sosy - 72734 przepisów (strona:2074/4849)

Co zrobić, aby na sosie nie powstała pianka. 181

przygotowanym przez nas sosie nie powstanie pianka jeżeli kawałeczkiem masła nakłutym na widelec dotkniemy kilkakrotnie jego powierzchni w różnych miejscach. Oczywiście sos musi być gorący.                      Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami 422

już dziś warto pomyśleć o jej przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 400 g grochu łuskanego 150 g suszonych grzybów 2 cebule masło kostka grzybowa sos sojowy liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli łyżeczka kminku Przygotowanie: Na ok 12 h przed przygotowaniem namaczamy groch. Następnie gotujemy(...)sobą kapustę, groch oraz cebulę z grzybami. Wszystko podlewamy delikatnie wodą.  W moździerzu ucieramy ze sobą pieprz ziarnisty, majeranek, sól i kminek. Dodajemy do kapusty.  Doprawiamy sosem sojowym. Wszystko gotujemy 2-3 godziny na wolnym ogniu, mieszając i uważając aby się nie przypaliła - w razie potrzeby możemy ją podlewać wodą.  Na sam koniec dodajemy do kapusty

Taste Therapy
Sałatka śledziowa 364

stole. Składniki: 500g ziemniaków 400g śledzi matjasów z solanki 3 duże ogórki kiszone (ok. 300g) 4 jajka 1 cebula szalotka 1 duże jabłko  lub dwa średnie (ok. 300g) sos 200g majonezu 200g jogurtu naturalnego 1 kopiasta łyżka musztardy sól, pieprz Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez dwie godziny, po pierwszej godzinie wlewamy nową wodę. Następnie śledzie zalewamy mlekiem(...)cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Namoczone śledzie kroimy w paseczki, w misce mieszamy: śledzie, ostudzone ziemniaki, jabłko, ogórki, cebulę i jajka pokrojone w większą kostkę. Dodajemy przygotowany sos, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej całą noc.  Sałatkę możemy ozdobić odrobiną koperku i kilkoma ziarenkami czerwonego pieprzu, od razu wygląda bardziej świątecznie

Gotowanie i blogowanie
Menu na Wigilię 4252

cienkie nitki 3.        Kompot z suszonych owoców Barszcz czerwony na zakwasie Obowiązkową potrawą na ciepło są smażone kawałki karpia oraz karp w sosie piwnym (przepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne.  Dania na ciepło: 1.         Karp w sosie piwnym (po królewsku

Ugotować
Śledź z pomarańczami i porem 783

okazało się jednak, że nie, że smakuje i że ta sałatka musi być. Więc skoro babci i mój tata „propsują” taką sałatkę gdzie śledź i pomarańcze razem spoczywają pod sosem, to musicie koniecznie spróbować! Potrzebujemy: 0,5 kg filetów śledziowych (moczymy ok 3h w mleku) jeden por 2 pomarańcze ½ twardego jabłka ½ puszki kukurydzy 1 cebulka dumka 1 i ½ szklanka śmietany(...)błonek, obrane cząstki pomarańczy kroimy na kawałki. Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy posiekaną cebulkę dumkę. Pomarańcze i jabłko dodajemy do śledzia, dodajemy też kukurydzę. W miseczce robimy sos – śmietanę, majonez i przyprawę curry mieszamy dokładnie. Zalewamy nim śledzie i dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie najlepsze są na rugi dzień po zrobieniu. Smacznego! Post Śledź z pomarańczami

ladykitchen
Pierogi z soczewicą i wędzonym tofu 427

Składniki: 3 szkl. mąki 1 szkl. gorącej wody 2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy ( około 200 g suchej soczewicy) 180 g tofu wędzonego  2 cebule  2-3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej  1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Ugotuj soczewicę zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Pokrój cebulę w kostkę o podsmaż na patelni, aż się zarumieni.  Ugotowaną soczewicę wraz z olejem, sosem sojowym i innymi przyprawami zblenduj, tak aby powstała jednolita masa.  Do masy dodaj pokruszone tofu, usmażoną cebule i wymieszaj.  Do miski wsyp mąkę, dodaj ok. 1 łyżeczkę soli i zalej wodą w temp

wegujemy
Śledzie z sosem kawiorowym 245

Przepis inspirowany kuchnią rosyjską. Filety śledziowe można spokojnie zamarynować już teraz, a w wigilię rano przygotować sos. Przed wieczerzą wystarczy ułożyć śledzie na talerzu, polać sosem i udekorować. Przepis lekko przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z wydawanego przed laty pisma kulinarnego „Smaki i Aromaty”.” Czytaj więcej

Wiem co jem
śledź w sosie chrzanowym 219

śledź w sosie chrzanowym Śledź jest przykładem tej ryby w naszej kuchni, której nie straszne są przejściowe mody i dietetyczne trendy. W końcu poddali się nawet i domorośli dietetycy, którzy jeszcze kilka lat temu straszne pomstowali na tłuste ryby. Wręcz nakazując jedzenie ich jak najrzadziej( ofiarą tych wymysłów padły właśnie takie ryby(...)naturalny , chrzan , cukier i sok z cytryny, c ałość  mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem. Opłukane śledzie kroimy w cztery-centymetrowej długości kawałki  i przekładamy do miski z sosem. Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej  dwie godziny. Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, posypujemy drobno posiekanym szczypiorem, lub pietruszką i podajemy

