marchewką i grzybami shitake Składniki: 100 g makaronu azjatyckiego (wybrałam noodle) 3 garście makaronu z marchewki Fit&Easy 5 grzybów shitake (mogą być z zalewy) 2-3 łyżki sosu sojowego 1 szczypta ostrej papryki w proszku 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron przekładamy do miski. Zagotowujemy wodę, zalewamy makaron wrzątkiem. Odstawiamy, aby napęczniał na 5 minut. Na patelni(...)woku rozgrzewamy olej, dodajemy makaron z marchewki oraz odsączone z zalewy i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby shitake. Smażymy chwilę, dodajemy sos sojowy i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Makaron odcedzamy. Dodajemy do grzybów z marchewką, mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniacytryny 1 banan Gotujemy kaszę jaglaną wg wskazań, tj. najpierw płuczemy zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Następnie gotujemy na mleku (2,5 szklanki) pod przykryciem ok. 20 min. Przygotowujemy sos. Masło orzechowe mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego i 1 łyżką soku z cytryny, aż uzyskamy klarowną masę z idealnie cytrynowym posmakiem. Przekładamy kaszę do miseczek, na wierzch układamy pokrojonego(...)krążki banana i polewamy sosem! Możemy udekorować śniadanko posiekanymi orzechami. voilà
Ania i Marcin gotująsamej patelni na oleju podsmażamy mięso, dodajemy sprasowany czosnek oraz przecier pomidorowy. Wszystko doprawiamy, solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz bazylią, tak aby powstał gęsty sos przypominający w smaku boloński. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na równe prostokąty. Na każdym prostokącie rozkładamy równo farsz mięsny z sosem, oraz farsz pieczarkowy. Wszystko równo posypujemy serem
Niezły Młynekcykl "Domowa pizza" , aby zachęcić Was do przygotowywania pizzy w domu. Praktycznie co miesiąc pojawiały się jeden lub dwa przepisy, cykl się rozrastał, gromadząc kolejne sprawdzone receptury na ciasto, sosy oraz same pizze. W tym czasie upiekłam wiele pizz w domu i dużo się nauczyłam. Miałam też okazję uczestniczyć w warsztatach z pieczenia pizzy i focacci prowadzonych przez włoskiego(...)pizzę, ale też ciasto na drożdżowym zaczynie, ciasto z mąką pełnoziarnistą, szybką pizzę na podpłomyku bez drożdży i pizzę na cieście bezglutenowym z mąki z ciecierzycy jak przygotować pyszne sosy pomidorowe jaką mąkę wybrać do ciasta na pizzę w jaki sposób wyrobić ciasto i jak uformować z niego spód do pizzy jak ustawić piekarnik i jak piec pizzę w domu
Chilli Czosnek i Oliwamięsa mielonego wieprzowo wołowego pół czerstwej bułki grahamki 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól(...)małym ogniu. W garnuszku mieszamy śmietanę z łyżką mąki aby nie było grudek. Wlewamy do pulpetów i mieszamy aby dokładnie śmietanę rozprowadzić. Mieszamy do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy resztę posiekanego koperku. Jeśli jest taka potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Zupa gołąbkowa – moje odkrycie stycznia. Zupa gołąbkowa, tak tak to odkrycie moje tego roku. Zupa gołąbkowa – jak smakuje ? jak gołąbki z sosem pomidorowym – nie wierzycie ? zróbcie a przekonacie się, że tak jest. Od zawsze lubiłam gołąbki, ale dla mnie roboty przy nich za dużo zdecydowanie ;) Jak Wam już ostatnio pisałam przeszliśmy ( dorośli mieszkańcy(...)osób ) 1 nieduża kapusta biała 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 litr rosołu 50 dkg mięsa mielonego 100 gram ryżu 500 ml sosu pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku Kapustę tniemy w kosteczkę . Cebulę i czosnek obieramy
Kuchnia na wzgórzuselera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 płaska łyżeczka chilli lub mniej jeśli nie lubicie ostrości 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego kawałek korzenia imbiru , startego na drobnej tarce ( kawałek około 1 cm ) sól do smaku białko z jednego jajka do sklejania płaty do sajgonek olej do smażenia Marchewkę , szalotkę(...)kilka sztuk ,tak żeby się nawzajem nie dotykały i swobodnie pływały . W trakcie smażenia delikatnie obracamy . Wyciągamy cedzakiem na papierowy ręcznik ,żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu . Podajemy natychmiast z sosem chilli lub innym do sajgonek Nie nadają się do odgrzewania , a na zimno robią się gumowate . Smacznego ! Post Sajgonki z wołowiną i warzywami pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróżyKluski śląskie to bardzo popularna i tradycyjna potrawa na Śląsku.Zdobyła już swoich zwolenników w całej Polsce.Kluski można podawać polane stopioną słoninką,skwarkami z wędzonego boczku,z sosami mięsnymi,roladą wołową i modro kapustą....właściwie z czym mamy ochotę. Pamiętam jak jeszcze mieszkałam w swojej rodzinnej miejscowości - w Tychach zawsze od rana słychać było jak sąsiedzi tłukli mięsko(...)gotować ok 3 min od czasu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową i układać na półmisku. U mnie kluseczki tym razem podane były z piersią kaczki w sosie z czerwonego wina
Niespełnione zdolności kulinarnewytopi się tłuszcz,a skóra zarumieni. Odwrócić,smażyć aż druga strona również się ładnie zrumieni.Dolać wino,zmniejszyć ogień,dusić pod przykryciem,aż piersi będą miękkie i powstanie gęsty sos - zredukuje się. Sos pod koniec doprawiłam solą,pieprzem oraz majerankiem
Niespełnione zdolności kulinarneczasami w 15 minut można zrobić coś szybkiego, zdrowego i pysznego Składniki 2 placki tortilli - - - > przepis 100 g tofu 2 łyżki skrobi kukurydzianej sałata pomidor pół czerwonej cebuli sos czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrobię należy wymieszać z słodką i ostrą papryką i curry, przypraw dodajemy wedle uznania. Tofu kroimy w prostokąty i obtaczamy w przygotowanej mące. Smażymy na oliwie(...)oliwek na złoty kolor. Pomidory i cebulę kroimy. Na plackach układamy sałatę, pomidor, cebulę i tofu, polewamy sosem czosnkowym i zawijamy. Prawda, że szybkie? Nawet przygotowanie samemu tortilli nie zajmuje dużo czasu
Delusional Trinemiodu płynnego Sól i pieprz 1 surowy burak pokrojony cienko na mandolinie lub szatkownicy ********************************************************************** Pomidory pokroić w ćwiartki.Przełożyć do miski wraz z burakami gotowanymi i cebulą.Zrobic teraz sos-wymieszać musztardę , ocet winny, likier i miód z solą i pieprzem.Otrzymanym sosem polać sałatkę , poczym wstawić do lodówki i raz na jakiś czas zamieszać, żeby wszystkie składniki się zamarynowały
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzepisie znajdują się cenne porady autorki oraz krótki opis przygotowania wstępnego. Książka została podzielona na 5 rozdziałów, w których znajdziecie przepisy na: Kremy i sosy ( np krem migdałowy, mus cytrynowy) Proste przepisy na proste ciasta ( np ciasto marmurkowe) Ciasta różne ( np Rolada z dżemem, ciasto z makiem) Ciasteczka ( np makaronik z sosem karmelowym) Tarty
Kukuleczkiśmietanę, szybko mieszamy rózgą i zalewamy wodą z makaronu, mieszamy dokładnie, by nie było grudek. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem i gotujemy kilka minut. Dodajemy starty żółty ser. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj odrobinę wody, jeśli za rzadki, dodaj więcej śmietanki. Na koniec dodajemy brokuł, lekko pokrywając go sosem, aby się nie rozpadł. Gotowy makaron podawać od razu, posypując
Calzonella.comsłono lub tylko na słodko, a tym czasem kasza jaglana sprawdza się w obu wariantach. Podobnie jest z moimi placuszkami. W dzisiejszej odsłonie prezentuję je w słodkim towarzystwie sosu z kiwi i granatem. Ponieważ do ciasta nie dodaje nic poza szczyptą soli to placuszki można podać też w wersji wytrawnej, np. z salsą pomidorową. Wszystko zależy tylko(...)szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię. Na jeden placuszek przypadają 2 łyżki ciasta. Smażymy z obu stron na złoto. Do wykonania sosu z kiwi użyłam 2 owoców, które zmiksowałam
Przysmaki Karolkinastępnie smażę na oleju kokosowym. Następnie warzywa myję i kroję w słupki. Natkę pietruszki drobno siekam. Wszystko dodaję do mięsa. Dodaję mleko kokosowe oraz pastę curry. Duszę aż sos zgęstnieje. Makaron dodaję do sosu. Mieszam i pozostawiam pod przykryciem ok 5 min aż makaron z miękkie. Podaję od razu
Gotowanie Patki