budce z różnymi dodatkami. Najlepsze jakie jadłam serwowane były na Solinie, co lato do tej budki ciągnie się bardzo długa kolejka... Bardzo lubię zapiekanki z różnymi dodatkami i różnymi sosami, są świetne na szybką kolacje na ciepło... Mogą być również świetną imprezową zagryzką, wtedy możemy je zrobić w wersji mini i bagietkę pokroić w plastry. W dzisiejszym blogu zapiekanki(...)pokrojone w paski suszone pomidory i przekrojone na pół oliwki. Wierch posypujemy parmezanem. Zapiekamy w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści a bułka będzie przypieczona. Podajemy z ulubionym sosem
kulinarne odsłony patiLeczo Składniki: 3 bakłażany 1 czerwona papryka 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 150 ml sosu pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz papryka w proszku Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę, następnie dodałam bakłażan i paprykę. Po 5-ciu minutach smażenia dodałam sos pomidorowy i przyprawy. Całość dusiłam 30 minut
nietadietaEasy lub ulubionej innej 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych - ma być smacznie, zdrowo i KOLOROWO 1 żółtka papryka 1 zielone jabłko (lub ulubione inne) 150 g fety sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myję. Mix sałat jest umyta i gotowa do spożycia, więc od razu(...)papierem do pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 200C i piekę paprykę i jabłko razem przez 20 min. na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. W tym czasie przygotowuję sos winegret. Mieszam wszystkie składniki, doprawiam do smaku. Opcjonalnie możecie dodać musztardę lub rozgnieciony ząbek czosnku. Papryka i jabłko są już upieczone. Po tym czasie czekam aż lekko przestygną i dodaję
Zasmakuj Kuchnimąki pszennej (ja dałam typ 450) ok. 80 ml wody szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka oliwy oczywiście dodatki do pizzy typu sos pomidorowy, ser, szynka, może być kukurydza. Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki, następnie wlewamy wodę oraz oliwa, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy(...)grubości, a nawet ciut mniej. Tak rozwałkowane ciasto kładziemy na rozgrzaną patelnie i grzejemy około 2-3 minut i przewracamy. Kiedy już przewrócimy ciasto smarujemy górę sosem, kładziemy dodatki, na wierzch kładziemy ser i smażymy też ok. 2-3 minut i przykrywamy żeby stopił się nam ładnie ser. Wykładamy na talerz i tak przygotowaną szybko pizzę można jeść :) Smacznego
Gotuj z MąkąWielkanoc za pasem, w związku z czym przedstawiam dzisiaj sycący przepis dla całej rodziny. Tradycyjnie świąteczna biała kiełbasa zapiekana z warzywami w gęstym sosie pomidorowym, szybka i pyszna. Biała kiełbasa ma swój specyficzny smak i muszę przyznać, ze smakuje mi nawet bardziej niż klasyczna, a jeszcze duszona z papryką, fasolą i szpinakiem w sosie pomidorowym jest doskonałą propozycją na świąteczny
karmelowygrzybami tymianek, to w zasadzie mamy kompletne danie. Proste i pyszne. Potrzebne składniki to: 400 g chudego mięsa wieprzowego, polecam szynkę 400 g pieczarek mała cebula dwie łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki oleju 3/4 szklanki wody mąka 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu sól kilka gałązek świeżego tymianku Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i kroimy na kawałki, takie(...)pióra lub kostkę. Gdy cebula się zeszkli- dokładamy pieczarki, ja lubię duże kawałki, więc spore pieczarki kroiłam w ćwiartki. Podsmażamy wszystko ok. 5 minut, a następnie dolewamy wodę i sos sojowy. Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie, około 30-40 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy posiekany tymianek
PichceniomaniaKlopsiki w sosie pomidorowym ..podane z makaronem..proste i pyszne danie. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka sól , pieprz, wegeta mąka cebula czosnek 2 marchewki mały słoiczek koncentratu pomidorowego makaron Bułkę namoczyć w mleku.Mięso wymieszać z pokrojoną cebulą,jajkiem i odciśniętą bułką.Doprawić i wymieszać. Formować z mięsa kuleczki , obtaczać w mące(...)koncentrat, trochę wody , doprawić wedle gustu i gotować aż zgęstnieje .Dodać podsmażone klopsiki i dusić około 20 minut.W tym samym czasie ugotować makaron. Odcedzić i podawać z klopsikami i sosem
Moje domowe kucharzeniewww.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1/4 główki czerwonej kapusty -1 jabłko -sok z połowy cytryny -łyżeczka cukru -sól, pieprz -kiełki rzodkiewki - sos chrzanowy lub łyżka majonezu z łyżeczką chrzanu Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Jeżeli lubicie miękką kapustę zalecam gotować 5 minut. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Umyte i obrane jabłko ścieramy(...)tarce o dużych oczkach i skrapiamy od razu sokiem z cytryny. Łączymy z wystudzona kapustą, solimy, pieprzymy i mieszamy z sosem. Posypujemy obficie kiełkami rzodkiewki
Kulinarne przemysleniaMoże się będę powtarzać, ale muszę, domowe hand made smakuje najlepiej!. I dlatego serdecznie Was namawiam do zrobienia tego sosu tatarskiego, trwa to nie więcej niż kwadrans, a smakuje doskonale. Moje wydanie jest w wersji odchudzonej kalorycznie, ale nie smakowo, tak więc polecam na Wielkanoc idealny dodatek do jaj, śledzi i wędlin. Składniki: - 2 lub 3 ogórki konserwowe ja użyłam(...)Ogórki i grzyby kroimy w kosteczkę lub paski, szczypiorek drobno siekamy. 2. Łączymy ze sobą w naczyniu pozostałe składniki, dodajemy grzyby, ogórki i szczypiorek, mieszamy, doprawiamy do smaku. Sos tatarski najlepiej jest zrobić 2-3 dni wcześniej i odstawić do lodówki aby smaki sobą przeszły
Apetyczna babeczkasmakoszy ryb, bowiem nadziałam je szprotkami. Kto lubi takie połączenia, niech spróbuje a kto nie lubi... niech również się skusi, może mu posmakują ;) Składniki: 6 jajek 1puszka szprotów w sosie pomidorowym 3 łyżeczki łagodnego keczupu 1 łyżeczka majonezu szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem, następnie dodać szprotki wraz z sosem oraz
My simple kitchenposzukiwaniu starych przepisów na przygotowanie jajek, trafiłam na jajka w sosie musztardowym , w książce Przyrządzanie Potraw Zofii Czerny, z 1949 roku. Jajka przygotowałam podczas pobytu w Gospodarstwie agroturystycznym , prowadzonym przez Ewę Mitowską , w Seroczynie. Sesja odbyła się w kuchni, na działającej oczywiście kuchni węglowej. Na zdjęciach pisanki z bogatej kolekcji Ewy Mitowskiej. Wszystkie przedmioty, można oglądać w mini muzeum(...)Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż na pół. Śmietanę wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku musztardą, solą i cukrem. Jajka ułożyć na półmisku i oblać sosem
królestwo garówDziś zapraszam Was na pyszny, a do tego zdrowszy pomysł na obiad. Multigrano z lekkim sosem warzywno-pieczarkowym (na jogurcie). Taki obiad przygotowuje się naprawdę szybko. Do tego jest lżejszy i pełen pełnowartościowych składników. Warzywa, pieczarki, jogurt i wspaniałe multigrano z siemieniem lnianym … Coś wspaniałego. Spróbujcie, szczerze polecam Składniki: 9-10 pieczarek 3 garście warzyw na patelnię(...)gotowe, zdejmujemy patelnię z ognia i po kilku sekundach dodajemy łyżka po łyżce jogurt naturalny szybko mieszając go z resztą składników. Na talerz wykładamy ugotowane Multigrano i nasz lekki sos warzywno-pieczarkowy. Całość można posypać posiekanym koperkiem. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkisłodko. Przyznam Wam szczerze, że sama też uwielbiam takie obiady. Nie tylko za ich szybkość wykonania, ale przede wszystkim za smak. Ja swoją porcję naleśniczków często polewam jeszcze sosem czekoladowym. Ot mała rozpusta Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka M 250 g chudego twarogu 2-3 łyżki cukru trzcinowego(...)Naleśniki smażymy z obu stron na złoto. Zaraz po zdjęciu z patelni rozsmarowujemy na nich porcję słodkiego białego sera, składamy i podajemy. Dla urozmaicenia naleśniki można polać również np. sosem czekoladowym lub innym ulubionym. Smacznego
Słodkie okruszkiJajka i bardzo aromatyczny sos miętowo-czosnkowy na bazie lekkiego jogurtu to kolejna propozycja na bardzo świeżą, lekką przystawkę na wielkanocny stół. Całość uzupełniają oczywiście kiełki z pora, ale fajnie będą grały też te z rzodkiewki. Wykonanie Ugotuj jajka, obierz je, ostudź i przekrój na połówki. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Do bledera wlej jogurt, dodaj posiekany czosnek, liście mięty(...)połowy pęczka) oraz po szczypcie soli, cukru i pierzu. Całość zmiksuj. Na talerzu wyłóż kiełki, ułóż na nich połówki jajek i polej sosem. Składniki 6 jajek kurzych ugotowanych na twardo 50 g kiełków z pora lub innych pół pęczka mięty 1 duży ząbek czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu lub jogurtu greckiego 1 szczypta soli 1 szczypta cukru
Eat me! Fit me!kilku kolejnych gałązkach rozmarynu, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C – 180°C. Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy, tylko ładnie przezroczysty sos. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem miętowym
stajnia gołębie od kuchni