odpowiedniego smaku. Worek i pomarańcze to pomysł mojej siostry Anyi, która w ten sposób przyrządza indyka. Serwowałam go w Boże Narodzenie z sosem jabłkowo-żurawinowym. Składniki: • indyk 4,2 kg • 3 duże marchewki • 4 pomarańcze • 2 kiście winogron ciemnych Solanka • 6 l wody • 9 łyżek soli • ziele angielskie – 10 sztuk • liście laurowe(...)sztuk Marynata – 1/2 szklanki oleju – 1/2 szklanki sosu sojowego – 1/4 szklanki octu winnego – 3 łyżki musztardy – pieprz do smaku Wykonanie: Solanka • Zagotować 1 litr wody z przyprawami, pogotować 5 minut i dosypać sól. Gotować, aż się rozpuści. • Wymieszać wywar z 5 litrami zimnej wody mineralnej niegazowanej. • Rozmrożonego indyka zamoczyć
To co kochamznudziła. Nie tylko dobrze, kolorowo wygląda, ale też wyśmienicie smakuje. Składniki: • 1 brokuł • 20 sztuk paluszków krabowych – 1 duże opakowanie • 1 puszka fasoli czerwonej • 1 puszka kukurydzy Sos • 2 łyżki majonezu • 2 łyżki jogurtu naturalnego • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Brokuła podzielić na różyczki i obgotować w wodzie z solą(...)kawałki. • Wymieszać składniki sałatki. • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i jogutem, doprawić solą i pieprzem. • Sałatkę wymieszać z sosem
To co kochamsukcesie Pieczonych żeberek z miodem, przedstawiam Wam ich nową odsłonę z dżemem morelowym i sosem sojowym. Żeberka są kruche, mięciutkie i rozpływają się w ustach, co jest zasługą pieczenia w worku. Gorąco polecam, szczególnie teraz, kiedy na dworze jest zimno, bo mięsko z odrobiną tłuszczyku doda nam energii. Mam nadzieję(...)tylko energii, a nie nadmiaru kalorii. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych Marynata • 6 łyżek niskosłodzonego dżemu morelowego • 3 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki soku z cytryny • 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: • Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i podgrzać do rozpuszczenia dżemu. • Żeberka pokroić tak, aby powstały porcyjki z jedną kością, i wymieszać z wystudzoną
To co kochamwołowiny mielonej • 1 cebula • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej • 2 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów krojonych • 1 puszka fasoli czerwonej • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka oregano • szczypta kminu rzymskiego • 1 płaska łyżeczka chilli • sól, pieprz do smaku • ugotowany ryż • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić(...)oliwie. Dodać posiekany czosnek, kmin rzymski, chilli, oregano, i przesmażyć z przyprawami. • Wrzucić na to wołowinę i rozcierając powstałe grudki mięsa mielonego przesmażyć całość. • Dodać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem i zalać pomidorami z puszki. • Pogotować całość ok. 10 minut. • Po tym czasie dodać paprykę pokrojoną w małą kostkę i pogotować
To co kochambrykiety mrożonych liści szpinaku • 6 pomidorów suszonych w oleju • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oleju z pomidorów • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki sosu sojowego Wykonanie: • Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z pomidorów. • Dodać posiekany czosnek i mięso pokrojone(...)kostkę, przesmażyć i doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Dusić ok. 10 minut. • Na koniec dodać pokrojone w paski pomidory. • Wymieszać z kaszą gryczaną i gryczotto gotowe.{jcomments
To co kochamkolby cykorii • 2 pieczone udka z kurczaka • 1 duże jabłko • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżki suszonej żurawiny • 10 listków bazylii • sok z 1/2 cytryny Sos • 3 łyżki majonezu • 2 łyżki śmietany kwaśnej • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Kurczaka pokroić w kostkę, jabłko obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem(...)cytryny. • Orzechy i liście bazylii posiekać. • Połączyć wszystkie składniki sałatki. • Wymieszać składniki sosu i dodać do reszty. • Cykorię podzielić na liście i ułożyć je na talerzu. • Nakładać na każdy liść cykorii łyżeczkę sałatki. Można sałatkę włożyć do jednej miseczki i dookoła poukładać cykorię, jak w sałatce gruszkowej
To co kochamzdrowa i idealna dla osób, które postanowiły zgubić parę kilogramów na wiosnę. Składniki: • 2 garści liści szpinaku • 1 puszka fasoli białej • 1 awokado • 100 g sera feta Sos • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: • Liście szpinaku umyć i osuszyć. • Awokado obrać i pokroić. • Fasolę odcedzić(...)salaterki włożyć szpinak, awokado, fasolę i pokrojony w kostkę ser. • Polać wymieszanymi składnikami sosu
