sosy - 72234 przepisów (strona:2077/4816)

Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej 206

pół ogonka. Oczyść papryki z gniazd i ziaren, ogonek dekoracyjnie możesz zostawić . Wypełnij papryki masą ciut powyżej boków warzywa. Do naczynia żaroodpornego możesz wlać passatę pomidorową – będzie lekką wersją sosu. Ustaw papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 min. Podaj na sałacie prosto z piekarnika i jedz na zdrowie ; ) Składniki 2 duże(...)łyżeczki soli do mięsa 1/3 łyżeczki soli do ugotowania ryżu odrobina oleju kokosowego lub oliwy sałata jako dodatek 100 ml passaty pomidorowej lub 50 ml przecieru pomidorowego na sos (opcjonalnie) Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym (Polpettine di pesce con salsa all'aneto) 311

pulpety wyjmujemy z bulionu. Śmietanę roztrzepujemy z mąką, aby nie powstały grudki. Powoli wlewamy do gotującego się bulionu, nie przerywając mieszania. Dodajemy posiekany koperek. Sos gotujemy ok. 3 minut. Do ugotowanego sosu wkładamy pulpety. Całość gotujemy ok. 2-3 minut. **** PREPARAZIONE Frullate il pesce e la cipolla. In una ciotola versate il pesce

La grande e la piccola cuoca
Carpaccio wołowe z oliwą truflową i rukolą 333

typu parmezan, grana padano,   , garść świeżej rukoli,   kilka marynowanych kaparów   sól morska, grubo mielony pieprz,   oliwa z oliwek extra virgin + kilka kropli oliwy truflowej, sos balsamiczny(może być gotowy w butelce) Przygotowanie: mięso oczyszczamy z wszystkich błonek lub tłuszczu,owijamy szczelnie folią spożywczą nadając jednocześnie mu kształt wałka,(żeby później łatwo się kroił w okrągłe(...)bardzo intensywny smak) i posypanym .odrobiną soli .wołowinę ponownie solimy ,posypujemy pieprzem i układamy równomiernie rukolę,cieniutkie wiórki parmezanu,i marynowan kapary,wszystko polewamy delikatnie oliwą z oliwek i sosem balsamicznym i gotowe(najlepiej podawać z chrupiącym pieczywem) Smacznego

Swojskie jedzonko
Dorada faszerowana kaparami 121

łyżkę posiekanego koperku - szczyptę soli i pieprzu - olej do smażenia 1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie nacinamy skórę, aby utworzyć w niej kieszonki na kaparowy sos. 2. W misce łączymy kapary, olej, sok z cytryny, koperek, czosnek oraz przyprawy i całość ugniatamy widelcem. 3. Tak przygotowanym sosem z kaparów wypełniamy nacięcia ryby. 4. Faszerowaną doradę odstawiamy

Bez Cebuli
Zupa z krewetkami i kapustą pak choi 128

Lekka i przyjemna, zarazem rozgrzewająca zupa, pełna niesamowitych smaków. Składniki 250 g świeżych krewetek 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 2 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 liść kaffiru 200 g makaronu udon 1 duża kapusta pak choi sok z limonki tajskiej natka pietruszki sól, pieprz(...)Krewetki wyjmujemy, usuwamy pancerze i oczyszczamy. Bulion przecedzamy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w julenkę, dodajemy do bulionu i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem sosu, koncentratu pomidorowego, posiekanym czosnkiem oraz imbirem i liściem kaffiru. Po tym czasie dodajemy makaron, krewetki i posiekaną kapustę. Gotujemy jeszcze 2-3 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z limonki

R'n'G Kitchen
Obłędnie pyszny gulasz warzywny 190

ząbki czosnku 2 papryczki chilli 1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżeczka cynamonu ok 1/2 szklanki sosu chilli ok 1 szklanki wody 4 ziela angielskie 4 suszone figi 350 g kaparów 1/4 kiszonej cytryny (opcjonalnie) jak przygotować cytryny (klik)  sól, pieprz świeże mięta i kolendra(...)cebulą 5. Zalewamy ziemniaki wodą i pomidorami z puszki, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, następnie dokładamy różyczki brokuła, gotujemy jeszcze ok 10-15 min, doprawiamy całość solą, pieprzem, sosem chilli i miodem, dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki oraz posiekane figi, na sam koniec dodajemy kapary oraz drobno posiekaną ćwiartkę kiszonej cytryny, jeśli jej używamy 6. Podajemy ze świeżą miętą

Słodki Kompromis
Jajka zapiekane w pomidorach 111

dokładnie myjemy. Na początku odcinamy czubki i łyżeczką musimy wydrążyć środki. Do każdego pomidora wbijamy jedno jajko. Całość opruszyć solą i pieprzem. Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie przygotowujemy sos. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę oraz odrobinę wody i wszystko musimy zagotować i wymieszać ze sobą. Na końcu dodajemy śmietanę i mieszamy. Przygotowane pomidory musimy zalać sosem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Klasyka kuchni polskie: Bitki wieprzowe mojej babci 136

całe było przykryte. Do bitek dodaj także marchewkę, sól, pieprz i suszoną włoszczyznę. Całość duś pod przykryciem do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Gdy bitki będą miękkie, do powstałego sosu dodaj śmietanę. Całość ponownie zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe bitki podawaj polane sosem z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką

blog.moje-pasje.info
Drożdżowe krążki do piwa – przekąska imprezowa 143

Drożdżowe krążki są hitem każdej imprezy, nawet tej, gdzie piwa nie ma. Są mięciutkie, idealne wręcz z sosem czosnkowym czy innym, a także wszelkimi pastami czy hummusem. Doskonale komponują się z piwem. Przepis jest bazą, ale krążki świetnie smakują z dodatkiem granulowanego czosnku, kminku, maku czy czarnuszki. Najlepsza przekąska imprezowa ever Tak przypadły do gustu, na nieformalnej imprezie integracyjnej(...)robimy warianty smakowe, ciasto dzielimy na części i dodajemy do każdej inne przyprawy. Ciasto wałkujemy dość cienko. Kubkiem wycinamy krążki. Smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z piwem, sosami 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/drozdzowe-krazki-piwa/ MieszamWGarnku Artykuł Drożdżowe krążki do piwa – przekąska imprezowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Hot dogi z pieczarkami 138

sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułki wydrążamy i zapiekamy przez kilka minut w 180°C (najlepiej zapiec kilka minut przed ukończeniem sosu). Pieczarki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy śmietanę, lubczyk , zmniejszamy płomień i dusimy bez przykrycia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy

R'n'G Kitchen
Quinoa sushi z wędzonym łososiem i ogórkiem 131

gram wędzonej polędwicy z łososia 1 zielony ogórek kilka grzybków mun  3 arkusze nori 2 łyżki kawioru z pstrąga (opcjonalnie) 1 łyżka czarnego sezamu wasabi marynowany imbir sos sojowy BG  Wykonanie: Quinoę moczymy dwie godziny, a następnie kilka razy płuczemy i gotujemy w małej ilości lekko posolonej wody, aż ziarenka będą miękkie (ja lekko rozgotowuje), wchłoną wodę(...)pewnością znajdziecie ;)  Gdy już mamy uformowaną rolkę, kroimy ją bardzo ostrym nożem na kawałki. Układamy je na deseczce, lub tacy, przystrajamy kawiorem i czarnym sezamem. Podajemy z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem

Quinoa Raz!
DUSZONY FILET W PORACH 126

jako baza do curry czy jako mięso do kanapek, ryżu, kaszy czy frytek. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI:   2 filety z kurczaka 1 por 1 natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego 100 ml wody 1 łyżka płatków papryki czerwonej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka czosnku granulowanego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWNIE:   Filet z kurczaka myję i kroję(...)kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej a następnie dodaję mięso i przyprawy. Smażę kurczaka na rumiano. Pora i natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do miesa. Podlewam wodą i sosem sojowym. Całość duszę az płyny odparują. Mięso podaję do ryżu, kasz czy do kanapek. Smacznego

Gotowanie Patki
Chrupiący kurczak 147

tylko przekroić. Na każdym narożniku kratki położyć czosnek i połówkę cytryny. Pieczenie – nagrać piekarnik do 180 C i piec 45 minut. Podawać z zieloną sałatą i sosiekiem czosnkowym. Sos czosnkowy patrz tu Błyskawiczny sos czosnkowy Pycha, dziękuję za pomysł

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad 217

bazylię , czosnek , sól i paprykę do smaku . Smażymy do momentu , aż pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z makaronem , obficie posypane tartym serem Smacznego !     Post Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Warsztaty - 100 pomysłów na...Rama smaż jak szef kuchni ! Z Pascalem Brodnickim 141

Natomiast to co przygotowało stanowisko trzecie, było totalnym zaskoczeniem.  Myślałam, że już nic mnie nie zdziwi, a tu taka niespodzianka! Deser – francuski tost z chałki podany z sosem z pomidorków koktajlowych,lodami waniliowymi i sosem pomidorowo-karmelowym. Jest wprost nie do uwierzenia, że to wszystko razem może tak wspaniale smakować

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania