nikt kto wcześniej go nie jadł nie zgadnie z czego jest zrobione :) Takie ciasto z niespodzianką! Oryginalny przepis urozmaiciłam o krem z mascarpone i bitej śmietany, całość polewając sosem z czarnych porzeczek. Jako ozdoby użyłam kwiatów nagietka które również są jadalne. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm 2 puszki czerwonej fasoli 2 czubate łyżeczki kakao 100g cukru(...)wilgotne. krem: mała śmietana 36 % mały serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Krem wykładamy na wystygnięte ciasto i polewamy sosem z czarnych porzeczek. Sos: pół szklanki czarnych porzeczek blendujemy i przecieramy przez sitko pozbywając się pestek i skórek, dosładzamy łyżką miodu. Smacznego
W kuchennej krainiesieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej trwałości, porządnych materiałach. Jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny wyświetlacz, który ułatwia nam przygotowanie dań – widzimy na nim czas gotowania(...)pomarańcza – 1 szt * świeży korzeń imbiru – 1 cm * brązowy cukier – 1 łyżka * czerwona cebula – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sos sojowy – 3 łyżki TABBOULEH: * kuskus – 0,5 szkl * czerwona papryka – 0,5 szt * zielona papryka – 0,5 szt * żółta papryka – 0,5 szt * posiekane orzechowy
Ostra na SłodkoBardzo smaczne i aromatyczne pałki z kurczaka zamarynowane w sosie barbecue, możemy je upiec w piekarniku lub na grillu. Najlepiej smakują podane z frytkami i ulubioną surówką. Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka Marynata: 3/4 szklanki sosu barbecue Fanex 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta cynamonu Szczypta goździków mielonych 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania(...)Pałki z kurczaka myjemy, lekko osuszamy. Do miski wlewamy sos barbecue, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Pałki nacieramy przygotowana marynatą, przekładamy do miski i wstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 przez 50 minut pod przykryciem, kolejne 15 minut pieczemy bez przykrycia
Bajeczna Kuchniasię nie stanie. Pomidorki koktajlowe, możecie zastąpić zwykłymi pomidorami lub suszonymi. Sałatka jest pyszna, dobrze chrupie i jest kolorowa, co myślę przyda się nam w jesienne dni Do sosu nie dodałam tym razem czosnku, bo cały dzień był przed nami… Ale jeśli lubicie, nie wahajcie się go użyć – to samo zdrowie w końcu! Drukuj Sałatka brokułowa z rzodkiewką(...)kukurydzą i jajkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 6 pomidorków koktajlowych 1 brokuł 2 jajka pęczek rzodkiewek 1 spora czerwona cebula pół puszki kukurydzy Sos 1/3 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Brokuł gotujemy na parze al dente. Kukurydzę odsączamy. Resztę składników siekamy i wrzucamy do miski. Z podanych składników robimy sos. Mieszamy
Mieszam w GarnkuHamburgerowa dlatego, że naprawdę smakuje jak hamburger:). Jest naprawdę smaczna i odmienna w smaku od znanej nam pizzy. Konieczny jest sos i świeże warzywa:). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 150g sera mozzarella 3 gotowe kotlety do hamburgerów dobrej jakości 5 pomidorków koktajlowych(...)cebula 2 korniszony przecier pomidorowy musztarda 1/4 główki sałaty lodowej sos czosnkowy 1. Z kotletów za pomocą kieliszka wycinamy kółka. Pozostałości drobno siekamy. Pomidorki, cebulę i ogórki kroimy w plastry, sałatę siekamy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 3. Ciasto smarujemy koncentratem
Szefowa kuchniKurczak w sosie śmietankowo-ziołowym to bardzo szybkie danie. Do sosu można dodać swoje ulubione zioła, mogą być zarówno świeże jak suszone. Tak przyrządzonego kurczaka można podać z różnymi dodatkami, pasuje zarówno do makaronu, kaszy jak i ziemniaków. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól posiekana natka(...)pietruszki Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor wlać śmietankę. Dodać oregano oraz bazylię, sól do smaku. Dusić aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki, wymieszać i można podawać. Gotowego kurczaka podałam z kaszą orkiszową oraz piklami w zalewie keczupowej
Monia miesza i gotujedało nam naprawdę fajną przystawkę. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą i pomidorkami bardzo mnie zaskoczył. To połączenie warte spróbowania. Chętnie wrócę do tej przystawki. Małże w sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z ostrymi krewetkami. Przyznam się, że krewetki zdecydowanie zawładnęły moimi kubkami smakowymi. Ośmiornica z sosem maślanym to było coś czego długo nie zapomnę. Już samym wyglądem(...)można było się najeść – zobaczcie na zdjęcia czy nie wygląda wspaniale? Mięciutka, dobrze słona co lubię, i odrobinę pikantna – mniam Gruszka gotowana w winie z sosem lemon curd podana z kruszonką. Jak dla mnie połączenie lemon curd oraz kruszonki zrobiło ten deser ADRES RESTAURACJI: Zobaczcie też: Restauracja Signature | Warszawa Restauracja The One Francuska 3 | Warszawa Artykuł La Vinotheque
Kuchnia Bazyliiciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce). Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka: 35 dkg piersi kurczaka zagrodowego 3 duże pieczarki kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część 2 ząbki czosnku(...)dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę. Po połączeniu mąki z masłem dodać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać, następnie dodać resztę bulionu i mieszać aż w powstającym sosie nie będzie grudek. Na patelnię dodać mięso i smażone warzywa, mrożony groszek, lekko posolić i zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie mięso
