sosy - 72234 przepisów (strona:2080/4816)

Zupa fasolowa z jarmużem. Gotujemy wg Pięciu Przemian. 131

łyżeczki cukru trzcinowego  (Z)   szczypta suszonego rozmarynu  (M)   szczypta suszonego tymianku  (M)   pieprz ziołowy do smaku  (M)   sól himalajska lub sos sojowy do smaku  (W)   1/4 szkl. gorącej wody  (O)*   (D) - przemiana Drzewa (O)   - przemiana Ognia (Z)   - przemiana Ziemi (M)   - przemiana Metalu (W)   - przemiana(...)pomidorowy (D), gorącą wodę (O) i cukier trzcinowy (Z). (M) Dodać jarmuż, tymianek, rozmaryn i pieprz ziołowy. Gotować jeszcze 10 minut. (W) Po zakończeniu gotowania przyprawić zupę solą lub sosem sojowym. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Butter chicken czyli maślany kurczak 118

Bardzo łagodny kurczak z dodatkiem indyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tandorii masala sos : 3 łyżki masła szczypta mielonego

Polska Zupa
Rozmaryn – dlaczego warto go mieć w kuchni i co można z nim zrobić ? 122

może być suszony). Bakłażany polać oliwą z oliwek. Położyć na grillu w piekarniku i podpiekać przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika. Poczekać aż lekko ostygną. W międzyczasie można przygotować sos do polania ich. W osobnej misce wymieszać : sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek, drobno posiekaną bazylię. Polać tym sosem. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata

MODA NA BIO
Burrito z wołowiną i guacamole 152

być ona muśnięta olejem- dzięki temu tortille ładnie się zrumienią. Robimy to na średnim ogniu, możemy przykryć, by całość dobrze się podgrzała. Można szamać. Polecam z dodatkiem ketchupu, majonezowego sosu z tabasco lub sosu czosnkowego. Smacznego

Pichceniomania
“Przewodnik Kulinarny” – recenzja 173

Escoffiera, choć napisana ponad 100 lat temu do dziś jest biblią zawodowych kucharzy, którzy mają ją na podorędziu na wypadek, gdyby nagle musieli zrobić któryś z mniej znanych francuskich sosów. A sama część o sosach zajmuje w tej książce 20 stron.   Escoffier zadedykował ją młodym, początkującym kucharzom, żeby za 20 lat mogli stanąć na czele własnej restauracji. Uczy

Ugotowane pozamiatane
Wieprzowina duszona w cebuli 171

każdej strony razem z cebulą. Gdy wszystko będzie zarumienione podlewamy bulionem (ok.1/2 l). Dusimy pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu mięso obracamy. Jeżeli chcemy uzyskać aksamitny sos, wystarczy na koniec zmiksować płyn razem z cebulą. Cebula w naturalny sposób spowoduje zagęszczenie sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 194

jest smaczny :)). ~~SKŁADNIKI~~ filety z piersi kurczaka 2 szt. warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka )  pieczarki 4-5 szt. mała cebula 1 szt. sos sojowy ciemny 2 łyżki pieprz do smaku bulion warzywny 1 szkl.  makaron ryżowy 1 op.  natka pietruszki lub kolendra do posypania olej ryżowy 2 łyżki ~~METODA ~~ Kurczaka umyć(...)osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Zalać sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na 30 minut.  Warzywa odmrozić. Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Patelnie ( najlepiej woka ) rozgrzać. Wlać olej ryżowy i wrzucić wszystkie warzywa razem z pieczarkami. Podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać kurczaka. Gdy lekko zarumieni się wlać bulion. Gdy lekko odparuje ( nie całkowicie, musi powstać

Kuchnia Paulettes
Bulgogi. Koreańska potrawka z wołowiny. 150

niemal poszarpaniu na włókna - to podstawa. Składniki: 250 g wołowiny (rostbef, polędwica) 125 g małych boczniaków lub pieczarek 2 nieduże marchewki 3 cebule dymki 300 ml coli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1-2 łyżki octu ryżowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu szczypiorek sól Wykonanie: Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Warzywa i grzyby również pokroić(...)cienkie plasterki i umieścić w misce razem z wołowiną. Dodać colę, sos sojowy oraz olej sezamowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Mięso z warzywami przenieść na dużą patelnię razem z całą marynatą i dusić na średnim ogniu do niemal całkowitego zredukowania płynu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekany czosnek oraz ocet ryżowy

zadanie-gotowanie
Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami. Błyskawiczny gulasz z piersi kurczaka. 198

