sosy - 72734 przepisów (strona:2099/4849)

Łopatka z rodzynkami i morelami 242

Morele kroimy na pół i wraz z rodzynkami wrzucamy do garnka. Dodajemy gorącej wody, tyle aby zakryła mięso. Dusimy 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso razem z sosem przekładamy do miski. Na dnie garnka po duszonym mięsie (nie myjemy go) układamy warstwę ryżu, na to warstwę mięsa, następnie znów warstwę ryżu i mięsa. Odstawiamy na 15 minut(...)ryż wchłonie sos. Garnek można wstawić do ciepłego piekarnika. Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
SAŁATKA Z RUKOLĄ I SEREM BRIE 243

przygotowania: Rukolę opłukać i osuszyć. Gruszkę umyć, obrać, usunąć z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.   Ser pokroić w kostkę. Z soku z cytryny, oleju i przypraw zrobić sos.   Rukolę ułożyć na talerzu, posypać gruszką, serem i orzechami. Całość polać sosem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Sałatka brokułowa 164

dente (powinny być lekko twarde). Odcedzić, przepłukać zimną wodą i ostudzić. W tym czasie cebulę pokroić w piórka a winogrona przekroic na połówki. Szynkę podsmażyć na patelni. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i wyciśnietym przez praskę czosnkiem. Do miski przenieć ostudzone brokuły i resztę składników. Polać sosem a wierzch posypac prażonym słonecznikiem

Szybko Tanio Smacznie
Gościniec „Siedem Drzew” 191

zdecydowałam się na rybę a reszta towarzyszy na mięsko. Pychota! Do picia zamówiliśmy duży dzban domowej lemoniady, która świetnie ugasiła nasze pragnienie. Łosoś z grilla podany z ziemniakami i sosem francuskim Polędwiczka w sosie z sera pleśniowego była bardzo delikatna. Przepyszne mięso. Swoją drogą sposób podania, te zioła i kwiatki na talerzu, – 6+ : ) Klasyczny zestaw surówek – najlepsza była

Szybko Tanio Smacznie
Indyk pieczony z bananami 177

startego żółtego sera – 2 łyżki keczupu – 2 łyżki curry – 3 łyżki płatków migdałowych – banany w ilości pozwalającej przykryć mięso – sól, pieprz do smaku Sos: Do miski wlać śmietanę, dodać ser, ketchup i przyprawy. Mięso pokroić w wąskie, podłużne plastry – przyprawić i lekko podsmażyć z obu stron. Usmażone kawałki układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym(...)układać połówki bananów. Zalać przygotowanym wcześniej sosem. Piec ok 30-40 minut w 180-200 stopni. Posypać płatkami migdałów

Szybko Tanio Smacznie
Rolada szpinakowa z maślakami 227

mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Farsz: 0,5 kg maślaków 2 jajka 240 g sera feta ½ pęczka pietruszki Sól Pieprz Sos: 190 g jogurtu naturalnego (gęstego) 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tartego chrzanu Zebrane grzyby oczyszczamy i obieramy. Zalewamy zimną wodą, tak aby były w całości przykryte. Świeże maślaki gotujemy około(...)wierzch smarujemy serem feta. Następnie rozkładamy na całości usmażone grzyby. Ciasno zwijamy w rulon. Kroimy w plastry. Roladę możemy podać na ciepło lub jako zimna przekąska.  Podajemy z sosem czosnkowo chrzanowym (jogurt wymieszamy z chrzanem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem). #Ambition A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w  internetowym sklepie Dajar otrzymacie 10% rabatu wpisując hasło

VioletoweKucharzenie
Sałatka obiadowa z kalafiora 955

Zamiast klasycznego kalafiorka polanego masełkiem z bułeczka polecam do obiadu taka prostą sałatkę. Kalafior świetnie komponuje się z koperkiem oraz lekkim sosem czosnkowym i doskonale pasuje do mięska. składniki: 1 duży kalafior 2 łyżki posiekanego koperku 5 łyżek jogurtu 5 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Do miseczki przełożyć jogurt i majonez. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(...)różyczki, dokładnie umyć. Ugotować al'dente we wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ugotowanego kalafiora osączyć i wystudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać posiekany koperek oraz wcześniej przygotowany sos. Dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z czerwonej kapusty a'la colesław 187

Składniki: 1/2 główki małej kapusty czerwonej 1 marchewka 1 mała cebula 1 jabłko (szara reneta) 20 dag kukurydzy z puszki sól Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarepskiej lub dijon) 2 łyżki soku z cytryny pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na cienkie paski i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 20 minut aby zmiękła. Marchew(...)jabłko obieramy a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Dodajemy wszystko do kapusty. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę

Qchnia po prostu
Miotełki wiedźmy na Halloween 218

Jeśli poszukujecie fajnych przekąsek na imprezę Halloweenową to mamy dla Was idealną propozycję. Miotełki wiedźmy wyglądają zjawiskowo, fajnie smakują zwłaszcza w towarzystwie sosu czosnkowego i niezwykle uatrakcyjnią imprezę! Polecamy! Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Słone paluszki Plasterki sera żółtego Szczypiorek Szczypiorek zalewamy wrzątkiem i po chwili wyciągamy z wody. Plasterki sera tniemy wzdłuż na pół i na dłuższej połowie(...)jednej strony nacinamy do połowy szerokości. Obwijamy ser na paluszkach i zawiązujemy szczypiorek. Podajemy na przykład z sosem czosnkowym. Smacznego

Kolizje Smaków
Polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie 221

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na  polędwiczki smażone  i  polędwiczki w sosie własnym , a dziś proponuję polędwiczki pieczone w musztardzie. Bardzo proste, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia :) Gorąco polecam!!! Składniki: ok. 1 kg polędwicy wieprzowej

kuchnia doski
Hot dog z resztek 199

Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Ulubiony ser, taki co ładnie się topi, pokroić w plastry. Można dodać wszystkie warzywa jakie macie w lodówce. Wybór należy do Was :0 Sos – majonez i ketchup wymieszać razem w takich samych proporcjach. Bułki przekroić na pół i podgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Mięso podgrzać w mikrofalówce lub w inny sposób. Na bułkę(...)rozłożyć rozdrobione mięso, na to ser, warzywa i sos. Przykryć drugą częścią bułki, wbić w środek drewniany patyczek lub specjalne końcówki do hot dogów. Serwować natychmiast. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Śniadaniowa quesillada 162

placka można lekko zagiąć do środka, zapobiegnie to wylewaniu się jajka) i zapiekać przez kilka minut - do czasu aż jajko się zetnie. Natychmiast podawać. Opcjonalnie można  polać ulubionym sosem - u mnie ostry sos sriracha, który idealnie komponuje się z jajkami.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka z kurczaka z dynią  255

solą i pieprzem Na talerzu ułożyć rukolę, na nią wyłożyć upieczoną dynie (można też dodać upieczoną cebulę i/lub ząbki czosnku), pomidorki koktajlowe i oliwki przekrojone na pół. Skropić przygotowanym sosem z oliwy. Usmażonego kurczaka pokroić na plastry grubości około centymetra i ułożyć go na sałacie. Kurczaka można skropić pozostałą częścią sosu.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pomysł na… dynię makaronową z sosem bolognese 197

Usuwamy gniazdo nasienne. Środek smarujemy olejem kokosowym i trochę solimy. Układamy na blasze skórką do góry i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy sos boloński. Ja użyłam 500 g mięsa mielonego z indyka i 750 g passaty. Podsmażyłam mięso i zalałam połową passaty. Gdy passata trochę odparowała, zostawiłam na średnim ogniu dolewając resztę passaty(...)solą. Na koniec dodałam ok. 100 g żółtego sera i wymieszałam delikatnie. Gdy dynia się upiekła, zruszyłam miąższ widelcem, żeby powstały „makaronowe” nitki. Włożyłam do środka sos boloński i zajadałam ze smakiem

Kucharzyca
Tajska zupa dyniowa z kurczakiem 178

dyni * 800 ml bulionu z kurczaka 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego groszku 2 filety z kurczaka 2 szalotki 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżki masła Instructions Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę

Wędrówki po kuchni