idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu oraz serów kozich, pleśniowych czy oscypków. Gładka konsystencja żurawiny może być również bazą do innych sosów. Dla mnie najlepszy ze wszystkich sosów. Składniki: • 1 kg żurawiny • 2 szklanki słodkiego wina czerwonego • 3/4 szklanki cukru Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej
To co kochamjeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak • 1 puszka cieciorki • 1 marchewka • 4 łyżki ziaren słonecznika • 4 liście jarmużu Sos • 4 łyżki oliwy • sok z 1/2 cytryny • 1/2 łyżeczki musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. • Liście jarmużu umyć(...)drobniutko pokroić. • Wymieszać jarmuż, marchewkę, pęczak, cieciorkę i słonecznik. • Połączyć składniki sosu i wymieszać z sałatką
To co kochamdanie cieszyło się ogromnym powodzeniem. Składniki: • 400 g dowolnego makaronu • 1 mała młoda kapusta • 200 g boczku wędzonego • 8 suszonych pomidorów w oliwie • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 4 łyżki oliwy z pomidorów • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • pęczek koperku Wykonanie: • Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. • Kapustę drobno(...)podsmażyć na oliwie. Gdy się zrumieni, dodać cebulę i razem poddusić. • Do boczku dodać kapustę, podlać 1 szklanką wody, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym. Dusić ok. 20 minut do miękkości warzyw. • Do kapusty dodać ugotowany makaron i posiekany koperek, przemieszać
To co kochamłyżeczki kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 3 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbirem Bulion drobiowy 0.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie papryki drobno pokrojona Składniki (przegrzebki(...)rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imbir korzeń, pastę imbirowa i czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa, paprykę słodka Gotujemy 10 minut pod przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu. Możemy zrezygnować z makaronu . Przegrzebki: Przegrzebki myjemy
Viola cooks with passionprzepis na tradycyjne kluski śląskie . Dzisiaj zachęcam do lekkiej modyfikacji przepisu i dodaniu ugotowanego buraka. Kluski są bardzo smaczne, różowe i lekko buraczane w smaku. Idealnie smakują polane sosem pieczeniowym. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 średniej wielkości burak mąka ziemniaczana sól do smaku Buraka umyć, odciąć końcówki i ugotować(...)uformować wałek oraz wykrawać kawałki ciasta. Wylepić kulki, lekko spłaszczyć i za pomocą małego palca - zrobić delikatnie wgłębienie. Przygotowane kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i podawać z sosem pieczeniowym. *Buraka można zmielić w maszynce do mielenia, jednak wtedy kolor klusek nie będzie w jednolitym, różowym kolorze Rady: - lepiej formować trochę mniejsze kluski, ponieważ szybciej się ugotują
Ugotowaćsól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie oczyścić i ugotować. Z masła i mąki zrobić złocistą zasmażkę, dodać wywar z buraków, mielony imbir i mieszając gotować do zgęstnienia sosu. Ugotowane buraki obrać, pokroić w kostkę i dodać do sosu, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i solą i jeszcze chwilę podgotować. Podawać na ciepło do obiadu
Tradycyjna Kuchnianajwięcej powietrza i nakłuwamy w 3 miejscach. Pakunek wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ostrożnie rozcinamy rękaw, a mięso polewamy sosem i pieczemy kolejne 20 minut. W międzyczasie można kilka razy polać mięso ponownie sosem. Wyciągamy mięso z piekarnika i czekamy 5 minut by odpoczęło. W tym czasie możemy rozłożyć na talerze warzywa
Emskie Smakiżadnego tłuszczu! Składniki: 1kg polędwiczek wieprzowych 1-2 jabłka ok. 350 g marchewek baby (mogą być mrożone) ok. 350 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu balsamicznego 1/2-1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz Wykonanie: Polędwiczki wieprzowe oczyścić z błonek i kawałków tłuszczu. Jeśli będzie je układać wzdłuż naczynia, nie musicie(...)razem z marchewką do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec polędwiczki, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Na warzywa położyć kawałki polędwiczek nadzianych jabłkiem. Wymieszać miód, musztardę, ocet balsamiczny, sos sojowy ze zmiażdżonym czosnkiem i cynamonem. Przygotowaną marynatą polać mięso wzdłuż. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 4o minut (mięso powinno być
Pociąg Do Kuchnikolosalna! Mięso jest mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, nie tak jak pierś, która po dłuższej obróbce termicznej staje się twarda i wiórowata. Z dodatkiem boczku, pomidorowego sosu i białej fasoli tworzy mieszankę idealną! Polecam z całego serca. :) Kurczak po myśliwsku: 250 g boczku wędzonego parzonego lub surowego w plastrach 500 g udek z kurczaka bez skóry i kości(...)kurczak zmieni kolor. Na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy całość, następnie wlewamy passatę, dodajemy cukier oraz liście laurowe. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie próbujemy sosu i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzamy fasolę i dodajemy ją do kurczaka, mieszamy wszystko razem i podajemy. Kurczaka można podać z makaronem, ryżem lub bagietką. Ze wszystkim smakuje
Cooking Monsterpieprzem. Dodaj również oliwy. I tak marynuj przez całą noc. Na drugi dzień podlej wodą i piecz do miękkości w piekarniku na 180-200 stopni. Pod przykryciem. Nie odlewaj sosu , który się wytworzył, będzie potrzebny. Odlej go , podgrzej i wymieszaj z mlekiem kokosowym. Mięsko pokrój w kawałeczki, dołóż. Sos gotowy! Następnie ugotuj ziemniaki i odstaw do wystygnięcia. Gdy będą chłodne
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI: SAŁATKA: 1 jajko ugotowane Garść szpinaku 2 rzodkiewki Sól i pieprz Suszona Bazylia SOS: 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE: Jajko kroję na 4 części. Szpinak myję. Nastepnie układam na talerzu. Rzodkiewki myję i kroję w cienkie plastry. Ukladam na szpinaku. Nastepnie ukladam jajko. Składniki sosu mieszam ze sobą, a nastepnie
Gotowanie Patkiszybko, że w zasadzie trzeba się bardzo skupić, żeby nie przegapić dodawania kolejnych składników Czas start i za 15 minut obiad lub kolacja gotowe! SKŁADNIKI: puszka tuńczyka w sosie własnym opakowanie sera feta 150g (polecam prawdziwy grecki, można go kupić już niemal w każdym supermarkecie) gałązka pomidorków koltajlowych 15-20 dużych czarnych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku oliwa(...)sparzyć aby obrać skórkę, ale nie jest to konieczne) i oliwki. Dodajemy na patelnię. Odrobinę solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz oregano. Gotujemy makaron al dente i dodajemy do sosu na patelni. Wszystko mieszamy i od razu podajemy. Można posypać świeżą bazylią. Smacznego! P.S. Zdjęcie nie powala, ale smak wynagradza ten element
Kuchnia w bieguBlueberry Corner by "jagodzianka" Policzki wieprzowe w warzywnym sosie to ciekawe odkrycie na moim stole. Są delikatnym, bardzo miękkim mięsem, które po ugotowaniu wręcz … Przeczytaj cały artykuł Post Policzki wieprzowe w warzywnym sosie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornermetodą "Julienne" garść pieczarek pokrojone na 4 części podpieczone na patelni bez tłuszczu 1/2 cebuli opalonej na patelni bez dodatku tłuszczu garść drobno pokrojonego szczypiorku i natki pietruszki 250ml sosu Sweet Chilli 1 łyżeczka oliwy truflowej 1 mała papryczka chilli drobno pokrojona sól morska grubo mielona Sposób: Krewetki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nadziewamy na patyk drewniany do szaszłyków(...)położyć tak by krewetki nie wisiały w powietrzu (patrz zdjęcie) ,przykrywając przykrywką. Gotujemy na parze około 4 minut, krewetki muszą zmienić kolor na czerwony. Wykładamy wedle fantazji ,polewamy całość sosem Sweet Chilli ,i same krewetki skrapiamy kilkoma kroplami truflową oliwą. Posypujemy ziołami i papryczka chilli Podajemy od razu na stół. Smacznego
Viola cooks with passiondyni 1 mała puszka (165ml) mleczka kokosowego 2 łyżki passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki chilli 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka curry Przygotowanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałki u pieczemy w piekarniku przez 20 min. w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną dynię blendujemy(...)średnim garnku podsmażamy na oleju kokosowym przeciśnięty czosnek. Dodajemy passatę pomidorową, prawie całe mleczko kokosowe, sos sojowy, olej sezamowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy mus z dyni. Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy udekorowany mleczkiem kokosowym i świeżymi ziołami
Czarnawisienka