Gołąbki z kaszą gryczaną, czerwoną fasolą i pieczarkami są ciekawą propozycją dla wegetarian. Zdrowe, lekkie i bezmięsne. Farsz można również idealnie wykorzystać do naleśników. Zamiast sosu pomidorowego można gołąbki podać np. z sosem grzybowym. Wystarczy wtedy do wywaru warzywnego dodać suszone grzyby. Składniki: główka kapusty włoskiej około 500 g pieczarek 2 duże cebule około 250 g kaszy gryczanej(...)połowy garnka wlałam wywar warzywny. Można też oczywiście zamiast niego wlać wodę. Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około godzinę. W połowie gotowania wlałam przecier pomidorowy. Można sos zagęścić, dodając 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Smacznego! Polecam również: Naleśniki szpinakowe z kaszą gryczaną, cebulą i białym serem
potrawyregionalnestraganach pojawiają się młode ziemniaki i nasze polskie ogórki. jest przepyszna! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem) 2 pęczki rzodkiewek pęczek szczypiorku 60 dag roszponki 4 ogórki sos 6 łyżek oliwy z oliwek 2-3 łyżki białego octu winnego 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy stołowej sól, pieprz Sposób przygotowania : Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy(...)miękkości. Studzimy i kroimy w plastry. Rzodkiewki i ogórki także kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Roszponkę płuczemy na sicie. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryNigdy nie próbowałam jeść botwinki na surowo, a szkoda. Zrobiłam z jej dodatkiem sałatkę z sałaty, pomidorków truskawkowych, rzodkiewki, sera mozzarella, kukurydzy i czerwonej cebuli. Całość polałam sosem zmieszanym z oliwy, octu z czerwonego wina, musztardy sarepskiej i miodu. Sałatka wygląda bardzo apetycznie, kolorowo i lekko, a smakuje wyśmienicie. Żałuję, że dopiero teraz wykorzystałam botwinkę w ten sposób(...)dużych liści salaty duży pęczek botwinki (tylko same liście) 120 g pomidorków truskawkowych 1 cebula czerwona 6 - 7 sztuk rzodkiewki 1 kulka sera mozzarella (125 g) Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu sól pieprz ziołowy Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychgrilla " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg łopatki 1 puszka czerwonej fasolki w sosie pomidorowym 6-8 średnich pieczarek 1/2 główki czosnku 3 duże cebule 6 młodych ziemniaków , średniej wielkości 1 duża marchew 1/2 bulwy selera kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego 1 łyżka smalcu(...)przypraw i dusimy pod szczelnym przykryciem około 1,5 godziny , pilnując ognia ,żeby nie był zbyt mocny . Po upływie tego czasu wkładamy ziemniaki , mieszamy delikatnie ,żeby zanurzyły się w sosie – można dolać jeszcze szklankę wody i wsypujemy resztę przypraw , zamykamy i dusimy około 15 minut . Po tym czasie , wlewamy fasolkę w sosie pomidorowym i znowu dusimy pod przykryciem około
Ogrodnik w podróżysię upiec. Połączenie smaków jest rewelacyjne, a mięso niezwykle miękkie i aromatyczne. Jeśli lubicie słodko-pikantne nuty - to polecam! do 1 kg żeberek wieprzowych sól Marynata: 200 ml sosu - Salsa Mexicana (*) 1-2 łyżki miodu (wg smaku) Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. Każdą część delikatnie oprószyć solą. Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso(...)zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.) Pierwsza godzina pieczenia powinna odbywać się pod przykryciem (np. folią aluminiową). Późnej - co jakiś czas, żeberka należy polewać wytwarzającym się sosem. (*) Ja użyłam sosu Develey , który doskonale sprawdził się w przypadku moich żeberek
