dymki wraz z szczypiorem 2-3 ząbki czosnku 2-cm kawałek korzenia imbiru (lub większy, do smaku) kawałek ostrej papryczki (ilość według upodobań) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego tamari 1 łyżeczka octu ryżowego sól i przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/3 łyżeczki kurkumy, pieprz W garnuszku zagotować niepełną szklankę wody wraz(...)imbir – przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać sypkie przyprawy i smażyć dalsze 2 minuty. Następnie dodać ryż i orzechy wraz z sosem sojowym oraz octem, zwiększyć ogień i intensywnie przesmażyć całość, mieszając przez 1-2 minuty. Na koniec dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i kontynuować smażenie przez około minutę, aż liście odrobinę zmiękną
Even Better FoodWłoski makaron cannelloni w kształcie rurek faszerowany wieprzowym mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Całość polana sosem beszamelowym, posypana tartym serem i zapieczona. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Gosia Śledzie w sosie śmietanowo - majonezowym z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą Angelika Muffinki z rabarbarem i kruszonką Agnieszka Koktajl zdrowotny - cytryna, imbir i miód Aga Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem Małgorzata Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym(...)Marzena Zielony koktajl pełen zdrowia Magdalena Spaghetti z pieczonych pomidorów i czosnku Marta Łosoś na serowym szpinaku Dorota Makaron z brokułami i sosem pieczarkowym Małgorzata Kotleciki z kaszy jęczmiennej Magdalena Waniliowo - kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie Martypomidory dajemy mięso mielone, na nie usmażone pieczarki, odsączoną kukurydzę i następnie fasolkę czerwoną. Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do niego majonez i jogurt naturalny. Mieszamy. Sosem czosnkowym polewamy fasolkę. Na sos ścieramy ser żółty. Wierzch zdobimy pokruszonymi chipsami, całe układamy dookoła miski :-). Smacznego
kruche babeczkiPrzepis: Składniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 750 g warzyw mrożonych (marchew, groszek, pieczarki, papryka, kukurydza, cebulka koktajlowa) lub świeżych. 150 ml bulionu warzywnego 3 łyżki przecieru 2 łyżeczki sosu sojowego sól, pieprz, cząber, zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, Wykonanie: 1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu zachowując proporcje 1:2 (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody(...)Warzywa dusimy na głębokiej patelni do miękkości, dodajemy ugotowany ryż, całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy 3 łyżki przecieru, sosu sojowego i doprawiamy przyprawami do smaku. Całość jeszcze podsmażamy przez około 5 minut na patelni. Smacznego
Mój pomysł naBardzo delikatne mięso wieprzowe. Polędwiczką wystarczy bardzo krótka obróbka termiczna wtedy są bardzo delikatne i kruche. Idealnie współgrają z delikatnymi sosami np. śmietanowym czy kurkowym. Polecam szczególnie dla zapracowanych. Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej 200 g śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego 20-30 g serka topionego śmietankowego pęczek dymki (szczypiorek i cebulka będzie użyta osobno) sól pieprz Wykonanie: Dobrze schłodzone(...)kolor. Wlewamy bulion i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Wlewamy śmietanę i wrzucamy serek topiony. Dusimy na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 10 minut aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i jeśli jest potrzeba doprawiamy pieprzem i solą
Pysznie & Piękniesycąca, tak jak lasagne. Zupa lasagne 10 płatów makaronu lasagne 1 cebula 2 kawałki selera naciowego 2 marchewki 1 cukinia 1 litr sosu pomidorowego 0,5 litra wody 1 litr rosołu / wywaru warzywnego 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano(...)Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w pół plasterki. Cukinię pokroiłam w pół plastry. WOLNOWAR : Do wolnowaru włożyłam wszystkie składniki suche, zalałam rosołem, wodą i sosem pomidorowym, dodałam połamane płaty lasagne, doprawiłam pieprzem i bazylią wraz z oregano. Zamknęłam pokrywką i zostawiłam włączony wolnowar na opcję high na 4 godziny. Po tym czasie spróbowałam
