sosy - 72734 przepisów (strona:2057/4849)

Pulpety w sosie cebulowym 215

piórka i smażymy na oleju. Dodajemy 2 łyżki mąki, którą należy zarumienić i zalewamy wodą cały czas mieszając. 3. Z mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące i wrzucamy do sosu. Dusimy, doprawiamy sos majerankiem, solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną/jęczmienną. SMACZNEGO

Od łyżki do widelca
Kurczak na ostro z koperkiem 175

Danie które gości w moim domu dopiero od kilku lat. Nowo poznane, rodzinnie zmodyfikowane danie z kurczakiem w sosie pomidorowym z koperkiem. Jest to danie ostre, ale można złagodzić robiąc wersję dla dzieci. Danie podaję się z pitą bądź z grzankami. Jest to danie idealne pod względem szybkiego robienia i nie stania godzinami w kuchni. Robi się praktycznie samo więc(...)więc śmiało spróbujcie w czasie karnawału! Składniki: * cały duży kurczak  * jeden duży kabaczek * dwie puszki pomidorów (pokrojonych) * jedna duża cebula * jeden ząbek czosnku * 2 szklanki wody * 2 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki maggi * wegeta * jedna czuszka * garść posiekanego koperku czas przygotowania: 2.5h poziom trudności: łatwy kaloryczność: niska porcje: 10 osób Kurczaka myjemy, suszymy i porcjujemy. Gotowe porcje kroimy

Klasyka Gotowania
Sos czosnkowy 116

Sprawdzony i przepyszny przepis na klasyczny sos czosnkowy. Nadaje się do hamburgerów, kebabów, sałatek, czego tylko chcecie. Szykuje się w 3 minuty, a znika jeszcze szybciej :) Składniki: * 5 łyżek gęstej śmietany (kwaśnej) * łyżeczka ziół prowansalskich * 1 duży ząbek czosnku * pół łyżeczki soli * łyżeczka pieprzu ziołowego. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników.  To wszystko :) Sos jest super

Klasyka Gotowania
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 224

przy całej swojej prymitywności zawiera o wiele więcej właściwości odżywczych od zwykłej, białej mąki (duże ilości białka). W kuchni idealnie zastąpi tradycyjną mąkę pszenną -zrobicie ciasto, makaron, naleśniki, zagęścicie sosy, etc.  Płaskurka jest dość wymagająca w uprawie – nie urośnie na byle glebie. Wręcz nie toleruje nawozów i środków chemicznych. Jednymi słowy – zdecydowanie jest zdrowsza nie tylko(...)rozprowadzić po całości, pędzelkiem silikonowym, niewielką ilość oleju. Układać kotlety i smażyć aż do przyrumienienia. Reszta, czyli z jakimi dodatkami podamy nasze hamburgery, to już inwencja własna. Ja zrobiłam sos z majonezu, musztardy dijon oraz ketchupu, dodałam sałaty, rukolę, pomidory, rzodkiewkę, pieczarki. Naprawdę dobre i zdecydowanie lżejsze od tradycyjnych, mięsnych hamburgerów. No i skoro dzieci zjadły, to wiecie… Naprawdę

gutfut
Kapsalon. 183

smażenia Sposób przygotowania: Kapustę pekińską kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kebaba i podsmażamy na oleju. Frytki smażymy na oleju na złoty kolor. Przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą majonez, śmietanę i ketchup. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dnie kapusta pekińska. Następnie usmażone frytki i mięso. Polewamy sosem i posypujemy serem. Ser posypujemy

Magia jedzenia.
Naleśniki zapiekane z trzema serami 258

dodatków lub w wersji na słodko czy słono, jak kto lubi :) Ja zdecydowanie wolę naleśniki na słodko, jednak czasem przygotowuję je w wersji wytrawnej, tak jak dziś. Naleśniki zalane sosem serowym powstałym z trzech gatunków sera i przełożone plasterkami pomidorów.    Naleśniki:   2 jajka,  250ml mleka,  szklanka mąki pszennej,  sól,  olej do smażenia(...)całkowicie się rozpuszczą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Naleśniki złożyć w trójkąty i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Poprzekładać je pomidorami pokrojonymi w plasterki oraz listkami bazylii. Zalać sosem serowym. Na wierzchu rozłożyć porwaną na kawałki mozarellę. Piec około 15-20 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej 270

pół ogonka. Oczyść papryki z gniazd i ziaren, ogonek dekoracyjnie możesz zostawić . Wypełnij papryki masą ciut powyżej boków warzywa. Do naczynia żaroodpornego możesz wlać passatę pomidorową – będzie lekką wersją sosu. Ustaw papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 min. Podaj na sałacie prosto z piekarnika i jedz na zdrowie ; ) Składniki 2 duże(...)łyżeczki soli do mięsa 1/3 łyżeczki soli do ugotowania ryżu odrobina oleju kokosowego lub oliwy sałata jako dodatek 100 ml passaty pomidorowej lub 50 ml przecieru pomidorowego na sos (opcjonalnie) Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym (Polpettine di pesce con salsa all'aneto) 345

pulpety wyjmujemy z bulionu. Śmietanę roztrzepujemy z mąką, aby nie powstały grudki. Powoli wlewamy do gotującego się bulionu, nie przerywając mieszania. Dodajemy posiekany koperek. Sos gotujemy ok. 3 minut. Do ugotowanego sosu wkładamy pulpety. Całość gotujemy ok. 2-3 minut. **** PREPARAZIONE Frullate il pesce e la cipolla. In una ciotola versate il pesce

La grande e la piccola cuoca
Carpaccio wołowe z oliwą truflową i rukolą 370

typu parmezan, grana padano,   , garść świeżej rukoli,   kilka marynowanych kaparów   sól morska, grubo mielony pieprz,   oliwa z oliwek extra virgin + kilka kropli oliwy truflowej, sos balsamiczny(może być gotowy w butelce) Przygotowanie: mięso oczyszczamy z wszystkich błonek lub tłuszczu,owijamy szczelnie folią spożywczą nadając jednocześnie mu kształt wałka,(żeby później łatwo się kroił w okrągłe(...)bardzo intensywny smak) i posypanym .odrobiną soli .wołowinę ponownie solimy ,posypujemy pieprzem i układamy równomiernie rukolę,cieniutkie wiórki parmezanu,i marynowan kapary,wszystko polewamy delikatnie oliwą z oliwek i sosem balsamicznym i gotowe(najlepiej podawać z chrupiącym pieczywem) Smacznego

Swojskie jedzonko
Dorada faszerowana kaparami 157

łyżkę posiekanego koperku - szczyptę soli i pieprzu - olej do smażenia 1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie nacinamy skórę, aby utworzyć w niej kieszonki na kaparowy sos. 2. W misce łączymy kapary, olej, sok z cytryny, koperek, czosnek oraz przyprawy i całość ugniatamy widelcem. 3. Tak przygotowanym sosem z kaparów wypełniamy nacięcia ryby. 4. Faszerowaną doradę odstawiamy

Bez Cebuli
Zupa z krewetkami i kapustą pak choi 166

Lekka i przyjemna, zarazem rozgrzewająca zupa, pełna niesamowitych smaków. Składniki 250 g świeżych krewetek 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 2 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 liść kaffiru 200 g makaronu udon 1 duża kapusta pak choi sok z limonki tajskiej natka pietruszki sól, pieprz(...)Krewetki wyjmujemy, usuwamy pancerze i oczyszczamy. Bulion przecedzamy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w julenkę, dodajemy do bulionu i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem sosu, koncentratu pomidorowego, posiekanym czosnkiem oraz imbirem i liściem kaffiru. Po tym czasie dodajemy makaron, krewetki i posiekaną kapustę. Gotujemy jeszcze 2-3 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z limonki

R'n'G Kitchen
Obłędnie pyszny gulasz warzywny 224

ząbki czosnku 2 papryczki chilli 1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżeczka cynamonu ok 1/2 szklanki sosu chilli ok 1 szklanki wody 4 ziela angielskie 4 suszone figi 350 g kaparów 1/4 kiszonej cytryny (opcjonalnie) jak przygotować cytryny (klik)  sól, pieprz świeże mięta i kolendra(...)cebulą 5. Zalewamy ziemniaki wodą i pomidorami z puszki, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, następnie dokładamy różyczki brokuła, gotujemy jeszcze ok 10-15 min, doprawiamy całość solą, pieprzem, sosem chilli i miodem, dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki oraz posiekane figi, na sam koniec dodajemy kapary oraz drobno posiekaną ćwiartkę kiszonej cytryny, jeśli jej używamy 6. Podajemy ze świeżą miętą

Słodki Kompromis
Jajka zapiekane w pomidorach 149

dokładnie myjemy. Na początku odcinamy czubki i łyżeczką musimy wydrążyć środki. Do każdego pomidora wbijamy jedno jajko. Całość opruszyć solą i pieprzem. Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie przygotowujemy sos. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę oraz odrobinę wody i wszystko musimy zagotować i wymieszać ze sobą. Na końcu dodajemy śmietanę i mieszamy. Przygotowane pomidory musimy zalać sosem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Klasyka kuchni polskie: Bitki wieprzowe mojej babci 165

całe było przykryte. Do bitek dodaj także marchewkę, sól, pieprz i suszoną włoszczyznę. Całość duś pod przykryciem do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Gdy bitki będą miękkie, do powstałego sosu dodaj śmietanę. Całość ponownie zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe bitki podawaj polane sosem z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką

blog.moje-pasje.info
Drożdżowe krążki do piwa – przekąska imprezowa 176

Drożdżowe krążki są hitem każdej imprezy, nawet tej, gdzie piwa nie ma. Są mięciutkie, idealne wręcz z sosem czosnkowym czy innym, a także wszelkimi pastami czy hummusem. Doskonale komponują się z piwem. Przepis jest bazą, ale krążki świetnie smakują z dodatkiem granulowanego czosnku, kminku, maku czy czarnuszki. Najlepsza przekąska imprezowa ever Tak przypadły do gustu, na nieformalnej imprezie integracyjnej(...)robimy warianty smakowe, ciasto dzielimy na części i dodajemy do każdej inne przyprawy. Ciasto wałkujemy dość cienko. Kubkiem wycinamy krążki. Smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z piwem, sosami 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/drozdzowe-krazki-piwa/ MieszamWGarnku Artykuł Drożdżowe krążki do piwa – przekąska imprezowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku