każdej części formujemy placek o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej. Placek smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Przygotowujemy w tym czasie sos. Do miski wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody i wszystko mieszamy ze sobą. Ser trzemy na tarce o większych oczkach. Po usmażeniu langosza kładziemy na papierowym(...)ręczniku żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Każdy placek smarujemy przygotowanym sosem i grubo posypujemy startym serem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneraków…? O mamusiu kochana. Mistrzostwo świata. Co prawda „puree ze świeżego ogórka” powinno raczej nosić miano „pianki ze świeżego ogórka”, jednak całe danie skomponowane mistrzowsko. No i ten sos… z tych raków. Słowo daję, że będzie mi śnił po nocach dopóki sama choć podobnego nie przyrządzę. I będą to sny przepiękne No i znów jeden malutki minusik za sposób podania(...)Pasztet jaglany zdecydowanie za twardy a aroniowy demi glace choć sam w sobie bardzo smaczny zdominował całe danie. I wyszło z tego, że pamiętam tylko twarde mięso w kwaśnym sosie, a chyba nie o to chodziło. Danie z dużym potencjałem, jednak coś poszło z nim zdecydowanie nie tak. Szkoda. Makaronik, mus z czekolady i konfitury z czarnego bzu, kruszonka czekoladowa
Kate's Kitchenpieprz 1łyżka maggi odrobina majeranku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do ziemniaków dodać rozgnieciony twaróg.Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju.Dodać do ziemniaków.Posolić popieprzyć.Przyprawić maggi i majerankiem. SOS Z SUSZONYCH GRZYBÓW: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 3 dag.suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka tłuszczu(najlepiej masło) 1 łyżka mąki 1/2szkl.śmietany sól,pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby umyć i na noc namoczyć,Gotować na drugi dzień(...)zmiksować.Dodać grzyby do zmiksowanej cebuli.Masło rozpuścić ,dodać mąkę i śmietanę(stopniowo),mieszać.Doprowadzić do wrzenia. Dodać do niej cebulę i grzyby.Można podlać wywarem aby było więcej sosu(ale wtedy trzeba go zredukować) aby się zagęścił.Doprawić.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitakże wieku składników mineralnych takich jak wapń, magnez fosfor czy żelazo. W mojej kuchni nie może braknąć tych pełnych zdrowia produktów. Do zup (tak lubianych przez moje dzieci), mięs, sosów mięsnych i warzywnych, sałatek… kasza jęczmienna ma naprawdę szerokie zastosowanie. Ostatnio mam przyjemność używać do moich potraw kasze od Wytwórni Kasz „Rubi” Produkty są wysokiej jakości. Takie(...)łyżki kukurydzy czarny mielony pieprz do smaku 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku 4-5 pomidorków daktylowych 3 rzodkiewki garść miksu sałat *ja ugotowałam większą ilość, resztę podałam z sosem mięsnym (przepis znajdziecie tutaj ) Polecam! Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odsączamy na sitku. Jeszcze lekko ciepłą kaszę łączymy z 3 łyżkami łagodnego ajvaru. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w półplasterki
Słodkie okruszkinabiał to element obowiązkowy. Tutaj go nie ma *poza odrobiną parmezanu), ale sprężyste portobello robi naprawdę dobrą robotę. Składniki: - 4 grzyby portobello - 100 g kaszy kuskus marynata: - łyżeczka sosu chilli - 2 łyżki sosu sojowego - 3 posiekane ząbki czosnku - grubo mielony pieprz - 2 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli morskiej pesto pietruszkowe: - pęczek natki pietruszki - garść pistacji - łyżka parmezanu - łyżeczka soku
Cook&Lovemakaronu, który układamy w naczyniu żaroodpornym. W rondlu podgrzewamy wodę z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, suszonym oregano, wyłączamy gazówkę i dodajemy rozdrobniony ser ricotta i dokładnie mieszamy. Wylewamy sos na makaron, posypujemy całość tartym serem i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach aż makaron będzie miękki a sos gęsty
Delusional Trineugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go pod przykryciem jeszcze na 15-20 min. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos do ryżu : Do kubka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia składników. Gotowy sos mieszamy z wystudzonym ryżem. Przygotowujemy składniki : jabłko, gruszkę, awokado i mango obieramy
Kuchnia MagdaLenydodajemy 2 listki laurowe i 4 ziela angielskie, przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy, przez 1 minutkę podsmażamy. Wlewamy bulion warzywny i mieszamy sos, do połączenia się bulionu z przecierem. Teraz jeśli używamy fasoli z puszki, odcedzamy i wkładamy do garnka, lub dodajemy wcześniej ugotowaną fasolę. Całość doprawiamy: przyprawą do fasoli, cząbrem(...)odrobiną chilli. ( Solić już nie musiałam.) Fasolę gotujemy jeszcze przez około 15 minut, bez przykrycia. (Jeśli potrawa będzie zbyt rzadka, do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki dodajemy kilka łyżek sosu całość dokładnie mieszamy i wlewamy do potrawy, energicznie mieszając.) Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami. Smacznego
Mój pomysł nabyła :) Składniki: ciasto: 1 3/4 szkl mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/4 kostki drożdży 1/2 łyżeczka cukru /21 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju dodatkowo: sos pomidorowy 30 dag piersi z kurczaka przyprawa gyros 150 g sera żółtego w kawałku 1 kulka mozzarelli 1/2 brokuła kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli Wykonanie: *Z kilku(...)oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Piersi z kurczaka kroimy na male paseczki, oprószamy przyprawą do gyrosa , obsmażamy na rumiano. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos,posypujemy starkowanym żółtym serem, układamy plastry mozzarelli, kawałki kurczaka, wkładamy do piekarnika na ok 8 minut. W tym czasie w garnku z posolona wodą gotujemy al dente różyczki brokuła. Studzimy
Z Majeczką w kuchnipassate, doprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy nie ugotowany ryż, na to połowę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie warzywa. Na wierzch wykładamy resztę sosu. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie, posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą i pieczemy kolejne 20 minut
Delusional Trineżółtko – Odrobinkę niedoprawiony, jednak mus z pieczonego czosnku i wędzone żółtko zdały egzamin. Żółtko było ciut przesuszone, ale ogólnie danie akceptowalne. Filet z halibuta / Kuskus z sepią / Salsefia / Sos z cytrusów – no i tu zaczynają się prawdziwe schody. Ryba przygotowana w miarę dobrze, ale… doprawiał ją chyba kompletnie niewidomy kucharz. Jeden kęs słony tak, że niejadalny, kolejny kęs niedoprawiony(...)kompletnie. I znów ten nieszczęsny posmak „lodówki”. Kuskus suchy na wiór, bez smaku. Nie wiem ile leżał, ale zdecydowanie za długo. M mówił, że sos z cytrusów trochę wg niego to wszystko ratował. Wg mnie za to danie nie do uratowania i po prostu niedobre. Oh pardon. Smakowała mi pieczona salsefia. To jednak troszeczkę za mało. Intermezzo – granita limonkowa. Coś
Kate's Kitchensugerowanej na opakowaniu, myślę że jeszcze szybszej i smaczniejszej. Lazania wyszła absolutnie przepyszna! Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Meksykańska lazania z patelni (4 porcje) Składniki na sos mięsny: 2 łyżki oleju roślinnego 250 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki(...)zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i smaż prze kolejne kilka minut. Dodaj czosnek, smaż przez 2 minuty, a następnie wmieszaj kmin, cynamon, kolendrę i chilli. Smaż przez minutę i wlej sos sporządzony z saszetki lasagne wymieszanej z wodą, passatę, fasolę i kukurydzę. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotuj całość przez 10-15 minut, aż makaron zmięknie. Dopraw danie solą
karmelowyśrednia cebula poszatkowana 150 ml passaty pomidorowej 200 ml wywaru warzywnego (może być z kostki) 900 g ziemniaków 1 serek topiony 150 ml mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sosu worcestershire 1 płaska łyżeczka cynamonu bazylia sól, pieprz olej Ziemniaki obrać ugotować do miękkości, udusić z mlekiem i serkiem, przyprawiając solą i pieprzem. Mięso usmażyć na oleju(...)przyprawiając solą, pieprzem, sosem worcestershire, cynamonem, bazylią. Gdyby powstały duże grudki podczas smażenia, należy mięso poszatkować na drobno. Wszystkie warzywa usmażyć razem na oleju, jednak na samym początku wrzucamy cebule i ją przesmażamy około 5 minut, a potem dorzucamy resztę warzyw i dusimy do miękkości. Do warzyw dodajemy mięso, passate, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy
Jadło i czytadłoszpinaku (u mnie brykiet) 270 g sera feta 3 ząbki czosnki sól, czosnek granulowany dodatkowo : 3 jajka 2 szklanki bułki tartej olej do smażenia do podania sos czosnkowy i szczypiorek. Przygotowanie : Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól - miksujemy na gładkie ciasto. Patelnie rozgrzewamy smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki. Farsz: na patelnie (u mnie teflon) wrzucam(...)roztrzepujemy, na drugi talerz przesypujemy bułkę tartą. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto po kilka chwil z dwóch stron. Podajemy wg uznania - u nas z sosem czosnkowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodchudzania. Jest ponadto produktem ułatwiającym oczyszczanie organizmu z toksyn, co przekłada się na lepszą efektywność stosowanej diety odchudzającej. Składniki 100 g ,może być więcej dzikiego ryżu (owies wodny) sos pomidorowy,najlepiej aby był domowy, jeśli nie to dopraw ten z butelki lub użyj soku warzywnego bądź pomidorowego jaja kacze lub inne parmezan tarty świeża bazylia, sól i pieprz(...)smaku czarnuszka i sałata ozdobna do podania Ugotuj ryż według instrukcji. Na dużej patelni rozgrzej sos pomidorowy . Wrzuć ryż, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Wbij jaja, przykryj pokrywką. Duś do ścięcia się białka. Dosmacz solą i pieprzem. Posyp czarnuszką i parmezanem. Podawaj z sałatą. Moje małe dzieci przepadają za tym daniem. Wyjątkowo syte , ale lekkie jak piórko
Z Kuchni Do Kuchni