pietruszką są po prostu przepyszne. Możemy serwować je jako danie główne z ryżem lub makaronem różowym bądź jako dodatek np. do sajgonek. Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek biała cebula olej sezamowy do smażenia 500g pieczarek 400ml mleczka kokosowego sól, czarny pieprz ½ pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzany(...)duża patelnię wlewamy olej i podsmażamy krótko (pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy sos Sambal Oelek i przesmażamy razem. Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pieczarki. Po około 3 minutach dodajemy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypujemy
Pyry na GazWitajcie: ) Moja rodzina uwielbia mięso, wiec co rusz muszę wymyślać coś nowego :) dzisiaj proponuję golonki z indyka w sosie pomidorowym, pyszne aromatyczne.Można je podać z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą. Zapraszam :) Składniki : 4 golonki z indyka sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii domowa vegeta do oprószenia mięsa 2 ząbki czosnku 1 l sosu pomidorowego najlepiej swojskiego(...)Wykonanie : Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem, nacieramy bazylią, domową vegetą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy mięso i obsmażamy na rumiano, następnie zalewamy sosem pomidorowym wymiesznym z wodą i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na końcu przyprawiamy ewentualnie solą lub pieprzem, dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu około 5 minut
Sama słodycz i szczypta chilizdrowa i kolorowa SKŁADNIKI 6 liści sałaty, 1 puszka tuńczyka w kawałkach, 1 pomidor, 1 ogórek, kawałek zielonej papryki, 2 jajka ugotowane na twardo, świeże listki bazylii Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, sól, pieprz WYKONANIE Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidora i jajka kroimy w cząstki, ogórka w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski(...)Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na półmisku układamy sałatę, warzywa oraz jajka. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka. Polewamy sosem, posypujemy bazylią
słodki bratekczasu, gruszki powinny być lekko miękkie ale nadal zachować swoją chrupkość i teksturę. Dodaj miód. Przez kolejne 4-5 minut smażymy gruszki tak aby, cała zawartość wody odparowała, a sos zaczął się karmelizować. Poznacie to po lekkim brązowieniu płynu. Cały czas gruszki mieszamy, tak aby były równomiernie pokryte warstwą karmelu. Gdy sos już cały zgęstnieje i się skarmelizuje, kończymy pracę(...)sosem. Wyjmujemy z pieca upieczony ser, który powinien wyglądać tak: Ser lekko nacinamy w kratkę, aby ułatwić potem jego konsumpcję. Na wierzch układamy gruszki w solonym karmelu z migdałami i orzechami. Całość polewamy ciepłym karmelem. Danie jest gotowe! Możecie je podawać z francuskim wytrawnym winem, bagietką pszenną czy też ciemnym winogronem. Życzę Wam smacznej francuskiej uczty. Koniecznie zajrzycie na stronę
SMYKWKUCHNINiezawodny drób, tym razem na ostro. Składniki 8 szt skrzydełek 100 g musztardy Dijon pół szklanki japońskiego sosu teriyaki 150 g startego sera parmezan płaska łyżeczka miodu Przygotowanie Skrzydełka umyłem, odciąłem ostre końcówki, a pozostałe części podzieliłem na pół. W misce wymieszałem musztardę z ¾ ilości sosu teriyaki, płaską łyżeczką miodu, niewielką ilością startego sera parmezan(...)przygotowaną marynatą natarłem skrzydełka, odstawiłem na godzinę. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. W naczyniu do zapiekania ułożyłem skrzydełka, skropiłem pozostałym sosem, posypałem parmezanem. Piekłem 25 minut
R'n'G Kitchenząbki czosnku przetartego przez praskę pół łyżeczki startego imbiru (świeżego startego na tarce) ćwierć chilli bez pestek lub pół łyżeczki harissy (opcjonalnie, nie dodawaj, jeśli lubisz łagodne) chlust jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Podsmażamy delikatnie czosnek, imbir, chili i sos sojowy, a gdy zaczna pachnieć dodajemy pak choi i smażymy kilka minut(...)dosłownie 2-3) aż zielone liście zwiedna a łodygi przejda sosem. Podajemy ciepłe, pyszne i skropione łyżką oleju sezamowego. Artykuł Kapusta chińska pak choi pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiataneUdziec indyczy z grzybami Udziec z indyka, serwowany z dodatkiem leśnych grzybów w pomidorowo porowym sosie, jest gwarancją sukcesu każdego obiadu. składniki dla 6 osób marynata do mięsa 1,5 kg udźca z indyka 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku szczypta papryki słodkiej sól, pieprz(...)sos grzybowy 2 łyżki masła 0,5 kg leśnych grzybów ( akurat ja użyłem kołpaków ale do potrawy nadają się również maślaki, opieńki, twarde podgrzybki a w ostateczności nawet boczniaki) 1 niewielki por ( tylko biała cześć) 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru sól. pieprz. sposób przygotowania Mieszamy składniki
Miód i pieprzMakaron z krewetkami i dorszem w sosie śmietanowym Był taki okres w moim życiu kiedy nie przepadałam za makaronami. Jadłam je ale jakoś wielkim ich fanem nie byłam. Sama nie wiem kiedy moje do nich nastawienie się zmieniło, gdyż teraz je uwielbiam Myślę, że teraz duże znaczenie ma dla mnie fakt, iż są one bardzo szybkie w przygotowaniu. Czasami kiedy(...)minuty. Nie za długo aby nie przegotować krewetek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (około 1 łyżka soli na 2 litry wody i 8-9 minut). Gorący mieszamy z sosem. Smacznego! Jeśli lubimy możemy dodać parmezan ale niekoniecznie. Można też delikatnie posypać natką pietruszki. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center
