sosy - 72734 przepisów (strona:2060/4849)

Gulasz grzybowy z soczewicą puy 217

kolor. Jakby tak szybko rzucić na nią okiem to przypomina ziarenka pieprzu, prawda? Jarmuż to nieodzowne warzywo zimą. Super zdrowe, bogate w witaminy i minerały. Dodaję go do większości sosów. Przyrządzam z niego pesto , chipsy , naleśniki. .. Jem surowy, piję jarmużowe koktajle…I pewnie niedługo będę zielona jak Shrek! Dodałam go również do gulaszu. Nigdy nie łączyłam soczewicy z grzybami(...)Pokrój grzyby niezbyt drobno i smaż partiami. Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg. Grubo pokrój i wraz z grzybami dodaj do soczewicy na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dopraw sos pieprzem, winnym octem i śmietaną. Podaj na ciepło z chlebem lub makaronem. The post Gulasz grzybowy z soczewicą puy appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kurczak glazurowany w miodzie z warzywami po chińsku 234

ananasa rozmieszać z mąką ziemniaczaną i wodą.  Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę, pietruszkę, czosnek i ananasa. Chwilkę podsmażyć. Dodać sok ananasowy z wodą i mąką ziemniaczaną, zagotować żeby sos zgęstniał i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka będzie al. dente. Pod koniec gotowania wrzucić czerwoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem, płatkami chili i ewentualnie niewielką szczyptą przyprawy chińskiej 5 smaków(...)przez kilka minut z obu stron często odwracając. Na minutę przed końcem smażenia polać je miodem, aby uzyskać ładną glazurę i złocisty kolor. Na talerzu wyłożyć warzywa w sosie, na nie położyć pokrojoną pierś z kurczaka. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z miseczką ryżu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 247

piersi z kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża marchewka 130 g marynowanych pędów bambusa w paseczkach 80 g kiełków fasoli mung sos sojowy 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego ziarna sezamu do posypania Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w krótkie paseczki. Czosnek drobno posiekać(...)makaron według instrukcji na opakowaniu i dobrze osączyć. Gdy warzywa zmiękną dodać osączone kiełki i pędy bambusa oraz podsmażonego wcześniej kurczaka. Dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. Dobrze doprawić sosem sojowym, ja dałam ok 4-5 łyżek. Następnie dodać makaron. Dokładnie wymieszać, nałożyć na talerze. Posypać ziarnami sezamu i można podawać

Monia miesza i gotuje
Ekspresowe krokiety z chleba tostowego z pieczarkami i mozzarellą 1442

czasami gdy nie mamy czasu to możemy się poratować  takim obiadem. Krokiety z chleba tostowego nadają się również  jako przystawka na zimno. Polecam z sosem czosnkowym😉 Składniki : chleb tostowy 10 kromek, farsz: pieczarki 350 g, cebula 1 szt, mozzarella 100 g, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, dodatkowo: jajko(...)bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, następnie  odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem

kulinarne odsłony pati
Zupa fasolowa z jarmużem. Gotujemy wg Pięciu Przemian. 167

łyżeczki cukru trzcinowego  (Z)   szczypta suszonego rozmarynu  (M)   szczypta suszonego tymianku  (M)   pieprz ziołowy do smaku  (M)   sól himalajska lub sos sojowy do smaku  (W)   1/4 szkl. gorącej wody  (O)*   (D) - przemiana Drzewa (O)   - przemiana Ognia (Z)   - przemiana Ziemi (M)   - przemiana Metalu (W)   - przemiana(...)pomidorowy (D), gorącą wodę (O) i cukier trzcinowy (Z). (M) Dodać jarmuż, tymianek, rozmaryn i pieprz ziołowy. Gotować jeszcze 10 minut. (W) Po zakończeniu gotowania przyprawić zupę solą lub sosem sojowym. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Butter chicken czyli maślany kurczak 150

Bardzo łagodny kurczak z dodatkiem indyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tandorii masala sos : 3 łyżki masła szczypta mielonego

Polska Zupa
Rozmaryn – dlaczego warto go mieć w kuchni i co można z nim zrobić ? 156

może być suszony). Bakłażany polać oliwą z oliwek. Położyć na grillu w piekarniku i podpiekać przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika. Poczekać aż lekko ostygną. W międzyczasie można przygotować sos do polania ich. W osobnej misce wymieszać : sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek, drobno posiekaną bazylię. Polać tym sosem. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata

MODA NA BIO
Burrito z wołowiną i guacamole 192

być ona muśnięta olejem- dzięki temu tortille ładnie się zrumienią. Robimy to na średnim ogniu, możemy przykryć, by całość dobrze się podgrzała. Można szamać. Polecam z dodatkiem ketchupu, majonezowego sosu z tabasco lub sosu czosnkowego. Smacznego

Pichceniomania
“Przewodnik Kulinarny” – recenzja 216

Escoffiera, choć napisana ponad 100 lat temu do dziś jest biblią zawodowych kucharzy, którzy mają ją na podorędziu na wypadek, gdyby nagle musieli zrobić któryś z mniej znanych francuskich sosów. A sama część o sosach zajmuje w tej książce 20 stron.   Escoffier zadedykował ją młodym, początkującym kucharzom, żeby za 20 lat mogli stanąć na czele własnej restauracji. Uczy

Ugotowane pozamiatane
Wieprzowina duszona w cebuli 218

każdej strony razem z cebulą. Gdy wszystko będzie zarumienione podlewamy bulionem (ok.1/2 l). Dusimy pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu mięso obracamy. Jeżeli chcemy uzyskać aksamitny sos, wystarczy na koniec zmiksować płyn razem z cebulą. Cebula w naturalny sposób spowoduje zagęszczenie sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 225

jest smaczny :)). ~~SKŁADNIKI~~ filety z piersi kurczaka 2 szt. warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka )  pieczarki 4-5 szt. mała cebula 1 szt. sos sojowy ciemny 2 łyżki pieprz do smaku bulion warzywny 1 szkl.  makaron ryżowy 1 op.  natka pietruszki lub kolendra do posypania olej ryżowy 2 łyżki ~~METODA ~~ Kurczaka umyć(...)osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Zalać sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na 30 minut.  Warzywa odmrozić. Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Patelnie ( najlepiej woka ) rozgrzać. Wlać olej ryżowy i wrzucić wszystkie warzywa razem z pieczarkami. Podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać kurczaka. Gdy lekko zarumieni się wlać bulion. Gdy lekko odparuje ( nie całkowicie, musi powstać

Kuchnia Paulettes
Bulgogi. Koreańska potrawka z wołowiny. 184

niemal poszarpaniu na włókna - to podstawa. Składniki: 250 g wołowiny (rostbef, polędwica) 125 g małych boczniaków lub pieczarek 2 nieduże marchewki 3 cebule dymki 300 ml coli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1-2 łyżki octu ryżowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu szczypiorek sól Wykonanie: Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Warzywa i grzyby również pokroić(...)cienkie plasterki i umieścić w misce razem z wołowiną. Dodać colę, sos sojowy oraz olej sezamowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Mięso z warzywami przenieść na dużą patelnię razem z całą marynatą i dusić na średnim ogniu do niemal całkowitego zredukowania płynu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekany czosnek oraz ocet ryżowy

zadanie-gotowanie
Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami. Błyskawiczny gulasz z piersi kurczaka. 234

kaszą, kluskami czy plackami. Polecam :) Składniki - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 czerwona papryka, - 15 dag pieczarek - śmietana 18% - 2 łyżeczki mąki - sól, pieprz - czosnek mielony - papryka słodka mielona - sos sojowy - olej - zielona cebulka lub szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko(...)papryka będzie na wpół miękka. W małym naczyniu rozrabiam śmietanę z mąką i przelewam do zawartości patelni. Całość gotuję, mieszając na wolnym ogniu, jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli sos jest za gęsty można uzupełnić gorąca wodą. Na talerzu, czy w miseczce posypuję zielona cebulką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Tajskie curry z kurczakiem 233

osób - 1 porcja - 486 kcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy(...)minuty. Dodajemy mięso pokrojone na kawałki i podsmażamy 5 minut. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy na dużym ogniu często mieszając przez 10 minut. Pod sam koniec dodajemy sos sojowy oraz sok z limonki. Podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego :)  1 porcja - 486 kcal: - białka - 27 g - tłuszcze - 22 g - węglowodany - 43 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Paprykarz z tuńczykiem 171

przymierzam się jeszcze do zrobienia z wędzoną rybą. Ten okazał się rewelacyjny więc szczerze mogę go polecić.  100 g  ryżu brązowego pełnoziarnistego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 135g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora  1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela(...)ocet balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami. Gorące warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa

Kolorowa kuchnia Elki