sosy - 72234 przepisów (strona:1393/4816)

Gulasz ze schabu wieprzowego 199

kroimy w plastry, a potem jeszcze w kostkę, doprawiamy mięso wszystkimi przyprawami (do smaku), dodajemy mąkę i obtaczamy dokładnie w mące. Dzięki wykorzystaniu mąki zrobi nam się podczas duszenia sos. Na dużej, głebokiej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso, szybko podsmażamy całość na dużym ogniu, mięso podlewamy wrzącą wodą (ok. 250 ml) i dusimy pod przykryciem do miękkości(...)schabu (ok. 30-40 min.), gdy płyn wystarczająco się zredukuje tworząc pyszny, gęsty sos gulasz ze schabu jest gotowy, na końcu lekko zabielamy sos śmietanką (opcjonalnie), już nie gotujemy tylko mieszamy. Jeśli woda szybciej odparuje niż zmięknie mięso, podlewamy gulasz jeszcze wrzącą wodą. Gotowy gulasz przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżymi listkami natki pietruszki. Podajemy z surówką ze świeżej kapusty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina na szybko 179

Składniki: -450 g mięsa wołowego mielonego -300 g pieczarek -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół puszki zielonego groszku -torebka dowolnego sosu grzybowego -łyżka majeranku -łyżeczka granulowanego czosnku -łyżeczka keczupu -sól, pieprz do smaku -olej Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy paprykę(...)końcu pieczarki. Przykrywamy i dusimy do odparowania wody z pieczarek. Następnie dodajemy mięso i wlewamy rozmieszany z zimną wodą ( 400 ml ) sos z torebki. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dobrze jest odstawić potrawę przed podaniem na 15 minut w celu zintegrowania się składników.  Bardzo dobrze taki sos smakuje z kaszą

Kulinarne przemyslenia
Szybkie gotowanie: zielona micha z soczewicą i cukinią. 150

gotowanie"! Składniki: -jedna cukinia (ok. 250g) -zielona soczewica (ok. 50g) -cebula (pół małej) -czosnek (1 ząbek)  -pestki dyni (garść)  -sól, pieprz (szczypta) -oregano, majeranek, bazylia (szczypta)  Sos: -"Bieluch" naturalny (2 łyżki- możecie użyć ricotty lub po prostu jogurtu greckiego)  -oregano, kminek i granulowany czosnek  Wykonanie:  Zieloną soczewicę gotujemy według zaleceń na opakowaniu (ok. 15min(...)kroimy na talarki i również wrzucamy na patelnię, podelwamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu aż będzie miękka. W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos. Ugotowaną soczewicę przerzucamy na patelnie, wszystko mieszamy przekładamy do miseczki, polewamy sosem i obsypujemy pestkami dyni. Smacznego! Soczewica zawiera pokłady białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest

Gawron w rosole
Carpaccio z Tuńczykiem, grzybami shiro-shimeji i nutką oliwy truflowej 188

marynowania to danie zajmuje nam całe 15 minut ;-) ViolaPassion Składniki: 4- 6 osób  200 g tuńczyka świeżego (steki) sok z połowy limonki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki  oliwy truflowej albo oliwy z oliwek kilka grzybów shiro-shimeji 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła garść zielonej Pietruszki drobno posiekanej Sposób: Kroimy Tuńczyka bardzo cienko(...)zależy jaka postać tuńczyk przybierze mogą być wielkie ale cienkie plastry albo zgrabne jak na zdjęciu   i robimy marynatę. Sok z limonki , miód,sos sojowy,oliwa, łączymy i zalewamy naszego tuńczyka , delikatnie mieszamy tak by marynata pokryła nam rybę Odstawiamy na 2 godziny do lodówki pod przykryciem . Zajmujemy się grzybami. Oczyszczamy , myjemy osuszamy . Następnie rozpuszczamy masło dodajemy

Viola cooks with passion
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 206

sobie umilić tą nieprzyjemną aurę. Niestety póki co na lepszą pogodę się nie zapowiada, chyba jesień zawitała na dobre...Zatem zapraszam na makaron cytrynowy z mięsem wołowym z dodatkiem sosu mięsnego oprószonego parmezaem;) Brzmi smakowicie, prawda?  A teraz trochę z innej beczki ;)  Jakiś czas temu dostałam wiadomość od Ramy Smaż jak szef kuchni z propozycją  współpracy(...)mięsa i warzyw dodać 300 ml passaty pomidorowej oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii.  Krok 6 Całość dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie a sos gęsty.  Krok 7 Do wysokiego garna wlać wodę, dodać łyżkę soli i zagotować.  Krok 8 Do gotującej się wody wyłożyć makaron, i gotować go przez około

Krakowskie smaki Ani
SZYBKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 454

kurczaka  sałata pekińska puszka kukurydzy przyprawa curry 1 papryka czerwona 1/2 połowy sera feta 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe  dymka  oliwa   Składniki na sos: mały jogurt naturalny ogórek konserwowy  Przygotowanie Sałatę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Paprykę, ogórka, cebulę kroję w kostkę,dodaję do sałaty, wsypuję kukurydzę. Kurczaka przyprawiam curry(...)smażę kilka minut na oliwie.  Miedzy czasie przygotowuję sos łączę jogurt naturalny z ogórkiem startym na tarce.  Przestudzonego kurczaka przekładam do sałatki,polewam sosem  pokrojoną cebulą dymką i pokruszonym serem feta