mecooksnp.parmezan lub inny oliwa z oliwek **************************************** Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek,na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną drobną cebulę ,chwilę dusimy dodajemy posiekany czosnek i zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy zioła oraz przecedzoną fasolę z puszki .Gotujemy ,aż sos nam trochę odlatuje ,przyprawiają do smaku.W garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron al' dente.Cedzimy na durszlaki .Lekko(...)schłodzony sos miksujemy blenderem,wlewamy do ugotowanego makaronu, mieszamy ,chwilę razem na małym ogniu podgrzewamy i gorący wykładamy na talerze posypując serem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieprzu, wlać śmietankę i zblendować na kremową, gładką i puszystą masę. Na rozgrzanej na patelni oliwie (1 łyżka) podsmażyć pokrojony boczek na złocisty kolor. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos z awokado, śmietanki, żółtka, czosnku i cytryny, starty parmezan i podsmażony boczek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony startym parmezanem (opcjonalnie(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób. Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie. Inaczej sos będzie miał grudki i może mieć gorzki posmak. Makaron ma cytrynowy, orzeźwiający smak, idelany na ciepłe dni. Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem sosu. Czas przygotowania tej potrawy wynosi max. 30 minut. Źródło przepisu: Tasty on BuzzFeed
Gospodyni Miejskasól, pieprz Ilości poszczególnych składników sosiku zależy od tego, ile jest naraz przygotowanych buraczków. Na taki duży około 35 centymetrowy półmisek biorę 2 dosyć duże buraki, wówczas na sos potrzeba około 6 łyżek oleju, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu, porządną garść orzechów, sól i pieprz. Drobniutko siekam orzechy. Wszystkie pozostałe składniki sosu umieszczam w słoiczku i mocno(...)mieszam, energicznie wstrząsając do uzyskania płynu o jednolitej postaci. Rozsypuję równomiernie orzechy na buraczkach, które wcześniej, bardzo cieniutko pokrojone, układam dachówkowo na półmisku. Następnie na powierzchni całości rozlewam sos, tak by znalazł się na każdym plasterku buraczków. Jeżeli barbabietolaccio* będzie zajadane później, trzeba je przykryć folią, żeby nadmiernie nie przesychało i schować w chłodne miejsce. Warto spróbować! *włos
I tu będę miała takie tekilka świetnych przepisów ,których do tej pory nie zrobiłam stamtąd,a które są warte zrobienia.Tak więc wszystko przed nami.Dzis zapraszam na obiad z kurczaka i makaron z przepyszne sosem z fasoli.Zapraszam. 1 kg.podudzi 1 puszka czerwonej fasoli 0.5kg.pomidorów 1 łyżka sosu tomato 125 czerwonego wina włoskiego-wytrawne 2 cebule 3 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól(...)włożyć do naczynia żaroodpornego.Na tym samym oleju podsmażyć posiekany drobno czosnek i cebulkę pokrojoną w plasterki.Dodać sparzone,obrane i pokrojone w kostkę pomidory,fasolę,wino oraz sos pomidorowy tomato.Sos chwilę gotujemy,doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i cynamonem i zalewamy udka.Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku w temp.180st. do miękkości
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, umieszczamy z misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min., do wyrośnięcia. składniki na sos do 1 pizzy: ok. 600 g pomidorów mięsistych 1 łyżeczka cukru brązowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, oregano lub bazylia opcjonalnie: 2 ząbki czosnku wykonanie: Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy(...)skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i dusimy na rozgrzanej oliwie, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz oregano lub bazylią. składniki na wierzch: ok. 150 g sera mozzarella bazylia Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki. Odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia
Domowy Smak JedzeniaSoczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim smakoszom dań z drobiu :) Soczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym – Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka pieprz, sól, papryka słodka 150g (1 opak.) serka Delikate śmietankowy z cebulą szczypiorkiem (lub Almette itp.) ok. 20 czarnych oliwek oliwa […] The post Soczyste roladki kurczaka(...)oliwkami w sosie śmietanowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepokrojona w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1×400 ml puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka brązowego cukru 1,4 kg małży, oczyszczonych duża garść posiekanej świeżej kolendry mała garść posiekanej tajskiej lub klasycznej bazylii Przygotowanie(...)koło 3 minuty. Dodaj pastę curry i smaż mieszając, aż poczujesz jej intensywny aromat, przez około 30 sekund. Wlej wino, gotuj aż 1/3 odparuje, po czym dodaj mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki lub cytryny, cukier i doprowadź całość do wrzenia. Wrzuć mule, przykryć garnek i gotuj aż małże się otworzą, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj kolendrę
karmelowy