sosy - 72734 przepisów (strona:2058/4849)

Hot dogi z pieczarkami 185

sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułki wydrążamy i zapiekamy przez kilka minut w 180°C (najlepiej zapiec kilka minut przed ukończeniem sosu). Pieczarki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy śmietanę, lubczyk , zmniejszamy płomień i dusimy bez przykrycia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy

R'n'G Kitchen
Quinoa sushi z wędzonym łososiem i ogórkiem 167

gram wędzonej polędwicy z łososia 1 zielony ogórek kilka grzybków mun  3 arkusze nori 2 łyżki kawioru z pstrąga (opcjonalnie) 1 łyżka czarnego sezamu wasabi marynowany imbir sos sojowy BG  Wykonanie: Quinoę moczymy dwie godziny, a następnie kilka razy płuczemy i gotujemy w małej ilości lekko posolonej wody, aż ziarenka będą miękkie (ja lekko rozgotowuje), wchłoną wodę(...)pewnością znajdziecie ;)  Gdy już mamy uformowaną rolkę, kroimy ją bardzo ostrym nożem na kawałki. Układamy je na deseczce, lub tacy, przystrajamy kawiorem i czarnym sezamem. Podajemy z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem

Quinoa Raz!
DUSZONY FILET W PORACH 158

jako baza do curry czy jako mięso do kanapek, ryżu, kaszy czy frytek. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI:   2 filety z kurczaka 1 por 1 natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego 100 ml wody 1 łyżka płatków papryki czerwonej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka czosnku granulowanego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWNIE:   Filet z kurczaka myję i kroję(...)kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej a następnie dodaję mięso i przyprawy. Smażę kurczaka na rumiano. Pora i natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do miesa. Podlewam wodą i sosem sojowym. Całość duszę az płyny odparują. Mięso podaję do ryżu, kasz czy do kanapek. Smacznego

Gotowanie Patki
Chrupiący kurczak 182

tylko przekroić. Na każdym narożniku kratki położyć czosnek i połówkę cytryny. Pieczenie – nagrać piekarnik do 180 C i piec 45 minut. Podawać z zieloną sałatą i sosiekiem czosnkowym. Sos czosnkowy patrz tu Błyskawiczny sos czosnkowy Pycha, dziękuję za pomysł

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad 251

bazylię , czosnek , sól i paprykę do smaku . Smażymy do momentu , aż pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z makaronem , obficie posypane tartym serem Smacznego !     Post Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Warsztaty - 100 pomysłów na...Rama smaż jak szef kuchni ! Z Pascalem Brodnickim 174

Natomiast to co przygotowało stanowisko trzecie, było totalnym zaskoczeniem.  Myślałam, że już nic mnie nie zdziwi, a tu taka niespodzianka! Deser – francuski tost z chałki podany z sosem z pomidorków koktajlowych,lodami waniliowymi i sosem pomidorowo-karmelowym. Jest wprost nie do uwierzenia, że to wszystko razem może tak wspaniale smakować

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka warstwowa z soczewicą i tuńczykiem 207

też o czymś kolorowym jak papryka. Taka sałatka zastąpi nam cały posiłek, ale robimy ją przede wszystkim po to, żeby pobawić się jedzeniem.   Składniki: szklanka zielonej, ugotowanej soczewicy sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu puszka kukurydzy z puszki, odsączona puszka tuńczyka, odsączona pół małej czerwonej cebuli(...)dyni do dekoracji   Jak przygotować sałatkę warstwową z soczewicą i tuńczykiem? Możemy przygotować wspólne danie w jednej dużej misce, albo indywidualne porcje. Pierwszą warstwą jest soczewica, którą polewamy sosem winegret. Kolejna warstwa to kukurydza. Następnie mieszamy tuńczyka z cebulą i układamy jako 3 warstwę. Na to idzie papryka, awokado i jajka. Ostatnią warstwą są pestki dyni. Składniki: Jak przygotować

