sosy - 72234 przepisów (strona:145/4816)

Kotlety z kapustą pekińską i ryżem 143

pekińską i ryżem. U mnie w domu bardzo lubi się dania mięsne z ryżem. Dziś polecam Wam pyszne, delikatne kotlety z kapustą pekińską i ryżem. Ugotowałam je w delikatnym sosie. Pamiętajcie, że podstawą smaku są zawsze przyprawy. Ja dziś sięgnęłam po przyprawy od Galeo . Piękny drewniany przyprawnik z podstawowymi przyprawami zawsze powinien być w każdej kuchni. Zapraszam Was na moje(...)mnie himalajska) 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Galeo 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 mała czerwona cebula olej do smażenia Na sos: 5 szklanek bulionu 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego* szczypta cukru 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 i 1/2 łyżki

Słodkie okruszki
Spring Rolls z krewetkami, awokado, ogórkiem i sosem orzechowym 145

godzin w marynacie z 4 łyżek oleju, łyżce soku z cytryny i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Jeśli wolicie ostrzejsze klimaty – jako marynatę wykorzystajcie pastę chili lub sos Sriracha z dodatkiem oleju i soku z limonki.   Zanim zajmiemy się papierem ryżowym szykujemy po kolei wszystkie składniki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Kroimy połówki awokado na ćwiartki i zdejmujemy(...)pozwolić mu się skleić, dokładnie odcedzamy i studzimy. Dzielimy sobie makaron na 8 porcji które rozkładamy na dużym talerzu. Sałatę rzymską myjemy, osuszamy i rwiemy liście na mniejsze kawałki. SOS ORZECHOWY Sos to konieczność przy spring Rolls – papier ryżowy i ryżowy makaron są totalnie neutralne w smaku, absorbują smak z dodatków. Te rolki są naprawdę leciutkie i delikatne, prawie dietetyczne

Karo in the Kitchen
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 124

dłużej. Często mieszanka warzyw zawiera regionalne składniki, więc zawsze jest pole do eksperymentów. Japończycy nie mają w zwyczaju dodawania dużych ilości przypraw, tym, co nadaje potrawom wyjątkowego smaku są sosy, często na bazie sosu sojowego i mirinu. Więcej informacji i ciekawostek o japońskich sosach, a także o kulturze i kuchni japońskiej znajdziecie w Księdze Mistrza OYAKATA . Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam(...)makaron OYAKATA Japoński Klasyczny wzbogacony sosem sojowym, mieszanką suszonych warzyw i aromatycznych korzennych przypraw: imbiru, goździków i cynamonu. Przygotowanie klasycznego japońskiego makaronu Oyakata zajmuje dosłownie chwilę, wystarczy zawartość kubka zalać wrzątkiem, odczekać trzy minuty, odcedzić makaron korzystając ze specjalnie zaprojektowanego do tego celu wieczka, które pełni zarazem rolę cedzaka, dodać sos z załączonej saszetki i wymieszać. Zarówno danie Japoński Klasyczny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos z mielonego mięsa 174

Makaron i sos z mielonego mięsa, to chyba najczęściej jedzony obiad w Szwecji! Kiedyś zapytałam się koleżanki w pracy jakie jest jej ulubione danie, odpowiedziała sos z mielonego mięsa. Niewątpliwie moje dzieci lubią to danie, bo przedszkolu pojawiało się ono przynajmniej 2 razy w miesiącu. Jednym słowem szwedzkie dzieci są wychowane na sosie z mielonego mięsa. Na ogół robię(...)sos jako tradycyjny sos bolognese ale zawsze wprowadzam jakieś urozmaicenie. Dzisiaj przyrządziłam sos z mielonego mięsa z koktajlowymi pomidorkami. Jak dla mnie idealny sos do makaronu . Sos z mielonego mięsa Składniki: na 4 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 500 g koktajlowych pomidorów 250 ml bulionu

codojedzenia
Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem 173

takie kulinarne olśnienia właśnie czekam prowadząc tego bloga. Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem to mistrzowskie połączenie smaków i w 100% w moim guście i smaku. W końcu znalazłam swój ulubiony sposób na kalafiora! Zawsze lubiłam kalafiora, w dzieciństwie z tartą bułką albo w zupie, a potem w licznych eksperymentach (wiele z nich znalazło się na tym blogu(...)mogę powiedzieć że to jest moje ulubione warzywo, czy nawet w top 10. Ale to danie jest wyjątkowe, kalafior zyskuje tu zupełnie inny wymiar smakowy. Musicie koniecznie spróbować. Nadwyżkę sosu wykorzystałam do pieczonego bakłażana, też z dodatkiem granatu – no ale tu nie było zaskoczenia bo to połączenie testowałam już wcześniej (w sałatce czy też tej zupie ) więc wiedziałam

Cooking for Emily
Pulled pork z bułce z coleslaw i BBQ sosem 186

być nie może! Mięso po tak wolnym pieczeniu jest bardzo miękkie i wystarczy je rozerwać widelcem wzdłuż włókien. Do tego przepisu użyłam pięknej, lekko przerośniętej ekologicznej karkówki i gotowego sosu z miodem i chipotle. Wybrałam wersję umiarkowanie ostrą. Specjalnie nie chciałam robić diabła, bo tak gorąco na dworze. Sos i pulled pork były więc delikatne na ostrość. Sos zawsze miksuję(...)porcji wychodzi dużo sosu, więc część odlewam do naczynia, a resztę miksuję z cebulą i czosnkiem, które dodałam do pieczenia. Ważne jest aby sos był w miarę gęsty. Resztę sosu wykorzystuję do grilla lub klopsików. Dodam , że taki sos pasuje również do grillowanej polędwicy lub schabowych. Nic się więc nie zmarnuje. Zawsze podziwiam amerykańskie kanapki z pulled pork. Są olbrzymie

codojedzenia
Sushi 109

sushi - 300 ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - wodorosty sushi nori - kawałek wędzonego łososia (nie w plastrach) - inne ulubione dodatki (awokado, papryka, por, drobny szczypiorek…) Dodatkowo: - sos sojowy oryginalny japoński Marukin - chrzan wasabi (pasta lub proszek) - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - mata bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze(...)użyciu maty, lekko ściskając. Bardzo ostrym nożem, najlepiej specjalnym do sushi , odkrajamy końce i kroimy na równe, nie więcej jak 2 cm porcje. Do sushi podajemy chrzan wasabi i sos sojowy. R A D Y I U W A G I: Ryż do sushi . Doskonały krótkoziarnisty ryż do sushi dla wymagających, popularnej marki Sushi Chef. Po ugotowaniu jest delikatny, lekko

mojewypiekiinietylko
Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym 196

duża żółta lub zielona papryka; 3 ząbki czosnku; 1 łyżka oliwy z oliwek; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1 łyżka ziaren sezamu; 1/2 pęczka natki pietruszki. SOS SŁODKO - KWAŚNY 8 łyżek octu jabłkowego (lub octu winnego z białego wina); 1/2 szklanki białego cukru; 3 łyżki ketchupu; 2 łyżki sosu sojowego, jasnego; 4 łyżki zimnej wody; 1/2 łyżeczki czosnku(...)granulowanego; 3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszane z 3 łyżkami zimnej wody. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: SOS SŁODKO - KWAŚNY: Do miseczki wsypać mąkę kukurydzianą. Dodać zimną wodę (3 łyżki) i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Do osobnej miseczki wsypać cukier (1/2 szklanki) oraz czosnek granulowany (1/2 łyżeczki). Wlać

Gospodyni Miejska
Poniedziałek: Penne alla vodka 116

jest wręcz genialnym daniem. Alkohol wspaniałe łączy składniki, zamieniając je w gładką aromatyczną emulsję. Potem oczywiście wyparowuje. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Krwawy makaron z Hollywod Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku(...)wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty alla vodka. Chętnie przyznają się do niej Włosi, ale najprawdopodobniej makaron w oryginalnym sosie powstał za oceanem, we włoskiej diasporze. Legenda głosi, że po raz pierwszy sos na wódce zrobili ludzie od obsługi technicznej w Hollywood, zużywając do niego płyn stosowany w horrorach i innych krwawych

