Tortilla przyrządzona w ten sposób jest bardzo smacznym i sycącym daniem, nuggetsy z kurczaka doskonale smakują z sosem amerykańskim i warzywami. Polecam na przekąskę lub kolację. Składniki: 6 gotowych placków tortilli Fanex 1 sałata lodowa 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 ogórek zielony 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki ostrej papryki Ciasto naleśnikowe(...)szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Dodatkowo: Płatki kukurydziane Olej do smażenia Sos amerykański Fanex Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej w paski, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz paprykę, mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Sałatę lodową myjemy, osuszamy, rwiemy
Bajeczna KuchniaPomidory koktajlowe – 80 g Ogórek – 80 g Mąka – 50 g Piwo – 100 ml Oliwa z oliwek Cytryna Rozmaryn Sól i pieprz do smaku Sos winegret: Oliwa z oliwek Ocet winny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Przygotuj sos winegret z 3 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki octu winnego, soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe przekrój(...)pół, sałatę lodową poszatkuj, ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystko w misce z sosem winegret. Sandacza umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem. Do miseczki wlej piwo i powoli dosypuj mąkę ciągle mieszając do momentu, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencje. Rybę panieruj najpierw w mące, a następnie w cieście piwnym. Batata obierz i pokrój na frytki. Blachę
ale Pyszniestarłem do posypania pizzy z wierzchu- użyłem pasków zwykłego goudy. Być może mało profesjonalne, ale też się sprawdza!:) PIZZA- POZOSTAŁE SKŁADNIKI: Tu obowiązuje wspomniana dowolność, nawet w przypadku sosu, poza tym że jakimś sosem ciasto trzeba posmarować...oto moja wersja: - 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego - ok. 50ml ketchupu - 500g pieczarek - 2 cebule - 250g szynki - puszka kukurydzy - duża, czerwona cebula(...)150g salami - 300g sera mozarella - przyprawy: sól, oregano, bazylia WYKONANIE: 5. Koncentrat i ketchup mieszamy, dodajemy łyżeczkę oregano i łyżeczkę bazylii, szczyptę soli. Otrzymanym sosem smarujemy równomiernie całą powierzchnię pizzy. 6. Cebulę drobno siekamy, i szklimy z odrobiną oleju na patelni, odstawiamy do miski. Pieczarki kroimy na grube plasterki, podsmażamy powoli bez tłuszczu aż do odparowania wody. Mieszamy z cebulą
Aromatyczne Podróżeczym ją rozpłaszczyć. 5. Placuszki kłaść na rozgrzany olej i na małym ogniu smażyć z obu stron na złoty kolor. 6. Podawać z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem w moim przypadku było to sos chrzanowy - przepis znajdziecie tutaj: Sos chrzanowy Smacznego
Mój pomysł naŁącznie będziemy piec prawie 5 godzin! Po 1,5 godzinie gęś odwrócić grzbietem do góry, posmarować tłuszczem, dalej piec. Po kolejnej 1,5 godzinie na chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec. Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda(...)smażenia. Na dnie zostanie sos, który należy wlać do środka gęsi, do jabłek. Polać z wierzchu gęś wodą – około 150 ml. Po 4 godzinach znowu polać ją wodą – około 150 ml. Podczas pieczenia starajmy się jak najmniej do niej zaglądać – to znaczy nie otwierać piekarnika bez potrzeby. Po 4,5 -5 godzinach gęś będzie upieczona - większą pieczemy troszkę dłużej, mniejszą
królestwo garówprzyrządzenie tej części wołowiny. Wbrew pozorom przygotowanie ossobuco nie jest trudne. A na sposób mediolański oznacza tyle, że goleń wołową po mediolańsku podaje się z gremolatą, czyli specjalnym sosem na bazie natki pietruszki, czosnku i skrótki cytryny. Goleń wołową po mediolańsku czy ossobuco alla milanese przygotowuje się przez obsmażenie mięsa, następnie duszenie go w białym winie, czosnku, pomidorach, z dodatkiem(...)ryżem w formie risotto, zabarwionego szafranem – na nim rozkłada się wyjęty z kości szpik (dla pasjonatów smaku). Można też podać ją np. z kaszą owsianą polaną fantastycznym sosem, który powstaje w czasie duszenia mięsa. Tak przygotowana wołowina jest niezwykle delikatna, soczysta i aromatyczna. Możecie ją przygotować przy pomocy produktów marki #Ambition, które już teraz możecie kupić z rabatem
Pociąg Do Kuchnimnie najukochańszych składników. Dla urozmaicenia dodałam jarmuż i mango, które wbrew pozorom, bardzo do siebie pasują. Koniecznie spróbujcie tej potrawy. Jest sycąca i poprawi wasze samopoczucie. Kasza jaglana w sosie orzechowym porcja dla 1 osoby Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej około 3/4 szklanki wody 1/3 mango 3 garście jarmużu 2 łyżeczki masła orzechowego 5 łyżek wody 2 łyżki soku(...)czasie pozostawić ją pod przykryciem. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojone w kostkę tofu i smażyć na złoto z każdej strony. Doprawić solą. Zdjąć z ognia. Przygotować sos. W miseczce wymieszać masło orzechowe, wodę, sok z cytryny, imbir i pieprz. Na tą samą patelnię ( jeśli za mało oleju to dolać ) wrzucić jarmuż i mango. Smażyć około 3 min i dodać
JaglusiaPomysł idealny na kolację we dwoje. Kurczak jest niezwykle aromatyczny dzięki świeżym warzywom a pomidory dodatkowo utworzyły smaczny sos. Danie podane w serowych miseczkach wygląda bardziej atrakcyjnie. 350 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 pieczarki 2 pomidory Kilka różyczek brokuła Sól Pieprz 150 g żółtego twardego sera(...)Przestudzone, ale jeszcze ciepłe placki odrywamy delikatnie od papieru i nakładamy na spód miseczki. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. W gotowych miseczkach na dnie układamy makaron a na nim przygotowany sos z kurczakiem. Ciepły sos rozgrzeje makaron i miseczki
VioletoweKucharzeniemąki 1 szklanka zimnej wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Oliwę rozgrzać, dodać mąkę, i mieszając, wlewać zimną wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać pokrojone na pół oliwki oraz startą jak na mizerię cukinię ze skórką. Gotować na małym ogniu aż cukinia zmięknie (2-3 minuty), dodać podzielony(...)kawałki filet z pstrąga. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. W czasie gotowania sosu ugotować al dente ma karon w osolonym wrzątku. Odcedzić. Połączyć z gorącym sosem i wyłożyć na talerze
Czerwień i błękitKolorowa, prosta sałatka z kurczakiem. Mięso najlepiej przygotować na patelni do grillowania. Do sałatki proponuję sos z wyraźnie wyczuwalnym miodem, czosnkiem i musztardą. Poniżej podaję składniki na dwie porcje sałatki. 200 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju ok. 120 g mieszanki sałat 1/3 szklanki kiełków soczewicy(...)nią pokrojonego w plastry kurczaka (można kłaść ciepłego, ale dobrze smakuje też po ostudzeniu) i pokrojone na połówki pomidory. Sałatkę posypać startym parmezanem i kiełkami soczewicy. Całość polać sosem. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy dijon 1 ząbek czosnku Oliwę wymieszać z miodem, octem, musztardą i wyciśniętym ząbkiem czosnku