Ugotowane pozamiatane
Sałatka warstwowa z ciecierzycą i tuńczykiem 210

sałatek, wolę sama je ugotować, ale jeśli chodzi o kukurydzę, to spokojnie może być z puszki.   Składniki: puszka tuńczyka – odsączona pół czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej puszka kukurydzy – odsączona połówka czerwonej papryki pokrojona(...)szklarniowego, obranego i pokrojonego w kostkę 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach   Jak przygotować sałatkę warstwową z ciecierzycą i tuńczykiem? Tuńczyka mieszamy z cebulą i połową sosem. W dużej szklanej misce, albo w małuch miseczkach układamy warstwowo ciecierzycę, kukurydzę, tuńczyka, paprykę, ogórek i marchewkę. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka warstwowa

Ugotowane pozamiatane
PASTA Z TUŃCZYKA I PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW 170

Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki  pesto z suszonych pomidorów 1-2 łyżeczki ulubionej musztardy posiekana dymka sól, pieprz Przygotowanie Najpierw zróbcie pesto z suszonych pomidorów,  najlepiej z tego przepisu . Z tuńczyka odlejcie sos- potrzebne będzie nam tylko mięso. Kiedy już to zrobicie, po prostu połączcie wszystkie składniki (pesto, tuńczyk i musztardę), wymieszajcie

OliveandThyme
MAKARON Z BROKUŁAMI W AKSAMITNYM SOSIE 150

Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki. Ugotujcie, najlepiej na parze. Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ( ja gotuję z dodatkiem wody z gotowania brokułów). W czasie gotowania makaronu przygotujcie sos: Na maśle zeszklijcie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajcie mascarpone, gorgonzolę, podgrzewajcie na niewielkim ogniu, do momentu rozpuszczenia serów. Wlejcie kilka łyżek wody z gotowania makaronu, dodajcie miętę, sól(...)pieprz. Wymieszajcie, spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie.  Do sosu włóżcie brokuły i ugotowany makaron, delikatnie wymieszajcie. Podawajcie od razu

OliveandThyme
KARKÓWKA DŁUGO PIECZONA W SŁODKO-WINNEJ MARYNACIE 218

pokrójcie na plastry, czosnek lekko rozgniećcie. Z ketchupu, octu, oleju i reszty przypraw oraz ziół (bez wody) sporządźcie marynatę, dołóżcie do niej cebulę i czosnek. Mięso włóżcie do przygotowanego sosu, dokładnie go w nim obtoczcie i włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzejcie do 140 st. Mięso wraz z marynatą umieśćcie w brytfance, dolejcie(...)trochę wody i włóżcie do piekarnika. Pieczcie około 3-4 godzin, co kilkanaście minut polewając mięso powstałym w brytfance sosem, jeśli trzeba dolewajcie także wody

OliveandThyme
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI 219

kostkę. Dołóżcie do ziemniaków.  Śledzie pokrójcie na wąskie paseczki, posiekajcie natkę pietruszki. Ząbki czosnku obierzcie, przeciśnijcie przez praskę. Z czosnku, majonezu, soli, pieprzu i odrobiny cukru zróbcie sos. Wszystkie składniki (buraki, ziemniaki, śledzie i natkę pietruszki- zostawcie trochę do posypania) wymieszajcie razem z sosem, odstawcie do przegryzienia. Spróbujcie i jeśli trzeba doprawcie. Przed podaniem posypcie natka pietruszki

OliveandThyme
MAKARON Z CZOSNKIEM, PARMEZANEM I NATKĄ PIETRUSZKI 264

czosnku dobra sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Wstawcie wodę na makaron i ugotujcie go zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiając troche wody z gotowania. W czasie przygotowywania makaronu zróbcie sos: umytą natkę pietruszki, obrane ząbki czosnku i kawałki parmezanu zmiksujcie razem z oliwą. Nie miksujcie na gładką masę, drobne kawałki są jak najbardziej pożądane. Przyprawcie do smaku solą i świeżo(...)zmielonym pieprzem. Ugotowany, gorący jeszcze (niepłukany!) makaron wymieszajcie z przygotowanym sosem dodając trochę pozostawionej wody. Wymieszajcie, podawajcie natychmiast

OliveandThyme