przyprawami i jest bardzo wilgotne. Typowe ciasto bananowe w adwentowym wydaniu. Uwielbiam ciasto adwentowe z różnymi dodatkami, a to ciasto bananowe z orzechami i czekoladą jest wyśmienite. Jeszcze ugotowałam sos karmelowy. Lubicie karmel? Ja uwielbiam! Od kiedy nauczyłam się go gotować często go podaję jako sos do ciasta lub lodów. Ciasto adwentowe to ciasto ucierane i oczywiście na maśle. Często(...)ciasta z bananami . Wiadomo banany są bardzo słodkie, dlatego mniej słodki, trzcinowy cukier warto dodać do ciasta aby nie było ono przesadnie słodkie. A jak jeszcze poleję ciasto sosem karmelowym to będzie po prostu idealnie słodkie. Polecam przepis, który znajdziecie poniżej. Ciasto adwentowe Składniki: na prostokątną formę o rozmiarach 18 cm x 25 cm 120 g masła, miękkiego
codojedzeniaobiad? Brakuje Wam pomysłów? Polecam sos z kurczakiem, brokułami i boczkiem. Uwielbiam łączyć kurczaka z boczkiem. Jeszcze bardziej z brokułami. A jak do sosu dołożę ulubiony parmezan to jestem w siódmym niebie. Tak pyszny jest przepis na sos z kurczakiem, z którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Sos można podać z makaronem lub z ryżem. Jest bardzo pożywny(...)tego typu sosów używam przynajmniej dwóch serów. Sos jest gęsty bez mąki, więc idealnie pasuje dla osób na bezglutenowej diecie. Sos z kurczakiem Składniki: na 4 porcje 400 g fileta z piersi kurczaka 100 g wędzonego boczku, plastry 4 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 serek philadephia 50 g utartego parmezanu 1 brokuł 250 ml śmietanki 400 ml drobiowego bulionu
codojedzeniaKopytka przygotowywane są z ziemniaków, które najpierw gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę. Bezglutenowe kopytka z sosem pomidorowo-mozzarellowym Tradycyjne kopytka przygotowywane są z dodatkiem mąki pszennej i jajka. Podawane mogą być z sosami np. pieczarkowym lub pomidorowym, z gulaszem bądź jako dodatek do innych dań mięsnych. Kopytka smakują pysznie podsmażone na maśle. Można je zatem śmiało odgrzać na następny(...)dzień i podać takie właśnie odsmażane z chrupiącą skórką. Moje kopytka zrobiłam na bazie mąki bezglutenowej i podałam z pysznym sosem pomidorowym z dodatkiem mozzarelli. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na kopytka. Kopytka: 70 dkg ziemniaków
mecooksSzaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym Szaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym. Składniki: 2 dojrzałe mango 1 mała cukinia ½ papryki czerwonej 400 g filetu z łososia bez skóry 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy curry sok wyciśnięty(...)cytryny sól, pieprz Sos: 4 łyżki majonezu kieleckiego lekkiego ¼ pęczka koperku garść liści bazylii ¼ pęczka szczypioru 1 ząbek czosnku skórka otarta z 1 cytryny Przygotowanie: Mango przekrój na wzdłuż na pół omijając pestkę. Połówki obierz ze skórki, pokrój w kostkę razem z papryką. Cukinie pokrój w krążki. Łososia
kuron.com.plminut i pyszny makaron w mocnym, orzechowym, słodko-ostro-słonym sosie gotowy. Idealne danie do pracy lub zrobienia z wyprzedzeniem na później, bo wyjątkowo dobrze smakuje na zimno. Czas : 10 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 W Polsce kuchnia azjatycka raczej nie kojarzy się z daniami na wynos, no chyba że kebab, ale to bardziej orientalne, tureckie klimaty(...)wytrawnych potraw stosowany w całej dalekiej Azji: od Chin, przez Indonezję po Indie. Zresztą masło orzechowe nie jest wcale słodkim produktem, choć ma lekko słodki posmak. W połączeniu z sosem sojowym, olejem sezamowym, sosem sriracha i miodem tworzy wspaniałą, aromatyczną emulsję, słodko-ostro-słoną, tak intensywną, choć równocześnie subtelną, że tworzy całe danie. To makaron jest dodatkiem do sosu