Codziennik KuchennySzybki i uniwersalny przecier pomidorowy. Fantastycznie nadaje się do zupy pomidorowej lub sosu. Po krótkim odparowaniu można uzyskać gęstą konsystencję. Tak powstały sos skomponuje się wspaniale z dowolnym makaronem. Przecier pomidorowy. Składniki 1 kg świeżych pomidorów 50 ml zimnej wody 2 łyżki masła Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 5 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki(...)powyżej ugotowane pomidory przetrzyj przez sitko (pamiętaj, że po przetarciu na spodzie sitka znajduje się dużo miąższu - zbierz go łyżką i dodaj do przecieru) Uwaga: Jeśli chcesz uzyskać sos gęsty, wstaw garnek z przetartymi pomidorami na planik o maksymalnej mocy i gotuj je 5 min bez przykrycia. Co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką, aby pomidory się nie przypaliły
Szybko Szybkowarrazu widzę czyściutkie niemieckie małe miasteczka z nieodłącznymi zwisającymi pelargoniami. Co kraj, to inna sałatka ziemniaczana, ale najbardziej rozpowszechniona jest ta niemiecka, z gorącymi pokrojonymi ziemniakami zalanymi bulionem, z sosem z octu, z boczkiem. Nie mam możliwości jechać na poszukiwanie niemieckiej gospodyni, która przyrządziłaby dla mnie swoją sałatkę nauczona przez mamę i babcię. Dlatego zrobiłam swoją wersję. Można ją zjeść(...)łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz, szczypta cukru Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i wystudzić. Pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki i jajka w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Sos: Musztardę, majonez i śmietanę połączyć ze sobą w kubeczku, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. 1/3 szczypiorku odłożyć. Wszystkie warzywa połączyć z sosem, przełożyć do salaterki. Posypać szczypiorkiem
Posadzone i zjedzonezrobić małą dygresję. Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie i pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo(...)schoolowego fast-foodu. Powracając do Pappatore, ich maczanka to fajne odświeżenie galicyjskiego przepisu. Dobre pieczywo z marynowanymi warzywami, inspirowanymi prawdopodobnie koreańskim kimichi i doskonale przyrządzonym soczystym mięsem podane z sosem holenderskim, serem cheddar i świetnie komponującą się z całością kolendrą to bardzo świeża propozycja. Może niekoniecznie restauracyjna, bo bardziej widziałbym ją w food-trucku, ale nie zmienia faktu, że bardzo
Food SquarePolecam kolejna sałatkę z cyklu " co się na winie ". Połączyłam pomidorki z cebulką, mozzarellą i cieciorką. Całość połączyłam musztardowym sosem. Sałatka wyszła bardzo dobra a ze względu na dodatek cieciorki także całkiem pożywna. Można ją także podać jako dodatek do dania z kurczakiem. składniki: 400 g pomidorków koktajlowych 1 puszka cieciorki 1 opakowanie mozzarelli małe kulki 1 mała cebula(...)garście rukoli sos 5-6 łyżek oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka musztardy czeskiej zioła włoskie Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Cieciorkę osączyć z zalewy na sicie. Mozzarellę również osączy z zalewy i małe kuleczki przekroić na pół. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Olej wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny
Monia miesza i gotujetakże zdrowa i pożywna. W wersji na zimno idealnie pasuje jako przekąska, a w wersji na ciepło śmiało można ją podać na obiad. Tuńczyk, świeże warzywa, papryczka chilli i sos miętowy świetnie się komponują tworząc przepyszny posiłek. I nie obawiaj się papryczki, sos miętowy doskonale łagodzi ostry smak. Składniki Ilość porcji: 2 2 pszenne tortille 200 g tuńczyka(...)pokrój w kostkę ogórka, pomidora i posiekaj papryczkę chilli. Wszystko wymieszaj w miseczce, skrop oliwą z oliwek i dopraw do smaku. Umieść warzywa na tortilli, dodaj usmażonego tuńczyka i sos. Zwiń gotowe tortille i smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 642,2 kcal Białko: 46,5 g Tłuszcze: 17,2 g Węglowodany: 73,5 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia
ale PysznieSkładniki: -130 g makaronu uszka -puszka ( 160 g ) łososia w wodzie -6 pomidorów suszonych w oleju -8 małych korniszonów ( takich malutkich, delikatesowych ) -2 ząbki czosnku -sos grecki sałatkowy w saszetce -ser sałatkowy z ziołami w oliwie -kiełki rzodkiewki do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wystudzonego dodajemy pokrojone w paski pomidory, korniszony w plasterki, odsączonego łososia(...)kostki sera. Sos grecki rozpuszczamy z 3 łyżkami zimnej, przegotowanej wody i 3 łyżkami oliwy z kostek sera, wyciskamy przez praskę czosnek. Polewamy sałatkę i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Nabierze wtedy właściwego smaku. Jeżeli jesteście zwolennikami bardziej pikantnych sałatek, wystarczy wcisnąć więcej czosnku, dodać pieprzu i posypać kiełkami. Soli nie polecam dodawać
Kulinarne przemysleniaobiad...wyciągam np.jakieś mięsko z zamrażarki i zastanawiam się co by tu zrobić coś innego niż zwykle i zaskoczyć mile rodzinkę..tym razem zaskoczyłam ich bitkami w sosie cebulowo-porowym..pysznie było. 1 kg schabu, karkówki 2-3 cebule 2-3 pory 2 marchewki sól, pieprz listek, ziele 2 łyżeczki mąki pszennej koperek Mięso pokroić(...)zmiękną i się zarumienią. Dodać do mięsa pod sam koniec duszenia.Doprawić do smaku.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z 1/3 szkl. zimnej wody i wlać do gotującego się sosu. Mieszać do zgęstnienia i zagotowania sosu
Moje domowe kucharzenie