Kukuleczki
Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym 187

biała) 2 ząbki czosnku 5 liści bazylii  3 łyżki mąki pszennej 1 jajko sok z limonki  soda oczyszczona (około 1/3 łyżeczki) sól/pieprz do smaku  Sos: puszka pomidorów bez skórki 2 duże białe cebule 2 ząbki czosnku łyżeczka czosnku niedźwiedziego 300 ml passaty pomidorowej łyżeczka śmietany 12 % szczypta cukru sól, pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonej(...)pozostałą cebulkę oraz czosnek. Szklimy je na patelni i razem z pomidorami i passatą umieszczamy w garnuszku. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy przyprawami oraz łyżeczką śmietany. Miksujemy.  Częścią sosu przykrywamy dno naczynia żaroodpornego, na które wykładamy pulpety. zalewamy je pozostałym sosem i wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Po 10 minutach wykładamy na zapieczone pulpety

ChilliJemy
Lekka sałatka z jajkiem i roszponką 130

zasmakuje nie tylko osobom dbającym o dietę. Składniki: (na 2 porcje) 200g roszponki pól szklanki orzechów włoskich 2 jajka ogórek wężowy kilka dużych rzodkiewek czarnuszka oliwa z oliwek sos sałatkowy ziołowy Sposób przygotowania: Roszponkę, ogórka i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Ogórka obieramy wzdłuż obieraczką do warzyw tworząc wąskie wstążki. W ten sam sposób „kroimy(...)cienkie plasterki rzodkiewki. Jajka kroimy w ćwiartki. Sos sałatkowy przygotowujemy z oliwa i odrobina wody. Na talerzach układamy roszponkę a na niej kolejno ogórki, rzodkiewki i jajko. Całość polewamy sosem sałatkowym i posypujemy orzechami i czarnuszką

Pyry na Gaz
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA MLEKU KOKOSOWYM ( z orzeszkami pinii ) 155

jednym z pikników charytatywnych w Krakowie – wtedy podbiło serca wszystkich uczestników. Mam nadzieje, ze dziś podbije i Wasze serducha! Połączenie soczystego kurczaka z warzywami i orientalnym, niesamowicie aromatycznym sosem tworzy fantastyczną całość. Limonkowa śmietana i chrupiące orzeszki oraz kolendra to taka kropka nad I, która sprawia, że danie jest godne najlepszej orientalnej restauracji. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet(...)papryczka chili – 1 szt * trawa cytrynowa – 1 szt * świeży imbir – 1 cm * liść kaffiru – 2 szt * kurkuma, pieprz czarny, sól, papryka słodka – do smaku * sos sojowy – do smaku * cukier kokosowy – 1 łyżeczka * olej kokosowy – 1 łyżka * śmietana gęsta 18% – 2 łyżki * limonka * świeża kolendra + ryż jaśminowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W woku rozgrzewamy

Ostra na Słodko
Sałatka z pomidorem i grzankami 160

Pyszna, szybka i prosta sałatka, która idealnie sprawdzi się, kiedy chcemy wykorzystać czerstwy chleb. Składniki: 5-6 kromek czerstwego chleba 4 duże pomidory cebula duża garść oliwek zielonych Sos : 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny łyżka miodu 2 duże ząbki czosnku łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie Chleb rwiemy byle jak na małe kawałki. Układamy je na blaszce(...)pieczemy w piekarniku przez około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki na sos łączymy ze sobą. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zalewamy sosem. Sałatkę podajemy od razu

e-PrzepisyKulinarne
SZYNKA NADZIEWANA JAK ROLADA 279

nadziać wieloma farszami, jednak dzisiaj przygotowałam ją z farszem na rolady. Wyszła rewelacyjna, smaczna, miękka i lekko soczysta. Pokroiłam ją w plastry, podałam jako danie główne z pysznym, pieczeniowym sosem. Smaczna również na zimno z pieczywem(...)studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem w lodówce, aby podczas krojenia się nie rozpadło. Z wywaru który nam został można przygotować sos pieczeniowy. Szynkę kroimy w grube plastry, podgrzewamy w mikrofalówce i podajemy z kluskami, ziemniakami, kaszą polane sosem pieczeniowym. Mięsko smakuje jak rolady, jest przepyszne, a na zimno podajemy z pieczywem

Kulinarne Fantazje Marioli
Spaghetti z sosem neapolitańskim 161

Spaghetti z sosem pomidorowym przygotowałam na piątkowy obiad, obydwoje z mężem uwielbiamy to danie, w piątki nie jadamy mięsa więc to danie było w sam raz. Letnią porą sos przygotowuję ze świeżych pomidorów, poza sezonem świetnie się sprawdzają pomidory z puszki. Składniki: 300 gram makaronu spaghetti Malma 2 puszki pomidorów bez skóry 2 cebule 3 ząbki czosnku Olej do smażenia(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi. Chwilę jeszcze podgrzewamy na ogniu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzony układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem

Bajeczna Kuchnia
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym 159

będą miękkie. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z pulpetów. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdy pieczarki będą miękkie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagęścić sos. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Chwile jeszcze gotować aby sos zgęstniał. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie pęczak i pikle w musztardzie

Monia miesza i gotuje
Sałatka z młodych ziemniaków 158

Składniki: • 1 kg młodych ziemniaków • 2 duże zielone ogórki • pęczek szczypiorku • pęczek koperku Sos: • 1/2 szklanki białego octu winnego • 1/2 szklanki wody • 2 łyżeczki rosołku lub bulionu w proszku • 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz • 3 szalotki Wykonanie: • Ziemniaki ugotować, pokroić w plasterki. Składniki sosu zagotować z pokrojoną(...)drobno szalotką. • Zalać gorącym ziemniaki, delikatnie wymieszać i poczekać aż wchłoną sos. • Wymieszać z ogórkiem pokrojonym w kostkę i posiekaną zieleniną. Schłodzić w lodówce. • Podawać z kwaśną śmietaną

To co kocham

Proponowane wyszukiwania