skórki, następnie kroimy w kostkę łączymy z ugotowanym i obranym bobem, doprawiamy pieprzem, dokładamy pokrojoną w kosteczkę fetę 5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, cukinie układamy w naczyniu z sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, żeby zmiękły 6. Podpieczone cukinie wypełniamy farszem z bobu i pomidorów, układamy w naczyniu na sosie pomidorowym, oprószamy startym parmezanem
Słodki Kompromisziarnami pieprzu, oraz nasionkami wyłuskanymi z laski wanilii, po 10 minutach wlewamy na dno naczynia z jabłkami i pieczemy dalej jeszcze jakieś 20 minut, co jakiś czas polewamy jabłka sosem z dna naczynia 7. Przekładamy jabłka do naczynia w którym będą podawane, sos przecedzamy, podajemy z jogurtem, custardem , słodką śmietanką i orzechami
Słodki Kompromiscytrynowej ok 300 g pieczarek ok 4 łyżeczki pasty Tom Yum lub tamaryndowca 400 g pomidorów z puszki garść świeżej kolendry sok z 1 limonki ok 2-3 łyżek sosu rybnego 1 łyżka kokosowego lub brązowego cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Piersi z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i słodką papryką, jeśli używamy świeżych krewetek oczyszczamy je z pancerzy(...)całość ok 10 min, następnie wlewamy pomidory z puszki, gotujemy jeszcze ok 10 min pod przykryciem 4. Na sam koniec wrzucamy krewetki, potrzebują dosłownie 3 min żeby dojść, doprawiamy sosem rybnym i sokiem z limonki, ewentualnie brązowym lub kokosowym cukrem, podajemy gorącą ze świeżą kolendrą
Słodki Kompromisprzepis :) Przepis: Składniki: 1 mały seler 3 marchewki 3 pietruszki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe bazylia, sól pieprze 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g tofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta olej do smażenia 250 ml bulionu warzywnego żółty ser wegański w wersji(...)wegetarian dodatkowo: żółty ser Wykonanie: 1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić na całą noc. Sos sojowy mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Tofu kroimy na mniejsze 12 kawałków tak jak widać na poniższym zdjęciu. Wszystkie kawałki tofu maczamy w marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy
Mój pomysł naUwielbiam pieczarki. Mogłabym jej jeść pod wieloma postaciami. Są wspaniałą bazą do sosów (polecam Wam sos na bazie mleczka kokosowego ), idealne do łazanek i wielu sałatek oraz jako samodzielna przekąska. Dziś zapraszam Was na pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym. Idealne na przyjęcie (zwiększcie ilość) lub od tak gdy mamy po prostu na coś ochotę Spróbujcie. Składniki: (na 8 sztuk
Słodkie okruszkiLazania wegetariańska ze szpinakiem i różnymi rodzajami serów z sosem beszamelowym. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g szpinaku mrożonego 350 g serów (mozzarella, wędzony, gouda itp.) 3 – 4 ząbki czosnku łyżka masła 12 płatów makaronu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sos beszamelowy: 1 jajko
KuchniaWeDwoje.plSzybka i tania przekąska na imprezę lub wieczorny seans filmowy. Chrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy, ale oczywiście można zrobić inny. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie: 100 g szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej 100 g tartego sera mozzarella mały słoiczek przecieru
KuchniaWeDwoje.plwody -1 dkg drożdży -1/2 łyżeczki soli -1/2 łyżeczki cukru -łyżka oleju -1/2 łyżki masła -10 dkg salami -15 dkg startego żółtego sera -kilka pikantnych papryczek -sos do pizzy Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 wody, czubatą łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałą wodę, sól, łyżkę oleju, pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy(...)drobno. Ciasto rośnie. Wyrośnięte możemy podzielić na dwie części i zrobić dwie pizze, lub jedną dużą. Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia. Z papierem przenosimy na blaszkę. Smarujemy sosem do pizzy, posypujemy papryczką, układamy salami, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 10-15 minut. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki (4 porcje): 3 średnie marchewki 1 duża papryka 2 średnie cebule 150 ml mleka kokosowego House of Asia 1 limonka lub cytryna 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki pasty curry świeża kolendra pasta chilii Przygotowanie: Pokrój czosnek, paprykę, obraną marchewkę i cebule. Na rozgrzaną patelnie polaną olejem, dodaj(...)miękkie. W międzyczasie pokrój tofu i mango w kostkę. Gdy warzywa będą już gotowe dodaj na patelnie tofu i smaż ok. 2 minuty. Po tym czasie dodaj sos sojowy oraz pastę chilli. Następnie zalej całość 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody
wegujemypuściły wody w zapiekance. Ponieważ bardzo łatwo dochodzą, wystarczy im dosłownie chwila. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni termoobieg lub 190 góra - dół. Przygotowujemy sos. Do śmietany dodajemy majonez i resztę przypraw. Mieszamy na jednolitą masę. Na dno naczynia wykładamy połowę ziemniaków, połowę włoszczyzny, cały boczek z cebulkę, resztę włoszczyzny i na końcu ziemniaki. Całość polewamy(...)sosem i wstawiamy przykryte do piekarnika na 30 min. Pod koniec czasu, wedle uznania można posypać serem żółtym ( u nas bez ). Po wyjęciu z piekarnika dobrze jest zostawić zapiekankę do ostygnięcia bez przykrycia na ok. 5 min. Dzięki temu nie będzie się rozpadała. Zapiekanka doskonale smakuje posypana kiełkami rzodkiewki lub w towarzystwie rukoli czy ogórka. Nadaje to całości nieco świeżości
Kuchnia od dwojgapiersi indyka (ok. 5 porcji) 80 g suszonych śliwek 40 g suszonych moreli 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżka jasnego sosu sojowego sól pieprz Sznycle z indyka rozbić tłuczkiem na cieńsze porcje. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Na środku każdej porcji ułożyć drobno pokrojone morele i śliwki. Sznycle zwijać wzdłuż krótszego(...)boku. W razie potrzeby użyć wykałaczek do utrzymania farszu. Sok z cytryny wymieszać z miodem, oliwą i sosem sojowym. Mięso ułożyć w misce i zalać przygotowaną zalewą. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia wraz z zalewą. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W czasie pieczenia kilka razy polać mięso zalewą znajdującą
Bullioolejem kokosowym, delikatnie solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30-35 minut. Kiszoną cytrynę blendujem na gładki sos razem z oliwą z oliwek, kumin ugniatamy w moździerzu i podprażamy na suchej patelni, a kolendrę siekamy. Gdy warzywa są już upieczone, wyjmujemy je z piekarnika i kroimy(...)grubą kostkę tam gdzie skórka jest za gruba obieramy ją (ja w większości zostawiłam). Tak przygotowane warzywa mieszamy z quinoą, sosem z kiszonej cytryny i oliwy, posypujemy kuminem, świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą i danie gotowe
Quinoa Raz!tłuszczu). W zależności od stopnia wysmażenia smażymy je chwile krócej albo dłużej. Po usmażeniu dajemy chwilę odpocząć stekom, a na patelnię wlewamy bulion i czerwone wino. Mieszamy. Czekamy aż sos zgęstnieje. Na talerze wykładamy odrobinę sosu i stek na którym układamy przygotowane masło ziołowe ( przepis na masło ziołowe ). Tak przygotowane steki możemy podać np. ze zdrowymi warzywami przygotowanymi w parowarze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięsa mielonego mieszanego 1 jajko szczypta cynamonu 1/3 szkl kaszy gryczanej sól pieprz szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka oregano 3-4 wątróbki drobiowe 1 jabłko 2 łyżki sosu sojowego Kaczkę oczyszczamy i luzujemy z kości i nacieramy wewnątrz solą. Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem, wątróbkę miksujemy i dodajemy do masy, dodajemy suchą kaszę gryczaną i dobrze mieszamy nadzienie(...)wykałaczkami a następnie sznurujemy sznureczkiem bawełnianym . Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do garnka rzymskiego i odstawiamy do następnego dnia lub na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed pieczeniem kaczkę nacieramy sosem sojowym lub tylko solą i pieprzem. Podlewamy ok pół szkl wody i przykrywamy kaczkę plasterkami jabłek. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temp
Gotowanie jest łatwewanilii Mango curd: 1/2 dojrzałego mango 1/2 soku z cytryny 2 żółtka 50 gram oleju kokosowego 50 gram cukru pudru Bezy: 2 białka 100 gram cukru pudru szczypta kurkumy Sos karmelowo- orzechowy: 2 łyżki gotowej masy krówkowej z przepisu powyżej 1 łyżka masła orzechowego szczypta soli 1. Składniki masy krówkowej umieszczam w garnku i gotuję przez 2-3 godziny(...)upływie około 15-20 minut masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Wówczas należy ściągnąć misę z garnka, wystudzić masę cały czas mieszając i przełożyć do czystego naczynia. 5. Składniki na sos umieszczam w niewielkim garnku, podgrzewam do połączenia składników i ściągam z ognia. 6. Dno tarty wypełniam masą krówkową. Na masę krówkową nakładam mango curd i chłodzę całość w lodówce przez
Mango Papaja