Przepyszna, delikatna pierś kaczki z kwaśnym, przełamującym tłustość mięsa, sosem. Tak przygotowaną pierś można podać z aksamitnym puree ziemnaczanym i ulubioną surówką lub warzywami na parze. Z pewnością będzie smakowało wyśmienicie. Składniki (na 2-4 porcje): 2 piersi kaczki ze skórą, około 500 gram 1 szklanka wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych 1 kieliszek brandy 1/3 szklanki bulionu szczypta soli(...)jedynie 2 łyżki tłuszczu ze smażenia piersi, duszę posiekaną szalotkę oraz wiśnie. Wlewam brandy i redukuję. Wlewam bulion i całość gotuję kilka minut z dodatkiem gałązki rozmarynu. Doprawiam sos, dodaję masło oraz śmietankę i całość gotuję do zgęstnienia. Pierś kaczki kroje na mniejsze kawałki i podaję z sosem oraz ulubionymi dodatkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasól, cukier, 1/2 łyżki mąki i łyżkę wody. Rozetrzeć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia drożdży - nad zaczynem zrobi się warstwa pianki. Przecier, ketchup i zioła wymieszać tworząc sos. Do miski wsypać mąkę, zaczyn oraz wodę i wymieszać łyżką. Wyrobić ręką ewentualnie podsypując mąką. Nielepkie ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzać(...)olej, na małym gazie. Ręce oprószyć mąką i wziąć ciasto i przełożyć na patelnię. Palcami rozciągnąć ciasto po patelni. Na cieście rozsmarować sos i położyć dodatki. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Po około 20 minutach położyć ser i smażyć jeszcze 15 minut. Alternatywnie: Palcami rozciągnąć ciasto po patelni. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Po około 10 minutach ciasto
Czerwony GupikWykorzystując warzywa prosto z działki powstało pyszne danie. W całości wykonane przez męża. Smak wyjątkowy. Dużą rolę odegrała tu papryczka chili i sposób przygotowania pomidorowego sosu. Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - 500g pieczarek - 2 papryki (czerwona i zielona) - 4 pomidory - przecier pomidorowy - łyżeczka miodu - kiełbasa około 400g - 1 ząbek czosnku - 2 czerwone cebule - 1 papryczka chili - sól, pieprz(...)obieramy ze skórki. Kroimy na małe cząstki. Na oddzielnej patelni roztapiamy masło i dodajemy pomidory i miód. Smażymy przez około 15 minut do momentu postania gęstego sosu. Doprawiamy suszonymi ziołami. Do garnka dodajemy powstały sos i zalewamy przecierem pomidorowym. Całość dusimy do miękkości. Doprawiając solą i pieprzem
Pan i Pani Smith w kuchniFUSILLI 1 łyżka kolorowej papryczki chilli łyżka posiekanego lubczyku 1 łyżka przyprawy- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego garść rodzynek SOS SEROWY 2 łyżki mleka 50g sera pleśniowego 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawa- mix ziół włoskich do sałatek PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według zaleceń producenta. Odcedzić i zahartować(...)uformowałam z niego różyczki. Możecie równie dobrze po prostu pokroić go w kostkę lub plasterki. Delikatnie wymieszać. Wierzch sałatki posypać chilli i lubczykiem. Do smaku dodałam także wyraźny sos serowy z ziołami. Jak przygotować sos? W rondelku podgrzać mleko, wrzucić pokruszony ser pleśniowy, roztopić, ostudzić. W misce wymieszać jogurt i majonez, połączyć z roztopionym serem doprawić ziołami
ClauditteMissCookingBardzo szybkie i proste do zrobienia lody. Nie potrzeba do nich maszyny, wychodzą świetne. W wersji dla alergików nie trzeba dodawać jogurtu, wystarczy sam sos malinowy, będzie wtedy pyszny sorbet malinowy. Przez całe lato w zamrażalniku mam różne lody, w miarę ich ubywania dorabiam ciągle nowe smaki. Lody malinowe zrobiłam wersji - na patyku. Zapraszam do spróbowania! 1 szklanka malin(...)szklanki jogurtu typu greckiego 1 łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Maliny przetrzeć przez sitko, w ten sposób pozbyć się pestek. Wymieszać powstały sos malinowy z cukrem pudrem, można użyć więcej lub mniej cukru w zależności od własnych preferencji. Do foremek na lody dodawać po łyżeczce sosu malinowego na przemian z jogurtem. Na koniec stuknąć foremką o blat
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePyszny makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym, idealne danie na szybki obiad, często przyrządzam je gdy mam mało czasu. Składniki: 0,5 kilograma makaronu żytniego rurka Fabijańscy Podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 3 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Kilka gałązek bazylii Sól , pieprz Słodka i ostra papryka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno(...)mięso będzie miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy niewielką ilość wody i przez chwilę podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanym sosem
Bajeczna Kuchniamleka zsiadłego, 200 ml maślanki, 150 ml sosu z ogórków kiszonych, koperek lub szczypiorek, Koperek lub szczypiorek posiekać. Zsiadłe mleko, maślankę, sos z ogórków wymieszać. Dodać szczypiorek. Wymieszać. Jest to tylko orientacyjny przepis. Każdy powinien przygotować napój według własnego smaku. Jeżeli wolimy maślankę dajemy więcej maślanki, jeżeli wolimy zsiadłe mleko to dajemy więcej zsiadłego mleka. No i sos z ogórków
