sosy - 72234 przepisów (strona:1389/4816)

Sałatka z kalafiorem i jajkiem 177

jajek. W upalne dni schłodzona sałatka orzeźwia i syci. Składniki: • 1 kalafior • 1 główka sałaty zielonej • 5 jajek • kilkanaście pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku • 1 łyżeczka czarnego sezamu Sos • 1 mały kubek jogurtu naturalnego • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 ząbek czosnku • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: • Kalafior ugotować(...)się nie rozgotował, ma być ugotowany ale twardy. • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. • Pomidorki pokroić na połówki. • Wymieszać wszystkie składniki sosu. • Sałatę umyć, porozrywać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. • Położyć kalafior naprzemian z jajkiem i pomidorkami. • Polać sałatkę sosem, posypać szczypiorkiem i uprażonym

To co kocham
Kalafior faszerowany kurczakiem 128

startym serem żółtym i zalane jajkiem. Zamiast małych kalafiorków można użyć jednego dużego i po zapieczeniu pokroić na porcje. Do faszerowanego kalafiora idealnie pasuje sos pomidorowy. Składniki: • 4 małe kalafiorki • 2 małe filety z kurczaka • 200 g sera żółtego • 4 jajka • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki sosu sojowego • olej do smażenia • suszone(...)można przypiąć ją wykałaczkami. • Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać sos sojowy i chwilę go odparować. • Ser żółty zetrzeć na tarce, jajka roztrzepać i posolić. • Dno każdego kalafiora wyłożyć połową startego sera, na to smażone kawałki kurczaka

To co kocham
Mus z mintaja z sosem paprykowym 133

filetu z mintaja • 1 jajko • 3 łyżki śmietany • sól, biały pieprz • 10 dkg szyjek rakowych z zalewy – 1 słoiczek • 6 liści z kapusty włoskiej Sos paprykowy • 1 szalotka • 1 ząbek czosnku • 1 papryka czerwona • 1 łyżka masła • 1/2 szklanki śmietany 30% • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mintaja pokroić w kostkę, dodać jajko, śmietanę, przyprawy(...)sobie folią spożywczą. • Uformować zgrabny rulon w formie cukierka. Dodatkowo zawinąć w folię aluminiową. • Piec zanurzone w kąpieli wodnej w 175 st.C przez 40 minut. Sos paprykowy • Na maśle przesmażyć posiekaną szalotkę i czosnek. • Paprykę pokroić w kostkę, dodać do szalotki i poddusić. • Wlać śmietanę, pogotować chwilę, aby trochę odparowała. Doprawić

To co kocham
Sos aksamitny pomidorowy 117

Sezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: • puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 serki

To co kocham
Tempura z owoców morza 134

mąka do obtoczenia • olej do smażenia • makaron ryżowy – garść Tempura • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • sól do smaku • 1/3 szklanki wody gazowanej Sos paprykowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki octu winnego • 1/3 słodkiej czerwonej papryki Wykonanie: • Obrać krewetki z pancerzy pozostawiając ogonki i usunąć przewód pokarmowy, nacinająć najpierw krewetkę(...)grzbiecie wzdłuż. • Krewetki, kalmary i paluszki krabowe obtoczyć w mące. • Dokładnie ubić składniki tempury. • Maczać owoce morza w tempurze i smażyć w głębokim tłuszczu. Sos paprykowy • Ocet zagotować z cukrem aż do uzyskanie konsystencji syropu. • Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, chwilę pogotować. • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić makaron ryżowy, pokręci się

To co kocham
Schab duszony w sosie pieczarkowo-jabłkowym 114

surówka z marchwi i buraka. Mniam, mniam! Składniki: Mięso • 4 plastry schabu • sól, pieprz, • ostra i słodka papryka • 2 łyżki mąki • olej do smażenia Sos • 1 czerwona cebula • 3 ząbki czosnku • 30 dkg pieczarek • 1 duże jabłko • 1 łyżeczka tymianku, sazłwi i oregano • sól, pieprz do smaku • 150 ml soku jabłkowego • 1 mały kubek(...)dość grube kawałki, jabłko w kostkę. • Podsmażyć na oleju cebulę i czosnek, dodać pieczarki, jabłko i przyprawy. • Podlać sokiem jabłkowym. • Śmietanę zahartować gorącym sosem i wymieszać z resztą. • Do sosu włożyć plastry schabu, tak aby było przykryte, i dusić na słabym ogniu 20 minut

To co kocham
Tilapia w sosie keczupowym 132

Jest piatek, jest też rybka! Właściwie to powinna nazywać się w sosie łososiowym, bo taki jest kolor sosu. Rybka jest bardzo smaczna i prosta do wykonania. Gorąco polecam! Składniki: • 4 filety tilapii • 4 plastry sera żółtego • sól, biały pieprz do smaku • sok z 1/2 cytryny • 1/4 szklanki śmietany kwaśnej • 1/4 szklanki keczupu pikantnego(...)pieprzem. • Delikatnie obsmażyć rybę na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Wymieszać razem śmietanę, keczup i chrzan, doprawić do smaku. • Zalać przygotowanym sosem rybę i ułożyć na wierzchu ser żółty. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut. • Przed podaniem posypać natką pietruszki

