burgerów. Jacek wybrał : MOUNT EVEREST (HIGHLANDER COMBO) w skład którego wchodziła bułka z sezamem, polska wołowina sezonowana ( 500 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek ,dymka, pomidor , sałata oraz sos tatarski . Do tego burgera znakomicie pasowała dobrana już w karcie whisky Gentelman Jack. Ten burger był pyszny, soczysty, pełen smaku. Niestety trzeba go było jeść go sztućcami(...)był za duży aby go ugryźć ale właśnie tego spodziewaliśmy się po Mount Evereście ;) Karolina wybrała : MANDARIN z bułką maślaną, plastrami chrupiącej kaczki z orientalnym sosem śliwkowym, sałatą rzymską, sałatką z ogórka, dymki i marynowanej z imbirem marchewki, były też kiełki. Pyszna kaczka przygotowana w punkt lekko chrupiąca, z pysznym orientalnym smakiem. Boska ! Michał poszedł
Kuchnia na wzgórzuszklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dodatkowo ulubione bułki sałata ogórek ulubiony ser sos pomidorowy 300 ml passaty pomidorowej (przecier) 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli ½ łyżeczki oregano Sól pieprz(...)Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery. Obtoczyć w bułce tartej Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery z obu stron na złoty kolor. Sos pomidorowy: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju lub oliwy. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Dusić chwilę do odparowania
Fabryka pomysłówdrewnianej łyżki mieszamy i rozdrabniamy różyczki na mniejsze kawałki. Dodajemy śmietanę wymieszaną z gałką muszkatołową oraz oregano. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszmy ogień i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makronem i opcjonalnie posypujemy startym serem
Domowy Smak Jedzeniaobierz i posiekaj bardzo drobno. Plastry wędzonego łososia (lub filety świeżego łososia po usunięciu ości) pokrój w drobną kostkę o bokach 3-4 mm. Połącz z posiekanymi szalotkami, domieszaj sos winegret z limonką. Mango obierz, zetnij miąższ wokół pestki i pokrój w drobną kostkę, dodaj część do łososia, a resztę zmiksuj z mielonym kardamonem i sokiem z połowy limonki. Wstaw(...)sos coulis z mango do lodówki. Umyj i osusz młode kiełki. Włóż tatar z łososia do kokilek (ramekinów)**, lekko ugniatając łyżeczką, po czym wyłóż ich zawartość na talerze, odwracając je do góry dnem. Udekoruj z wierzchu młodymi kiełkami i wylej obok sos coulis z mango. Podawaj od razu lub odstaw do schłodzenia. *możesz również użyć filetów świeżego łososia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarynku coraz częściej stosowane sól morka i sól himalajska. Solą gruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy(...)wszędzie – w zupach, w sosach, daniach mięsnych, galaretach, wywarach. Można hodować w naszych warunkach drzewko laurowe, choć nie jest to najłatwiejsze. Ale dzięki temu zyskujemy świeże listki. Lubczyk – nasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych krajach. W smaku bardzo przypomina przyprawę w płynie typu maggi, stąd często jest jej naturalnym i świeżym zamiennikiem do zup i sosów. Kminek
WojnaNaSmaki.plmuszę się zregenerować. Dzisiaj zapowiedziałam chłopakom, że nie mają co liczyć na wymyślne dania. Ale żeby nie było zbyt prosto, musiałam coś wykombinować. W lodówce miałam gulasz. Do sosu zrobiłam gałuszki, które znalazłam w książce z przepisami siostry Marii. Gałuszki to okrągłe kluseczki, które przygotowuje się podobnie, jak kluski szare. Podczas ich robienia ważna jest ilość dodanej mąki. Ta podana(...)Ciasto musi osiągnąć taką konsystencję, aby można było z niego formować kluseczki. Nie może jej być też zbyt dużo, gdyż gałuszki będą za twarde. Warto je zrobić, bo z sosem smakują doskonale. Świetne są także ze skwarkami. To co? Spróbujecie? Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 jajko • ok. 1 szklanki mąki pszennej • sól • olej Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki obrać, umyć
W mojej kuchniPlacki z gotowanych ziemniaków i brokuła to sposób na wykorzystanie ziemniaków ugotowanych do obiadu. Można je podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy. Najlepsze są placki takie gorące prosto z patelni. Wcześniej robiłam podobne placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu 1 jajko 3 płaskie(...)Wszystko razem wymieszać wraz z jajkiem i sezamem. Doprawić solą i pieprzem Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem. placki z ziemniaków i brokuła
O kuchni z uczuciemIdealna na "majówkę" Składniki 2 ciabatty 2 jajka 2 pomidory 1puszka tuńczyka w oliwie liście bazylii 1 łyżka gęstego majonezu czarne oliwki bez pestek sól pieprz Sos :4 łyżki oliwy 1 szalotka 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżeczka musztardy dijon Przygotowanie Sos : składniki połączyłem, wymieszałem na gładka emulsję. Odstawiłem. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, pokroiłem(...)majonezem. Pomidory pokroiłem w grube plastry, liście bazylii porwałem na kawałki. Oliwki osączyłem, pokroiłem na połówki. Bagietki rozkroiłem wzdłuż na pół, usunąłem część miąższu. Posmarowałem obie strony wewnątrz cienko sosem z drobno posiekaną szalotką. Nałożyłem tuńczyka z majonezem, pomidora, bazylię, oliwki i jajka. Oprószyłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchensię przede wszystkim w sytuacji, gdy głód doskwiera, a czas na zegarze lub zmęczenie nie pozwalają na długie stanie w kuchni. Spróbujcie. Moją szybką zapiekankę chlebową przygotowałam z sosem salsa mexicana Folwark. Takie połączenie boczku i meksykańskich smaków sprawdziło się idealnie. Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem 2016-04-22 01:07:53 Write a review Save Recipe Print(...)look wrong? Składniki (dla ułatwienia podaję składniki na 1 zapiekankę) 3 kromki chleba tostowego* 1 grubszy plaster boczku wędzonego - około 1 łyżki po pokrojeniu w kostkę 1 czubata łyżeczka sosu salsa mexicana Folwark 1 jajko klasy M 1 łyżeczka posiekanej pory * do przygotowania nadaje się zarówno świeży, jak i czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy) Przygotowanie Bierzemy 3 kromki chleba
Słodkie okruszkiwysiłku. W 30 minut zrobicie je na śniadanie, lunch lub obiad. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Plasterki boczku kroimy w poprzek na małe fragmenty. Do podania szykujemy sos – masło rozpuszczamy w rondelku, przeciskamy do niego ząbki czosnku, wrzucamy cały pęczek drobniutko posiekanej pietruszki. Solimy, pieprzymy i gotujemy na małym ogniu około 5-7 minut, do czasu gdy czosnek(...)czasie białko będzie zupełnie ścięte, żółtko jeszcze rozkosznie płynne. Posypujemy jajka serem i dopiekamy 3 minuty. Wyjmujemy ramekiny z piekarnika i podajemy od razu. Szparagi z wody podane z sosem są już passe. Szparagi tak podane to pełnowartościowy i pełny smak. Pół godziny pracy i pieczenia – syty i zdrowy posiłek gotowy. Ilość produktów w przepisie pozwala na zrobienie 6 porcji
Karo in the KitchenCzasem gdy mamy mało czasu lub gdy nic nam się nie chce warto pokusić się o dobry gotowy sos. Dodajemy tylko swoje ulubione mięso, warzywa, przyprawy i obiad gotowy! 1 podwójna pierś z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 520 g sosu słodko-kwaśnego JAMAR 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki oregano(...)oleju. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Dokładamy do cebuli i papryki, dusimy. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko mieszamy. Całość zalewamy sosem, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy na ugotowanym ryżu
VioletoweKucharzeniepowodu goszczą na naszych stołach najczęściej w porze obiadowej. Uwielbiane przez dzieci. W wersji minimalistycznej można je podać tylko z syropem klonowym lub miodem. U mnie na bogato, z sosem jogurtowym, orzechami włoskimi i jagodami. Wielbiciele bananów będą zachwyceni, bo są mocno bananowe w smaku. Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 jajka 1-2 łyżki cukru/ksylitolu szczypta soli 2 małe banany(...)mleka 200 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do pieczenia posiekane orzechy włoskie jagody sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cyryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mieszance gyros. Specjalnie nie podałam konkretnej ilości sera, ponieważ dodajcie go według własnego uznania :) Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe) 1 czerwona cebula 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka przyprawa do mięsa gyros olej do przesmażenia mięsa sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty(...)kostkę. Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać pokrojone pomidory. Całość posypać solą oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć tak długo, aż pomidory będą miękkie i utworzy się gęsty sos. Ostudzić. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Surowy spód do ciasta podzielić na dwie mniejsze części. Z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce
UgotowaćPierś kurczaka w kremowym sosie paprykowym to szybkie i pyszne danie. Można podawać z makaronem lub ryżem. Składniki: 400 g piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 papryka czerwona 300 g pieczarek 2 serki topione śmietankowe (każdy po 100g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 szklanki mleka bazylia sól, pieprz olej do smażenia dowolny makaron(...)rozpuszczenia się serków. Na koniec wlewamy mleko, dodajemy paprykę słodką i odrobinę bazylii i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i chwilę razem dusimy do zgęstnienia sosu. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i polewamy sosem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachduża garść pieczonego kurczaka krojonego w kostkę garść papryki krojonej (najlepiej białej i żółtej) kilka piór cebuli czerwonek kilka plastrów mozzarelli szczypta siekanego szczypioru dla koloru ;) tajemniczy sos ;) Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy na parze na pół miękko. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Naczynie żaroodporne (u mnie gliniane od ROSSI - sprawuje się bosko) wysmarowujemy masłem. Układamy warstwę talarków ziemniaczanych(...)Posypujemy odrobiną kurkumy dla kolorku. Układamy 2 - 3 plastry mozzarelli. Wykładamy pokrojone w kostkę pozostałe składniki. No i teraz pora na tajemniczy sos. Z założenia miało być biało. Zapomniałam jednak, ze w ostatnie święta cały majonez wyszedł z domu i nie wrócił do tej pory. W związku z tym nie myśląc wiele zastąpiłam go musztardą sarepską (nawet mniej kalorycznie przypadkiem
Kuchnia po mojemu