królestwo garówfaszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek, z papryką Jalapeno , kaszą pęczak, fasolką szparagową oraz sałatką z ruccoli,ogóreczka małosolnego papryki czerwonej, słonecznika i sosu winegret domowego. Dziękuję Lidl Polska za paczuszkę i czekam na następne niespodzianki :) Składniki: pierś z kurczaka 2 połówki Lidl Polska ruccola 2 garście ryneczek Lidla serek feta(...)oliwki bez z pestek, z papryką Jalapeno 10 szt Lidl Polska sól i pieprz do posypania piersi Pikantny sos na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri z Lidl Polska ekstra Virgin Olive Oil Spain do posmarowania piersi z kurczaka z Lidl Polska Sałatka: ogórek małosolny 3 szt- sama robiłam papryka czerwona połowę ryneczek Lidla ruccola 100 g ryneczek Lidla
Różowa kuchniakości, ale w przypadku całych z kością należy je dokładnie rozdzielić. Możemy zostawić skórkę lub ściągnąć (ale pamiętajmy, że w skórce jest dużo tłuszczu, a w efekcie powstały sos będzie bardzo tłusty). Umyte i rozdzielone części kurczaka natrzeć delikatnie przyprawami i ułożyć wewnątrz pokrojone pieczarki. Zwinąć i spiąć wykałaczką. Pozostałe pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą(...)około 7 minut. Następnie podlać całość bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Potrawę zdjąć z ognia, podlać śmietaną i delikatnie zagotować. Odlać chochelkę sosu do szklanki, dodać mąkę- dokładnie wymieszać. Ponownie dodać do sosu, zagotować, ciągle mieszając (uważać aby nie powstały grudki
Tradycyjna Kuchniamleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja i curry 2 łyżki soku z limonki 200 g filetów z dorsza 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka sosu rybnego (lub więcej do smaku) natka pietruszki do dekoracji Chili oczyścić z nasion. Połowę pokroić w cienkie krążki i odłożyć na bok, resztę drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać(...)minuty. Mleczko kokosowe rozmieszać z serkiem Apetina India i sokiem z limonki. Dodać do bulionu wymieszać. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, następnie dołożyć razem z pomidorkami do sosu. Doprawić sosem rybnym i ewentualnie sokiem z limonki. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przez podaniem posypać posiekaną natką i odłożonymi krążkami chili. Podawać z chlebkami naan lub ryżem. Smacznego! Przepis
Pełny talerzDziś zapraszam na pyszne placuszki z kabaczka, podane z sosem czosnkowym. Placuszki z kabaczka(...)jajka - 3 szt cebula - 1 szt koperek - 1/2 pęczka mąka pszenna - 8 łyżek kwaśna śmietana - 2 pełne łyżki sól i pieprz czosnek - 1 ząbek tłuszcz do smażenia Dodatkowo sos czosnkowy od firmy SPOŁEM Przygotowanie : Kabaczka umyć, osączyć ręcznikiem papierowym, odciąć końcówki. Przekroić kabaczka wzdłuż na połowę, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych otworach
Kuchnia DanusiDOMOWĄ PIZZĘ Z SALAMI , idealną dla mięsożerców! Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 20 świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli szczypta cukru Na sos: 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano oliwa z oliwek sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli kilka plastrów salami kilka plastrów wędliny(...)sprężyste, przekładamy je do miski, przykrywamy ścierką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy pomidory, przyprawiamy solą
MenmagazinePomysł na niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym wraz z dodatkiem posiekanej, zielonej pietruszki. Takie danie świetnie smakuje podane z ugotowanym ryżem basmati. Polędwiczki przygotowane w poniższy sposób naprawdę są rewelacyjne - miękkie, kruche i delikatne w smaku. Składniki na 4 porcje: około 0,4-0,5 kg polędwicy wieprzowej 200 g kurek 1 cebula sól, pieprz olej(...)przełożyć mięso. Zalać 2 szklankami wody. Całość dusić na średnim ogniu. Gdy mięso będzie już prawie miękkie to dodać kurki wraz z cebulką. Gotować bez przykrycia, do lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec dodać po łyżce śmietany kremówki. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. Gotowe danie posypać zieloną pietruszką
Ugotowaćkrótko na maśle, solimy, pieprzymy, dodajemy octu balsamicznego, cukru i miodu. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Przewracamy pomidory na drugą stronę, dodajemy jedną łyżkę oliwy. Cały sos powinien sięgać do połowy pomidorów. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Dusimy bez przykrycia ok.5 minut. Nie mogą być rozgotowane. Przekładamy pomidory płaską częścią na tortownicę. Układamy na pomidory łososia rozdrobnionego(...)kawałki. Polewamy pozostałym sosem z patelni. Płat ciasta francuskiego wykrawamy na wymiar formy tak, żeby przykleić ciasto do brzegów. Smarujemy w całości musztardą francuską. Stroną posmarowaną kładziemy na pomidory. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika na 30-35 minut, piekąc w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy na talerz ciastem do dołu. Proszę się nie przejmować
Kulinarne przemyslenia