Składniki: Biszkopt idealny • 6 jajek • 113 g mąki pszennej • 85 g cukru Krem serowy • 100 g mascarpone • 4 łyzki cukru pudru • 100 g śmietany 30% Sos wiśniowy • 100 g wiśni mrożonych • 3 łyżki cukru • kieliszek wódki cherry • 1/2 puszki gotowej masy makowej • 2 czubate łyżki marmolady z różą • 200 g orzechów ziemnych Wykonanie: • Białka ubić na sztywno, dodać(...)gładki krem. • Na suchą patelnię wsypać cukier i skarmelizować go, dodać wiśnie i przesmażyć. • Wlać wódkę i podpalić. Flambirować do wyparowania alkoholu. • Sos zredukować o połowę aż będzie gęsty. • Upieczony biszkopt jeszcze ciepły smarujemy marmoladą. • Na wierzch wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. • Zwijamy roladę. Smarujemy ją na wierzchu kremem serowym
To co kochamgorąco, smaczna i zdrowa. Można ją przygotować gdy goście pukają do drzwi. Idealna na kolację, a gdy nie chce Ci się robić sosu, to sama żurawina wystarczy w zupełności. Składniki na 4 porcje: • 2 okrągłe sery typu camembert • po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie, jakie lubimy • garść rukoli • garść kiełków(...)słonecznika Sos żurawinowy • 1/2 słoiczka żurawiny • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Sery przeciąć na 2 połówki, tak aby powstały 2 plastry. • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pleśnią do dołu. • W każdy krążek wcisnąć po kilka orzechów. • Zapiekać w temp. 180 st.C przez 15 minut. • Wino odparować do połowy objętości
To co kochampszennej • 100 g mąki ziemniaczanej • 2 jajka • mrożone śliwki – 1 opakowanie • sól do smaku Nadzienie dla śliwek • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1/2 szklanki migdałów • 1/2 szklanki rodzynek Sos • 1/2 litra kompotu z suszu Hortex • 1 limonka • laska cynamonu Wykonanie: • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. • Zagnieść ciasto na knedle z mąką, jajkami(...)szczyptą soli. • Kompot z suszu gotować z cynamonem i skórką z 1/4 limonki do zredukowania do sosu, dodać sok z limonki. • Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. • Uprażyć na suchej patelni orzechy i migdały, zmiksować je z rodzynkami. • Nadzienie wkładać między 2 połówki śliwek, następnie oblepić ciastem
To co kochamposmarowania kaczki Kapusta • 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy • 2 łyżki żurawiny ze słoika • 1 łyżka jabłek prażonych lub 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę i podduszone • 50 ml cherry • 1 łyżka miodu • sól, pieprz Solanka(...)łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód. • Na koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować. • Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić. • Kaczkę podawać na kapuście czerwonej z sosem jabłkowo-żurawinowym, pokrojoną w plastry albo w całości. • Jako dodatek podać ziemniaki pieczone
To co kochamprzyprawami, zmiażdżonym czosnkiem i startą na tarce cebulą. • Formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Podlać wodą, dodać sól, pieprz, poddusić ok. 5 minut. • Sos z duszenia przecedzić – 1 szklanka, rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. • Każdy pulpecik zalać gęstym sosem i rozłożone na tacy pozostawić do zastygnięcia. Filet(...)grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut. Wszystkie smakołyki podawać na zimno, razem ułożone na półmisku. Do tego ulubione sosy lub sałatki
To co kochamprzy piątku rybka, a ponieważ Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, wypróbowałam bardzo świąteczny sos chrzanowy. Morszczuk okazał się przepyszny a chrzan dodał mu szlachetnego charakteru. Gorąco polecam! Składniki: • 4 duże filety z morszczuka • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz Sos chrzanowy • 4 czubate łyżeczki chrzanu tartego • 1 szklanka śmietany 12 % – 250 ml • 1 łyżeczka(...)pieprzem. • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. • Rozgrzać masło, dodać chrzan, śmietanę i zagotować. • Lekko przestudzić, dodać przyprawy i roztrzepać z żółtkami. • Rybę zalać sosem. • Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. • Odkryć i zrumienić przez następne 10 minut
To co kochamPropozycja obiadowa – roladki wieprzowe nadziewane pieczarkami z żółtym serem w pomidorowym sosie z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki na 4 porcje: • 4 plastry schabu • olej do smażenia Farsz • kilka dużych pieczarek • 100 g sera żółtego • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 łyżki masła Sos • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry • 2 łyżki śmietany • 1 serek topiony(...)roladki. Pospinać wykałaczkami. • Roladki obsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Pomidory zagotować, dodać śmietanę, serek i mieszać, aż się rozpuści. Przyprawić. • Sosem zalać roladki schabowe i piec 30 minut w temperaturze 180 st.C. • Podawać z kaszą gryczaną
To co kochamDzisiaj jest światowy Dzień Czosnku ! U nas sałatka z podwójnym czosnkiem, marynowanym i świeżym w sosie czosnkowym. Polecam, bo bardzo smaczna. Składniki: • 1 brokuł • 2 garści mixu sałat • 150 g sera feta • 1/2 słoiczka czosnku marynowanego • 3 łyżki płatków migdałowych Sos czosnkowy • 4 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz(...)uprażyć na suchej patelni. • Od spodu układać w salaterce: 1) mix sałat, 2) brokuły, 3) ser feta pokrojony w kostkę, 4) ząbki marynowanego czosnku, 5) sos czosnkowy, 6) płatki migdałowe
To co kochampiątek przystało w kuchni króluje rybka, a konkretnie smażony mintaj zamarynowany w sosie paprykowo-cebulowym. Sos ten już wcześniej wykorzystałam do marynowanego kurczaka. Zarówno filet rybny, jak i z kurczaka smakuje rewelacyjnie i bardzo zaskakująco. Danie idealne na różne imprezy rodzinne, bo przygotowuje się 1-2 dni wcześniej i dopiero wyciąga(...)zalać usmażoną rybę ułożoną w szklanym naczyniu, w którym podamy ją na stół. • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż ryba zamarynuje się sosem paprykowym. • Smakuje na ciepło i na zimno
To co kocham