Niedzielny kucharz
Polędwiczki wieprzowe w sosie sojowym 156

Polędwiczki w sosie sojowym to szybkie danie na obiad. Polędwiczki można usmażyć w całości lub w porcjach. Można je faszerować i grillować . Polędwiczki wieprzowe w sosie sojowym to mój najprostszy przepis na polędwiczki. Przygotowanie potrawy zajmuje dosłownie 30 bezstresowych minut. Sos sojowy to sos z soją, śmietaną, cebulą wywarem z warzyw lub mięsa. Tak, nic więcej do niego nie potrzeba(...)oprócz przypraw oczywiście. Uwielbiam sosy do mięsa i zawsze preferuję domowe sosy i dipy. Gotowce…Po prostu nie wiem jak to można jeść! Przecież to nic trudnego ugotować sos do mięsa! Polecam przepis na polędwiczki w sosie sojowym z dwóch powodów. Po pierwsze wieprzowe polędwiczki przyrządza się szybko. Jest to idealny danie na co dzień! Po drugie mięso świetnie

codojedzenia
Środa: Zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym 147

Zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym – danie niezwykle proste, ale też pełne smaku, które przyrządzicie w 30 minut. Bardzo łatwo je zapakować do pojemnika i odgrzać, co czyni je idealnym na lunch do pracy. Mięso z indyka pełne białka, warzywa i lekki sos sprawiają, że jest to potrawa uwielbiana przez amerykańskich fitmenów, którzy planują posiłki. Wy też(...)osób Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti z cukini, czyli zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym. Danie niebywale proste i smaczne, doskonale imitujące glutenowy odpowiednik, ale za to o wiele mniej kaloryczne. Cukinia ma tę piękną cechę, że sama będąc lekko mdła, doskonale przyjmuje smaki innych

Niedzielny kucharz
Kantońskie stir fry z łaty wołowej – z aksamitnym sosem i jajkiem 183

stir fry to mój ulubiony sposób na zjedzenie tego mięsa w formie innej niż steki. Komponuje się z każdym smakiem i aromatem – przyjmie ostre i delikatne dodatki, wszystkie możliwe sosy i warzywa. W tym kantońskim przepisie łata wołowa połączona jest z aksamitnym ale wyrazistym, lekko ostrym sosem z dodatkiem jaj. Uwierzcie – smakuje i pachnie milion razy lepiej niż wygląda(...)interesy Europejczyków do tego miasta jest ogromny. To danie właśnie – obok wołowego stir fry z pomidorami, wołowiny stir fry w żółtym curry z groszkiem i kantońskiej mielonej wołowiny w sosie pomidorowym do złudzenia przypominającej bolognese –jest jednym z takich przepysznych, kulturowych miksów.   Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu na odmierzenie, odważenie, naszykowanie

Karo in the Kitchen
Środa: Kalafiorowa shepard’s pie 164

Zamiast przykryć mięsny sos kołderką ubitych na gładko ziemniaków, położyliśmy na nim pure z kalafiora. Wyszła lekka jak puch zapiekanka pasterska. Czas: 1 – 1 godz. 15 min. (w tym godzina na duszenie sosu) Poziom trudności: średni Szacowana koszt potrawy: ok. 25 zł Z podanych składników zrobicie spokojnie cztery porcje Pomysł na shepard’s pie z kalafiorem zaczerpnęliśmy od brytyjskich(...)Warstwa zapiekanego kalafiora jest lekka jak pudding. Po przestygnięciu zastyga w dającą się zgrabnie pokroić w zwarte, przypominające torciki kwadraty. Ps. Prawidłowa nazwa tej zapiekanki to Cottage pie, ponieważ sos zrobiony jest na bazie mięsa wołowego. Podstawą Sheperd’s pie jest jagnięcina. No, ale nie bądźmy już takimi ortodoksami:) Składniki: Sos 500 g mielonej wołowiny 2 marchewki 2 pietruszki

Niedzielny kucharz
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 134

Doskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Get some freaking enchiladas W potocznym angielskim słowo „enchiladas” jest synonimem comfort food – czyli szybkiego, smacznego dania, zrobionego bez specjalnego wysiłku, z tego co jest pod ręką. „Get in the kitchen(...)roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą zrobił teść. Nadzienie enchiladas jest kwestią dość dowolną, w placki pszenne można zawinąć wszystko. Kluczowy dla smaku dania jest sos enchilada . Można kupić gotowy, ale w domu przyrządzicie go w 10 minut. Dość długo szukaliśmy dobrego przepisu na sos, testując różne wersje. Na polskich blogach zasadniczo obowiązuje ten sam schemat

Niedzielny kucharz
PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 140

Pulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej(...)zdrowy obiad. Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia 2 jajka 5 łyżek siemienia lnianego 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz cebulka dymka 4-5 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju Sos: 500 g pieczarek 2 cebule 500 ml bulionu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania