mrożona) - kilka suszonych pomidorów (7-8 szt.) - pół kostki sera typu feta - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów - 2 łyżki sosu sojowego - szczyptę słodkiej i ostrej papryki, pieprzu oraz czosnku granulowanego do smaku 1. Kaszę płuczemy na sitku pod wrzątkiem, a następnie gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Papryki płuczemy, odcinamy(...)odparuje woda (ok. 10 minut). 7. Kolejno dokładamy pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser feta oraz ugotowaną i odcedzoną kaszę jaglaną. 8. Do całości dodajemy sos sojowy, mieszamy i doprawiamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. 9. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy pół szklanki wody. Całość przykrywamy (można użyć folii aluminiowej) i wstawimy
Bez CebuliSzybka sałatka z dodatkiem selera konserwowego, ananasa oraz fasoli, jest idealna na przyjęcia, a do tego prosta w przygotowaniu. Sałatkę można wzbogacić o kukurydzę lub jajka. Całość polana delikatnym sosem z majonezu i jogurtu naturalnego. Składniki: słoik selera konserwowego 20 dkg żółtego sera 1/2 puszki ananasów Puszka fasoli z cieciorką Bonduelle 1 por ( tylko biała część(...)kostkę ananasa, starty na grubych oczkach żółty ser. Pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, wrzucam do miski. W miseczce mieszam jogurt z 2 łyżkami majonezu, doprawiam solą i pieprzem. Sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Sałatkę wkładam do lodówki na dwie godziny
Kukuleczkinaczynia, podlewamy niewielka ilością wody i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godz (moja pierś ważyła 1,3 kg ). Podczas pieczenia podlewamy gąskę wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjmujemy gęś z piekarnika, zostawiamy ok 15 minut i kroimy na kawałki. Podajemy np. z ziemniakami oraz sosem żurawinowym
Państwo Wojtczuk gotująmakaronem i łososiem wędzonym :) Składniki: makaron, brokuł, wędzony łosoś, jogurt, czosnek, sól, pieprz Przygotowanie: makaron i brokuła ugotować al dente, ostudzić i przełożyć do miseczki. W między czasie zrobić sos z jogurtu i czosnku posiekanego lub przeciśniętego. Wyłożyć łososia na brokuły i polać sosem. Posolić i popieprzyć do smaku
Państwo Wojtczuk gotująSzaleństwo sosikowe, bo od nich dużo zależy i najbardziej potrafią zmienić smak. Dziś w roli głównej koperek :) Składniki: makaron, łosoś wędzony, mozzarella, brokuł, papryka, pomidor, sól, pieprz. Sos: jogurt, koperek, sok z cytryny. Przygotowanie: Makaron i brokuła ugotować al dente i ostudzić. makaron przełożyć do miski dodać łososia pokrojonego w mniejsze kawałki, paprykę, pomidora, brokuła, mozzarelle porwać na kawałki, popieprzyć(...)Całość zalać sosem zrobiony z jogurtu wymieszanego z poszatkowanym koperkiem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny
Państwo Wojtczuk gotująminut. Wędlinę pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki (ja pokroiłam trochę drobniej), zeszklić na maśle, oprószyć mąką, wlać bulion i mleko. Dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przyprawić musztardą, solą, pieprzem i majerankiem. Ziemniaki i szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przyrządzonym sosem. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym
Państwo Wojtczuk gotująwykorzystać. niestety okazało się, ze nie mam tuńczyka, którego chciałam dodać wiec dziś wycieczka do sklepu po m.in. tuńczyka, a wieczorem bardzo szybka sałatka. Składniki: kasza kuskus, tuńczyk w sosie własnym (można tez dać w oleju), oliwa z oliwek (o ile dajemy tuńczyka w zalewie), świeży ogórek, papryka, pieprz, sól. Przygotowanie: Kuskusa zalewamy gorącą osoloną wodą i zostawiamy do napęcznienia(...)Następnie przekładamy do miski i czekamy aż ostygnie. Dokładamy tuńczyka (ja dałam bez zalewy), pokrojoną paprykę i ogórka. Pieprzymy, polewamy oliwą (o ile nasz tuńczyk był w sosie własnym,, bo jak by był w oliwie to dodała bym oliwę z tuńczyka), mieszamy i jemy
Państwo Wojtczuk gotująnich układamy gołąbki. Zalewamy je gorącą, lekko słoną wodą i gotujemy około 1 godz, tak aby kapusta była miękka. Po ugotowaniu część wywaru odejmujemy i na jego bazie robimy sos pomidorowy. Do wywaru dodajemy sos lub koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku i gotujemy aż zgęstnieje. Niektórzy do mięsa dodają również ugotowany ryż, ja u kogoś zjem, ale jak robię sama
