kroimy w cienkie paski. Umyte warzywa kroimy za pomocą obieraczki. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, ser, przyprawy, przeciśnięty czosnek. Na upieczony spód tarty wykładamy warstwowo warzywa, po czym zalewamy je sosem. Zapiekamy do czasu aż ser się zrumieni, masa się zetnie, a warzywa zmiękną. Podawać z sosem czosnkowym
Gotuj z Agnesłyżka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki ostrej papryki łyżka białej gorczycy kilka kulek jałowca -//- -//- ziela angielskiego 2 liście laurowe ( pokruszyć) 3 ząbki czosnku 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego łyżka brązowego cukru Oraz: 2 cebula główka czosnku pietruszka 3 łyżki oleju Czyste mięso dobrze jest po nakłuwać, raz zerwie się włókna i będzie delikatniejsze(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli zaś ma to być wersja na ciepło zostawiamy aby odpoczęło tylko z 10 minut. Wywar z pieczenia przecedzamy, warzywa miksujemy i mamy pyszny sos. Jeśli ktoś nie ma octu balsamicznego, proponuję sok z cytryny. To nie tylko smak i aromat, ale także rozbijanie białka w mięsie. A więc delikatniejsza jego struktura
Dieta moja pasjateż dość dużo twarogu postanowiłam zrobić tak.... 3 tortille ( u mnie z siemieniem ) 300 g twarogu półtłustego jajko łyżka cukru waniliowego łyżka soku z cytryny cukier brzozowy do smaku Sos truskawkowy przepis ---> TU W misce rozgniatamy twaróg razem z resztą składników za pomocą widelca. To nie musi być gładka masa jak na sernik. Nawet jak trafią się grubsze(...)spód zaczyna się złocić obracamy na drugą stronę i znów podgrzewamy. Tak obracamy ze dwa razy, aby całość się przepiekła, a jajko ścięło. Po lekkim ostygnięciu podajemy z sosem truskawkowym, przygotowanym według przepisu. Świetnie się sprawdza jako drugie danie na słodko, to naprawdę solidna porcja, twaróg to produkt sycący. Sprawdzi się również jako deser lub poczęstunek dla gości
Dieta moja pasjaboczkiem i żeberkami. 1,5 kg ziemniaków cebula jajko 2 łyżki mąki łyżeczka majeranku ząbek czosnku 200 g kiełbasy sól i pieprz do smaku olej 2 łyżki bułki tartej Sos: 150 g serka ( np Bieluch) 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz cayenne według smaku 3 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku Pokrojoną rzodkiewkę razem ze szczypiorkiem dodajemy(...)się babce. Po około 70 minutach podkręcamy temperaturę do 200 stopni, aby się całość ładnie zrumieniła. Podajemy z czym kto chce, z surówką, buraczkami lub jak u mnie z sosem czosnkowym
Dieta moja pasjawiększości mieszkań. Jeśli nie, to są na tyle łatwo dostępne, że w tej chwili pójdziesz ubrać buty i szybko pogalopujesz na zakupy do sklepu obok. Nie ma wymówek. Jakie sosy polecam? U mnie burger z ciecierzycy był dopieszczony przez sos orzechowy , keczup i majonez z płatków ryżowych oraz kilka podstawowych warzyw, jakimi są pomidor, ogórek i czerwona cebula. Rewelacyjne połączenie
Blendmanśliwkami , zalewam wszystko wodą , aż mięso nam zakryje woda , dodaję listek laurowy , pieprz w ziarenkach , i gotuję wszystko na bardzo małym ogniu około 2 godzin , często sprawdzając , aby sos się nie przypalił . Po tym czasie kiedy jak sos nam ładnie zgęstniał , doprawiam solą do smaku , pieprzem i podaję z ziemniaczkami oraz surówką
Mój Smakłyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda(...)maszynce do mięsa: podsmażone cebule, ugotowane mięso, marchewki i pietruszkę. Do zmielonych składników dodać jajko, bułkę tartę, rosół, gęsi tłuszcz. Przyprawić farsz majerankiem, tymiankiem, kolendrą, solą, pieprzem i sosem sojowym. Wstawić farsz do lodówki, na pół godziny, aby trochę stężał. Przygotowanie ciasta i lepienie pierogów: Mąkę i sól przesiać do miski. Następnie dodać gorącą wodę i wymieszać
Codziennik Kuchennysolą, pieprzem oregano i bazylią. Lekko wymieszać. Dodać łyżkę masła. Przykryć i gotować w ustawieniu Low 3- 4 godziny. Godzinę przed końcem gotowania dołożyć kiełbaski - zanurzyć je delikatnie w sosie. Podawać kiełbaski posypane natką pietruszki, z dużą ilością sosu i dobrą bułką. Smacznego
Stare GarySkładniki: 1 podwójny filet z kurczaka marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego sok z 1/2 limonki 3 ząbki czosnku po pół … Czytaj dalej Kurczak satay
czarrna od kuchniwersję Krwawej Mery oraz wspomniany oryginał. 90 ml wódki (dodałam odrobinę mniej) 180 ml soku pomidorowego (u mnie 100% sok pomidorowy Victoria Cymes ) 30 ml soku cytrynowego 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco 1 szczypta (*) soli selerowej (solidna) 1 szczypta soli zwykłej (solidna) 1 szczypta pieprzu (solidna) Dodatkowo: lód w kostkach (pominęłam) Dekoracja: plaster cytryny (opcjonalnie) listki
Di gotujedietetyczne, ani bogate w witaminy, są za to wyśmienite w smaku. Ślimaki z ziemniaków, mąki i parmezanu smażone na oleju rzepakowym. Chrupiące jak frytki, pyszne w środku idealne z sosem tzatziki lub czosnkowym. Fantastyczne jako dodatek do obiadu lub przekąska do filmu. Moje dzieci za nimi przepadają, Wy również w nich przepadniecie :) Czas przygotowania: 20 minut + czas na gotowanie ziemniaków(...)rzepakowy (około 1 cm). Wyciskamy ślimaki ziemniaczane na rozgrzany olej. Kiedy zaczną się rumienić przewracamy na drugą stronę. Po chwili wykładamy na ręczniki papierowe. Podajemy na ciepło z dodatkiem sosu np. czosnkowego lub koperkowego . Smacznego
Kolizje SmakówObiad na niedzielę, przepyszny, wykwintny i elegancki. Zamiast tradycyjnego schaboszczaka proponuję filecik z kurczaka w sosie gorgonzoli z gruszkami i orzechami włoskimi. Użyłam surowego owocu ale można zastąpić z puszki. Czas przygotowania - max. 20 min. Róbcie, warto :-) mniammmm Zdjęcia wyszły fatalnie, przepraszam z góry za jakość ale robiłam w nocy telefonem... Składniki: 1 niewielka pierś z kurczaka(...)syrop. Dusić aż owoce będą miękkie a woda wyparuję. Ser gorgonzola rozpuścić w szerokim rondlu, dodając powoli jogurt i śmietanę. Orzechy sparzyć wrzątkiem, drobno pokroić. Mięso i sos wymieszać z gruszkami i orzechami , dodać dużą ilość świeżo mielonego pieprzu. Jeść!!!!! Podawać z kaszą, kluseczkami lub ziemniakami
pieprzny smaczekłyżka płatków migdałowych 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka masła klarowanego (lub oleju koko.) 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki słodkiej Sól i pieprz do smaku Kilka kropel sosu sojowego Kilka kropel oleju sezamowego Przygotowanie: Brokuła rozdrabniamy w maszynie na "ryż". Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy na tłuszcz cebulę, płatki migdałowe i przeciśnięty(...)przez praskę czosnek. Smażymy ok. 2-3 min po czym dodajemy brokuła i rodzynki lub żurawinę. Doprawiamy papryką, curry, solą i pieprzem. Dodatkowo możemy dodać sos sojowy i olej sezamowy. Na drugiej patelni na odrobinie tłuszczu smażymy jajka. Przekładamy brokuła na talerz i kładziemy na niego jajko
CzarnawisienkaSKŁADNIKI: 1 tortilla 3 plastry salami dowolny sos garść jarmużu 1 ogórek konserwowy PRZYGOTOWANIE: Tortille smaruję dowolnym sosem. Następnie układam plastry salami. Następnie dodaję jarmuż już umyty i pocięty drobno. Na koniec kładę plastry ogórka konserwowego, ja kroje wzdłuż. Tortillę dokładnie zawijam dosyć ciasno.. Całość pakuje w torbę śniadaniową lub zawijam w folię aluminiową lub spożywczą. Smacznego
Gotowanie Patkiwychodzi około 12 sajgonek ) 200 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego ) 5 jajek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 duża cebula 1 łyżka sosu teriyaki 1 malutka łyżeczka gałki muszkatołowej sol do smaku 1 duża marchewka 100 dag makaronu nitki bułka tarta olej do smażenia placki ryżowe(...)marchew ,wszystko razem przesmażam do momentu aż mięso się nam dobrze usmaży , jak mamy mięso gotowe , odstawiamy z ognia , i dodajemy pieprz ziołowy , sól , czosnek granulowany , makaron ugotowany nitki , sos teriyaki , gałkę , oraz trzy jajka , wszystko ze sobą łączymy , aż nasze składniki dobrze się połączą . Jak mamy farsz gotowy , do głębokiego talerza wlewam wody i pojedynczo namaczam nasze placki
Mój Smak