małym ogniu, często mieszamy. Czekam, aż powstanie gęsty dżem. Dżem przekładamy do słoika. Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Składniki: makaron pappardelle czyli szersze wstążki na dwie porcje sos pomidorowy z ziołami orzechy włoskie do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos przekładamy do garnka, podgrzewamy i gasimy płomień. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu pomidorowego
Moja smaczna kuchniamamy spory wybór różnych odmian. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne danie właśnie z pomidorami w roli głównej. A do tego pełnoziarnisty makaron. Ale nie będzie to taki klasyczny sos pomidorowy, tylko sos z upieczonych pomidorów. Jest bardzo aromatyczny, dzięki ziołom i czosnkowi. Pamiętajcie, aby do pieczenia wybierać mięsiste odmiany pomidorów, ja wybrałam polne. Pełnoziarnisty makaron z pieczonymi pomidorami(...)kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy, dodajemy upieczony czosnek i chwilę przesmażamy, aż ser zacznie się topić. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gorący makaron mieszamy z sosem, posypujemy świeżymi ziołami, skrapiamy oliwą i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - cebula (ok. 70 g), - pół puszki pomidorów (ok. 200 g), - pół kulki mozarelli light (ok. 63 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wędzona, sos sojowy, oregano. Sposób przygotowania 1. Kroimy bakłażana w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 min. 2. Cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Cebulę łączymy z pomidorami i dusimy(...)zagęszczenia sosu). Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką, wędzoną i sosem sojowym. 4. Mozarellę kroimy na drobno. 5. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na papierze do pieczenia. 6. Pomidory nakładamy na bakłażany, posypujemy mozarellą i oregano. 7. Bakłażany pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 min. Zapiekany z pomidorami bakłażan jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachindyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku w łupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą(...)krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut. Sos z pieczonych warzyw Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego dajemy przekrojone na pół pomidory, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbki czosnku w łupinach
Smakowity Blog Kulinarnymaliny, dodać goździki, tymianek i zagotować. Nogi kaczki oprószyć pieprzem i solą, włożyć z powrotem do garnka. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia. Figi pokroić na ćwiartki. Na patelni lekko skarmelizować cukier, włożyć 2 łyżki(...)masła a następnie położyć ćwiartki fig, przecięciem do dołu. Gdy się lekko skarmelizują, przewrócić na drugą stroną. Na talerzu ułożyć trochę sosu, na nim położyć nogi kaczki. Obok ułożyć figi, polać sosem z karmelizowania fig. Podawać z kluskami ziemniaczanymi. zastawa
królestwo garówDelikatne i pyszne mięsne KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM zasmakują zarówno... Artykuł Klopsiki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmięsie cały sok. Dodaj miód i resztę składników, podlej 50 ml wody, przykryj pokrywką i duś przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę i dalej smaż kurczaka, obracając go co chwilę, sos wyparuje a masa zacznie się karmelizować (na obrzeżach patelni sos będzie delikatnie brązowieć), każdą porcję kurczaka staraj się dokładnie obtaczać w sosie, dy mięso zostanie ładnie pokryte glazurą zdejmij
SMYKWKUCHNItalerz wszystkie roladki wywaru nie wylewaj Roladki ułożone a grzybach - przed gotowaniem w szybkowarze. Roladki zaraz po ugotowaniu. Śmietana wymieszana z częścią wywaru dodana z powrotem do garnka. Sos Składniki wywar z gotowania roladek ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany 20% sól i czarny pieprz Przygotowanie odlej do miseczki parę łyżek gorącego wywaru do odlanego wywaru dodaj kwaśną śmietanę całość(...)dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą wymieszany wywar ze śmietaną wlej do reszty sosu w szybkowarze połącz ubijaczką wszystkie składniki dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem pogotuj ok. 2 min na małym ogniu Serwuj roladki z sosem na ciepło, udekorowane ulubionym ziołem. Roladki wołowe mini, udekorowane świeżą pietruszką
Szybko SzybkowarTowarzyszą mu świeże kurki i koperek. Składniki 100 g kaszy pęczak 200 g świeżych kurek 700 ml intensywnego bulionu warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego kilka gałązek koperku kilka szczypt cząbru sól świeżo mielony pieprz Kurki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka, a koperek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy(...)niego cebulę. Kiedy zmięknie, dodajemy kurki i sos sojowy. Smażymy do czasu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy. Następnie na patelnię wlewamy połowę bulionu warzywnego i dodajemy pęczak. Mieszamy i smażymy do czasu wchłonięcia płynów przez kaszę. Dodajemy drugą porcję bulionu, połowę koperku, doprawiamy cząbrem, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. Gotowe danie posypujemy
