sosy - 72234 przepisów (strona:1396/4816)

Makaron ryżowy z wędzonym pstrągiem, oliwkami i cukinią 189

mąki 1 szklanka zimnej wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Oliwę rozgrzać, dodać mąkę, i mieszając, wlewać zimną wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać pokrojone na pół oliwki oraz startą jak na mizerię cukinię ze skórką. Gotować na małym ogniu aż cukinia zmięknie (2-3 minuty), dodać podzielony(...)kawałki filet z pstrąga. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. W czasie gotowania sosu ugotować al dente ma karon w osolonym wrzątku. Odcedzić. Połączyć z gorącym sosem i wyłożyć na talerze

Czerwień i błękit
Sałatka z grillowanym kurczakiem 236

Kolorowa, prosta sałatka z kurczakiem. Mięso najlepiej przygotować na patelni do grillowania. Do sałatki proponuję sos z wyraźnie wyczuwalnym miodem, czosnkiem i musztardą. Poniżej podaję składniki na dwie porcje sałatki. 200 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju ok. 120 g mieszanki sałat 1/3 szklanki kiełków soczewicy(...)nią pokrojonego w plastry kurczaka (można kłaść ciepłego, ale dobrze smakuje też po ostudzeniu) i pokrojone na połówki pomidory. Sałatkę posypać startym parmezanem i kiełkami soczewicy. Całość polać sosem. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy dijon 1 ząbek czosnku Oliwę wymieszać z miodem, octem, musztardą i wyciśniętym ząbkiem czosnku

Bullio
Ryba inspirowana orientem 153

teraz czas na rybkę :) SKŁADNIKI 2 filety bez skóry z pangi pół papryki zielonej pół papryki czerwonej cukinia mała cebula marchew duża papryczka chilli lub peperoni grzyby mung - opcjonalnie sos sojowy ciemny - łyżka sok z połowy pomarańczy olej sezamowy sezam - opcjonalnie makaron soba - 200g SKŁADNIKI MARYNATY sól - szczypta / zalewa z oliwek pieprz - dwie sczypty imbir w proszku - pół łyżeczki ocet(...)ryżowy - łyżka /sok z połowy cytryny sos ostrygowy - łyżeczka oliwa - łyżka lub 2  tymianek - opcjonalnie olej sezamowy - opcjonalnie kilka kropli tacka aluminiowa do grilla Rybę myjemy i osuszamy, jeśli jest mrożona musi być dokładnie rozmrożona i osuszona. Do pojemnika wrzucamy składniki marynaty i nacieramy nimi rybę z każdej strony. Ja do swojej ryby używam zalewy z oliwek nadziewanych anchois

Kuchnia od dwojga
Faszerowane gruszki na 2 sposoby 139

schorzeniach dróg moczowych, oddechowych oraz żołądka. 1. GRUSZKI FASZEROWANE WĄTRÓBKĄ: 4 gruszki 20 dag wątróbki kurzej 5 dag salami pół cebuli sól pieprz olej do smażenia miód cytryna sos balsamiczny 2. GRUSZKI FASZEROWANE ROKPOLEM 4 gruszki 10 dag rokpola 5 dag masła garść migdałów lub orzechów włoskich miód cytryna sos balsamiczny Na początku należy wydrążyć miąższ z gruszek(...)przypadku orzechów również siekamy, ale nie za drobno. Farszem wypełniamy gruszki. Smarujemy miodem, skrapiamy cytryną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 min.* Podajemy bezpośrednio po upieczeniu w towarzystwie sosu balsamicznego. *Jeżeli chcemy, aby owoce były bardziej miękkie wydłużamy odpowiednio czas pieczenia, ale należy zwracać uwagę, by się nie przypaliły. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Placki ziemniaczane po królewsku z sercem i sosem pomidorowym. 108

kuchnia włoska jest smaczna, uniwersalna i prosta to już wiemy. Teraz czas wprowadzić kuchnię mieszaną czyli nasze placki ziemniaczane w wersji wypasionej i sos pomidorowy zrobiony zgodnie z  e -book #smakjęzyka . Na którym znajdziecie nie tylko ten, ale i wiele innych włoskich przepisów, tak po włosku jak i po polsku.  Kto chce się uczyć języków i poznawać kuchnie(...)Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku łyżka majeranku 2 łyżki masła 0,5 kg pieczarek olej do smażenia sos pomidorowy przepis ---->   TU Mięso przygotowujemy jak na tradycyjne kotlety, robimy je tylko bardziej pikantne. Pieczarki kroimy i smażymy na maśle. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar

Dieta moja pasja
Prosty kurczak z cytrusami i imbirem w sosie pomidorowym. 114

kaloryczna. 3 udka  2 - 3 mandarynki (zależy od wielkości) łyżeczka imbiru łyżeczka czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki  soli 3 łyżki octu balsamicznego łyżka cukru trzcinowego łyżka masła Sos: 0,5 szklanki keczupu łyżeczka skórki z cytryny Czyste mięso dobrze osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja tak średnio tnę na trzy. Lepiej przechodzi marynatą i szybciej się smaży(...)środki mandarynek, skórki wyrzucamy. Zalewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy keczup i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem jakieś pięć minut, aby nam wszystko odmokło i powstał aromatyczny sos. Podajemy z czym tam kto lubi...surówka, ryż, makaron czy też ziemniaki. Delikatny kurczak bardzo mocno zyskuje na smaku dzięki przyprawom, choć nadal to delikatne mięso. Za to sos jest

Dieta moja pasja
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. 178

łopatki szklanka ryżu łyżka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu 2 ząbki czosnku duża cebula 2 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki manny sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki keczupu płaska łyżeczka cukru łyżka suszonej bazylii łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku Kapustę odciskamy i kroimy na drobno(...)godzinę, albo delikatnie pyrkami na palniku. Gotowe gołąbki ogarniamy z kapusty i wykładamy na talerz. A to co powstało w czasie procesu duszenia miksujemy dodajemy składniki i mamy pikantny sos. A kapustka jest naprawdę świetna, przechodzi smakiem mięsa i przypraw. Szczelnie zamknięty garnek kumuluje smaki,a to wielka zaleta. Nie trzeba niczym zagęszczać, ani zasmażać. Zmiksowana kapusta świetnie to zrobi

Dieta moja pasja
Klopsiki z kurczaka z sosem pieczarkowym i kopytkami czyli pełen recykling. 124

następnie odstawiamy na 15 min aby manna napęczniała i ściągnęła nadmiar wilgoci. Jeśli masa nadal będzie rzadka,  można dodać więcej  kaszki, aż konsystencja będzie odpowiednia. Pod sosem gasimy palnik i wrzucamy uformowane klopsiki. Po chwili podgrzewamy, ale nie dopuszczamy aby sos zaczął się gotować. Dopiero po jakiś 5 minutach może zacząć lekko mrugać. Chodzi oto aby wierzch klopsików(...)się związał i nam nie rozpadł. One są bardzo delikatne i naprawdę bardzo łatwo je uszkodzić. U mnie są podawane z sosem grzybowym - pieczarkowym    i jak na recykling przystało z kopytkami. Ale to żaden wymóg. Są naprawdę bardzo delikatne,  mięciutkie śmiało można je nazwać klopsikami dla chorych lub małych dzieci.  Smakowo i konsystencją na pewno się

Dieta moja pasja
Yorkshire pudding z sosem owocowym słodzonym melasą. 167

świeżymi owocami---->  KLIK Dziś będzie z  mrożonymi wiśniami i cytrusami. jajka mleko mąka szczypta soli wersja na słodko cukier waniliowy  olej do foremek najlepiej sylikonowe Sos: szklanka wiśni ( u mnie mrożone) 2 pomarańcze kiwi łyżka skórki z cytryny szczypta imbiru 2 goździki szklanka wody szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej melasa trzcinowa do smaku Jajka, mleko(...)się wierzch ładnie zarumieni. Wiśnie ( mogą być z kompotu) zalewamy połową wody, dodajemy pokrojoną  pomarańczę i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia. W reszcie wody rozrabiamy mąkę i jeśli sos jest rzadki zagęszczamy go mąką. Po zdjęciu z ognia dosładzamy melasą. Polecam tą czarną, oryginalną w smaku słodycz. Nie tylko nadaje ciekawego smaku, ale i jest o wiele zdrowsza od cukru

Dieta moja pasja
Sałatka Waldorf na bogato. 146

mojego kochanego prażonego sezamu. :) słoik marynowanego selera 2 jabłka pokrojone w kostkę 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki pokrojonego szczypiorku 10 rzodkiewek pokrojone w plasterki 3 łyżki sezamu Sos: 2 łyżki majonezu Kielecki  łyżka gęstego jogurtu łyżka soku z cytryny łyżka skórki otartej z cytryny sól i czarny pieprz do smaku Składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy(...)patelni prażymy sezam, do momentu aż się ładnie zarumieni i zacznie wydzielać ten charakterystyczny, orzechowy aromat. W dużej misce mieszamy odciśniętego z marynaty selera, jabłka i resztę składników. Polewamy sosem, posypujemy sezamem i dokładnie mieszamy. I to tyle, można podawać, prostą i smaczną sałatkę. Kompozycja smaków jest bogata, ale są tak dobrane że świetnie ze sobą współgrają, tworząc znakomity zespół

Dieta moja pasja
Placuszki twarogowe z sosem truskawkowym. 150

wymieniać i wymieniać. Oprócz tego że można się nimi zajadać na świeżo, to także można sobie eksperymentować na różne sposoby. Ja dziś proponuję placuszki serowe z truskawkami w formie sosu. 200 g twarogu półtłustego 150 g serka (u mnie Bieluch) łyżka cukru waniliowego --//--   --//--  brzozowego jajko 2 łyżki many łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki sody Sos:  kg truskawek(...)Połowę truskawek miksujemy i doprawiamy do smaku miodem, chyba że ktoś woli czymś innym. Drugą połowę kroimy na cząstki i dodajemy do tych zmiksowanych. Gorące placuszki podajemy z zimnym sosem. Proste i smaczne, a do tego na czasie. Placuszki najlepiej smakują jak są ciepłe, później tracą na swojej atrakcyjności. Ja osobiście bardzo lubię ciepły sernik, a więc te placki

Dieta moja pasja
Kluski leniwe jeszcze bardziej leniwe. 134

upałami. Posiłki powinny być lekkostrawne, ciepłe i pikantne. 300 g twarogu jajko 3 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ksylitolu ( cukier brzozowy) łyżeczka skórki otartej z cytryny Sos: 0,5 kg truskawek łyżka oleju kokosowego miód do smaku szczypta imbiru szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Do miski wkładamy pokruszony twaróg, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem. Tak aby jak najbardziej(...)lekko odparują,  miksujemy je na jednolitą masę. Po lekkim ostudzeniu dodajemy miód, chodzi o to aby nie stracił swoich właściwości. Resztę truskawek kroimy na ćwiartki i dodajemy do sosu. Ciepłe kluseczki podajemy z takim właśnie sosem. Posiłek nie tylko smaczny i zdrowy, ale i szybki w przygotowaniu. Jak w tytule, jeszcze bardziej leniwe i tak jest. Ponieważ nawet

Dieta moja pasja
Zapiekanka makaronowa z mięsem, cukinią i..... 125

woli tubetti i nie miałam na nie pomysłu. A że zalegały w półce już dość długo nie było wyjścia,  musiałam je użyć aby zurzyć.  Do zupy, sosu były za grube, a siedzieć  jak świstak i nadziewać je czymś nie miałam ani czasu, ani ochoty. Pierwsze to pomyślałam sobie, a wrzucę do sosu, wymieszam i tak zapiekę. Jednak(...)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. I teraz zaczyna się zabawa, wciskamy rurki, jedna przy drugiej, tak aby dotarła do dna i w każdej znalazło się mięso razem z sosem. Następnie między makaron wciskamy plasterki cukinii. Nakrywamy folią aluminiową, stawiamy do nagrzanego piekarnika ( 190 stopni). Po 30 minutach zdejmujemy przykrycie , posypujemy wierzch serem  i zapiekamy kolejne 30 minut

Dieta moja pasja
Kotlety drobiowe z kaszą gryczaną 169

alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Składniki: 30 dag kaszy gryczanej 30 dag mięsa drobiowego mielonego 2 jajka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 100 ml kwaśnej śmietany ½ pęczka świeżego koperku 2 ząbki czosnku Wykonanie sosu: Koperek posiekać, połączyć ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem. Wykonanie kotletów: Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Następnie ostudzić(...)mięsem, zmiażdżonym czosnkiem, jajkami i przyprawami do smaku. Wyrobić dokładnie masę. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć małe kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem śmietanowym

Tradycyjna Kuchnia
Sałata Lollo Bionda z francuskim winegretem 202

samą. :) Sałata lollo bionda bardzo przypadła mi do gustu.  ... Przepis: Składniki: 1 główka sałaty lollo bionda 2 pomidory 1 ogórek zielony 5 rzodkiewek 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sosu sałatkowego francuski winegret 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody pieprz Wykonanie: 1. Wszystkie warzywa umyć.  2. Sałatę rwać rękoma wrzucając do salaterki. 3.  Ogórka obrać ze skórki(...)pokroić w kostkę. 4. Pomidorki pokroić w kostkę, tak samo rzodkiewkę. 5. Kukurydzę odcedzić i dodać do reszty warzyw.  6. Sos sałatkowy wymieszać z 3 łyżkami oliwy i z 3 łyżkami wody. Odstawić na 10 minut.  7. Sos sałatkowy wlać do sałaty całość wymieszać, ewentualnie dodać odrobinę pieprzu. 8. Sałata pasuję jako dodatek do różnorodnych dań, lub sprawdzi

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania