też nie miałam zbyt wiele, padło na placuszki z szynką i serem. Wyszły bardzo smaczne i zaskakująco syte – udało mi się wcisnąć tylko dwa. Podałam je z moim ulubionym sosem czosnkowym (majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz), ale każdy inny sos też by do nich pasował, można je również podać z surówką albo piklami. Zamiast szynki
e-PrzepisyKulinarneawokado, 1/2 żółtej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 świeżego ogórka, 3 liście sałaty karbowanej, kilka krewetek (do ich podsmażenia masło, sól, pieprz i kilka kropel cytryny), czarny sezam. Ponadto: sos sojowy, pasta wasabi, imbir marynowany. Przygotowanie: Ryż: Ryż należy porządnie opłukać - płuczemy do momentu aż woda zacznie być klarowna. Odlać wodę. Ryż zalać wodą 1:1, czyli na dwie(...)używać noża z ząbkami. Uwaga: sushi z małymi krewetkami źle się kroi, dlatego ja te krewetki kładę po prostu na sushi po pokrojeniu. Do małej miseczki nalać troszkę sosu sojowego. Na talerzyk nałożyć pastę wasabi (uwaga jest bardzo ostra) i imbir marynowany. Smacznego
W kuchni u Monikiauto'); ga('send', 'pageview'); warzywa do wywaru: -1 marchewka -1 pietruszka -kawałek selera -połowa pora -1 cebula -4 ziela anielskie -4 liście laurowe na sos: -pojemnik śmietany 18% ( 400 g) -chrzan świeży lub ze słoiczka -sól Wołowinę kroimy w grubsze plastry, oczywiście zawsze w poprzek włókien. W głębokim garnku zalewamy zimną wodą(...)przygotować sobie dzień wcześniej. Jeżeli mamy już mięciutkie mięso, odstawiamy z ognia, wyciągamy warzywa, dodajemy zahartowaną wywarem śmietanę. Doprawiamy chrzanem w takiej ilości, jaka nam odpowiada. Ja lubię jak sos jest mocno chrzanowy. Solimy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody lub np. kopytkami. Buraczki ćwikłowe lub na ciepło są znakomitym dodatkiem. Bardzo dobrze komponuje się również smakowo
Kulinarne przemysleniapieprz Do miseczki przełożyć jogurt i majonez. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Ilość czosnku wedle uznania, ja dałam dwa średnie ząbki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Gotowy sos odstawić. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Pokrojone mięso oprószyć solidnie przyprawą gyros i usmażyć na oleju kokosowym, odstawić do wystudzenia. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki(...)Kukurydzę osączyć z zalewy. Jajka i ser żółty pokroić w niezbyt drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Połączyć z wcześniej przygotowanym sosem. Sałatkę odstawić na godzinkę do lodówki aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1,5 kg żeberek (paski) 3 cebule 6 łyżek ciemnego sosu sojowego 5 łyżek miodu (gryczanego) 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka oleju 4 łyżki pikantnego ketchupu sól Sposób wykonania: Żeberka myjemy, kroimy na porcje a następnie wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy pieprz, sól, ziele oraz listki laurowe(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z wywaru i studzimy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. W misce łączymy ze sobą miód, sos sojowy i ketchup. Dodajemy mięso i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180°C przez półtorej godziny. Podajemy np. z kaszą
Qchnia po prostuUwielbiam pizzę, a tę podpatrzyłam w lokalnej pizzerii. Połączenie różnych rodzajów sera, suszonych pomidorków i orzechów włoskich to doskonałe połączenie smakowe. Z dodatkiem sosu czosnkowego jest wręcz wyśmienita. Moi znajomi się nią zajadali. Polecam :) Ciasto na pizzę: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżka oleju lub oliwy szkl ciepłego mleka jajko Dodatki: 2-3 łyżki(...)serem i pokrojoną w kostkę mozzarellą i pomidorami. Poukładać pokrojony w plastry ser brie, posypać orzechami i oregano. Pizzę piec ok 25 minut w 180 stopniach. podawać z ulubionym sosem
Smakołyki Asimaśle i oliwie, dodaj starte na tartce warzywa, duś do miękkości. Dodaj pomidorki i przecier z pomidorów zagotuj i dopraw solą i pieprzem cytrynowym Dodaj świeże zioła i wymieszaj sos. Warzywami w sosie polej obficie ryby. Obiad dla całej rodziny gotowy. Przepis na rybę jest prosty i bardzo smaczny. Polecam na niejeden obiad
SMYKWKUCHNIgotowania: 10 minut Składniki 1 kanapka: pieczywo, Rama Classic, szpinak, awokado, ser pleśniowy, oliwa z oliwek, sól i pieprz 2 kanapka: pieczywo, Rama Classic, awokado, płatki migdałowe, owoce granatu, sos balsamiczny, sól i pieprz 3 kanapka: pieczywo, Rama Classic, awokado, jajko na twardo, pomidory, sól i pieprz Przepis 1 1 kanapka: pieczywo smarujemy Ramą Classic, szpinak myjemy i kładziemy(...)doprawiamy solą i pieprzem do smaku 2 2 kanapka: pieczywo smarujemy Ramą Classic, awokado obieramy, kroimy na plasterki i kładziemy na kanapkę, posypujemy płatkami migdałowymi i owocami granatu, polewamy sosem balsamicznym i doprawiamy solą i pieprzem 3 3 kanapka: pieczywo smarujemy Ramą Classic, awokado obieramy i kroimy na plasterki i to samo robimy z jajkiem, pomidora myjemy i kroimy
Kuchnia BazyliiCarangi) Mięso można przygotować na wiele sposobów, jednakże są dwa zasadnicze zastosowania mięsa: mięso gotowane, pieczone czy duszone w wielu postaciach i wywary z mięsa jako bazy do zup, sosów itp. W tych dwóch zastosowaniach z mięsem należy postępować różnorako, aby wydobyć z niego to, co najlepsze. Jeśli gotujemy wywar z mięsa (nieważne czy to rosół, zupa na wywarze(...)sos itp.) to mięso wkładamy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia – wtedy soki z mięsa przejdą w większości lub w całości do wywaru. Jeśli z kolei chcemy mięso ugotować i zachować w nim wszystkie soki i smak, to wrzucamy mięso do wrzącej wody. Pod wpływem gorącej wody białko się ścina, a mięso zamyka uniemożliwiając wypłukanie soków i smaku
WojnaNaSmaki.plduże ilości i są po prostu w marynacie. Tak czy inaczej bez tego dodatku można by było nazwać mięsa wolno gotowane niemalże zdrową żywnością. - Mała ilość lub czasem brak sosu. Mimo że mięso jest kruche i soczyste, trochę brakuje sosu którym można by było polać ryż czy kaszę którą przygotowaliśmy do posiłku. Ważna sprawa!: W opisie odgrzania mięs są zazwyczaj
Kuchnia PROzdrowotnacytryny 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry , mielonego imbiru , zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku 1 łyżka miodu Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić na bok. Marchewki obrać, opłukać. Pokroić na cieniutkie plasterki specjalnym nożykiem lub na mandolinie, ewentualnie zetrzeć na tarce na średnie(...)wiórki. Szalotkę obrać, posiekać. W misce połączyć marchew, ciecierzycę, szalotkę, rodzynki i zieleninę. Polać sosem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe
Pełny talerzjeszcze chwilę duszę. Masa powinna być gęsta, jeśli jest płynna należy ją zostawić na 10 minut po smażeniu. Wykładam masę na naleśniki i składam naleśnik w trójkącik. Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 rozmiażdżone ząbki czosnku sól pieprz Łączę składniki. Sos wykładam na naleśniki. Artykuł Naleśniki ze szpinakiem i fetą pochodzi z serwisu Moja Qchnia
MojaQchnia.plłyżeczki soli (lub mniej, do smaku) 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki oleju rzepakowego (3g) Na sos: 200ml przecieru pomidorowego 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Siemię lniane zalać odrobiną wrzątku, odstawić na 10 minut, następnie zblendować na żel(...)przyprawami, posiekaną pietruszką, słonecznikiem i koncentratem. Całość zmiksować na gładką masę. Następnie formować pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej i delikatnie obsmażyć pulpeciki na złoty kolor. Zdjąć. Sos: Na patelni zeszklić posiekany czosnek. Dodać przecier wraz z przyprawami. Dusić kilka minut do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Przełożyć pulpeciki, delikatnie mieszając chwilę dusić. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą
Fabryka pomysłówsłodka, dodaję cukru. Kasze są zdrowe i bardzo syte, to doskonała alternatywa nudnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Moja ulubiona to kasza gryczana, jęczmienna i kuskus. Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną / 1 porcja Składniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 porcja z kurczaka ( filet, podudzie, udko, ćwiartka) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 łyżki oleju rzepakowego(...)Zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby, podlewamy ponownie wodą. Mąkę rozprowadzamy starannie w zimnej wodzie, wlewamy do mięsa. Dusimy, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą jęczmienną wymieszaną z posiekaną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniaciasta powinny wyjść 2-3 mniejsze pizze o średnicy około 30 cm, ale to też zależy jak rozwałkowujecie i na jaką wielkość blachy rozwałkowujecie :). Spód rozwałkowanego ciasta smarujemy sosem pomidorowym, ja akurat robię najprostszy: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu odrobina soli, pieprzu, odrobina papryki chili dla pikantniejszego smaku zioła prowansalskie Wszystko mieszam ze sobą w miseczce, jeśli wychodzi(...)zbyt gęste to dodaje odrobinę wody i mieszam :). Następnie na sos układamy składniki, które lubicie na pizzy :) Pieczemy około 15-18 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół), Ciasto będzie gotowe jak roztopi się ser a brzegi ciasta ładnie zarumienią
Gotuj z Mąką