My Chcemy JeśćWęgrzy dodają do nadzienia kminek i paprykę, Ukraińcy zapiekają swoje w piecu chlebowym, Rosjanie używają sporej ilości grzybów, a Szwedzi podają z sosem z borówek. W zależności od tego, czy klimat sprzyjał uprawom winorośli, czy kapusty, ich opakowanie jest odmienne. Idea, by używać liści jako naczyń, zawijać w nie różne rzeczy, sięga czasów starożytnych. Dzisiejsza wersja jest ponoć wspomniana(...)opisach podboju Teb przez Aleksandra Wielkiego. Zrolowane gołąbki to pradawne danie nawiązujące do zwojów Tory i od zawsze podawane przy okazji święta Simchat Tora.” Gołąbki w sosie pomidorowym, to również jedno z tradycyjnych polskich dań. Dla odmiany, w mojej kuchni, gołąbki pieczone. Składniki: - 2 główki kapusty włoskiej - 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego - 600 g ugotowanego na sypko ryżu
mojewypiekiinietylkobardzo często, w takim razie doskonałym dodatkiem do mięs grillowanych jest na pewno sałatka z ziemniakami, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką z dodatkiem szczypiorku i koperku. Smak sałatki wzbogaca świetny sos czosnkowo- jogurtowy. SKŁADNIKI 7-8 dużych, ugotowanych ziemniaków 5 dużych ogórków kiszonych pęczek szczypiorku pęczek koperku 4 rzodkiewki Na sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 duże(...)kroimy również ogórki. Siekamy koperek i szczypior. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę ( jedną zostawiamy do dekoracji). Wszystko mieszamy. Z majonezu, jogurtu i wyciśniętego przez praskę, czosnku przygotowujemy sos. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wlewamy do pokrojonych składników i mieszamy. Wierzch sałatki możemy udekorować kawałkami rzodkiewki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewyjest proste , mało kaloryczne i przepyszne jak kto lubi zieleninę ha ha ha.Przepis wymyślony na prędce bo głodna byłam jak " Wilk", i wyszło cos takiego :)... 1 cukinia natka pietruszki Sos pieprzowy na wišniówce: *********************************** 2_3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka nalewki wišniowej 1 łyżeczka musztardy sól 1łyżeczka tłuczonego kolorowego pieprzu ****************************************************** Cukinię umyć i cienko poszatkować(...)wraz ze skórką.Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać.Przygotować sos: Wszystkie składniki że sobą wymieszać. Plasterki cukinia ułożyć na talerzu,polać sosem i posypac natką pietruszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzekąska śledziowa Składniki 6 dużych ziemniaków olej 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej sól pieprz Sos : 4 płaty śledziowe w oliwie półtora szklanki śmietany 18% duże jabłko cebula 2 kiszone ogórki pęczek koperku sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki wyszorowałem, przekroiłem wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszałem rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą(...)minut w temperaturze 190 stopni C. Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodałem pokrojone w paseczki śledzie. Sos doprawiłem pieprzem i szczyptą soli. Sos śledziowy rozłożyłem na upieczonych ziemniakach. Od razu podałem
R'n'G Kitchenwinnego 6% 50 g ksylitolu lub cukru 2- 3 łyżeczki soli 2 starte ząbki czosnku 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chili albo ostrej papryki 2 łyżeczki sosu rybnego pieprz do smaku 2 -3 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie. Pomidory umyć, obciąć końcówki od strony szypułki, Pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie zmiksować, przetrzeć przez gęste sito. Cebulę(...)parę minut na małym ogniu do miękkości. Dodać przetarte pomidory i starte ząbki czosnku. Gotować na małym ogniu tak długo aż masa odparuje i uzyska odpowiednią gęstość. Gdy sos będzie gęsty, doprawić octem, sosem rybnym, solą, pieprzem, gałką i cukrem (ksylitolem). Chwilę podgrzewać mieszając aż przyprawy dobrze się wymieszają. Keczup ostudzić i jeszcze raz sprawdzić czy nie wymaga doprawienia
Stare Garywięc automatycznie weszły do mojego koszyka. Od razu wiedziałam, że będzie sałatka. Dodałam do niej makaronu i sera, który sprawił, że nasyci nas ona na dłużej. Całość natomiast polałam sosem na bazie octu balsamicznego, celem nadania aromatyczności i włoskiego klimatu. Chyba nie pogardzicie takim lunchboxem do pracy? Składniki na 1 porcję: Garść roszponki 40g suchego makaronu świderki Malma 30g sera(...)brie naturalnego 1/3 czerwonej papryki 1 większa figa Sos balsamiczny: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu Ulubione zioła Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać i opłukać zimną wodą, aby był chłodny. Na talerzu ułożyć roszponkę, na niej ułożyć ugotowany makaron, pokrojoną w grubszą kostkę paprykę oraz ser brie. Na sam koniec ułożyć
Fabryka pomysłów