Państwo Wojtczuk gotująwszystkich tych co lubia wieprzowinę w słodkim wykonaniu. Składniki: 50 dag wieprzowiny gulaszowej, 1 cebula, 20 dag suszonych moreli, olej do smażenia, po 1 łyżeczce miodu, sosu sojowego i octu balsamicznego, pieprz, ząbek czosnku, tymianek. Przygotowanie: Wieprzowinę kroimy w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Posypujemy przyprawami i mieszamy z 1 łyżką oleju i odstawiamy na 2-3 godziny(...)będzie szklista dodajemy wieprzowinę i smażymy często mieszając ok. 15 min w głębokiej patelni lub garnku. Morele kroimy na pół. Dodajemy do mięsa, podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy miód, sos sojowy i ocet balsamiczny. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Podajemy z ryżem. Do tego dania bardzo dobrze pasują mini marchewki podduszone
Państwo Wojtczuk gotujątarce do warzyw o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy na nie kolejno - makaron, mięso mielone, cukinia, ser. Ja zrobiłam dwie takie warstwy. W misce przygotowujemy sos - trzepaczką mieszamy ze sobą jajka, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Sosem polewamy całość i posypujemy serem żółtym. Zapiekankę pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Spodobał Ci się mój post? Polub
Pani domowaskóry pomidory. Następnie umytą i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Na paprykę wykładamy przesmażoną wraz z cebulką kiełbasę. Ostatnią warstwą są pieczarki. Ja wszystkie warstwy ułożyłam dwa razy. Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z jajkiem oraz przyprawami. Sosem polewamy całość, następnie układamy ser żółty pokrojony w kosteczkę lub starty na tarce. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Pani domowazrobić prostą sałatkę caprese każdy wie. Moja jednak jest jeszcze prostsza w wykonaniu. Plasterki pomidorów i mozzarelli układam na talerzyku na przemian. Dekoruję listami bazylii i polewam sosem balsamicznym (sos można kupić w Lidlu). Roladki z szynki i sera. Kolejna prosta w przygotowaniu przystawka. Do przygotowania której potrzeba sera żółtego, szynki konserwowej w plastrach, majonezu oraz czosnku. Ilość
Pani domowalitry rosołu 450 gram rozmrożonych brokułów 2 steki ( 400 gram rostbefu wołowego ) 1 cm kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1 biała cebula czosnkowa 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka sambal oelek ( nie przesadź bo to ostre jest ) ostra papryka szczypta ugotowany makaron azjatycki ( u mnie udon ) Wołowinę(...)Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki i je kroimy w piórka. Brokuły dzielimy na mniejsza części. Czosnek i imbir obieramy i drobniutko kroimy. W misce mieszamy wołowinę, czosnek, imbir, sos sojowy, olej sezamowy. Do garnka wlewamy rosół i dodajemy do niego sambal oelek, jak zacznie wrzeć wrzucamy do niego cebulę. Gotujemy aż cebula zmięknie, czyli kilka minut, wrzucamy mięso
Kuchnia na wzgórzupodane z dipem, mogły by śmiało wylądować na stole, jako przekąska na imprezę. Warzywne spaghetti mogą stać się również bazą do chrupiących sałatek, wystarczy dołożyć kilka składników, polać sosem lub dressingiem i gotowe. Z warzywnych spiralek powstać też może pyszna, zdrowa kolacja, na ciepło. Serwować je też możecie z klasycznymi sosami do makaronu. Ja proponuję dziś danie na ciepło, coś
kolorowotorcikowojabłka, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych i starte na grubych oczkach 1 łyżka masła 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka cynamonu Składniki na sos: 150 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego 70 g cukru pudru Przygotowanie: W średnim rondelku zagotuj mleko z solą i wsyp ryż. Gotuj przez 15-20 minut, często mieszając(...)formy do zapiekania wyłóż połowę ryżu, na nim jabłka z patelni i na wierzchu rozsmaruj resztę ryżu. W średniej misce wymieszaj rózgą śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder. Rozsmaruj sos na wierzchu zapiekanki i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez 30 minut, po czym wyjmij, odstaw na chwilę i zajadaj. Smacznego! English version Apple Cinnamon Rice Pudding
karmelowy