bardziej bogaty w białko. Klopsiki z indyka w smaku nie ustępują tym wieprzowym ani tym zrobionym z mieszanych gatunków mięsa. Te są mocno ziołowe, skąpane w pysznym, piwnym sosie. Idealnie pasuje do nich młoda glazurowana marchewka. SOS Z PIWA PALE ALE American pale ale to piwo wytwarzane na drożdżach tzw. górnej fermentacji. To mocno chmielowe piwo, do którego szyszki chmielu(...)smak jest najbardziej odczuwalny. Piwo potrafi być przez to bardzo gorzkie. W zapachu i posmaku jest też lekko kwiatowe i cytrusowe i to właśnie te aspekty są ważne w sosie. Wybierzcie piwo takie, które ma delikatniejsze odmiany chmielu w składzie – na sos polecam ogólnodostępny Żywiec APA (najbardziej słodkie, najmniej odczuwalnej chmielowej goryczy, ok. 4zł za butelkę) lub dla koneserów
Karo in the KitchenKotlety z warzywami w sosie pomidorowym... Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego! Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki(...)pietruszki; 2 jaja; 3 łyżki bułki tartej; Sól; Pieprz. Sos: 200 g koncentratu pomidorowego; 1 litr zimnej wody; 1 łyżka vegety; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka ziół prowansalskich; 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 250 ml zimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej do smażenia kotletów. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę
Gospodyni Miejskazapiekania. Wiedzieliście, że można bawić się smakiem beszamelu? Nie musi to być nudny smak zasmażonej mąki z masłem, mlekiem i gałką muszkatołową. Ja często zmieniam smaki tego uniwersalnego sosu. Dziś proponuję Wam polać zapiekankę beszamelem z pieczarkami...boski efekt... zapraszam na romantyczną lasagne.. Podaję proporcję na podwójną porcję, gdyż nasza kolacja bywa tak smaczna, że mamy na nią apetyt(...)wymiarów foremki. Ja nie suszę makaronu jak jest to zalecane w oryginalnych włoskich przepisać. W związku z tym, że nie jest twardy nie trzeba go podgotowywać przed przełożeniem sosami. Natomiast każdy płat ciasta po rozwałkowaniu posypuję mąką i przekładam lnianą ściereczką kuchenną bądź papierowymi ręcznikami. Tak przygotowany makaron może czekać na nas nawet do drugiego dnia. (Jeżeli
kawawszklanceLubicie potrawy z jajek? Ja bardzo! Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na jajka sadzone w sosie pomidorowym. Do tego dania możecie użyć dowolnego pomidorowego sosu , np. pomidorowego sosu do pizzy czy makaronu. Sos pomidorowy można przyrządzić szybko bez większych przygotowań. Tajemnicą mojego pomidorowego sosu są świeże zioła. Użyłam tutaj bazylię, oregano i rozmaryn. Jajka wbijam do gorącego sosu i gotuję(...)białka stężeją. Lubię płynne żółtko, więc moje jajka sadzone w pomidorowym sosie były gotowe po 10 minutach. Pyszne danie z dodatkiem pajdy świeżo upieczonego chleba. Jajka sadzone w pomidorowym sosie Składniki: na 2 -4 porcje 4- 6 jajek 2 puszki pomidorów krojonych, 2 x 400 g 2 dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka świeżego oregano 1 łyżeczka świeżej bazylii 1 łyżeczka
codojedzeniaPyszna potrawka z kurczaka, do której pasuje zarówno makaron, kasza jak i ziemniaki. Chyba ze 2 lata jak nie dłużej nie robiłam, a szkoda, że tak
Kolorowy PrzepisownikTzatziki to klasyk greckiej kuchni, który przyjął się również na polskim gruncie. Tradycyjnie podawane z mezze (takimi greckimi przystawkami) u nas najczęściej przygotowywane do grillowanego
Szybko Tanio SmacznieMyślałam, myślałam i wymyśliłam, że na niedzielny obiadek zrobię polędwiczki wieprzowe oblane kremowym sosem z marynowanego pieprzu zielonego z dodatkiem pieczonych w ziołach prowansalskich ziemniaków przy akompaniamencie sałatki z sałaty lodowej, pomidora i ogórka z sosem włoskim. Może brzmi skomplikowanie, ale wykonanie jest proste choć nie ukrywam nie jest to ekspresowy obiad(...)morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr (bulionetkę rozpuściłam w 1/2 l wody resztę użyłam do sosu) Sos pieprzowy : 1 średnia cebula (najlepiej szalotka) oliwa z oliwek zielony pieprz w zalewie (ze względu na innych domowników użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet
cucinarePotrawa pikantna, sos ostry. Kiedy pierwszy raz spróbowałam azjatyckiego sosu z orzeszków ziemnych, zakochałam się od pierwszej chwili. Podany był wtedy z malutkimi grillowanymi szaszłyczkami z piersi kurczaka i zieloną sałatą. Nie było to w chińskiej knajpce, a w niemieckiej restauracji hotelowej w jakimś malutkim, przyautostradowym miasteczku. Chcieliśmy coś zjeść, ale było późno i po drodze(...)pewnie nie po raz pierwszy i nie ostatni przekonaliśmy się, że nie ma co sądzić książki po okładce! :) Oczywiście powtórzyłam danie w domu, z bardzo zadowalającym efektem, a sos gości na naszych talerzach regularnie. Dziś nieco inna jego odsłona, według tajskiego przepisu, inspirowany przepisem z książeczki "Asiatische Küche - Wok- & Pfanngerichte", czyli "Kuchnia azjatycka - dania z woka i patelni
Kuchnia Prezydentowej