Di gotujemakaronu "wielkie świderki" 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta majeranku szczypta hyzopu szczypta cynamonu szczypta przyprawy bryani massala na sos 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami, formujemy małe kuleczki wielkości śliwki mirabelki. otaczamy lekko w tartej(...)posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kilka minut, podlewamy wodą ok 1 szkl. następnie dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i dodajemy wszystkie kuleczki mięsne. Sos gotujemy ok 10 min. Makaron gotujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy, dodajemy do niego cały sos i smacznego
Gotowanie jest łatweGrillowane kiełbaski to klasyk, który lubi większość. Jeśli znudziła Wam się wersja tradycyjna polecam tą z nadzieniem z czerwonej cebuli w sosie BBQ z dodatkiem grillowanej cukinii. Nadzienie cebulowe jest przepyszne i naprawdę warte wypróbowania. Składniki: 6 dowolnych kiełbasek mała cukinia 2-3 średnie czerwone cebule 2 łyżeczki cukru łyżka oliwy łyżeczka octu winnego lub spirytusowego 100ml sosu BBQ Sposób(...)przygotowania: Na patelnie wysypujemy dwie łyżeczki cukru i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż się rozpuści. Dodajemy posiekana w pół plasterki cebulę i oliwę i podsmażamy aż się zeszkli. Podlewamy sosem BBQ i odrobiną octu i redukujemy do zgęstnienia. Kiełbaski nacinamy wzdłuż i faszerujemy cebulką. Cukinie „kroimy” wzdłuż obieraczką na cieniutkie plasterki. Każą kiełbaskę owijamy cukinią. W innej wersji cukinie możemy
Pyry na Gazłyżki słonecznika ser dojrzewający do posypania sól pieprz ziołowy W garnku nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. W czasie gotowania makaronu przygotować "sos": Do małego garnka wlać ok. pół szklanki wody i wrzucić porwane na kawałki suszone pomidory. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Gdy pomidory zmiękną, dodać ser mascarpone. Wymieszać. Wrzucić szpinak i gdy tylko(...)zobaczycie, że płyn wrze, zdjąć garnek z palnika. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ziołowym. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Makaron odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka i dodać sos z dodatkami. Wymieszać. Wykładać makaron na talerze. Posypać tartym serem dojrzewającym i uprażonymi pestkami słonecznika. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti z suszonymi pomidorami Penne z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodziesambal oelek i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na talerze nakładamy makaron, układamy na nim mięso i polewamy powstałym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenoliwek ● 2 gałązki koperku ● Sól, pieprz Truskawki umyj, usuń szypułki i osusz. Fenkuły oczyść i usuń pierwszą warstwę. 50 g truskawek odłóż na bok, posłużą do przygotowania sosu winegret. Fenkuły przekrój wzdłuż na pół i pokrój na bardzo cienkie plasterki przy pomocy mandoliny lub noża, a następnie ułóż na talerzu*. Truskawki pokrój wzdłuż na cienkie plasterki i ułóż(...)plasterkach kopru. Przygotuj sos winegret : wyciśnij sok z pomarańczy i przecedź go przez sitko, aby usunąć miąższ. Zmiksuj 50 g odłożonych uprzednio truskawek, a następnie przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się miąższu i nasion. Wlej uzyskany sok do miseczki, dodaj oliwę z oliwek i drobno posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Tak przygotowanym sosem winegret polej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamnie wersja ze smażonymi dodatkami. składniki: 300 g makaronu udon 450 g piersi z kurczaka 250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek) olej kokosowy do smażenia 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka olej sezamowego Wstawić wodę na makaron. Szparagi pokroić na małe kawałki ok 1,5 cm. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego. Wrzucić szparagi, smażyć aż zmiękną(...)kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Gdy szparagi będą już gotowe przełożyć je na talerz. Na patelnię wrzucić pokrojoną pierś i usmażyć. Gdy mięso będzie już gotowe dodać szparagi oraz sos sojowy. Chwilę razem smażyć aby składniki przeszły sosem sojowym. Makaron ugotować i dobrze osączyć. Przełożyć na patelnię z kurczakiem i szparagami. Skropić olejem sezamowym i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze
Monia miesza i gotujeOstatnio zwariowałam na punkcie ciecierzycy . Najbardziej chyba smakuje mi w daniach obiadowych , choć nie ukręciłam z niej jeszcze żadnej pasty. Dzisiejsza propozycja to schab z ciecierzycą w sosie pieczarkowym i szparagi.Nie mogło ich zabraknąć . Składniki: dla dwóch osób 500 g gotowej z puszki ciecierzycy 200 g pieczarek jedna cebula,średnia 4 cienkie kawałki schabu szparagi ,pęczek sól ,pieprz ,oliwa śmietana(...)soków z mięsa smażymy cebulkę ,kiedy się zrumieni dodajemy pokrojone pieczarki . Smażymy je z cebulką około 3 minut .Dodajemy śmietankę , około 150 ml ,sól i pieprz do smaku .Do sosu wrzucamy ciecierzycę i podgrzewamy ją w sosie około 3 minuty , wkładamy też mięso . Szparagi ,jeśli są cienkie wkładamy do wrzącej wody na 5 minut pod przykryciem.Nie gotujemy!. Po tym czasie
Ladylaura.jagodowy * pudding z kaszy kukurydzianej z sosem z masła z nerkowców **~ *z dodatkiem pasty jagodowej ** masło z nerkowców + odrobina gorącego mleka migdałowego Pudding po raz kolejny, dzisiaj z kaszy kukurydzianej. Cóż ja poradzę...pogoda po prostu sprzyja puddingom ;) PRZEPIS /1 PORCJA/ ~60g kaszki kukurydzianej ~1 1/2 szklanki mleka roślinnego ~100g pasty jagodowej >>KLIK<< ~sos - łyżka masła(...)wsypac kaszę i gotować do momentu zgęstnienia, następnie dodać pastę jagodową i wymieszać. Przełożyć kaszę do miseczki i odstawić na noc. Rano wyłożyć pudding na talerzyk i podawać z sosem. Smacznego
breakfast of dreamsPrus paczka makaronu do spaghetti 250 g boczku 330 g śmietany 250 g żółtego sera pęczek zielonej pietruszki sałaty: lodowa, rzymska, rucola, z ogródka;) duża marchewka tuńczyk w sosie własnym lub w oleju małe grzanki ( chleb można pokroić w kawałeczki i podsmażyć go na maśle czosnkowym lub z ziołami) oliwa z oliwek, pieprz, sól Przygotowanie krok po kroku: 1. Makaron(...)trzemy na tarce o grubych oczkach. 4. Boczek podsmażamy na patelni, do momentu, aż kawałeczki się zarumienią. Dodajemy śmietanę. Do tego dorzucamy żółty ser, w celu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Ser się roztapia... Całość tworzy gęstą konsystencję. 5. Do prawie gotowego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. 6. Sałatka: a) sałaty płuczemy i odkładamy na papierowy ręcznik
Kuchnia smakówCoraz częściej też sięgam do prostych i dostępnych u nas składników. Vegetę, którą moje babcie używały prawie do każdego dania, zastępują sól i pieprz. Dziś z dodatkiem sosu sojowego i małej szczypty papryk: ostrej i słodkiej. Cóż: z prostych składników: brokuła, cebuli, papryki, pieczarek, czosnku i pora - powstało danie - jak dla mnie idealne. Pierś z indyka(...)czosnku 1 czerwona papryka - pokroić w kostkę 300 g pieczarek - umyć, pokroić w paski 1 niewielki brokuł - porozdzielać na drobniejsze różyczki 2 woreczki ryżu jaśminowego (lub basmanti) 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta masło, odrobina oleju Ryż ugotować, odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Na woku rozgrzać olej, wrzucić indyka, doprawić solą i pieprzem
Kuchnia smaków