pracy lub lekkim obiadem. Na 2 porcje: 2 filety z piersi kurczaka Marynata: 2 ząbki czosnku Przyprawa do mięsa Ostra czerwona papryka 1 łyżeczka liścia lubczyku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego Dodatkowo: 1 czerwona papryka 4 pomidory 1 ogórek 4 łyżki pistacji 150 g sera feta 10 czarnych oliwek 1 opakowanie mixu sałat Active lub Party(...)Easy 100 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Filet z kurczaka nacieramy dokładnie przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką, lubczykiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy filet oblewamy sosem sojowym. Odstawiamy na całą noc w zamkniętym pudełku. Następnego dnia grillujemy do miękkości. Zdejmujemy z patelni aby mięso odpoczęło, kroimy na plastry. Mix sałat mieszamy z pokrojonym w paseczki pomidorem oraz
VioletoweKucharzenieprzepisów jak można się domyśleć na dania z warzyw strączkowych, ale nie znajdziecie w tym zbiorze banalnej grochówki, czy fasolki po bretońsku. Jest za to falafel z soczewicy z sosem jogurtowo miętowym, zielona fasolka w ananasowym sosie chili, orientalne smażone kuleczki z czerwonej fasoli, czy intrygujące bardzo lody z soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych. Ja z pewnością wypróbuję kilka przepisów
Cynamonowe szczęścieBrokuł w sosie czosnkowym to pomysł na szybką i prostą do przygotowania przekąskę na słono. Sałatka jest mocno czosnkowa, a brokuły w całości są "otulone" sosem jogurtowo-majonezowym. Przed podaniem sałatkę należy posypać pestkami dyni lub płatkami migdałowymi. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 brokuł 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki
Ugotowaćmerquen, zagotować. Wrzucić małże, gałązki pietruszki, przykryć i gotować aż małże się otworzą (około 4 -5 minut). Gdy będą już otwarte, wlać wino, przykryć i zagotować. Małże wyjąć. Połowę sosu zagęścić przez gotowanie. Resztę można zamrozić i użyć, na przykład do duszenia jagnięciny. Kapelusze pieczarek oczyścić z ziemi, wyciąć korzonki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wierzchem do dołu (blaszkami(...)góry). Kapelusze pieczarek wypełnić małżami, polać sosem, posypać posiekanymi liśćmi pietruszki i serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż się zrumienią. *pieczarki portobello duża pieczarka z lekko brązowym kapeluszem. Średnica kapelusza dochodzi do 12 cm. W smaku lekko słodka. **merquen, merken – chilijska przyprawa - 70% wędzonego chili, 20% soli, 10% nasion kolendry zastawa
królestwo garówbakaliowych zalanych właśnie tym mlekiem z tubki. *Ja poprosiłam o jedną gałkę.. Przesłodki, przesmaczny deser dla każdego łasucha.* Oprócz hamburgera i deseru mamy też ‘’Jego’’ przysmak - wołowinę w sosie seczuańskim, która jest tak ostra, że ja jej nie zjem, choć sama ją robię (śmiech). U nas i tak stopień ostrości jest mniejszy, aby było to w ogóle jadalne. Mamy(...)również zrazy Beksińskiego, inne od wszystkich bo nie zawinięte. U nas jest to wołowina, rozbita w sosie własnym gotowana z dużą ilością czosnku i pieprzu. Duszona, nie smażona. Nic nie robimy na zapas więc może trzeba czekać na to troszkę dłużej niż gdzie indziej. Jeżeli ktoś powie, ze nie chce danego mięsa z ryżem to dostanie z kaszą. Wszystko można
Czarnawisienkablogów #1 | Przepisy na dynię Sakiewki z kurczaka z orzechami BLOG: http://osmykolorteczy.blog.pl/ Ciasto Ferrero Rocher BLOG: http://mysweetworld.pl/ Wieprzowina w słoiku z orzechami włoskimi BLOG: http://magicznyskladnik.pl/ Sos mole czy meksykański sos z czekoladą BLOG: http://www.jadlonomia.com/ Snickers krem BLOG: http://smakowitykasek.pl/ Strucla orzechowa BLOG: http://www.everycakeyoubake.pl/ Orzechowe ciasto z cukinią BLOG: http://www.mojewypieki.com/ Miodownik z orzechami BLOG
Kuchnia Bazyliirobić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 6 miseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego 1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów z dorsza 2 duże łodygi trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kaffir House Of Asia(...)mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, podarte liście limonki kaffr House Of Asia, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasion chilli i sos rybny. Wszystko gotować 2-3 minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego
Jemy Pijemyjedno z moich ulubionych dań. Przyznaję, że najczęściej zamawiam je w sprawdzonej knajpce, ale tym razem postanowiłam je zrobić samodzielnie. Wyszło doskonale! Mięso jest miękkie i delikatne, sos gęsty, bardzo intensywny w smaku i niezbyt pikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt jak w indyjskiej restauracji! Spróbujcie sami. Składniki: 0,5 kg mięsa z fileta(...)imbiru trzeba też dodać posiekany ząbek czosnku). Kurczaka lekko oczyścić z masy jogurtowej i smażyć partiami na maśle klarowanym aż będzie lekko brązowy. Dodać kawałki mięsa do sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo domowymi chlebkami chapati. Chlebki chapati Składniki: 1,5 szklanki mąki
Kulinarne Inspiracjezapiekanek. Surówka z kalarepy z czarnym sezamem. Składniki: - 2 średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko - 2 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - skórka i sok z ½ cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (light) - 1 łyżka wina ryżowego Mirin (można zamiennie dać syrop z agawy, ewentualnie miód) - 1 łyżka oleju sezamowego - czarny sezam Obieramy kalarepki, marchew, jabłko i czosnek. Kalarepy i jabłko szatkujemy(...)połową soku z cytryny – mieszamy. Marchew kroimy na długie i cienkie paski (dodamy ją na końcu). Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do małej miseczki. Do czosnku wlewamy sos sojowy, wino Mirin, olej sezamowy i resztę soku z cytryny – mieszamy składniki. Powstałą marynatę dodajemy do miski z kalarepą, dodajemy paski marchewki – łączymy składniki. Całość posypujemy czarnym sezamem i drobno
mojewypiekiinietylkoszklanka kaszy jaglanej 1 szklanka soczewicy 2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa 1 łyżka masła 55 g kostki jabłkowej cząber majeranek 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Soczewicę gotujemy aż będzie miękka. Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szklanki wody, wrzucamy do niej kostkę rosołową, a gdy wchłonie już całą wodę(...)podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Do miski wrzucamy ostudzoną i ugotowaną soczewicę oraz kaszę jaglaną, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, sos sojowy i przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Na końcu dodajemy kostki jabłkowe i mieszamy łyżką. Masę przenosimy do keksówki wyłożonej papierem
Kuchnia MagdaLenyWitam Kochani Dziś bardzo szybki, łatwy, wręcz podstawowy przepis na specjał kuchni śląskiej-czyli kluski śląskie z dziurką :P Są mięciutkie, wspaniale smakują z sosem grzybowym :-) Przepisu konkretnego nie ma , trzeba się tylko ściśle trzymać proporcji. SKŁADNIKI -ugotowane ziemniaki -mąka ziemniaczana -2 jajka -troszkę soli do smaku -łyżeczka cukru Ziemniaki gotujemy i ostudzone przepuszczamy przez praskę. Następnie(...)wyjętą część ziemniaków, jajka, sól, cukier i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kluseczki z dziurką. Następnie gotujemy je wrzucając na gotującą się wodę. Gotujemy do wypłynięcia. Podajemy z sosem :-) I gotowe. Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć 3 równe koła,ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem. Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym. Ja użyłam do tego celu domowej roboty pasty z cukinii i pomidorów. Na posmarowane placki położyć usmażone mięso i kawałki papryki. Na koniec posypać kawałkami(...)mozzarelli. Pizzę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut. Podawać na ciepło z ulubionym sosem
Kolorowa kuchnia ElkiDodaj garść wiórek jabłkowych lub innych do pojemnika na wiórki. – Umieść żeberka w stojaku lub na ruszcie. – Wędź przez 3-4 godziny. – Jeżeli chcesz pokryj żeberka sosem BBQ. Podnieś temperaturę do 200°C na 10-20 minut. – Wyciągnij żeberka z wędzarni i przykryj je folią aluminiową. Pozostaw je na 10 minut, aby „odpoczęły”. Spowoduje(...)Wędź przez minimum 4h, do momentu aż mięso będzie gotowe. – Wyciągnij łopatkę z wędzarni, szczelnie owiń ją folią aluminiową i zostaw na 30 minut. – Dodaj sos bbq. – Podaj i delektuj się wyjątkowym smakiem autentycznego Pulled Pork z południa Stanów Zjednoczonych. The post 4 proste i łatwe przepisy do wykorzystania w wędzarni Broil King SMOKE appeared first
naRuszciemiski dodajemy jogurt grecki, przetarte ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, posiekana miętę oraz koperek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, żeby składniki się połączyły smakiem. Sos podajemy schłodzony
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewidelec swobodnie wysuwa się z mięsa, to jest ono upieczone. Po upieczeniu mięso przykryć i pozostawić z 5 minut w wyłączonym piekarniku by doszło. Osoby, które lubią mięsko z sosem, mogą do części wytopionego podczas pieczenia płynu, dodać śmietany i zrobić sos. Zobacz również: Karkówka z płatkami chili i kminkiem
Kuchcik gotuje