sosy - 72234 przepisów (strona:1441/4816)

NUGGETSY Z KURCZAKA W KRAKERSACH 120

ciepło, niezastąpiona przekąska podczas różnego rodzaju imprez   SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, 100 g krakersów solonych Sos: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka, szczypiorek WYKONANIE Kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą, dodajemy jogurt, mieszamy – odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Krakersy przekładamy do woreczka(...)foliowego. Za pomocą wałka rozdrabniamy. Każdy pasek kurczaka obaczamy w krakersach, układamy w formie wyłożonej pergaminem, pieczemy 20 min w 180 stopniach. Podajemy z sosem czosnkowym lub innym ulubionym dipem. Sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy- całość mieszamy. Posypujemy szczypiorkiem

słodki bratek
ZAPIEKANKI ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 178

Składniki: 4 bułki kajzerki 1 cebula 200g szpinaku mrożonego 150g sera żółtego 100g pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła sól pieprz SOS KIELECKI KANAPKOWY firmy WSP SPOŁEM Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.  Dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy ok. 5 min.  Następnie dodajemy szpinak i dusimy. Gdy odparuje woda przyprawiamy solą(...)chwilę wkładamy do piekarnika aby podpiec. Gdy wyjmiemy z piekarnika nadziewamy farszem, posypując resztą sera i przykrywamy. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 10 minut. Do przyrządzenia zapiekanek wykorzystałam SOS KIELECKI KANAPKOWY firmy WSP SPOŁEM . Sos idealnie wpasował się w charakter zapiekanek, nadając im pikantnego smaku z nutą orientu. Wytworzony jest z bez substancji konserwujących. Charakteryzuje się kawałkami warzyw

Prosto i Smacznie z Anetą
Zapiekane ziemniaczki pod sosem koperkowo – czosnkowym 113

znudziły nam się typowe ziemniaki podawane do obiadu możemy je niewielkim nakładem pracy zmienić w zupełnie inne danie. I tak dzisiaj przedstawiam odmienione ziemniaki z dodatkami pod sosem koperkowo – czosnkowym. Można je zapiec dla każdego w oddzielnym naczyniu. Składniki: 4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach ½ cebuli Kilka plasterków boczku parzonego 1 pomidor 1 ogórek kiszony Sól Pieprz młotkowany z kolendrą(...)Sos: 150 ml śmietany 18% gęstej 2 – 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku Sól Szczypta cukru Wykonanie: W naczyniu do zapiekania układamy kolejno, pokrojony boczek, ziemniaki w plastrach oraz cebulę i pokrojony ogórek kiszony z kilkami kawałkami boczku. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą. Na koniec umieszczamy pokrojone pomidory. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Doprawiamy

Smaki Ewy
Schab rolowany z suszoną żurawiną 156

żurawiną. Mięsko rozciełam i zrolowałam dzięki temu fajnie prezentuje się w przekroju. składniki: 1,5 kg schabu środkowego 150 g całej suszonej żurawiny 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu balsamicznego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 3 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej 1/2 szklanki wody lub bulionu Do miseczki przełożyć musztardę. Dodać olej, słodką paprykę oraz sos balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać(...)warstwą tłuszczyku do góry. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C. Piec 1,5 godziny, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia kilka razy polac wierzch rolady powstałym sosem. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce, kroić na grubsze plasty

Monia miesza i gotuje
Pizza z jarmużem, pomidorami i serem camembert 170

mniejsze): 400g mąki 2/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach 20g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru płaska łyżeczka bazylii płaska łyżeczka oregano 4 łyżki oleju Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu sól, pieprz po łyżeczce oregano i bazylii pół łyżeczki tymianku Dodatki: jarmuż 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, odrobina papryki ostrej(...)grubych łodyg. Jeśli macie już umyty, oczywiście pomijamy ten krok. Dodajemy do niego oliwę z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Odstawiamy na jakieś 15-20 minut. Sos:   Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.   Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (lub do maksymalnie możliwej temperatury). Ciasto