Miód i pieprz
Pierś gołębia z sosem grzybowym 221

czarnego, listek laurowy 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec), sól, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi. Resztę gołębia pociąć na mniejsze kawałki. Sos: kawałki gołębia podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Dodać przyprawy, cebulę przekrojoną na ćwiartki, czosnek, przesmażyć. Wlać wino, zagotować. Przełożyć do niedużego garnka, wlać wodę (tyle, aby przykryć kawałki gołębia), przykryć(...)góry, do naczynia do zapiekania, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi i czasu smażenia). Pierś podawać z sosem. Podałam z pieczonymi ziemniakami, marchewką i selerem. zastawa

królestwo garów
Kimchi, czyli kiszenie po azjatycku 309

sposób przygotowywania warzy pokochali także mieszkańcy krajów azjatyckich. Kapusta pekińska 2 pęczki jarmużu 2 marchewki 2 pęczki dymki 2 łyżki soli 2 papryczki chili Główka czosnku Imbir 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek wody Kiszona kapusta to bardzo popularny dodatek do polskiego obiadu. Kapustę kiszą jednak nie tylko Polacy. Kimchi to popularne na wschodzie kiszone warzywa – nie tylko kapusta. Przygotowując(...)Odstawiamy pod przykryciem na jakiś czas, aż warzywa dokładnie zmiękną. W tym czasie przygotujemy pastę miksując wszystkie jej składniki. Dwie papryczki chili, czosnek, imbir (ok. 6-8 cm) oraz sos sojowy i wodę miksujemy razem. W ten sposób powstanie pasta, która posłuży nam do dalszego przyrządzania polskiego kimchi. Pastę dokładnie mieszamy z warzywami i przekładamy do otwartych pojemników. Tak przygotowane

MarcinChef
Koszyczki z ciasta francuskiego 236

szybkie i łatwe w przygotowaniu. Koperty i strudle już robiłam ale tak pięknie wyglądających koszyczków jeszcze nie. Nadziewałam już jabłkami, szpinakiem, łososiem a dziś wzięło mnie na kaszankę z sosem tzatziki. Zagorzali przeciwnicy kaszanki mogą ją zastąpić np. z łososiem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego żółtko do posmarowania 300 gr kaszanki (trzy pętka) cebula jabłko 2 łyżki oleju do smazenia(...)wierzchu. Pieczemy 10-15 min do zrumienienia i wyrośnięcia. 5. Po upieczeniu środki kółek nakłuwamy widelcem – powstanie dziurka na nadzienie. Do środka nakładamy łyżeczką kaszankę a na nią sos. Gotowe! Smacznego

Mama z miasta
Żeberka z patelni 260

tego przepisu. Zatem dzielę się… Składniki: pasek żeberek dwie łyżeczki papryki słodkiej dwie łyżeczki majeranku łyżeczka soli ziołowej (bo ja nie używam pieprzu) dwie łyżki miodu dwie łyżki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) łyżeczka Maggi średnia cebula dwa spore ząbki czosnku dwa ziela angielskie liść laurowy dwie łyżki oleju do marynaty dwie łyżki oleju do smażenia Wykonanie(...)godz. Co jakiś czas dolewać wody ale po odrobinie. 4. Kiedy mięso jest już miękkie, cebula rozgotowana całkowicie danie jest gotowe. Można wywar zblendować i zaprawić mąką na gładki sos, ale ja już nie zdążyłam bo chłopaki były głodne. Całość ma słodkawy posmak i piękny kolor. Jak dla mnie bomba! Smacznego

Mama z miasta
Zapiekanka ziemniaczana 277

mięsem mielonym i warzywami. Była pyyyszna. Więc się dzielę. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego z szynki opakowanie mrożonych warzyw (kalafior, brokuł, marchewka) puszka kukurydzy 2 opakowania sosu 4 sery z brokułami mała śmietana 18% 200 gr startego sera mozarella pół kostki rosołowej majeranek, sól, papryka słodka 3 łyżeczki oleju Wykonanie: 1.Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i obgotować(...)rosołowej. 3. Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem soli, majeranku i czerwonej papryki. 4. Formę do zapiekanek wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę ziemniaków, warzyw, mielonego mięsa, kukurydzy i ponownie ziemniaków. 5. Sos przygotować w garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowym zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 min. Po tym czasie posypać startym serem i zapiec

Mama z miasta
Orientalna sałatka z kalafiorem i rodzynkami 237

niezbyt kaloryczne potrawy. Sałatka palce lizać jak dla mnie… Składniki: jeden mały kalafior mała puszka kukurydzy puszka ananasa garść rodzynek ćwiartka papai lub melona (można też pominąć) na sos: łyżeczka cukru, troszkę soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy, łyżka majonezu, łyżka greckiego jogurtu, łyżeczka curry, łyżeczka suszonych ziół (u mnie mieszanka ziół do sałatek). Wykonanie: 1.Różyczki kalafiora obgotować(...)wodzie z solą, cukrem i mlekiem. Dobrze odcedzić i schłodzić. 2. Do miski wsypać kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa i papaję, rodzynki i wystudzony kalafior. 3. W kubeczku przygotować sos, zalać to co w misce i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Sałatka jest delikatnie orientalna. Pyyyszna. Oryginalny przepis tutaj: http://lejdi-of-the-house.bloog.pl/id,331650124,title,Salatka-z-kalafiora-ananasa-i-rodzynek,index.html

Mama z miasta
Sałatka z kalafiorem idealna na grill-a 266

małosolnymi. Pomidora kroimy w kostkę. Cebulkę drobno szatkujemy. 3. W misce mieszamy warzywa i odstawiamy do lodówki na minimum 30 min. 4. Z jogurtu, majonezu soli i pieprzu przygotowujemy sos, który dodajemy przed samym podaniem sałatki żeby składniki się nie rozmiękły. Do sosu można dodać koperek lub ząbek czosnku. Gotowe! Przepis w oryginale z surowego kalafiora dostępny tutaj: http://zwegowani.pl

Mama z miasta