łyżeczki przecieru, sól i dużo bazylii oraz oregano. Wlać 100 ml wody i dokładnie wymieszać. Do patelni z mięsem wrzucić opłukaną fasolę i dusić jeszcze 5 minut. Sos i farsz przestudzić. Nakładać farsz równomiernie na placki tortilli. Ja układam go w kształcie prostokąta pośrodku tak, aby łatwiej było zawijać enchilady w paczuszki. Nasmarować dokładnie naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Układać(...)enchilady zgięciami do dołu naczynia. Posmarować wierzch przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie posypać serem żółtym startym na dużych oczkach. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Na koniec udekorowałam świeżym oregano
Karola gotujewielkości kostkę. Przyprawić dużą ilością ostrej papryki, chili, pieprzu, posolić. Ja dodałam także oregano. Smażyć tak, by mięso się ścięło, ale było soczyste - kilka minut. Składniki na penne w sosie serowym z kurczakiem na ostro (3 porcje): 3 pojedyncze filety z kurczaka (z papryką, chili, pieprzem, solą i oregano - pisałam wyżej jak zrobić) duża śmietana 30% starty parmezan około(...)parmezan. Poczekać aż ser się rozpuści i dokładnie wymieszać. Dodać starty ser żółty i powtórzyć czynność. Na końcu dosypać mąki i zagotować. Dobrze rozprowadzić, by nie było grudek. Nakładać sos na penne, na które już na talerzu ścieramy jeszcze ser żółty na dużych oczkach (około 10 g na porcję
Karola gotujewersji bezmięsnej. Mój narzeczony i tata byli naprawdę zaszokowani jak coś bez mięsa może być tak dobre... Zebrałam dużo pochwał za tak nieskomplikowane danie :) Składniki na penne w sosie pomidorowo - paprykowym (4 porcje): 7 dużych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego cebula łyżeczka chili oregano bazylia sól pieprz 1/2 pęczka szczypiorku Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć(...)Paprykę pokroić w słupki, a potem na trzy części, smażyć na patelni. Dołożyć przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić aż wszystko zmięknie. Na koniec nałożyć sos na ugotowany makaron i posypać posiekanym szczypiorkiem
Karola gotujeCoś dobrego dla każdego :) Gorąco zachęcam. Składniki na szynkę w sosie śmietanowym z pieczarkami (4 porcje): szynka wieprzowa 500 g pieczarki 500 g cebula śmietana 30 % 250 ml 3 łyżki posiekanej natki pietruszki mąka do oprószenia mięsa woda około 150 ml sól pieprz Mięso podzielić na kawałki, delikatnie rozbić, a następnie doprawić solą i pieprzem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć(...)cebulę i plastry pieczarek. Smażyć do miękkości i odparowania wody. Na patelnię ponownie wrzucić mięso i zalać śmietaną. Dusić 30 minut od momentu zagotowania. Podlewać wodą, kiedy widać, że sos robi się zbyt gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki
Karola gotujecyklu moich weekendowych smaków :) Składniki na mięso wieprzowe w sosie własnym (6 porcji): mięso wieprzowe (szynka lub łopatka) 1 kg cebula dwie szklanki bulionu wołowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu sól szczypta mąki (opcjonalnie) Mięso umyć i pokroić w dużej wielkości kostkę. Doprawić solą, papryką i pieprzem. Podsmażyć na patelni aż mięso się(...)zetnie i wypłynie sos. Drobno pokroić cebulę i wrzucić do mięsa na patelnię. Podsmażyć kilka minut. Przelać do garnka i zalać bulionem, doprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować 1 - 1,5 godziny aż mięso zmięknie (należy sprawdzać!). Na koniec doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęścić mąką. Jest to potrzebne na przykład do klusek śląskich, ale do ziemniaków
Karola gotujekońcu doczekałam się grzybów. Poniżej prezentuję nasze leśne znaleziska i przepis na pyszny aromatyczny sos. Uwielbiam! Składniki na sos grzybowy: podgrzybki lub prawdziwki 0,5 kg masło 50 g 1/2 małej śmietany 12% mała cebula sól 4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe pieprz 4 łyżki mąki woda (do zakrycia grzybów) Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. W garnku
Karola gotujeOwszem spróbuję, ale rewelacji nie ma. Tutaj w zupełnie innej odsłonie... Wyszło delikatne, soczyste, przepyszne... I znowu wszyscy zastanawiali się co to za mięso :) Składniki na karkówkę zapiekaną w sosie (5 porcji): karkówka wieprzowa 1 kg 2 cebule sól pieprz mąka (do oprószenia mięsa) 0,6 l wody kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku łyżka kwaśnej śmietany(...)obłożyć pokrojoną w plastry cebulą. Do garnka nalać wodę, dodać przecier pomidorowy i pokrojony w cieniutkie plasterki ząbki czosnku. Dosypać cukier i dodać śmietanę. Wrzucić kostkę rosołową. Doprawić sos pieprzem, paprykami, oregano i bazylią cały czas mieszając. Wlać do naczynia z mięsem i cebulą. Wstawić do nagrzanego piekarnika w 190 stopni. Piec 70 minut od czasu do czasu mieszając. Przed
Karola gotujeWymieszać przyprawione mięso z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, pastę. Pasta jest rewelacyjnie ostra, z kawałkami papryczek. Przy tak małej ilości jak dwie łyżeczki sos był naprawdę ostry, a można dodać jeszcze więcej. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić ponownie jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać porwanych świeżych listków bazylii i wymieszać. Ugotowany w osolonej(...)wodzie wcześniej makaron zalać sosem, posypać startym serem i świeżymi liśćmi bazylii. Poniżej zdjęcia kolejnych etapów przygotowania makaronu: Mmmm..... P.S. Moja miłość <3 Zioła! Tymianek, majeranek, cząber, oregano i duża duża ilość bazylii posadzone
Karola gotujejuż w indyjskiej restauracji, którą z resztą opisywałam na blogu i okazała się ona totalną rewelacją, więc przepis ten wzbudził moje zainteresowanie. Składniki na kurczaka z dynią w pomidorowym sosie (3-4 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka dynia około 300 g puszka krojonych pomidorów puszka mleka kokosowego (400 ml) masło (2 łyżki) sól pieprz łyżeczka ostrej papryki szczypta chili(...)łatwo obserwowalny ulega zmianie). Dodać krojone pomidory i zagotować przez około 2 minuty. Przed podaniem dania należy posypać je natką pietruszki, Moja propozycja podania kurczaka z dynią w pomidorowym sosie z natką pietruszki i ryżem
Karola gotujearomat (widocznie nie każdy ma tak wyczulony węch o czym przekonałam się już nie raz). Nie to jest jednak najważniejsze. Pomówmy o jedzeniu. Zamówiliśmy: Pizza Prosciutto con funghi - sos pomidorowy, mozarella, szynka gotowana, pieczarki. Pizza obłędna. Zastanawialiśmy się czy by nie zapytać kucharza o ciasto na pizzę. Naprawdę genialna. Chcemy wrócić na kolejną. Idealne cienkie ciasto, doskonała proporcja składników(...)Palce lizać. Makaron Tagliatelle - wstążki makaronu z cielęciną w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i kaparami. Zastanawiałam się czy to dobry pomysł, ale makaron okazał się być wspaniały. Świetna konsystencja samego tagliatelle, wyczuwalny aromat przypraw, dobrze przygotowane mięso. Z chęcią spróbuję kolejnego makaronowego dania z karty menu. Nie zawiodłam się. Dodatkowy plus za szybką obsługę i kocyk na chłodniejsze
Karola gotujeponieważ rozkochaliśmy się w kuchni indyjskiej już za pierwszym razem w Indii Masali, którą opisałam http://karolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala z grillowanym kurczakiem Pieczywo indyjskie Restauracja
Karola gotujemięso wcześniej, by skruszało. Najlepiej pozostawić w marynacie przez noc w lodówce. Do pieczenia dodałam warzywa, które na końcu zmiksowałam, a z dodatkiem soku z pomarańczy powstał aromatyczny, winny sos. Warzywa zamiast dodatku mąki wspaniale go zagęściły. Składniki: 1,2 szynki wieprzowej "kulka" 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżeczki nasion kolendry majeranek/tymianek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera(...)końcem pieczenia ostrożnie rozciąć rękaw, by mięso było chrupiące zlać płyn z rękawa, wyłowić warzywa i zmiksować blenderem na gładką masę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i dodać do sosu, razem z wcześniej otartą skórką z pomarańczy. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drugą pomarańczę pokroić w plastry i podawać z plastrami pieczeni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyśmienicie. Składniki:dla dwóch osób 4 tortille 200 g filetu z kurczaka 1 awokado ,dojrzałe roszponka,lub inna ulubiona zielenina Ser tarty ,żółty Sól ,pieprz,ulubione przyprawy do mięsa Sos gorgonzola : 150 ml śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Sól ,pieprz Śmietankę podgrzewamy w garnku i kruszymy do niej ser ,mieszamy ,aż się rozpuści ,doprawiamy. Nie gotować!!. Kurczaka umyć ,pokroić(...)paski wzdłuż piersi i doprawić . Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony ,do zezłocenia . Na tortilli kładziemy roszponkę ,gorącego kurczaka ,sos , ser tarty i awokado .Zwijamy i zapiekamy na opiekaczu . Smacznego
Ladylaura.kiszonej 100 g śliwek wędzonych bez pestek cebula surowa pokrojona w piórka cebula pokrojona w piórka i zeszklona na patalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu sojowego (ciemny) po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu chlust oliwy Jak przygotować kapustę wigilijną z soczewicą? Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny(...)kiedy się zagotuję dodajemy do niej pokrojoną kapustę (co 5 cm), śliwki, oba rodzaje cebuli (surową i podsmażoną), ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy godzinę, a potem dodajemy jeszcze sos sojowy, który nada piękny kolor, paprykę, majeranek i pieprz, oraz oliwę, dzięki której smak będzie bogatszy
Ugotowane pozamiatanedokładnie zawartość, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą prawie miękkie, około 10-15 minut. Do garnka dorzucamy czerwoną soczewicę – porozpada się i zagęści całość sosu, w smaku nie jest w ogóle wyczuwalna. Wlewamy mleko kokosowe, puszką odmierzamy sobie kolejną porcję wody (wlewamy niepełną puszkę wody). Całość doprowadzamy do zagotowania i wrzucamy kalafiora. Gotujemy aż będzie(...)stron, aż marynata zamieni się w zarumienioną skórkę ale ryba zostanie soczysta. Rozkładamy na talerze porcje ryżu (tu jest porcja dla 2 osób na jeden posiłek), na nie porcje sosu (z tego przepisu wystarczy curry dla 4 osób) a na wierzch kawałki usmażonej ryby. Posypujemy grubo posiekaną kolendrą, pietruszką i szczypiorem, od razu podajemy. SKŁADNIKI - RYBA 700-900g mrożonych
Karo in the Kitchen