paprykę i rzodkiewkę). Jest sycąca i pyszna. Jeśli się bardzo spieszysz możesz użyć fasoli i ciecierzycy z puszki. Składniki: 200 g ugotowanej fasoli Jaś 200 g ugotowanej ciecierzycy sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu, słodkiej papryki i połowy łyżki ziaren sezamu czerwona papryka umyta i oczyszczona(...)jest namoczyć poprzedniego dnia i gotować przez godzinę rano. W szklanym pojemniku, dużej misce lub w indywidualnych miseczkach układamy warstwowo fasolę a na to warstwę ciecierzycy. Polewamy nasze strączki sosem winegret. Na to idzie warstwa papryki pokrojonej na kawałki i ogórków kiszonych. Na koniec dekorujemy sałatkę plasterkami ogórka, rzodkiewki i posypujemy odrobiną szczypiorku. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco
Ugotowane pozamiataneWyborne pączki parzone z kremem waniliowym Pączki-oponki parzone lukrowane Bananowe mini pączki orkiszowe Wytrawne mini pączki ser(k)owe PANCAKE DAY :) Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Naleśniki z twarożkiem i owocami w syropie Placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym Racuszki serowe z morelą Placuszki z mąki owsianej, amarantusem i kokosem
coolinarnyteraz będą pojawiały się w miarę regularnie. A oto moja dzisiejsza propozycja: Śniadanie : Serek wiejski z rzodkiewką i dymką, do tego chlebek żytni z ziarnem. Lunch : Pulpeciki w sosie teriyaki z ryżem (sos jak do łososia teriyaki ) Przekąska : Warzywa (ogórek, papryka, marchewka) Smacznego
Codzienne GotowanieSzybkie w przygotowaniu placuszki o smaku sernika prosto z patelni. Do tego sos z karmelizowanym bananem i orzechami włoskimi. Coś pysznego. Sprawdzą się na śniadanie i jako deser. 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru Sos: 1 dojrzały banan 3 łyżki płynnego miodu 1/3 szklanki orzechów włoskich Do blendera
VioletoweKucharzenieprzeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masa ma być dość kleista. Formować niewielkie kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym,grzybowym lub śmietankowym z czosnkiem. U Nas był sos pieczarkowy,ale muszę powiedzieć,że mi najlepiej smakują same
Niespełnione zdolności kulinarneplastry limonki bez skórki) 6-7 szkl. wody 400 ml mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego lub oleju 1/2 łyżeczki kuminu sól, sos sojowy do smaku Przygotowanie: Pokrojonego pora przełożyć do dużego garnka i podsmażyć na klarowanym maśle. Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć(...)dodać mleko kokosowe, utarty na tarce o małych oczkach imbir i czosnek. Gotować jeszcze 3 minuty. Po ugotowaniu zupy dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą lub sosem sojowym. Zupę podawać posypaną zieleniną. Jeśli lubisz pikane potrawy, dodaj do zupy pastę chili. Smacznego
Codziennik Kuchennyrzodkiewka – umyta i pokrojona na plasterki kilka plasterków oscypka garstka posiekanej dymki lub szczypiorku do dekoracji garstka kaparów ze słoika do dekoracji garść płatków migdałów podsmażonych na patelni sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu i szczypty czarnuszki Jak przygotować sałatkę z brukselki i sera? Z brukselki(...)odcinamy końcówki tak, żeby uwolnić listki i oddzielamy je, żeby uzyskać pojedyncze listki brukselki. Mieszamy brukselkę z plasterkami rzodkiewki i polewamy sosem winegret. dekorujemy plasterkami sera, dymką i kaparami. Przed samym podaniem posypujemy płatkami migdałów. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka z brukselki i sera pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneŚwięta dostawał paczkę z żywnością z UK. Jak na standardy wczesnych lat ‘90 były to bardzo dziwne rzeczy. Pamiętam puszkę w której znajdowały się parówki w słodkawym sosie. Było też niedobre spaghetti w puszce. Miała kształt literek alfabetu i pływało w pomarańczowym sosie o smaku słodko-kwaśnym. Na opakowaniu była chyba lalka Barbie czy coś równie nie na temat. Moją
Ugotowane pozamiataneprosto się je robi. Chociaż nie wygląda jak to oryginalne to wcale nie ustępuje mu smaku. Składniki: 0,5 szkl wody 0,5 szkl ryżu do sushi 1 łyżeczka sosu sojowego 1 płat nori 1 podłużny kawałek ogórka zielonego bez skórki i pestek w kształcie ołówka kilka plasterków ogórka zielonego do podania sushi Przygotowanie: Ryż gotujemy ok. 1 godziny przed(...)przez ok. 10 min. Wyłączamy gaz i przenosimy ostrożnie gorący ryż w ciepłe miejsce(np. pod kołdrę). Pozostawiamy tam na ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy ryż, dodajemy do niego sos sojowy i mieszamy dokładnie. Zostawiamy ryż do przestudzenia. Na macie bambusowej kładziemy nori i rozkładamy na nim równomiernie letni ryż-zostawiamy na końcu ok. 2 cm puste. Mniej więcej
słodkie i nie tylko historie kulinarneradości – zwraca uwagę na to co je. Przygotowywane posiłki nie muszą być tłuste, by smakowały i zaspokajały apetyty nawet największych głodomorów. Sznycle z indyka Bakłażan Cukinia Cebula Kukurydza Miód Sos balsamiczny Sznycle z indyka myjemy i suszymy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie naturalną przyprawą do drobiu. Mięso możemy przygotować na parze – w tym wypadku w parowarze(...)kilkunastu minutach odsączamy z nadmiaru wody. Pozostałe warzywa kroimy na porównywalnej wielkości kawałki i obsmażamy na patelni do miękkości. Dodajemy dwie łyżki miodu i delikatnie karmelizujemy. Podajemy z sosem balsamicznym. Smacznego
MarcinChefzmniejsz ognień pod patelnią na najmniejszy. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masę jajeczno-serową, mieszaj wszystko razem dość sprawnie tak, aby nie zrobiła się jajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron(...)pokryty zostanie sosem. Boil the water for the pasta, you can first boil it in a kettle, it’ll be faster. Boil it al dente – as it’s written on the wrapping. Bacon slices cut into 0,5 cm stripes, preheat a big pan and add sliced bacon, fry it until bronzes. Add chopped/squeezed garlic
Martyna CooksWołowa rolada, modro kapusta i kluski polane przepysznym sosem to tradycyjny śląski obiad przygotowywany przeważnie tylko w niedzielę. Nie można powiedzieć że nie są pracochłonne (razem z kluskami i modrą kapustą) to w zamian otrzymamy syty i rewelacyjny w smaku obiad. Składniki : 0,9 kg mięsa wołowego 0,2 kg boczku 0,2 kg kiełbasy 2 większe ogórki kiszone(...)rolady dusimy Przy pomocy patyczka sprawdzamy kiedy będą gotowe Gotowe rolady wyjmujemy i odwijamy z nich nić Gotujące się warzywa blendujemy i zagęszczamy odrobiną mąki z wodą tworząc przepyszny sos
Mechanik w kuchniżeby to co zostało tak pięknie podane było pyszne i na odwrót. Pierwszy raz kosztowaliśmy tatara rybnego - bardzo dobry. Zamówiliśmy: Polędwica wołowa, wędzona dynia, grillowany ziemniak z czosnkiem, sos z grzybów Czekoladowa kula, zabajone z tytoniem, suska sechlońska, pomarańcza, winogrona Wszystko było obłędne. Polędwica wysmażona perfekcyjnie. Dodatki idealnie dobrane. Sos z grzybków chińskich, a nie jak się spodziewałam borowików
Karola gotujePyszne danie jednogarnkowe, czyli pulpety pieczone z ziemniakami, warzywami i sosem pomidorowym. Składniki: opakowanie mrożonej mieszanki warzyw z brokułem, marchewką i ziemniakami (ja dałam pół opakowania i dokroiłam jeszcze ziemniaków) puszka pomidorów 150 ml śmietany 30% zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano sól, pieprz 150 g żółtego sera Na pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko 2 łyżki bułki tartej(...)wkładamy warzywa z mrożonki. Gotujemy jakieś 10 min i odcedzamy. Pomidory i śmietanę łączymy ze sobą, miksujemy, dodajemy przyprawy. Mieszankę warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego wraz z pulpecikami. Sos pomidorowy wylewamy na zapiekankę. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut
e-PrzepisyKulinarneSKŁADNIKI: Pasta 150 g tuńczyka kawałki np. W oleju 2 ogórki konserwowe 2 jajka na twardo 1 szalotka Sos 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu Sól czarna (może być dowolna) Pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka obieram a następnie rozgniatam widelcem. Ogórka drobno siekam a następnie dodaję do jajka. Szalotkę obieram i kroję w kostkę. Tuńczyka odcedzam i dodaję do pozostałych produktów(...)Dodaję składniki sosu. Doprawiam solą czarną i pieprzem. Mieszam. Wkładam do lodówki na min 60 min przed podaniem. Oczywiście można użyć dowolnej soli
Gotowanie Patki