka :-). Składniki: 200 g maki pszennej 200 g mąki żytniej razowej 7 g suszonych drożdży płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy  szklanka letniej wody sos pomidorowy 1 kulka mozzarelli pomidorki koktajlowe papryka czerwona kukurydza salami (niekoniecznie) cebula czarne oliwki oregano Drożdże mieszamy z woda i cukrem, odstawiamy na kwadrans. W tym czasie na stolnicy(...)dwie części, które musimy rozwałkować i przełożyć albo na blaszkę (wtedy nie dzielimy), albo do formy na tartę. Ja użyłam dwóch foremek na tartę. Ciastem wyłożyłam formę, ciasto posmarowałam sosem pomidorowym (może być dobrej jakości ketchup), do którego dodałam oregano. Następnie wykładamy ulubiona dodatki. Kulkę mozzarelli kroimy tak, żeby powstały nam 3 kulki różnej wielkości (takie z których możemy ułożyć

kruche babeczki
Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą 182

śliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego (przepis tutaj ). Składniki ciasta ze śliwkami: 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej, sparzonej, a najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej(...)ciasto ze śliwkami wyjąć z piekarnika. Studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Ciasto pyszne jest na ciepło. Po ostudzeniu świetnie smakuje z kleksem z bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego. The post Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Hamburger w tortilli 189

lekkości i świeżości.  Hamburgery: 500g mięsa mielonego  1 cebula 2-3 łyżeczki przyprawy do dań greckich 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 5 tortilli sos tzatziki keczup ogórki papryka sałata 1. Cebulę drobno siekamy. Łączymy z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kotlety o wadze około 100g. Układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia, pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. 2.  Tortille składamy na pół, smarujemy sosem tzatziki, układamy: sałatę, kotlet, ketchup, ogórki, paprykę. Składamy na pół, spinamy wykałaczkami

Szefowa kuchni
Indyk po indyjsku w sosie tikka masala. 190

kilka chwil. Pomidory sparzamy , zdejmujemy skórkę. Wrzucamy do malaksera i również miksujemy. Powstałą passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko i gotujemy około 10 min. Pastę należy przygotować trochę wcześniej a mianowicie orzechy nerkowca zalewamy zimną wodą, odstawiamy na co najmniej pół godz. Następnie odlewamy wodę a orzechy(...)wrzucamy do malaksera i mielimy. W ten sposób powstanie pasta. Powstałe 2 łyżki  pasty dodajemy do sosu, mieszamy. Dodajemy garam masala oraz liście kozieradki,mieszamy a następnie  podajemy. Ja podałam z ryżem jaśminowym. Do przygotowania dania użyłam przypraw ze sklepu SKWORCU.PL Zapraszam

Radość kipiąca uśmiechem.
Pesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi 222

wytrawnego pesto, jak i do kilogramów cukru. Pesto bazyliowe wychodzi delikatnie goryczkowe za sprawą oliwy. Jest stosunkowo delikatne w smaku. Dla mnie świetny dodatek do klusek, pizzy (zamiast sosu pomidorowego) czy nawet, żeby pomaczać sobie chlebki naan . Warto wypróbować! Pesto bazyliowe - bez sera, z orzechami włoskimi Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 2 pęczki bazylii 50g orzechów włoskich

Blendman
Polędwiczki wieprzowe w miodzie, winie i truskawkach 206

dobiega już do końca i trzeba to wykorzystać. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe sok z 1 cytryny 4 łyżki miodu 2 duże cebule 3 łyżki oliwy 8 łyżek jasnego sosu sojowego świeżo mielony kolorowy pieprz sól 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 250 g truskawek kilka listków bazylii oliwa Przygotowanie: Z soku z cytryny, sosu sojowego i miodu robimy marynatę

Lili w kuchni
Sałatka z makaronem i kurczakiem 165

Składniki : - makaron wstążki - pierś z kurczaka - ogórek - kukurydza - natka pietruszki - jogurt grecki - czosnek - koper - pieprz - sól Przygotowanie : Sos czosnkowy - utrzeć odrobinę czosnku na tarce i wymieszać z jogurtem greckim, następnie dodać koper, sól i pieprz. Makaron gotować około 10 minut. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i gotować około 15 minut. Pokroić ogórki i pietruszkę. Ugotowane składniki wymieszać z ogórkiem(...)kukurydzą, a następnie z sosem. Wszystko posypać natką pietruszki.  Smacznego

Kuchenne innowacje
Szybki deser bannoffee 817

kremówki z masłem konsystencja dulce de leche powinna być dość gęsta, ale nadal „lejąca” – masa będzie gęstnieć jeszcze w trakcie studzenia, a nie chcemy, żeby z sosu zrobił się krem. Sos dulce de leche można przelać do słoiczków, wystudzić i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. ** masa kajmakowa z mleka kondensowanego Puszkę słodzonego (!) mleka kondensowanego wstawić

Pociąg Do Kuchni
Kurki w occie w słoiczkach 195

grzyby, wodę zostawić i zamrozić w plastikowych pudełkach. Chyba już wiecie , że u mnie takiego cudu jak woda od gotowania grzybów nie będzie zmarnowana. Później można ją dodać do sosów i zup. Ugotowane i odcedzone włożyć do czystych słoików. Przygotowanie zalewy – do garnka wlać wodę, dodać cukier,sól, cebulę pokrojoną w plasterki, gorczycę, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego(...)zalać zalewą. Zakręcić i pasteryzować tradycyjną metodą 20 minut. Wyłożyć słoiczki na gruby ręcznik i przykryć drugim. Zostawić tak, aż ostygną. Będą idealne na imprezy lub jako dodatek do sosów na zimno. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Kotlety pęczakowo - ziemniaczane 217

Nasza propozycja na bezmięsny obiad, czyli kotlety z pęczaku i ziemniaków,  z sosem grzybowym.     Składniki: -10 dkg pęczaku jęczmiennego -4 średnie ziemniaki -1 cebula -1 jajko -5-6 łyżek mąki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej -bułka tarta Pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej(...)patelnię z olejem po cebulce dolewamy nieco świeżego. W wilgotnych dłoniach formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron do zrumienienia.   Świetnie smakują z sosem grzybowym i surówką z białej kapusty. Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem 253

fantastycznie utrzymuje kształt zapiekanki, to jeszcze nie trzeba zmywać ;-) ) smarujemy lekko olejem i na jej dnie układamy ugotowany makaron, na rozkładamy równomiernie mięso, a następnie szpinak. Całość zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut - sos powinien się ściąć. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zapiekankę serem i odstawiamy na 5 - 10 minut. Kroimy

Czary - gary w kuchni