To co kocham
Pieczone piersi kaczki 128

się przepisem z Kwestii Smaku, po licznych zmianach oryginału. Kaczka na skutek pieczenia w niskiej temperaturze jest miękka, niewysuszona i aromatyczna dzięki pachnącej marynacie. Sos śliwkowy doskonale uzupełnia smak całego dania. Składniki: • 4 piersi kaczki • olej do smażenia Marynata • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki sosu sojowego • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)odrobinie oleju, ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć folią aluminiową. • Piec 1,5 godziny w temp. 160 st.C. • Podawać z plastami pomarańczy i sosem śliwkowym

To co kocham
Sos śliwkowy 226

Sos śliwkowy idealnie pasuje do  pieczonej kaczki. Można go też podawać do pieczonych udek kurczaka. Jest lekko słodki i kwaskowy, pachnący śliwką i pomarańczą. Składniki: • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 2/3 szklanki białego wina • 2/3 szklanki soku pomarańczowego • 1 łyżka cukru • 1/2 szklanki wody • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Śliwki zalać(...)winem i odstawić na godzinę. • Dodać cukier, wodę, sok pomarańczowy i gotować 15 minut na wolnym ogniu. • Zmiksować sos blenderem. • Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem

To co kocham
Podudzia kurczaka w sosie sojowym 142

Obiad w 20 minut? Tak, jest to możliwe! Szybkie mięsko z kurczaka, najlepiej podudzia bez kości duszone z sosem sojowym, o smaku ziół prowansalskich. Do tego ulubiona kasza i sałata zielona. Szybko i zdrowo, a to duże atuty w dzisiejszych czasach. Składniki: • 8 sztuk podudzi z kurczaka bez kości(...)łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 1 łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Podudzia zwinąć w roladkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, • Podlać sosem sojowym, posypać ziołami prowansalskimi i papryką, doprawić solą i pieprzem. • Chwilę przesmażyć, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić pod przykryciem

To co kocham
Fasolka szparagowa w zielonym sosie 121

jagody. Faolka szparagowa to moje ulubione warzywo strączkowe. Latem mogę jeść ją codziennie, najlepiej z masełkiem i jajkiem sadzonym. Moja dzisiejsza propozycja to dodatek zielonego sosu, à la pesto, na bazie zielonej pietruszki, szcypiorku, koperku i orzechów włoskich. Wyjątkowy smak fasolki doceniła nawet Monika, która nie jada szczypiorku i koperku(...)tutaj nie wyczuła ich obecności. Składniki: • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej • kilka pomidorków koktajlowych Zielony sos • po małym pęczku pietruszki, szczypiorku i koperku • garść orzechów włoskich • sok z 1/2 cytryny • 4 łyżki oliwy, u mnie Ellea • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Fasolkę ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. • Zmiksować

To co kocham
Makaron muszelki z kurczakiem i groszkiem 251

zabiegany dzień. Składniki: • 1 opakowanie makaronu muszelki • 2 filety z kurczaka • 1 puszka zielonego groszku • 1 puszka ponidorów krojonych bez skórki • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • oregano, tymianek do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ugotować makaron al dente w posolonej wodzie. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie(...)Dodać sos sojowy, pomidory i poddusić ok. 5 minut. Przyprawić, dodać zioła. • Sos wlać do makaronu, dodać groszek. • Podawać na gorąco

To co kocham
Pierś indyka pieczona w całości 126

pieczona pierś z indyka jest niezwykle krucha, miękka i aromatyczna. Głęboki kolor „skórki” uzyskałam za pomocą sosu sojowego i miodu. Pieczeń pokrojona w grubsze plastry może być podana na gorąco, a w cieńsze jest idealna do kanapek. Zdrowa wędlina bez konserwantów! Polecam również na świąteczny stół wielkanocny(...)sosu chrzanowego. Składniki: • 1 filet z indyka ok. 1,5 kg Marynata • 4 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki miodu płynnego • 1 łyżka octu winnego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: • Filet z indyka natrzeć solą i pieprzem. • Wymieszać składniki zalewy, wlać do woreczka i umieścić tam pierś z indyka. • Zawiązać

To co kocham
Cukiniowe vegetti z orzechowym sosem 115

makaronu, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej. Mogę sobie pozwolić na takie cudeńka dzięki specjalnej strugaczce do warzyw, którą dostałam od siostry Anyi. Zielony aromatyczny sos bardzo dobrze komponuje się z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli nie lubicie cukinii na surowo, to można wrzucić ją na 2 minuty do osolonego(...)bazylią i pokrojonymi liśćmi botwinki sparzonymi wcześniej wrzątkiem. • Dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Należy miksować powoli i pulsacyjnie, aby powstał jednolity, gęsty  sos. • Cukiniowe vegetti i pomidorki wymieszać z sosem. • Ostawić na 1 godzinę do lodówki

To co kocham
Sałatka ziemniaczana Amiszów 135

dlatego, że taka skromna jak Amisze i małoskładnikowa. Gwarantuję, że pomimo skromnego wyglądu smakuje przepysznie, a najlepiej następnego dnia, kiedy to młode ziemniaki przejdą sosem. My jedliśmy do dań z grilla. Pychota! Składniki: • 1 kg młodych ziemniaków • 4 ugotowane jajka Sos • 1/2 szklanki majonezu • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% • 2 łyżki musztardy(...)kostkę. • Utrzeć gotowane żółtka z musztardą i majonezem. Dodać kwaśną śmietanę, sok z cytryny i przyprawy. • Ziemniaki delikatnie wymieszać z posiekanym białkiem i sosem. • Posypać szczypiorkiem. • Odstawić do lodówki na godzinę

To co kocham

Proponowane wyszukiwania