Bullioteraz czas na rybkę :) SKŁADNIKI 2 filety bez skóry z pangi pół papryki zielonej pół papryki czerwonej cukinia mała cebula marchew duża papryczka chilli lub peperoni grzyby mung - opcjonalnie sos sojowy ciemny - łyżka sok z połowy pomarańczy olej sezamowy sezam - opcjonalnie makaron soba - 200g SKŁADNIKI MARYNATY sól - szczypta / zalewa z oliwek pieprz - dwie sczypty imbir w proszku - pół łyżeczki ocet(...)ryżowy - łyżka /sok z połowy cytryny sos ostrygowy - łyżeczka oliwa - łyżka lub 2 tymianek - opcjonalnie olej sezamowy - opcjonalnie kilka kropli tacka aluminiowa do grilla Rybę myjemy i osuszamy, jeśli jest mrożona musi być dokładnie rozmrożona i osuszona. Do pojemnika wrzucamy składniki marynaty i nacieramy nimi rybę z każdej strony. Ja do swojej ryby używam zalewy z oliwek nadziewanych anchois
Kuchnia od dwojgaschorzeniach dróg moczowych, oddechowych oraz żołądka. 1. GRUSZKI FASZEROWANE WĄTRÓBKĄ: 4 gruszki 20 dag wątróbki kurzej 5 dag salami pół cebuli sól pieprz olej do smażenia miód cytryna sos balsamiczny 2. GRUSZKI FASZEROWANE ROKPOLEM 4 gruszki 10 dag rokpola 5 dag masła garść migdałów lub orzechów włoskich miód cytryna sos balsamiczny Na początku należy wydrążyć miąższ z gruszek(...)przypadku orzechów również siekamy, ale nie za drobno. Farszem wypełniamy gruszki. Smarujemy miodem, skrapiamy cytryną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 min.* Podajemy bezpośrednio po upieczeniu w towarzystwie sosu balsamicznego. *Jeżeli chcemy, aby owoce były bardziej miękkie wydłużamy odpowiednio czas pieczenia, ale należy zwracać uwagę, by się nie przypaliły. Smacznego
Kuchnia od dwojgakuchnia włoska jest smaczna, uniwersalna i prosta to już wiemy. Teraz czas wprowadzić kuchnię mieszaną czyli nasze placki ziemniaczane w wersji wypasionej i sos pomidorowy zrobiony zgodnie z e -book #smakjęzyka . Na którym znajdziecie nie tylko ten, ale i wiele innych włoskich przepisów, tak po włosku jak i po polsku. Kto chce się uczyć języków i poznawać kuchnie(...)Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku łyżka majeranku 2 łyżki masła 0,5 kg pieczarek olej do smażenia sos pomidorowy przepis ----> TU Mięso przygotowujemy jak na tradycyjne kotlety, robimy je tylko bardziej pikantne. Pieczarki kroimy i smażymy na maśle. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar
Dieta moja pasjakaloryczna. 3 udka 2 - 3 mandarynki (zależy od wielkości) łyżeczka imbiru łyżeczka czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki octu balsamicznego łyżka cukru trzcinowego łyżka masła Sos: 0,5 szklanki keczupu łyżeczka skórki z cytryny Czyste mięso dobrze osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja tak średnio tnę na trzy. Lepiej przechodzi marynatą i szybciej się smaży(...)środki mandarynek, skórki wyrzucamy. Zalewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy keczup i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem jakieś pięć minut, aby nam wszystko odmokło i powstał aromatyczny sos. Podajemy z czym tam kto lubi...surówka, ryż, makaron czy też ziemniaki. Delikatny kurczak bardzo mocno zyskuje na smaku dzięki przyprawom, choć nadal to delikatne mięso. Za to sos jest
Dieta moja pasjałopatki szklanka ryżu łyżka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu 2 ząbki czosnku duża cebula 2 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki manny sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki keczupu płaska łyżeczka cukru łyżka suszonej bazylii łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku Kapustę odciskamy i kroimy na drobno(...)godzinę, albo delikatnie pyrkami na palniku. Gotowe gołąbki ogarniamy z kapusty i wykładamy na talerz. A to co powstało w czasie procesu duszenia miksujemy dodajemy składniki i mamy pikantny sos. A kapustka jest naprawdę świetna, przechodzi smakiem mięsa i przypraw. Szczelnie zamknięty garnek kumuluje smaki,a to wielka zaleta. Nie trzeba niczym zagęszczać, ani zasmażać. Zmiksowana kapusta świetnie to zrobi
Dieta moja pasja