smaczna, tym razem puszyste, grubsze ciasto, dodatki to salami, fasolka czerwona, oliwki czarne, no i szparagi. Fajnie pasują do pizzy, więc polecam wypróbowanie :). Przepis na ciasto tutaj - klik Dodatki: sos pomidorowy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szparagi oliwki czarne fasolka czerwona salami tarta mozzarella Ciasto na pizzę robię według przepisu. Szparagi podgotowałam, bo moje dziecko woli jak są miękkie(...)gotowałam w wodzie jakieś 10 minut). Oliwki pokroiłam. Do kubka dałam troszkę sosu pomidorowego i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, wymieszałam. Rozsmarowałam na uformowanym już spodzie do pizzy. Na sos nałożyłam salami, następnie szparagi, fasolkę i oliwki. Całość posypałam startą mozzarellą. Ja pizzę piekę na kamieniu więc wkładam do zimnego piekarnika (żeby kamień nie popękał), nagrzewam piekarnik
kruche babeczkiwegetarian i nie tylko. Do przygotowania falafel potrzebna jest namoczona i ugotowana ciecierzyca oraz sporo ziół, pietruszki, kolendry, szczypiorku, cebuli, czosnku, kminu, cytryny oraz przypraw. Kotleciki podajemy z sosami, warzywami i pieczywem(...)Wyrabiamy masę ( gdyby była zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze bułki tartej ). Następnie formujemy niewielkie kulki, dobrze je dociskając, które smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Kotleciki studzimy i podajemy z sosem czosnkowy, warzywami i pieczywem. Uwagi ; falafel może być przygotowany z namoczonych ziaren ciecierzycy albo suszonego bobu. Ważne, by zawierał mnóstwo posiekanych ziół; natki pietruszki, kolędry, oregano, kopru, czosnku lub szczypiorku
Kulinarne Fantazje MarioliZapiekanka makaronowa w sosie bolońskim z warzywami to pyszne i szybkie danie. Zapieczona z serem przypomina lazanie tylko że w przygotowaniu jest znacznie łatwiejsza. Maron mieszamy z sosem mięsno - warzywnym, posypujemy serem i zapiekamy. Można ją przygotować dzień wcześniej a przed podaniem zapiec(...)pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem, lekko danie mieszając, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut. Po wyjęciu zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSpaghetti to klasyka dań z makaronem, wszyscy je znają i przeważnie uwielbiają. Tym razem podaję przepis na sos mięsno - pieczarkowy który wręcz uwielbiam. Do tego ser i danie z makaronem gotowe(...)podpiekamy drobno pokrojoną cebule i czosnek, następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, kostkę i poszatkowane pieczarki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Kiedy płyny odparują doprawiamy sos do smaku. wsypujemy ser i mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolicebule 2 spore marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu 2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy ) 2 kostki rosołowe ( naturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka papryki w proszku papryka ostra d osmaku sól i pieprz do smaku około 1 szklanka wody do duszenia warzyw(...)seler i pietruszkę ) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy. Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość
Kulinarne Fantazje MarioliKotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów, dzisiaj przygotowałam je w sosie cebulowym, znanym i lubianym. Błyskawiczne w obróbce, rewelacyjnie smakują z kaszą, makaronem, piure z ziemniaków, pieczywem i warzywami(...)lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody. Kotlety wyjmujemy na duży talerz, sos zagęszczamy odrobiną mąki wymieszaną z wodą, doprawiamy do smaku i gotowe. Na talerz nakładamy porcję piure, kotlet i sos cebulowy. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolinajpopularniejszych mięczaków, które uważa się za rarytas. Dawniej to pospolite danie rybaków a obecnie traktowane jest jako przysmak. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut, można je podać z różnymi sosami, pomidorami i winem. Najlepiej przygotować malże w garnku o dużym, grubym dnie. Jak tylko zaczną się otwierać, wiadomo, że są już gotowe. Zamknięte omułki yrzucamy(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni podpiec na oleju pokrojoną cebule i czosnek, następnie wlać pomidory i chwile gotować aż sos się zredukuje, doprawić do smaku. Małże dokładnie umyć pod bieżącą wodą. do sosu dodać małże i wlać wino. Chwilkę przykryć patelnię pokrywką, jak tylko małże zaczną się otwierać, dusić około 8-10 minut lecz
Kulinarne Fantazje MarioliDodatkowo : bułka tarta do panierowania 1 jajko sos pieczarkowy do polania Przygotowanie : Brokuł gotujemy na parze lub w wodzie, odcedzamy i studzimy. Przekładamy go do miski(...)każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka i zwijamy krokiety. Panierujemy i smażymy na oleju z każdej strony na złoto. Na talerzu układamy krokiety, polewamy sosem pieczarkowymi i podajemy. Uwagi ; Krokiety są równie pyszne bez sosu, podane na zimno i na ciepło do barszczu