kaszą, kluskami czy plackami. Polecam :) Składniki - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 czerwona papryka, - 15 dag pieczarek - śmietana 18% - 2 łyżeczki mąki - sól, pieprz - czosnek mielony - papryka słodka mielona - sos sojowy - olej - zielona cebulka lub szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko(...)papryka będzie na wpół miękka. W małym naczyniu rozrabiam śmietanę z mąką i przelewam do zawartości patelni. Całość gotuję, mieszając na wolnym ogniu, jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli sos jest za gęsty można uzupełnić gorąca wodą. Na talerzu, czy w miseczce posypuję zielona cebulką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Tajskie curry z kurczakiem 195

osób - 1 porcja - 486 kcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy(...)minuty. Dodajemy mięso pokrojone na kawałki i podsmażamy 5 minut. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy na dużym ogniu często mieszając przez 10 minut. Pod sam koniec dodajemy sos sojowy oraz sok z limonki. Podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego :)  1 porcja - 486 kcal: - białka - 27 g - tłuszcze - 22 g - węglowodany - 43 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Paprykarz z tuńczykiem 139

przymierzam się jeszcze do zrobienia z wędzoną rybą. Ten okazał się rewelacyjny więc szczerze mogę go polecić.  100 g  ryżu brązowego pełnoziarnistego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 135g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora  1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela(...)ocet balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami. Gorące warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa

Kolorowa kuchnia Elki
Rosół mocno imbirowy 172

Miałam sporo wątpliwości gotując ten rosół. Lubię imbir, ale jego ilość trochę mnie przestraszyła. Bez potrzeby. Rosół wyszedł bardzo imbirowy, ale jednocześnie delikatny. Bardzo smaczny! Doprawialiśmy, już na talerzach, sosem sojowym. Dodałam też ugotowaną wcześniej komosę ryżową. Drugiego dnia wrzuciłam do rosołu szpinak. Tak więc jest to znakomita baza do różnych rosołowych wariacji. Bardzo polecam! Inspiracja  tutaj Składniki(...)Bulion przecedzić przez sito o drobnych oczkach, doprawić do smaku solą. Wrzucić mięso i zagrzać. Na talerze nakładać mięso, zalać gorącym rosołem, posypać kolendrą.  Do doprawienia można podać sos sojowy. Smacznego

Stare Gary
INDYK GOTOWANY W DELIKATNYM SOSIE Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I ESTRAGONEM 327

indyka -  1 łyżka oliwy lub masła klarowanego -   1 łyżka masła -  1 średnia cebula -  1 ząbek czosnku -   2 szklanki wody z 3 łyżkami sosu sojowego lub ugotowanego wywaru warzywnego lub drobiowego -   130 g zielonego groszku (mrożonego) -   3 średnie marchewki -   2 - 3 łyżki śmietanki 30% -   2 łyżeczki(...)indyka pokroić na cienkie plastry. W garnku na oliwie zeszklić krótko pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać pokrojony drobno czosnek oraz masło. Wlać gorący wywar lub wodę z sosem sojowym i zagotować na średnim ogniu kilka minut. Na mocno gotujący się wywar wkładać po jednym kawałku mięsa cały czas go gotując. Na koniec doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby

Calzonella.com
Pizza - nie pizza. W roli głównej kalafior. 167

serca. Gorąco polecam.   Pizza z kalafiora składniki: 1 kalafior średniej wielkości 2 jajka 2 łyżeczki koperku 2 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku dodatkowo: sos do pizzy + ulubione dodatki Wykonanie: Kalafiora dzielimy na małe różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy. Za pomocą rozdrabniacza mielimy go partiami aż uzyskamy cos na wzór wiórków(...)Celsiusza. Najlepiej sprawdzić stan wypieczenia placka, bo jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej. Ciasto ma być zrumienione przy brzegach i lekko na wierzchu.  Na tak przygotowany placek nakładamy sos i ulubione dodatki i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierwszy kawałek trochę ciężko się wyciąga, ale potem nie ma już problemu

Przysmaki Karolki
DOMOWE ZAPIEKANKI 221

Składniki: 4 bułki kajzerki ok. 200g pieczarek 2 łyżki oleju 150g sera żółtego 3-4 ogórki kiszone kilka plastrów szynki zioła prowansalskie sól pieprz ziołowy ketchup SOS KIELECKI CZOSNKOWY firmy SPOŁEM Sposób przygotowania: Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju i doprawić solą oraz pieprzem. Ser zetrzeć na tarce. Ogórki pokroić w talarki. Kajzerki przekroić wzdłuż na połowę, posmarować cieniutko masłem. Położyć(...)pieczarki. Następnie położyć ogórka, posypać serem i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C i zapiekamy, aż ser się rozpuści. Zapiekanki wyciągamy i polewamy ketchupem i sosem czosnkowym. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą

Proponowane wyszukiwania