Czerwona Porzeczka
Sałatka z jajkami, awokado i rzeżuchą 172

jajka ugotowane na twardo lub część przepiórczych 10 rzodkiewek 1/2 cebuli 1 awokado 1 łyżka posiekanej  pietruszki spora garść  rzeżuchy + do dekoracji 1/4 cytryny do awokado sos 1 - 2  łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwa z oliwek papryka w płatkach sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Cebulę, rzodkiewki(...)pokroić w kostkę lub posiekać drobno w blenderze. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę, skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać  sos, wymieszać. Posypać rzeżuchą. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Smacznego

Stare Gary
Pieczone samosy w cieście filo z sosem bazyliowo- miętowym 165

szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru 1 łyżka oleju do smażenia Sos bazyliowo- miętowy 1 szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli i pieprzu garść liści bazylii garść liści mięty Ziemniaki i batata obieram. Kroję w kostkę i gotuję do miękkość. Kalafiora również gotuję(...)farszem układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępuję z resztą ciasta i farszu. Samosy piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Wszystkie składniki sosu bazyliowo- miętowego miksuję w malakserze na gładką masę. Gotowe samosy podaję od razu po upieczeniu z sosem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Sałatka z buraczkami i papryką 238

seler marynowany 140 g papryka marynowana 100 g szynka konserwowa 200 g ananas z puszki pokroić w części  jajka ugotowane na twardo 4 szt ser żółty 200 g Sos: Majonez Kielecki 5 łyżek jogurt naturalny 3 łyżki sok z ananasa 5 łyżek sól i pieprz do smaku Wykonanie: Na sam dół miseczki kładziemy marynowane buraczki, na to idzie kukurydza(...)pokrojony seler.Polewamy połową sosu składniki.Marynowaną paprykę starałam się pokroić w kostkę, wyszło jak wyszło. Na paprykę pokroiłam tostową szynkę. Odsączyłam ananasa i pokroiłam go w mniejsze części ,położyłam na szynkę. Jaja pokroiłam drobno i położyłam na ananasa. Teraz zalałam drugą częścią sosu i posypałam żółtym serem. Sałatka wyszła wyśmienita pełna harmonii i smaku

Różowa kuchnia
Kurczak z pomidorami i estragonem w białym winie. 203

marzy mi się :) Do tego koszyk ze świeżym pieczywem, sałata z ogródka i domowa lemoniada... No i dużo serwetek do wycierania palców i bród z tego pysznego winnego sosu... Co powiecie na taki obrazek? Wkrótce natura powinna stworzyć odpowiednie tło, a reszta należy do nas! :) Skł adniki: 1 opakowanie udek kurczaka (najczęściej 4 części) 1 opakowanie podudzi kurczaka (najczęściej(...)ciasno pomiędzy kawałkami mięsa. Jeżeli są większe - przekroić i układać przeciętą częścią do góry. Piec jeszcze 25 minut bez przykrycia. Wyjąć danie z piekarnika i dodać do wytworzonego sosu estragon (posiekany świeży lub suszony). Potrząsnąć brytfanką by dobrze się wymieszał. Odczekać 5 minut - w tym czasie estragon odda aromat do sosu. Podawać z młodymi ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
Tofu w orzechowo-dyniowym sosie. 230

tofu, którego kiedyś nie lubiłam, a teraz szukam co nowych pomysłów na to jak je podać i aż, dziwne, że zapomniałam o tym starym sprawdzonym połączeniu jakim jest kremowy sos... z dyni, koniecznie hokkaido i nieśmiertelnego masła orzechowego. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam takie rozgrzewające potrawki. :)   Przepis: (1 porcja) kawałek tofu (ok.100-150g) 3-4 duże łyżki pure(...)dyni hokkaido  porządna łyżka masła orzechowego (ok.30-40g) jasny i ciemny sos sojowy słodka i ostra papryka, kminek rzymski, czosnek granulowany sól, pieprz ryż (jaśminowy) ew.brokuł/kalafior szczypiorek  Tofu pokroić w kostkę, przyprawić sosem sojowym, papryką słodką i ostrą, czosnkiem, dodać  kilka łyżek wody i odstawić do lodówki, by się "zamarynowało".(można zrobić wieczorem).Patelnię rozgrzać, podsmażyć

More food, love and dreams
litewska sałatka z kurczakiem 206

pyszna! Zmieniłam nieco proporcje składników, majonez po części zastąpiłam jogurtem. Polecam, nie tylko w Wielkanoc:) składniki: 3 duże ziemniaki 5 jaj 4 ogórki kiszone cebula podwójna pierś kurczaka sól sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki tartego chrzanu łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku do dekoracji: świeża zielenina, np rzeżucha Składniki sosu wymieszać, na czas(...)kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo, obrać, również pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ogórki i cebulę. Składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. Schłodzić. Przed podaniem posypać siekaną zieleniną

6niebo
ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA, Z DODATKIEM ŚWIEŻYCH ZIÓŁ 185

chyba, że gotowane w mundurkach, to i owszem...), to już smażone, pieczone, zapiekane, chętnych do konsumpcji znajdą zawsze. Te są wyjątkowe, pełne aromatycznych ziół, podane z dodatkiem naszego ulubionego sosu czosnkowego....Mmmm... bajeczny obiad. Takie danie nie potrzebuje już innego towarzystwa, ale może oczywiście być tylko dodatkiem do dania właściwego. Polecam, ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu (one robią się(...)zapiekać w tej temperaturze ok.45-60 minut, na termoobiegu, w zależności od wielkości ziemniaków. Ziemniaki powinny być miękkie i lekko się przyrumienić. W trakcie pieczenia ziemniaków, mamy czas na przygotowanie sosu czosnkowego, gdy takowy lubimy, my uwielbiamy... ;-) Sos czosnkowo-jogurtowy: - 2-3 ząbki czosnku - jogurt bałkański - sól i świeżo mielony pieprz Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, posolić, dodać jogurt typu

Smaczne Zdrowe
Śledzie z suszonymi pomidorami w sosie musztardowym 205

środowe przedpołudnie zapraszam na pyszne śledziki z sosem musztardowym. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Warto je przygotować, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 300g śledzi matiasów, 1 cebula czerwona, 80g suszonych pomidorów, sok z połowy cytryny, 1 łyżka musztardy chrzanowej PARCZEW , 2 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Śledzie osuszam i skrapiam z dwóch stron sokiem(...)odstawiam na 10 minut. Pomidory suszone kroję w paski.  2. Śledzie delikatnie mieszam z pomidorami i cebulą. Wykładam na talerz. Majonez mieszam z musztardą i przyprawami. Przygotowanym sosem polewam śledzie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.  Do przygotowania śledzi wykorzystałam musztardę chrzanową, którą otrzymałam do testowania od firmy WOM Parczew . Musztarda ma idealną kremową

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rodgrod - kisiel z czerwonych owoców. 128

Rodgrod med flode, czyli sos z czerwonych owoców ze śmietaną. Ja użyłem słowa kisiel, bo chyba tak w naszym kraju się tego typu rzecz kojarzy. Jak by nie było, jest to duński przysmak, a nawet (jak niektórzy twierdzą) tamtejszy deser narodowy. Pamiętam jak kiedyś pojawiła się w Polsce sieć norweskich sklepów rema1000 , a w niej właśnie ten deser w kartonikach(...)amatorem (Rafał - pozdrawiam:)). Osobiście lubię takie zdecydowane wrażenia na podniebieniu i jestem skłonny przyłączyć się do Duńczyków w ich uwielbieniu tego deseru. Uważam, że dobrym pomysłem jest dodanie do sosu słodkiej śmietanki (nie ubitej). Po delikatnym wymieszaniu całość nabierze delikatności i aksamitności. Zharmonizuje się;) Składniki: 750 g mrożonych owoców leśnych lub świeże owoce latem 200 ml wody 3 łyżki cukru

zadanie-gotowanie
Musaka - grecka zapiekanka. 125

mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól  pieprz  oliwa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szklanka mleka sól  szczypta gałki muszkatołowej jajko starty parmezan Wykonanie: Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać(...)Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor. Następnie dodać mleko cały czas mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Pod koniec dodać jajko, energicznie mieszając. W naczyniu żaroodpornym

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania