mleka 3,2% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 25 ml likieru kawowego 1 laska wanilii ½ szklanki cukru pudru 4 listki żelatyny Dr.Oetker Dekoracja: Pokrojone pierniczki solony karmel lub sos toffi Dr.Oetker krokant orzechowy Jak wykonać ? Warstwa kawowo-piernikowa: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu. Kawę zalewamy gorącą wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę(...)wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem miseczki lekko ogrzewamy wykładamy deser na talerzyki, dekorujemy pierniczkami, solonym karmelem lub sosem toffi, posypujemy krokantem orzechowym. Smacznego
Wanilia i KardamonSos pomidorowy to chyba najczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka
Tradycyjna Kuchniaorkiszem Lubelli 4 łyżki ketchupu (bez cukru, soli, konserwantów) 1 łyżeczka przyprawy garam masala (kupiona lub z tego przepisu) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowannego Kilka kropel sosu piri piri lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki startego sera cheddar Sól himalajska Przygotowanie: Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć środek (ja robiłam to przy pomocy łyżeczki). Pierś z kurczaka(...)pieczarki i środek cukini kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Solimy całość aby pieczarki puściły wodę (dzięki temu nie musimy używać dodatkowego tłuszczu). Dodajemy ketchup, paprykę słodką, sos piri piri lub paprykę ostrą, czosnek granulowany i przyprawę garam masala. Makaron gotujemy w niesolonej wodzie al dente. Ugotowany mieszamy z kurczakiem i warzywami na patelni. Przy pomocy łyżki nakładamy
Czarnawisienkamleka, ręcznikiem papierowym delikatnie osuszamy ( mleko z cebulą wylewamy), oprószamy pieprzem do smaku, na każdym kotlecie rozkładamy pokrojone w plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym-troszkę odkładamy do sosu, oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi, zawijamy ciasno roladki-można końce spiać wykałaczkami, obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy z każdej strony roladki na złocisto, zalewamy gorącą wodą(...)dosłownie szczyptę bo ser pleśniowy sam w sobie jest słony i możemy przedobrzyć. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut , po tym czasie sos zalewamy słodką śmietanką dodajemy odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, trzymamy na ogniu aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dekorujemy natką, podajemy np. z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z marką
Wanilia i Kardamondostępna w sklepach stacjonarnych, jednak w sklepach internetowych znajdziecie te produkty bez problemu. W książce znajdziemy 196 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: * Zupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera
Z miłości do słodkościWasza droga ;) Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 1 por (biała i jasnozielona część) 1 łyżka pasty paprykowej 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie) 350 ml bulionu warzywnego 250 ml piwa (łagodnego - z małą ilością goryczki, może być ciemne) 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml słodkiej śmietanki(...)zagęszczonej gładkiej masy zdjąć z ognia. Dodać starty ser i dobrze wymieszać. Do garnka z masą serową wlać zupę piwną i wymieszać. Postawić na ogniu i dodać musztardę i sos Worcestershire. Gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Przed podaniem posypać dużą ilością posiekanej natki
zadanie-gotowaniePrymat. Tak przyprawione mięso zostawiamy na kilka godzin, najlepiej dzień wcześniej. Dzień wcześniej przygotowujemy też pieczarki (pocięte w plastry) – smażymy z cebulką i przyprawami. Dzień wcześniej przygotowujemy też sos: – 4 łyżki cukru, – 4 łyżki wody, – 4 łyżki octu, – 4 łyżki maggi w płynie, ( można trochę mniej ) 2-3 łyżki przecieru pomidorowego . Wszystko razem wymieszać(...)DNIU JEDZENIA KARKÓWKĘ OBSMAŻYĆ NA OLEJU Z DWÓCH STRON I UKŁADAĆ NA BLASZCE LUB NACZYNIU ŻAROODPORNYM. Na każdy plaster włożyć usmażone pieczarki i polać przygotowanym sosem. przykrywamy( ja przykrywam folią aluminiową.) i wkładamy do nagrzanego pieca 180 st. C. na około 1 godz
Pysznosci Babci Basizimnego piekarnika. Piec w temp. 190-200 st C. przez 1 godzinę . Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejną godzinę odkryte mięso, polewając je dość często powstałym sosem. 4. Po upieczeniu podawać gorące. Udko znakomicie smakuje też na zimno. 5. Powstały sos pieczeniowy możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej i polać nim plastry mięsa. Tak przygotowane udo jest pyszne
Pysznosci Babci Basiśledzi posypujemy szczypiorkiem oraz natką pietruszki. Na zieleninę ostrożnie położyć żółtko. 3. Całość oprószyć solą , pieprzem i skropić oliwą. Przed jedzeniem wszystkie składniki wymieszać. Danie możemy podać również z sosem czosnkowym ! ( zamiast surowego żółtka),wtedy warstwę śledzi polewamy sosem . Smacznego
Pysznosci Babci Basiczerwoną. Dodajemy około pół puszki kukurydzy konserwowej., pół pomidora w kostkę i pół ogórka zielonego obranego ze skórki i pokrojonego w słupki. Na sam wierzch wykładamy usmażone mięso. Przygotowujemy sos : 1 łyżka kopiasta jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej, 1 łyżka majonezu- najlepiej Winiary, 1 łyżka ketchupu, 1 mały ząbek czosnku Wszystko razem mieszamy i dodajemy rozgnieciony czosnek, przyprawiamy solą(...)pieprzem. Całość polewamy sosem . Smacznego
Pysznosci Babci Basipieczarek pokroić w ćwiartki. Na patelni roztopić masło i dodać posiekaną cebulę i pieczarki. Posolić, dodać pieprzu i usmażyć. Pieczarki dodać do mięsa, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Sos : zrobić zasmażkę : masło + mąka + woda, do tego dodać : vegetę, koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki ), 1 łyżkę musztardy i ząbek czosnku. Połączyć sos z mięsem i grzybami. Doprawić do smaku. Podawać
Pysznosci Babci Basimałą kostkę i dodać do smażącego się mięsa. W osobnym naczyniu zblendować pomidory z puszki, doprawić je solą, pieprzem, cukrem, paprykami i ziołami prowansalskimi. Powoli przelać sos pomidorowy do smażących się warzyw, chwilę posmażyć, aby sos się zagęścił i zredukował. Napełnić obie połówki cukinii farszem ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, delikatnie podlać wodą, piec
Simply FoodBardzo lubimy z mężem różnego rodzaju makarony z sosami i warzywami, więc dość często pojawiają się one na naszym stole. Tego rodzaju obiad ma wiele zalet, przede wszystkim jest smaczny, ale również szybko się go przygotowuje i można go komponować na wiele sposobów w zależności od tego na co mamy w danej chwili ochotę. Tym razem postawiłam na sos serowy
Simply Food