Kuchnia na wzgórzuDelikatna ryba w sosie szpinakowym z dodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem. 350 g filetów z dorsza 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 4 łyżki fety 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą(...)smażyć na średnim ogniu do czasu odparowania wody i wyraźnego zgęstnienia szpinaku. Dodać śmietanę i 3 łyżki fety. Wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez około 5 minut. Gotowym sosem zalać dorsza w formie żaroodpornej. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu posypać fetą (pozostałą 1 łyżką
Bulliobardzo mu kokosem czuć haha! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 świeże pomidory w sezonie, poza koncentrat pomidorowy 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 puszka mleka kokosowego łyżka słodkiego sosu chilli 250 – 300 ml bulionu roślinnego sól, pieprz kolendra odrobina startego parmezau 1 łyżka oleju do smażenia W garnku rozgrzejcie tłuszcz i wrzućcie drobno posiekaną cebulę. Chwilę przesmażcie, dodajcie(...)pomidory, mleko kokosowe i gotujcie ok 15 minut. Dodajcie bulion, sos chilli oraz przyprawy. Pod sam koniec gotowania możecie zetrzeć odrobinę parmezanu. Całość zmiksujcie. Podajcie z posiekaną kolendrą, grubo mielonym pieprzem i ewentualnie parmezanem. Pycha
Szybko Tanio Smaczniemniej kaloryczna wersja. Wyszły super... Więc zapraszam! Składniki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki oleju ok, pół łyżeczki soli, rozmarynu a także czerwonej papryki i pieprzu do smaku dowolny sos do podania Przygotowanie; Ziemniaki obieramy, myjemy a następnie kroimy na grubsze frytki. Wkładamy do miski, wlewamy olej i wrzucamy wszystkie przyprawy. Mieszamy tak aby wszystkie frytki były dobrze pokryte(...)przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a na nim rozkładamy frytki, tak aby się nie stykały. Pieczemy około 40-50 min w 180C. Podajemy z sosem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.imprezy lub jak kiełbasa na chleb. Mięsa wrzucić do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną na złoty kolor. Obsmażoną cebulę dodać do mięs. Dodać sos passata, sól, pieprz, bułkę tartą, żółtka. Jeśli lubicie bardziej ostre można dodać chilli w proszku do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, na folii rozłożyć plastry boczku wędzonego(...)piec 45 minut, następnie przykryć i piec następne 20 minut. Zostawić w keksówce do całkowitego ostudzenia pieczeni. Następnie wyjąć i pokroić w plastry. Podawać z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Również super jako ” kiełbasa” na chlebek. Smacznego
Kuchnia Pokoleńkiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną, której smaku nie lubiłam, i podawała z cukrem albo z jakimś mięsnym, lub grzybowym sosem. Moja ulubiona wersja to te z cukrem! Potem im człowiek starszy się zrobił, to znowu jakoś te wytrawne smaki mu bliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo z mieszanką sałat(...)jogurtem bądź śmietaną, bądź z dodatkiem sosu grzybowego. Są też bardzo delikatnym i pysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. Placki z "wczorajszych" ziemniaków przypadną też Waszym pociechom, nasza chrześnica się w nich rozsmakowała. Polecam Wam gorąco! Co zrobić
SMYKWKUCHNIsię zajadać, panowie włożą więcej mięsa, a Panie warzyw.Każdy będzie zadowolony Składniki: 1/2 głowki kapusty pekińskiej ogórek wąż 1 pomidor 1/2 małej czerwonej cebuli puszka kukurydzy sos czosnkowy- 4 łyżki sól,pieprz 700 g piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 6 placków tortilli Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na małą kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, obsmażamy(...)oleju. Ogórki, pomidory i cebule kroimy na małą kostkę. Siekamy kapustę pekińską.Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy do tego osączone kawałki kurczaka, dokładamy sos czosnkowy, wszystko razem mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy na patelni, na każdy placek układamy 2-3 łyżki przygotowanego farszu, zwijamy. Całość możemy posypać posiekanym szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchni