Sałatka tatarska powstała z modyfikacji i uatrakcyjnienia przepisu na sos tatarski. Już kilka lat temu przekonaliśmy się, że jest smakowitym towarzyszem dla wielkanocnych smakołyków. Sałatkowy sos nałóż po łyżeczce na połówki jajek ugotowanych na twardo lub serwuj tradycyjnie jako jedną z sałatek na świątecznym stole. Wyrazisty smak pasuje do święconki i wędzonki jak ulał. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatkowy sos(...)święconki i wędzonki 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 misa Przygotowanie 10 min. Chłodzenie 30 min. Kalorie 90 kcal Sos tatarski przypominający sałatkę to idealny towarzysz Wielkanocy. Zjesz go do jajeczka na twardo i do wędzonki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik podgrzybków w marynacie z octem
ProstePesto.plJajka z sosem chrzanowym to niby klasyka. Dla mnie to klasyka w najgorszym wydaniu, kojarząca się ze stołówką szkolną, sinymi jajkami i rozgotowanymi ziemniakami. Dramat. Przez lata usiłowano mnie do klasyki przekonać, ale mój mózg zakodował sobie, że jajka z sosem chrzanowym, to nie jest pyszne jedzenie, tylko coś, co powinno się podawać w więzieniu, za karę. I tak sobie(...)dryfowały te jajka w sosie chrzanowym, skazane na jedzeniową banicję, niekochane, porzucone i ogólnie smutek. Jednak święta Wielkanoce to czas, kiedy człowiek kombinuje, wymyśla, bo ileż można jeść jajka faszerowane? Niby można ale frajda już nie ta. Te święta będą dziwne, więc w ramach walki z własnymi, dziwnymi uprzedzeniami postanowiłam, że jajka z sosem chrzanowym się pojawią, ale na moich
ladykitchenPałki z kurczaka w sosie własnym Dziś zapraszam na obiad z udkami z kurczaka . Pałki w sosie własnym to łatwy przepis z użyciem minimum składników. Udka w sosie własnym są banalnie proste w przygotowaniu. Pałki wymagają tylko ściągnięcia skóry (podczas duszenia zrobiłaby się miękka i gumowa), oprószenia przyprawami, krótkiego podsmażenia i duszenia. Ważne, by mięso i cebula ładnie(...)zrumieniły się na patelni, to gwarantuje ładny kolor i pyszny smak sosu. Po uduszeniu mięso jest mięciutkie i delikatne. Doskonałym wykończeniem sosu jest słodka śmietanka, dzięki której sos jest aksamitny i kremowy. Pałki w sosie własnym to pyszny obiad dla całej rodziny. Wspaniale smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką. Jeśli nie przepadacie za udkami, wypróbujcie też mój przepis
Lekcje w kuchnipodczas czyszczenia zapasów z zamrażarki, przed planowaną przeprowadzką. Zasmakował nam jeszcze bardziej niż podstawowa wersja tej polskiej wariacji na temat carbonary . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makaron spaghetti z zielonym sosem à la zielona carbonara 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Makaron Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 260 kcal Spaghetti(...)zielonym sosem szpinakowym, z boczkiem i śmietanką. Rozkoszne połączenie szpinaku z sosem śmietanowym à la carbonara. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g boczku wędzonego 2 cebule żółte średniej wielkości 300 g mrożonego szpinaku 300 g makaronu spaghetti 2 chochelki wody po ugotowanym makaronie 400 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 pęczek natki pietruszki sól i mielony czarny pieprz 1 opakowanie
ProstePesto.plSałatka Cezara z jarmużem i awokado to oczywiście nie jest klasyczna wersja tej prostej potrawy. Inny też zrobiliśmy sos. Ale wszystko smakuje super i jest zdrowe. Czas: 15 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Sałatka Cezara – jedno z tych dań, które zna każdy, ale tak naprawdę do końca nie wiadomo jaki jest jego oryginalny skład. W internecie(...)Julia Child, matka nowoczesnej kuchni, jadła ją podobno w latach 40 w USA, gdzie danie powstało, ale pewności żadnej co do składu nie ma. Najwięcej kontrowersji budzi jedna kwestia sos do sałatki Cezara: jedni mówią, że powinno być w nim anchois, inni, że wcale nie, jedni zagęszczają sos żółtkiem, inni z niego rezygnują. Właściwie jeśli chodzi i składniki pewne jest
Niedzielny kucharzMiękka, rozpływająca się w ustach wołowina, maślane ziemniaczki i ten nieziemski sos od którego wręcz nie można się oderwać. To właśnie boeuf strogonow na maślanym purée zapewnia te odczucia. Boeuf strogonow to odpowiednie danie nie tylko wtedy kiedy przygotowujesz niedzielny obiad. Pyszne, rozgrzewające i aromatyczne. INNE PYSZNE MIĘSNE DANIA GŁÓWNE: GOŁĄBKI KLASYCZNE Z SOSEM POMIDOROWYM KARKÓWKA DUSZONA(...)SOSIE WŁASNYM Z GROSZKIEM I MAŚLANYM PUREE BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE CHILI
globuskulinarnyFilety śledziowe w sosie tatarskim to jedne z lepszych wariacji śledzików. Majonezowo – jogurtowy sos, z marynowanymi grzybkami i ogórkami konserwowymi + delikatne, wcześniej moczone w mleku kawałeczki śledzi. Pyszny pomysł na przygotowanie śledzi w sosie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Filety śledziowe po tatarsku z marynowanymi grzybkami i korniszonami 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Polska Trudność(...)Łatwe Ilość 1 słoik Przygotowanie 30 min. Namaczanie 30 min. Kalorie 130 kcal Filety śledziowe w sosie tatarskim z ogórkiem konserwowym i marynowanymi grzybkami. Śledziki na kanapkę lub przekąskę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 filety śledziowe à la matjas 200 ml mleka 1 niewielka cebulka 2 ogórki konserwowe 10 sztuk marynowanych grzybków lub pieczarek 2 łyżki majonezu 2 g gęstego
ProstePesto.plCalamari z sosem alfredo! OH YAH! Jeśli szukacie czegoś pysznego, świeżego, szybkiego i do tego, do cna wciągającego to trafiliście idealnie. Calamari z sosem alfredo obejmuje wszystkie te elementy co sprawia z niego pastę idealną. Idealnie serowy, maślany, lekko słony i nieco pieprzny. Calamari alfredo wzbogaciłam o drobno poszatkowaną kiełbasę dobrej jakości oraz świeżą, skrywającą nieco pikantności pyszną rukolę(...)sosu alfredo możecie użyć zarówno innego makaronu, jak i innych dodatków. Świetnie sprawdzi się tu bazylia, kolendra, szpinak, wszelakie grzyby, kurczak czy krewetki. INNE PYSZNE PRZEPISY NA MAKARONY: TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO SPAGHETTI Z KURKAMI I GROSZKIEM ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI
globuskulinarnyZapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów , usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa , świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku(...)cukinii (drobnej i wąskiej) 1 łyżka listków świeżego tymianku + spora szczypta 40 g masła 180 g makaronu muszelki morskie sól morska, świeżo mielony pieprz spora szczypta suszonego oregano Parmezanowy sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 125 ml mleka 60 g parmezanu 50 g ricotty 1 żółtko sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Piekarnik nastawić
Moja DelicjaProsty i błyskawiczny przepis na makaron z szynką i brokułem w kremowym, śmietanowym sosie. W kilka chwil wyczarujesz wyśmienite danie z makaronu. Drukuj Makaron z brokułami i szynką w kremowym sosie 5 od 2 osób Autor: Pawel Clad Danie: Makaron Trudność: Łatwe Porcje 2 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 310 kcal Makaron w kremowym, śmietanowym sosem(...)czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Po chwili na patelnię wrzuć szynkę pokrojoną w drobne paski oraz zahartowane wrzątkiem kawałki brokuła. Podsmaż przez chwilkę po czym wlej śmietankę 30 %, sos przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj z sosem, by dokładnie oblepił rurki makaronu. Makaron wsiąknie nieco płynu i całość nabierze odpowiedniej konsystencji
ProstePesto.plWyjątkowa odsłona tradycyjnego kurczaka. Kurczak smażony na patelni, duszony w cytrusowym sosie z cukrem trzcinowym. Soczyste kawałki mięsa i niepowtarzalny smak, urozmaicają danie. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kurczak w sosie cytrynowym z cukrem trzcinowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kurczak.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kurczak-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kurczak-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kurczak-480x270.jpg"],"description":"Kurczak sma\u017cony w sosie z sokiem z cytryny z cukrem trzcinowym. Udekorowany \u015bwie\u017co posiekan\u0105 natk\u0105 pietruszki.","keywords":["cukier trzcinowy","cytryna","kurczak","natka pietruszki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-12T08:13:09+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT40M","recipeCategory":["G\u0142\u00f3wne"],"recipeCuisine
ProstePesto.plFasolka szparagowa jest u nas jadana dość często w sezonie, ale zazwyczaj w prostszym wydaniu, czyli z masłem i przyrumienioną bułką tartą, czasem z sosem sojowym, niekiedy w sałatce. Naszła mnie jednak ochota na danie, w którym połączę fasolkę z sosem mięsno-pomidorowym. A wiadomo, najlepszy sos mięsno-pomidorowy to sos bolognese. Taki jak do makaronu albo lasagne. Może być(...)niecałe pół godziny, ale można również ugotować go w duchu slow cooking, wydobywając cudne aromaty i esencję smaku. W każdej wersji będzie pycha, obiecuję;) Do tak przygotowanego sosu wystarczy dodać ugotowaną al dente fasolkę szparagową i wymieszać. Przepis na długo gotowany sos bolognese znajdziecie tu: Sos a'la bolognese (na dwa sposoby) To danie przygotowałam używając
Obiad gotowyRyba w folii z sosem chimichurri Lubicie rybę z grilla lub piekarnika ? Dziś na obiad poleca się ryba w folii z sosem chimichurri i warzywami. To świetny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny. Mój przepis na sos chimichurri nie jest oryginalny, to raczej moja interpretacja tego popularnego ziołowego dressingu . Taki sos z ziołami zazwyczaj przygotowuje się z natki(...)typowych dla chimichurri ziół, nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać te, które akurat macie pod ręką - wypróbujcie wersji z koperkiem albo świeżą bazylią. Podane proporcje są bardzo orientacyjne, sos doprawiamy do smaku - powinien być cytrynowy, wyraźnie czosnkowy i ziołowy. Taki dressing z oliwą, czosnkiem i ziołami to świetny sos do ryby i mięsa. Ryba pieczona w folii lubi towarzystwo
Lekcje w kuchniryż jędrny lub niedogotowany nie będzie się kleił, a pulpety będą się rozpadać. Zamiast brązowego ryżu można użyć ryżu białego albo kaszy jęczmiennej lub jaglanej. Do pulpetów proponuję podać sos orzechowo-miodowy odrobina tego sosu wystarczy, żeby podkreślić ich cudowny smak. Drugim sosem, który możecie przygotować, jest sos pomidorowo-winny wskazówki jak przygotować sos znajdziecie w przepisie na pulpety(...)minutes Total Time 50 minutes Servings 20 Author Anna Ingredients 100 g ciemnego ryżu 1/2 średniej cebuli 1 mała marchewka 150 g pieczarek 1 łyżka pasty tahini 4 łyżki sosu sojowego oliwa do smażenia 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka nasion kuminu 2 ząbki czosnku 1 średnie jajko 1/2 łyżeczki suszonego
SprawdzonaKuchnia.plMielona wołowina, kukurydziane chipsy, intensywny w smaku cheddar i sos taco…Kuchnia meksykańska w całej gali. Moje dzieci uwielbiają tacos , więc przy piątku przyrządziłam proste tacos z mielonej wołowiny. Nie powiem, że się napracowałam. Oprócz mięsa kupiłam gotowy sos i przyprawę taco. Czasami przyrządzam coś na szybkiego i wtedy sięgam po gotowce. Zdarza mi się to rzadko, bo jestem(...)cooking from scratch czyli gotowaniem od podstaw. Dzisiaj jednak zrezygnowaliśmy z tortilla . Pyszny sos taco przykryłam kukurydzianymi chipsami i posypałam serem. Jest fajny sposób jedzenia. Tak mi właśnie podano tacos w jednej z meksykańskiej restauracji. Sos obłożony chipsami, awokado, posypany cheddar, kolendra, chili…Porcja czosnkowego sosu… Kuchnia meksykańska da się lubić, prawda! Kuchnia meksykańska 4 porcje Składniki
codojedzenia