Kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów, dzisiaj przygotowałam je w sosie cebulowym, znanym i lubianym. Błyskawiczne w obróbce, rewelacyjnie smakują z kaszą, makaronem, piure z ziemniaków, pieczywem i warzywami(...)lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody. Kotlety wyjmujemy na duży talerz, sos zagęszczamy odrobiną mąki wymieszaną z wodą, doprawiamy do smaku i gotowe. Na talerz nakładamy porcję piure, kotlet i sos cebulowy. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolinajpopularniejszych mięczaków, które uważa się za rarytas. Dawniej to pospolite danie rybaków a obecnie traktowane jest jako przysmak. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut, można je podać z różnymi sosami, pomidorami i winem. Najlepiej przygotować malże w garnku o dużym, grubym dnie. Jak tylko zaczną się otwierać, wiadomo, że są już gotowe. Zamknięte omułki yrzucamy(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni podpiec na oleju pokrojoną cebule i czosnek, następnie wlać pomidory i chwile gotować aż sos się zredukuje, doprawić do smaku. Małże dokładnie umyć pod bieżącą wodą. do sosu dodać małże i wlać wino. Chwilkę przykryć patelnię pokrywką, jak tylko małże zaczną się otwierać, dusić około 8-10 minut lecz
Kulinarne Fantazje MarioliDodatkowo : bułka tarta do panierowania 1 jajko sos pieczarkowy do polania Przygotowanie : Brokuł gotujemy na parze lub w wodzie, odcedzamy i studzimy. Przekładamy go do miski(...)każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka i zwijamy krokiety. Panierujemy i smażymy na oleju z każdej strony na złoto. Na talerzu układamy krokiety, polewamy sosem pieczarkowymi i podajemy. Uwagi ; Krokiety są równie pyszne bez sosu, podane na zimno i na ciepło do barszczu
Kulinarne Fantazje Mariolirazem przygotowałam pizzę z szynką, pieczarkami i sosem czosnkowym. Po zapieczeniu z serem wyszła bardzo smaczna i aromatyczna. Polecam . Składniki ciasta na dużą blaszkę : 3-4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ). Ciasto smarujemy ketchupem, na to rozkładamy cebulę, pieczarki, szynkę i część kukurydzy. Majonez mieszamy ze śmietaną, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem smarujemy pizzę, na to wysypujemy tarty ser i resztę kukurydzy. Pizzę pozostawiamy na 10 minut aż podrośnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 % C, przez 15 minut. Lekko
Kulinarne Fantazje MarioliSałata z sosem śmietanowym to przysmak nie jednej osoby. Jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych, pieczonych mięs i gotowanych warzyw. SKŁADNIKI : 1 główka sałaty masłowej(...)myjemy, osuszamy lub wyciskamy pozostałą wodę z liści i rwiemy na małe kawałki. Śmietanę, jogurt, sól, cukier i sok z cytryny dokładnie mieszamy. Sałatę przekładamy do miseczki, polewamy sosem śmietanowym i delikatnie mieszamy łyżką. Podajemy od razu do dań obiadowych. Smacznego. Uwagi ; Polecam polać sałatę sosem, przed samym podaniem na stół, wtedy unikniemy oklapnięcia i puszczenia soku
Kulinarne Fantazje Mariolikaszanek i szaszłyków zrobiłam karkóweczkę czosnkową, marynata bardzo prosta, myślę że każdy znajdzie u siebie potrzebne, do jej przygotowania składniki. Podałam ją z pieczonymi ziemniakami, surówką i ulubionym sosem. Wyszła pyszna, polecam. Wszystkie produkty do nabycia w alma24.pl(...)ketchupu 3 łyżki wody 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki przyprawa do grilla opcjonalnie ( dowolna ) kilka kropel tabasco ( lub innego ostrego sosu, według uznania ) sól i pieprz do posypania mięsa 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Kulinarne Fantazje MarioliSos winegret : sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 5 łyżek wody 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka musztardy sól, cukier, pieprz do smaku(...)Pokrojonego kurczaka i krewetki doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Na grillu grillujemy ananasa, kurczaka i krewetki aż ładnie się zarumienią, następnie odkładamy na tackę. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatę mieszamy z serem feta, ananasem, kurczakiem, krewetkami, pomidorkami i oliwkami. Napełniamy nią miseczki ananasa i polewamy sosem winegret. Podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolilikieru amaretto 50 g miękkiego masła 3-5 łyżek cukru pudru po 2-3 łyżki zmielonych na pył orzechów i migdałów kilka kropli ekstraktu migdałowego Do dekoracji: sos czekoladowy i kilka czereśni Przygotowanie Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Połamaną na małe kawałki czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła, po czym dokładnie wymieszać do połączenia składników. Orzechy i migdały(...)zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką, aksamitną masę. W razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować. Przygotowaną masą napełnić foremki i odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem polać sosem czekoladowym i udekorować czereśniami. *** Niecierpliwi mogą zastąpić czekoladę i masło dobrej jakości kremem czekoladowym lub gęstym sosem czekoladowym, uważając jednak, aby konsystencja masy nie była zbyt płynna
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataminut). KIEDY CIASTO BĘDZIE WYRASTAŁO obgotuj bób w osolonej wodzie i obierz, pamiętaj o tym, aby nie rozgotować bobu, powinien jeszcze być twardawy. Z mascarpone i czosnku przygotuj sos, fetę pokrój w dużą kostkę lub pokrusz. PIEKARNIK NAGRZEJ NA NAJWYŻSZĄ TEMPERATURĘ (u mnie 250 stopni). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj ciasto, ja to robię dużą drewnianą łyżką(...)Bardzo trudno byłoby sos rozsmarować na takim cieście, więc ja po prostu układam małe porcyjki sosu co 2 cm. UŁÓŻ BÓB I FETĘ NA CIEŚCIE i posyp tymiankiem, wstaw do piekarnika na około 20 minut, jednak obserwuj pizze, może się zdarzyć, że będzie potrzebować kilku minut mniej lub więcej. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliPyszne naleśniki z waniliowym serkiem i truskawkami, polane pysznym sosem czekoladowym od firmy Fanex. Idealne danie na letni podwieczorek lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilogram białego sera 0,5 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo(...)kilograma truskawek Sos czekoladowy Fanex Listki mięty Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko i wodę, lekko solimy i miksujemy, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby napęczniało. Na rozgrzanej i posmarowanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Do miski przekładamy biały ser, dodajemy śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na naleśniki nakładamy
Bajeczna Kuchniagoszczą na naszych stołach! Holstar Sp. z o.o. 73-131 Pęzino 85b , www.holstar.pl Składniki: 4 fioletowe ziemniaki 3 marchewki 1 puszka fasoli białej 3 łodygi selera naciowego garść rukoli sos 4 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę gotujemy. Fasolę odcedzamy(...)sitku, seler kroimy w kostkę. Ugotowane i przestudzone warzywa obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podane składniki na sos łączymy ze sobą , dodajemy sól i pieprz do smaku. Do szklanej miski wkładamy rukolę, dodajemy sałatkę, polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Sałatkę można udekorować czarnym sezamem lub prażonym słonecznikiem. - Smacznego
kgwjanczewominut. Niech wszyscy myślą, że spędziliście pół dnia w kuchni, aby przygotować takie cudo. Składniki na mięso: 1kg polędwicy wieprzowej plasterki boczku sól i pieprz ½ szklanki miodu Składniki na sos: 1 szklanka orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki musztardy DIJON odrobina pietruszki sol i pieprz do smaku. Przygotowanie polędwicy: Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu(...)stopni i pieczmy nasze mięso 20-30 minut. W między czasie smarujemy jeszcze dwukrotnie miodem. Po wyjęciu smarujemy ostatni raz miodem i odkładamy na 5 minut. Przygotowanie sosu: Orzechy nerkowca namaczamy w wodzie przez noc, wrzucamy wszystkie składniki do blendera i blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję sosu (ja jeszcze dodałem trochę kremu kokosowego, który się tworzy na górze puszki mleka
PaleoLifePulpety: 60 dag mięsa mielonego mała cebulka 1 namoczona kajzerka sól pieprz 1 jajko 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Sos: 4 marchewki 1 łyżka oleju 1 cebula 6 pieczarek sól pieprz 4 ząbki czosnku 320 ml domowego sosu pomidorowo-paprykowego papryka ostra Marchewki obrać, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem z marchewką. Następnie dodać pieczarki(...)czasie robimy pulpety. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką, odciśniętą kajzerką, jajkiem i przyprawami. Formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Obsmażone pulpeciki przekładamy do warzyw, dodajemy sos domowy i przyprawy. Dusimy około 20 minut
Ewusiowe Smakimąki 2/3 szkl mleka 2/3 szkl wody mineralnej lub filtrowanej 3 łyżeczki cukru 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli zapach waniliowy Nadzienie: 400 gr twarogu tłustego garść truskawek cukier Sos truskawkowy: garść truskawek 1-2 łyżki kwaśnej śmietany ewe. cukier puder do osłodzenia 1. W naczyniu półlitrowym mieszamy (mikserem lub taka trzepaczką ) wszystkie składniki do uzyskania gładkiej lejącej konsystencji. Odstawiamy(...)pól godziny. 2. Twaróg rozdrabniamy widelcem razem z cukrem do smaku. Kroimy truskawki na mniejsze cząstki i delikatnie mieszamy z twarogiem. Odstawiamy na czas usmażenia naleśników. 3. Sos truskawkowy: miksujemy truskawki z cukrem pudrem oraz śmietaną (śmietanę i/lub cukier możemy pominąć ;) 4. Smażymy naleśniki, układając je jeden na drugim i przykrywając talerzem ( to sprawi że zmiękną i łatwo będzie
Gotowanie...to proste !ząbki czosnku 1 czerwone chili 500 g mielonego, wołowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka chili w proszku 1 ½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku 100 ml gotowego chili sosu, tutaj przepis 100 ml wody 400 g czarnej fasoli, ugotowanej 400 g zielonej soczewicy ugotowanej 1 doniczka świeżej kolendry Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Oczyść chili z pestek(...)również pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie być krwiste. Dodaj fasolę, soczewicę, chili sos, wodę, chili w proszku i prawie całą kolendrę. Wymieszaj i gotuj sos przez 20 minut. Posyp resztą kolendry przed podaniem. Podaj chili z kukurydzianymi chipsami lub z tortilla. The post Przepis na chili z fasoli i soczewicy appeared
codojedzenia