sosy - 72234 przepisów (strona:2040/4816)

Ryż z warzywami z kurczakiem na ostro 207

ząbki czosnku 1/2 puszki ananasa 200g warzyw na patelnię 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki puszka mleczka kokosowego 1 czerwona papryka olej kokosowy 200g ryżu sól łyżeczka sosu sojowego Ryż z warzywami z kurczakiem na ostro – przepis Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na łyżeczce oleju kokosowego podsmażamy (ok. 8 minut) mrożone warzywa. W międzyczasie filet(...)ostrą papryką, pieprzem cayenne oraz solą. Jak kurczak będzie już delikatnie podsmażony dodajemy czerwoną paprykę i ananasa. Całość podsmażamy razem przez ok. 5 minut, dodajemy mleczko kokosowe i łyżeczkę sosu sojowego. Dusimy jeszcze wszystko razem przez ok. 10 minut. Kurczaka podajemy z ryżem wymieszanym z podsmażonymi wcześniej warzywami. Smacznego!   Post Ryż z warzywami z kurczakiem na ostro pojawił się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jaja zapiekane w sosie pomidorowym 131

Jaja zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja na jajeczne śniadanie, czyli tradycyjne niedzielne śniadanie w naszym domu. Tym razem sięgnęłam po „Tajemnice Kuchni Jarskiej – potrawy z jaj” z 1985 roku, dodatek do „Kobiety i Życia”. Z poniżej podanych składników przygotowałam porcje na czterech osób. Do kokilka najmłodszego czterolatka włożyłam jedną połówkę jajka. Składniki... Więcej(...)post Jaja zapiekane w sosie pomidorowym appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Sałatka z rukolą 162

prostu zaserwować ją do mięsiwa z grilla . Składniki: 125 g rukoli 50 dag pomidorków koktailowych 10 dag suszonych pomidorów 1 czerwona cebula 15 dag czarnych oliwek 5 łyżeczek sezamu sos 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 3 łyżeczki miodu sól, pieprz Sposób przygotowania : Rukolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Odciskamy z nadmiaru wody. Pomidorki(...)składniki sałatki przekładamy do jednej miski. W małym naczyniu łączymy ze sobą oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny i miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy warzywa. Dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy sezamem. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 5-6 Czas przygotowania: ok. 30 minut Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Tagliatelle Festaiola w sosie śmietanowym z borowikami, szpinakiem i boczkiem 195

Jestem dumna z tego dania! Serio. Jest genialne! To prawdziwa bomba smaków i aromatów. Połączenie leśnych grzybów, młodego szpinaku i chrupiącego boczku ze sprężystym, jajecznym makaronem i kremowym sosem śmietanowym. Grzyby i szpinak podsmażyłam z czosnkiem i zalałam gęstą śmietaną, zaś boczek podsmażyłam na złoto na osobnej patelni i wymieszałam z makaronem tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostał apetycznie chrupiący(...)będzie złoty i chrupiący. Porwać go na kawałeczki.  Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.  Makaron przerzucić na patelnię z sosem. Dodać chrupiące kawałki boczku. Wymieszać.  Podawać z wiórkami parmezanu. Partnerem wpisu jest marka  Agnesi

Kulinarne Inspiracje
ZIELONA SAŁATKA Z TOPINAMBUREM I "SEROWYM" DRESSINGIEM 147

gorąco rekomenduję! Składniki na 1 porcję: 1 szklanka kiełków słonecznika, 1 topinambur, 5 - 6 różyczek brokuła, 1 łyżka rodzynek, 2 łyżki "serowego" dressingu, dressing (składniki na 300 ml sosu): 2 ziemniaki, 1 marchewka, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, sól i, ewentualnie, pieprz do smaku. Wykonanie: Topinambur obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Brokuła przelewamy wrzącą wodą(...)marchew szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości. Po delikatnym przestygnięciu umieszczamy w blenderze wraz z oliwą, płatkami drożdżowymi i solą. Wszystko blendujemy na gładki, ciągnący się jak ser topiony sos. Dodajemy ów dressing do sałatki i dokładnie mieszamy. Na zdrowie! Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Mini pizza 148

listkami świeżym lub suszonym tymiankiem. Formowanie pizzy – ciasto podzielić na dwie części. Jedno z ciast rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 25 cm. Całe ciasto posmarować sosem pomidorowym, obłożyć szynką i obłożyć podpieczonymi pieczarkami. Obsypać serem. Zostawić trochę sera na koniec do obsypania. Zawinąć ciasto. Zawinąć ciasto w wałek. Pociąć na 4 cm kawałki. Położyć na blaszkę(...)zrobić z drugą porcją ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20 minut, teraz obsypać delikatnie serem i piec jeszcze 5 minut. Podawać z keczupem lub sosem pomidorowym. Smacznego, mini pizze są super

Kuchnia Pokoleń
Pizza. 215

wsypać mąkę i sól. Wlać wyrośnięte drożdże i na końcu olej. Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakami. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżki keczupu (użyłam domowej roboty) 2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam z kartonu bo domowy się skończył) 1 ząbek czosnku 1 plaska łyżeczka oregano sól,pieprz Keczup i przecier(...)spłaszczyć, Delikatnie wysmarować olejem i rozciągać rękoma do wielkości blachy. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Możecie też ciasto rozwałkować, ja wolę rozciągać :) Na tak przygotowane pizze wyłożyć sos pomidorowy, na to utarty ser i pokrojone dodatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 15-20 minut

Agusiowe smakołyki
PLACUSZKI TWAROGOWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 158

górskich (ok. 40 g) 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30 g) 3 łyżki mleka 2% (ok. 30 g) 2 łyżki ksylitolu (ok. 20 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 150 g truskawek mrożonych (ok. 1 szklanka) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 1. Wszystkie składniki oprócz płatków zblendowałam. Następnie dodałam płatki(...)łyżki). Jak puściły już sok i się rozmroziły dodałam 1 łyżkę siemienia lnianego, poczekałam aż się zagotowały i zblendowałam 😊 3. Placuszki podzieliłam na dwie porcje i polałam sosem truskawkowym. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 382 kcal 27,1 g białka 15,6 g tłuszczów (w tym 6,5  g tłuszczów nasyconych

Vroblewska-fitlife
szybkowar-żeberka cielęce z cebulowym sosem... 139

szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wyjąć żeberka na talerz z wywaru wyjąć ewentualne kości, chrząstki, dodać śmietanę, wsypać mąkę i blenderem zmiksować składniki, zagotować mieszając do zagęszczenia sosu - żeberka są kruche, soczyste, sos jest pysznym dodatkiem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wegańskie spaghetti bolognese 223

Wegańskie bolognese ? TAK! Nie zrażaj się jednak po pierwszym słowie, bo naprawdę warto go spróbować. Jestem przekonany, że nie tylko weganom posmakuje wegański sos bolognese . Po zrobieniu klopsików z orzechów włoskich , które Ci przy okazji polecam, wiedziałem, że będzie trzeba z orzechów i pieczarek wyczarować sos do makaronu. Nie spodziewałem się jednak, że będzie on taki dobry. Orzechy i pieczarki

Blendman
Cukinia z bardzo aromatycznym, mięsnym farszem 164

Składniki: - 2 równe, średnie cukinie - 350 g mięsa mielonego z łopatki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 1/2 pęczka natki pietruszki - łyżka sosu worcester - dwie łyżeczki musztardy - szczypta chili do smaku - łyżeczka papryki słodkiej wędzonej - jajko - dwie łyżki bułki tartej - sól, pieprz do smaku - oliwa z oliwek - plastry mozzarelli do podania: -2 średnie pomidory - kilka listków bazylii - łyżeczka soku z cytryny(...)woda z cukinii odparuje. Następnie dodajemy natkę pietruszki, jeszcze raz wszytsko mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu składników z patelni, przekładamy je, plus mięso mielone do miski, dodajemy sos worcester,  musztardę, paprykę wędzoną, chili, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso ręką. Powinno mieć konsystencję rzadszą niż mięso na kotlety mielone.  Uprzednio przygotowane

Cook&Love
szakszuka – mój własny „bałagan” 224

cebulkę. Smażymy przez 3 minuty, aż się zeszkli i dodajemy resztę warzyw. Utrzymujemy na ogniu przez kolejne 4-5 minut ciągle mieszając. Pomidory powinny zmięknąć i otrzymamy konsystencję gęstego sosu. Jeżeli pomidory zaczynają już przypominać nasz „sos” jest to dobry moment, aby dodać przyprawy i spróbować do smaku czy jest idealne. Robimy niewielkie wgłębienia i wbijamy

Gar Zdrowia
KURCZAK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 150

biała część pora plus kilka szalotek 1 cebula 2 garści obranych orzeszków ziemnych 4 cm.obranego i drobno posiekanego imbiru 4 ząbki czosnku Marynata do kurczaka: *****************************  3 łyżki sos sojowego 3 łyżki ostrego sosu chilli sól pieprz **"******************************* Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie , długie  paski.Składniki marynaty wymieszać ze sobą , włożyć do niej kawałki kurczaka i dobrze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pulpety z indyka z pieczarkami i marchewką 210

bułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić po przykryciem jakieś 10-15 minut. Ja pulpety podlałam pomidorami pellati i odrobiną gorącej wody. Sos doprawiłam jedynie odrobiną soli, ale to już pod koniec duszenia. Podawać

Ze smakiem bez glutenu
Pulpety z indyka z pieczarkami i marchewką 210

bułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić po przykryciem jakieś 10-15 minut. Ja pulpety podlałam pomidorami pellati i odrobiną gorącej wody. Sos doprawiłam jedynie odrobiną soli, ale to już pod koniec duszenia. Podawać

Ze smakiem bez glutenu

Proponowane wyszukiwania