sosy - 72234 przepisów (strona:1390/4816)

Filet z indyka z truskawkami w sosie balsamicznym 151

samą myśl o takim daniu, ale myślę, że większość z przyjemnością rozsmakuje się w piersi indyka z truskawkami ze słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Moja męska, konserwatywna kulinarnie część rodziny, tym razem nie marudziła, lecz pałaszowała ze smakiem filecik z truskawkami. Składniki: • 4 plastry piersi z indyka • sól, pieprz biały(...)łyżeczki tartego parmezanu • 6 dużych truskawek • sos balsamiczny • rozmaryn Wykonanie: • Plastry piersi z indyka posypać solą i pieprzem, ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. • Każdy posypać startym parmezanem. • Piec w temp. 200 st.C przez 15 minut, następnie wyjąć i położyć na filetach truskawki pokrojone w plastry. • Zapiekać jeszcze 5 minut

To co kocham
Sałatka ze szpinaku, fety i truskawek 113

koniecznie musicie spróbować. W takim doborowym tawarzystwie szpianak nie smakuje jak szpinak, bo słodkie truskawki ze słoną fetą tworzą doskonałą bombę smakową z gęstym sosem balsamicznym, przy okazji słodkim i kwaśnym. Uwielbiam takie sałatki i takie mezalianse smakowe. Składniki: • 2 garści szpinaku baby • 100 g fety • ok. 15 truskawek • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki(...)oliwy • sos balsamiczny Wykonanie: • Szpinak umyć, osuszyć, rozłozyć na półmisku i skropić oliwą. • Truskawki umyć, odciąć szypułki i przekroić na pół. • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. • Szpinak posypać truskawkami, pokruszoną fetą i płatkami migdałowymi. • Przed podaniem polać sosem balsamicznym

To co kocham
Gruszka z serem kozim i zielonym pieprzem 120

drzwi. Wystarczy gruszka, ser niekoniecznie kozi, garść orzechów i pieprz zielony. Tego ostatniego może akurat nie być w domu, więc może zastąpić go gruboziarnisty pieprz mielony. Natomiast sos balsamiczny można zastąpić płynnym miodem, co spowoduje, że gruszka nabierze francuskiego charakteru. Przekąska jest bardzo smaczna, bo nawet chłopakom smakowała, ale pewnie tylko dlatego, że nie wiedzieli(...)jedzą kozi ser Składniki: • 2 duże gruszki • 150 g twardego sera koziego • orzechy włoskie • zielony pieprz marynowany • sos balsamiczny Wykonanie: • Gruszki ze skórką pokroić wzdłuż w 1/2 cm plastry. • Na każdym plastrze gruszki położyć plaster sera koziego. • Na serze ułożyć po 3 połówki orzecha włoskiego i kilka ziaren zielonego pieprzu. • Gruszki ułożyć

To co kocham
Sałatka rzymska z boczkiem 146

wydaniu, nie posztakowana tylko w całości, posypana różnymi dodatkami. Bez soli, bo boczek i feta są już dostatecznie słone, za to z oliwą i sosem balsamicznym, który nadaje sałatce wyrazistości. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz całoroczna. Składniki na 4 porcje: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 4 plastry pomidora(...)plastrów boczku wędzonego • kawałek sera feta • oliwa • sos balsamiczny Wykonanie: • Sałatę umyć i przeciąć wzdłuż na połowę, osuszyć. • Boczek pokroić w paski i obsmażyć na suchej patelni na chrupiąco. • Sałatę polać oliwą, położyć pomidory, posypać chrupiącym boczkiem. • Pokruszyć ser feta i posypać nim sałatę po wierzchu. • Polać po wierzchu sosem balsamicznym

To co kocham
Pieczone kacze udka w pomarańczach 128

upolować. No więc kupiłam, zamarynowałam, upiekłam i zjadłam z ogromną przyjemnością i smakiem. Marynowałam przez noc w soku z pomarańczy i sosie sojowym, a następnego dnia upiekłam pod przykryciem. Mięso pięknie pachnie pomarańczą, jest bardzo kruche i miękkie. Zdecydowanie wolę mięso z udka niż piersi i to każdego rodzaju(...)kluski śląskie i jakaś „mokra” sałatka, np. z buraczków lub czerwonej kapusty. Mniam… Składniki: • 4 udka z kaczki • 3 pomarańcze • 5 łyżek sosu sojowego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Marynata • Wycisnąć sok z 2 pomarańczy, zeskrobać ze skórki miąższ i połączyć z sosem sojowym. • Udka natrzeć solą

To co kocham
Kluski z makiem 170

sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki: Kluski • mała miseczka ugotowanych ziemniaków – ok. 2 szklanki puree • mąka ziemniaczana • sól do smaku Sos makowy • 3 łyżki gotowej masy makowej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2-3 łyżki miodu • bakalie wg uznania, ok. 1/2 szklanki, u mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie Wykonanie(...)ziemniaczaną. • Zagnieść ziemniaki z mąką i szczyptą soli. • Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki. • Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch klusek. Sos makowy • Zagotować śmietankę z masą makową i miodem. • Dodać posiekane bakalie. • Kluski ułożyć na talerzu i polać sosem makowym

To co kocham
Zapiekanka poniedziałkowa porosołowa 125

białko, jest więc pełnowartościowym daniem obiadowym. Po wystygnięciu zapiekanka bardzo ładnie się kroi i odgrzewa. Najlepiej smakuje z… keczupem, można jednak przygotować jakiś inny ulubiony sos, np. pomidorowy lub pieczarkowy. Składniki: • mięso kurczaka z rosołu • 1 szklanka ryżu • 1 puszka fasoli czerwonej • 1 puszka zielonego groszku • 1 duża śmietana kwaśna 12% • 2 łyżeczki curry(...)łyżki sosu sojowego • 1 jajko • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody – jak makaron, odcedzić i położyć na spodzie naczynia do zapiekania. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i położyć na ryżu. • Posypać na wierzchu odcedzonym zielonym groszkiem i czerwoną fasolą. • Wymieszać śmietanę

To co kocham
Sos chrzanowy z buraczkiem 169

Jeśli zostało Wam sporo świątecznej wędliny lub jajek, to proponuję łatwy sos chrzanowy na bazie śmietany, jajek i buraczka czerwonego. Składniki: • 4 jajka • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżeczki tartego chrzanu • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% • 1 mały, ugotowany buraczek czerwony • sól, szczypta cukru i pieprz do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować(...)utrzeć z sokiem cytryny, chrzanem, solą i cukrem. • Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. • Białka i obrany buraczek zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem

To co kocham
Szynka prosciutto z melonem w sałacie 172

melona podanych w miseczkach z sałaty lodowej. Chrupiąca sałata lodowa i aromatyczna rukola idealnie pasują do tej szynki, a smak wzmacnia słodko-kwaśny sos balsamiczny. Szynka prosciutto Cotto jest gotowana, bardzo delikatna i krucha, bardziej przypomina naszą szynkę konserwową, w przeciwieństwie do prosciutto Crudo, która jest włoską, surową szynką dojrzewającą. Składniki(...)główka sałaty lodowej • 2 garście rukoli • 1/2 melona • 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto • 4 łyżeczki słupków migdałowych • sos balsamiczny Wykonanie: • Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. • Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona i 2 zwinięte plastry szynki. • Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami i polać

To co kocham
Szparagi w sosie jaglano-bazyliowym 125

ulubione wiosenne warzywo. Mogę jeść je codziennie, w różnych postaciach, ale najbardziej lubię gotowane al dente, nawet polane tylko oliwą. Dzisiaj podaję przepis na prosty, zdrowy sos – dip, który może być podawany nie tylko do szparagów, ale i do marchewki, selera naciowego, kalarepki. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian(...)złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie ma już twardych włókien. • Zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić szparagi, gotować 7 minut, po czym odcedzić. Sos jaglany • Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować ze śmietanką i bazylią. • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. • Jeść maczając szparagi w sosie

To co kocham
Makaron ryżowy w sosie balsamicznym ze szparagami i kurczakiem 139

Danie makaronowe, prawie spaghetti… ale „prawie” robi różnicę, bo z makaronu ryżowego i bez pomidorów, a na bazie sosu balsamicznego, który nadaje potrawie charakterystyczny słodko-kwaśny smaczek. Kurczak pozostał mi z rosołu i na sałatkę użyłam jedną, dorodną pierś. Trochę zieleniny w postaci szparagów i danie gotowe. Smakuje(...)ciepło i na zimno. Składniki: • 150 g makaronu ryżowego paski • 1 pęczek szparagów • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • sos balsamiczny do smaku Wykonanie: • Makaron ryżowy ugotować wg przepisu w osolonej wodzie. • Szparagi gotować przez 7 minut również w posolonej wodzie. • Kurczaka pokroić w kostkę. • Wymieszać składniki sałatki i polać gotowym sosem

To co kocham
Sałata rzymska z kurczakiem i jajkiem 123

zawiera wszystko co powinna, a więc białko i warzywa. Jest więc dość sycąca i doskanale zastępuje obiad w gorące dni lata, a słodko-kwaśny sos dodaje jej konkretnego smaku. Doskonała na kolację z chrupiącą bagietką z masłem. Składniki: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • 1 ogórek(...)zielony średni • 1 duży pomidor • 4 jajka ugotowane • sos słodko-kwaśny do smaku, u mnie Tao Wykonanie: • Sałatę umyć i pokroić w paski, ogórek ze skóką pokroić w półplasterki, a pomidora w cząstki. • Kurczaka pokroić w kostkę, ugotowane jajka w cząstki. • Wymieszać składniki sałatki i polać sosem słodko-kwaśnym

To co kocham
Brązowe ziemniaki z sezamem 140

Cóż jest lepszego na obiad w upalny dzień niż tradycyjne ziemniaczki z kwaśnym mlekiem? Ja proponuję brązowe ziemniaki obtoczone w sosie sojowym i sezamie. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, właśnie z kefirem. Składniki: • młode, małe ziemniaki – ok. 1 kg • 5 łyżek sosu sojowego • 5 łyżek oliwy(...)łyżki sezamu • 1 łyżeczka soli Wykonanie: • Ziemniaki obrać lub wyszorować skórkę i obgotować w posolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzić. • Wymieszać oliwę z sosem sojowym i ziemniakami. • Brązowe ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać sezamem. • Piec w 190 st.C przez 20 minut

To co kocham
Roladki wieprzowe z pesto i mozzarellą 156

zielonym pesto. W towarzystwie sałatki z pomidorów można je więc nazwać prawie „caprese”. Składniki: • 4 plastry schabu • olej do smażenia • 3 łyżki sosu sojowego • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego Farsz • 4 łyżki zielonego pesto • 100 g sera mozzarella • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mięso rozbić, przyprawić solą i pieprzem. • Plastry schabu(...)posmarować pesto i położyć po kawałku sera mozzarella. • Pospinać roladki wykałaczkami i obsmażyć na oleju. • Roladki podlać 3/4 szklanki wody, dodać sos sojowy i przyprawy. • Dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. Powstały sos można zagęścić odrobiną mąki

To co kocham
Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem 143

coś zrolować! Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • kawałek słoniny • 1 marchewka • 4 małe ogórki kiszone • 2 łyżki sosu sojowego • 2 liście laurowe • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • olej do smażenia Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę(...)słoniny. • Zwinąć roladki i spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. • Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Powstały sos można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody

To co kocham

Proponowane wyszukiwania