Niedzielny kucharzMakaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym Uwielbiam dania, które mają w sobie pełnię azjatyckich smaków. Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym taki własnie jest. Kupiłam u mnie na placu kapustę pak choi i przez kilka dni zastanawiałam się co z niej zrobić. Czy dodać do zupy, udusić, aż mój wzrok zatrzymał(...)się na butelce z sosem ostrygowym i .. błysk i już wiedziałam co to będzie :) Oj, ja tak mam często wystarczy jeden składnik i wiem, a czasem cała szafa różnych składników nie pomaga ;) Tym razem się udało, obiad wyszedł pyszny i pełny smaku. Zatem zapraszam Was do wykorzystania tego przepisu, jest aromatyczny, z chrupiącym akcentem ! Makaron ryżowy z indykiem
Kuchnia na wzgórzuktóre znam i próbowałem, mógłbym wymienić na palcach jednej ręki. Jednak wśród nich znajduje się jedna z moich ulubionych — satay, czyli grillowane szaszłyki (zwykle z kurczaka) serwowane z obłędnym sosem orzechowym. Ów sos jest jednym z popularniejszych dodatków indonezyjskich dań. I wcale się nie dziwię, bo cóż może być lepszego od mieszanki masła orzechowego z mlekiem kokosowym i sosem sojowym(...)Waszych prośbach postanowiłem podzielić się dzisiaj z Wami przepisem. Smacznego! ;) * SKŁADNIKI na 12 szaszłyków satay (dla 4 osób) Satay z tempehu: 500 g tempehu wędzonego (2 kostki) 50 ml sosu sojowego 3 cm kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili ½ łyżeczki mielonego kuminu garść świeżej kolendry kilka łyżek oleju sezamowego Do podania: pęczek świeżej kolendry garść orzechów ziemnych
Food SquareDietetyczny sos pieczarkowy, to moja kolejna propozycja sosu w lżejszej wersji. Nie wiem jak Wy ale ja w swojej kuchni, używam na prawdę sporo pieczarek. Lubię ich smak i intensywny aromat. Pieczarki to grzyby, które pasują do wielu dań a przyrządzony z nich sos, można wykorzystać do mięs, kasz czy ryżu. Jest pyszny uwierzcie mi a jak macie(...)tego wątpliwości, to sprawdźcie sami jak smaczny i intensywny może być dietetyczny sos pieczarkowy DIETETYCZNY SOS PIECZARKOWY: 200-300g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki ryżowej garść świeżego koperku sól i pieprz Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażamy przez kilka minut, na odrobinie oleju rzepakowego. Pieczarki myjemy, oczyszczamy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiipieczoną kaczkę? Jestem fanką kaczki od niedawna. Kiedyś po prostu nie lubiłam kaczki, teraz przepadam. Będąc w Paryżu kilka lat temu koniecznie musiałam wypróbować kaczkę po francusku czyli z sosem z zielonym pieprzem. Dzisiaj proponuję pieczoną pierś kaczki z sosem z czerwonego wina. Pieczona pierś kaczki ma wspaniała chrupiącą skórkę. Cały tłuszcz wytapia się podczas pieczenie. Mięso jest delikatne(...)pierś kaczki Składniki: na 4 porcje 4 filety z piersi z kaczki ze skórką, około 800 g 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego 1½ łyżeczki suszonego tymianku Sos z czerwonego wina 1 szalotka 30 g masła 300 ml wytrawnego czerwonego wina 200 ml wywaru z wołowiny sól i pieprz do smaku 1 łyżka balsamicznego octu ewentualnie cukier
codojedzeniasmaczne. Lubię je na słodko i na słono, smakują mi nawet z serem, chociaż normalnie za twarogiem nie przepadam. Dziś proponuję naleśniki po bolońsku, czyli z mięsem w pysznym sosie na bazie pomidorów, zapieczone pod beszamelem i warstwą sera. Są absolutnie przepyszne! Jeżeli tak jak ja lubicie naleśniki w każdej formie i kształcie, proponuję moje naleśniki z serem i sosem(...)rabarbarowo-truskawkowym i naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami – obłędne! Jeżeli nie przepadasz za przygotowywaniem sosu beszamelowego i posiadasz Tefal Companion, zrobi on go za Ciebie, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Naleśniki po bolońsku pod beszamelem (4 porcje) Składniki na naleśniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka sól olej do smażenia Składniki
karmelowyPodstawą każdej dobrej pizzy czy spaghetti jest sos. Najbardziej popularnym w kuchni włoskiej jest sos marinara, czyli nic innego jak aromatyczne pomidory, czosnek i zioła. Dziś mam dla Was przepis z serii „basic” na ten właśnie sos. Jest tak prosty i tak smaczny, że nigdy już nie spojrzycie na te napakowane chemią ze sklepowych półek Zobaczcie sami(...)u00f3w\r","2 z\u0105bki czosnku\r","1 ma\u0142a cebula\r","kilkana\u015bcie li\u015bci bazylii\r","2 \u0142y\u017ceczki cukru\r","s\u00f3l, pieprz, oliwa"],"name":"Domowy sos marinara","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Na ok. 2 \u0142y\u017ckach oliwy podsma\u017camy pokrojon\u0105 w ma\u0142\u0105 kostk\u0119 cebul\u0119 do momentu jej zeszklenia
Mostek w kuchniSkładniki: KURCZAK W SOSIE BBQ: 1 cały, nieduży kurczak (o wadze około 1,5 kg); 1 średnia cebula; 8 ząbków czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); 2 łyżki oleju rzepakowego; Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW: 1/2 główki niedużej, białej kapusty; 1/2 główki niedużej, czerwonej kapusty; 1/2 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; Pęczek świeżej kolendry(...)tłuszczu odlać z patelni. Na pozostały na patelni tłuszcz (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć (przez około 2 minuty), dodając pod sam koniec obrane ząbki czosnku. Wlać sos barbecue. Wymieszać. Zestawić z ognia i przelać do naczynia żaroodpornego z podsmażonymi częściami kurczaka. Naczynie żaroodporne przykryć (pokrywką/folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzałka
Gospodyni Miejskajestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są pyszne i dla takich potraw warto choć na chwilę stać się wegetarianinem :). Inspirację do tej potrawy znaleźliśmy w internecie i postanowiliśmy sprawdzić czy faktycznie jest tak dobra jak było to napisane. Koszt przygotowania tego dania(...)jest niewielki, bo opiera się ono głównie na warzywach i pysznym aromatycznym sosie curry . Danie możecie podać z kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną, ryżem albo jako samodzielne danie – z całą pewnością się najecie :) Składniki 3 marchewki 1 duży seler 1 por 3 pietruszki 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu oliwa Składniki na sos curry puszka mleczka kokosowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie w sosie musztardowym Mając ochotę na śledzie w sosie musztardowym bardzo często kupujemy gotowy produkt w markecie, bądź w sklepie spożywczym, a po otwarciu opakowania czujemy się zawiedzeni, ponieważ w środku mamy tylko półtora śledzia, z dużą ilością sosu, a chciałoby się, żeby tego śledzia było zdecydowanie więcej. Jedynym rozwiązaniem jest przyrządzenie takich śledzi we własnej kuchni(...)naprawdę jest bardzo proste i szybkie, zajmuje najwyżej 10 min, a dodatkowo przynosi wiele satysfakcji. Poniżej przepis na pyszne śledzie w sosie musztardowym. Śledzie w sosie musztardowym Składniki (porcja dla 2-4osób) 400g – śledzie solone a’la matiasy 1 cebula 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki majonezu ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki curry Szczypta pieprzu świeżo
Księga-Smakupizza połączyła nasze dwie smakowe potrzeby – bo to pizza o smaku cheeseburgera. Połączenie dwóch klasyków z kraju Wuja Sama – smakowa bomba wagi ciężkiej! Ta pizza ma wszystkie składniki hamburgera – sos, mielone mięso, ser i nawet pikle. Posypana sałatą to już pizza w wersji Big Mac. Jest pyszna, zaspokoi głód niezdecydowanych i zdecydowanie jest cholernie kaloryczna! CIASTO CHLEBOWE Do tego nadzienia(...)mielone mięso – smażymy około 6-7 minut, stale mieszając, żeby dobrze je zamknąć, usmażyć i odparować, nie pozwalamy mu podchodzić wodą bo zacznie się dusić. Do usmażonego mięsa wlewamy sos Worcestershire, ciemny sos sojowy, wsypujemy mielony pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy, odcedzamy mięso z płynu i studzimy. SOS HAMBURGEROWY Do miski wkładamy majonez, do majonezu – ketchup. Ja zawsze wybieram
Karo in the Kitchen