Kulinarne Fantazje Mariolirazem przygotowałam pizzę z szynką, pieczarkami i sosem czosnkowym. Po zapieczeniu z serem wyszła bardzo smaczna i aromatyczna. Polecam . Składniki ciasta na dużą blaszkę : 3-4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ). Ciasto smarujemy ketchupem, na to rozkładamy cebulę, pieczarki, szynkę i część kukurydzy. Majonez mieszamy ze śmietaną, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem smarujemy pizzę, na to wysypujemy tarty ser i resztę kukurydzy. Pizzę pozostawiamy na 10 minut aż podrośnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 % C, przez 15 minut. Lekko
Kulinarne Fantazje MarioliSałata z sosem śmietanowym to przysmak nie jednej osoby. Jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych, pieczonych mięs i gotowanych warzyw. SKŁADNIKI : 1 główka sałaty masłowej(...)myjemy, osuszamy lub wyciskamy pozostałą wodę z liści i rwiemy na małe kawałki. Śmietanę, jogurt, sól, cukier i sok z cytryny dokładnie mieszamy. Sałatę przekładamy do miseczki, polewamy sosem śmietanowym i delikatnie mieszamy łyżką. Podajemy od razu do dań obiadowych. Smacznego. Uwagi ; Polecam polać sałatę sosem, przed samym podaniem na stół, wtedy unikniemy oklapnięcia i puszczenia soku
Kulinarne Fantazje Mariolikaszanek i szaszłyków zrobiłam karkóweczkę czosnkową, marynata bardzo prosta, myślę że każdy znajdzie u siebie potrzebne, do jej przygotowania składniki. Podałam ją z pieczonymi ziemniakami, surówką i ulubionym sosem. Wyszła pyszna, polecam. Wszystkie produkty do nabycia w alma24.pl(...)ketchupu 3 łyżki wody 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki przyprawa do grilla opcjonalnie ( dowolna ) kilka kropel tabasco ( lub innego ostrego sosu, według uznania ) sól i pieprz do posypania mięsa 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Kulinarne Fantazje MarioliSos winegret : sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 5 łyżek wody 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka musztardy sól, cukier, pieprz do smaku(...)Pokrojonego kurczaka i krewetki doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Na grillu grillujemy ananasa, kurczaka i krewetki aż ładnie się zarumienią, następnie odkładamy na tackę. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatę mieszamy z serem feta, ananasem, kurczakiem, krewetkami, pomidorkami i oliwkami. Napełniamy nią miseczki ananasa i polewamy sosem winegret. Podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolilikieru amaretto 50 g miękkiego masła 3-5 łyżek cukru pudru po 2-3 łyżki zmielonych na pył orzechów i migdałów kilka kropli ekstraktu migdałowego Do dekoracji: sos czekoladowy i kilka czereśni Przygotowanie Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Połamaną na małe kawałki czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła, po czym dokładnie wymieszać do połączenia składników. Orzechy i migdały(...)zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką, aksamitną masę. W razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować. Przygotowaną masą napełnić foremki i odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem polać sosem czekoladowym i udekorować czereśniami. *** Niecierpliwi mogą zastąpić czekoladę i masło dobrej jakości kremem czekoladowym lub gęstym sosem czekoladowym, uważając jednak, aby konsystencja masy nie była zbyt płynna
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataminut). KIEDY CIASTO BĘDZIE WYRASTAŁO obgotuj bób w osolonej wodzie i obierz, pamiętaj o tym, aby nie rozgotować bobu, powinien jeszcze być twardawy. Z mascarpone i czosnku przygotuj sos, fetę pokrój w dużą kostkę lub pokrusz. PIEKARNIK NAGRZEJ NA NAJWYŻSZĄ TEMPERATURĘ (u mnie 250 stopni). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj ciasto, ja to robię dużą drewnianą łyżką(...)Bardzo trudno byłoby sos rozsmarować na takim cieście, więc ja po prostu układam małe porcyjki sosu co 2 cm. UŁÓŻ BÓB I FETĘ NA CIEŚCIE i posyp tymiankiem, wstaw do piekarnika na około 20 minut, jednak obserwuj pizze, może się zdarzyć, że będzie potrzebować kilku minut mniej lub więcej. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliPyszne naleśniki z waniliowym serkiem i truskawkami, polane pysznym sosem czekoladowym od firmy Fanex. Idealne danie na letni podwieczorek lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilogram białego sera 0,5 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo(...)kilograma truskawek Sos czekoladowy Fanex Listki mięty Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko i wodę, lekko solimy i miksujemy, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby napęczniało. Na rozgrzanej i posmarowanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Do miski przekładamy biały ser, dodajemy śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na naleśniki nakładamy
Bajeczna Kuchnia