To co kochamNastępna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę
To co kochamMałgosi Chmieleckiej. Ogólnie sałatka jest bardzo chrupiąca, a to za przyczyną orzeszków, kukurydzy i jabłka. Ulubiona mojej córki Moniki. Składniki: • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • 1 puszka kukuryszy • 1 puszka solonych orzeszków • 2 jabłka • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 2-3 łyżki majonezu Wykonanie: • Jabłka obrać i pokroić(...)kostkę. • Wymieszać jabłka, orzeszki, kukurydzę i odcedzonego z sosu tuńczyka. • Polać sokiem z cytryny i połączyć z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. • Wstawić na 2 godziny do lodówki, udekorować sałatkę
To co kochamPrzygotowuje się je dość szybko i łatwo. Polecam na grilla! Składniki na 10 sztuk: • 2 polędwiczki wieprzowe • 1 duża papryka czerwona • 1/2 świeżego ananasa • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz grubo mielony • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, majeranku, rozmarynu • 1 ząbek czosnku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Polędwiczki pokroić w kostkę(...)Wymieszać z oliwą, sosem sojowym, przyprawami i ziołami. • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. • Zamarynowane polędwiczki odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. • Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Pokroić paprykę w kostkę. • Z ananasa usunąć zewnętrzną warstwę, przekroić na ćwiartki, usunąć twardy rdzeń ze środka i pokroić również
To co kochamtuszki, bo u nas chłopaki jedzą piersi, a dziewczyny nogi. Składniki: • 2 filety z udźca indyka Marynata • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki piwa porter • 1/4 szklanki sosu sojowego • 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżka oleju • 1/4 łyżeczki pieprzu • 2 ząbki czosnku • 1 duża cebula Wykonanie: • Mięso indyka pokroić na małe kostki ok. 2 x 2 cm. Marynata(...)Cebulę drobno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. • Połączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać cebulę, czosnek, pieprz i dokładnie wymieszać. • Dodać mięso do marynaty, przemieszać składniki i odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Ja marynowałam całą noc. • Zamarynowane mięso indyka nabijać dość ciasno na drewniane szaszłyki. • Grillować szaszłyki na mocno rozgrzanym
To co kochamdałam tylko 1 łyżeczkę, bo nie przepadamy za ostrymi daniami. Składniki: • 6 ogórków gruntowych • 1 łyżeczka soli • 1-2 łyżeczki chrzanu wasabi • 1 łyżka octu winnego • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki sezamu Wykonanie: • Ogórki obrać i zetrzeć na plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać wodę(...)ogórków. • Połączyć razem sos sojowy, wasabi, ocet winny, cukier i wymieszać z ogórkami. • Sezam uprażyć na suchej patelni i wymieszać z ogórkami. Ja użyłam również do ozdoby szczypty czarnego sezamu
To co kochamsmaki. Sławek powiedział, że lepszej kaczki nie jadł! Składniki na 2 porcje: • 2 piersi kaczki • sól, pieprz do smaku • olej do podsmażenia • 2 łyżeczki sosu sojowego • 3 gruszki • 1 łyżeczka majeranku • 2 łyżeczki żurawiny ze słoika Wykonanie: • Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju(...)ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Włożyć gruszki do naczynia do zapiekania, posypać majerankiem. • Na gruszkach położyć piersi kaczki skórą do góry, polać sosem sojowym i przykryć naczynie. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 40 minut. • Podawać piersi pokrojone w plastry, z gruszkami i żurawiną
To co kochamnosić nazwę „Wyśmienita jak nigdy dotąd”. Składniki na 2 porcje: • 2 pomidory pomarańczowe • 1 mały pomidor czerwony • 1 banan • kilka liści bazylii • 3 ziarenka czerwonego pieprzu Sos • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • szczypta przyprawy curry Wykonanie: • Pomidory pomarańczowe i banana pokroić w plastry a czerwony(...)pomidor w kostkę. • Ułożyć na talerzu na obwodzie pomidory pomarańczowe, w środku banany, i posypać czerwonymi pomidorem. • Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i polać nimi sałatkę. • Posypać po wierzchu posiekanymi liśćmi bazylii i utartymi ziarenkami czerwonego pieprzu
To co kochamDzisiaj zdradzę Wam tajemnicę mojego najlepszego sosu żurawinowego. Najbardziej pasuje on do łososia lub kurczaka w cieście francuskim i wtedy zawsze ląduje w ich towarzystwie. Najprostszy bo dwuskładnikowy! Można go również podawać ze schabem pieczonym i zapiekanym serem pleśniowym lub w ogóle z różnymi rodzajami serów. Składniki: • 1 szklanka wina czerwonego
To co kocham